
BMS 3S 25A modülleri, özellikle şarjlı matkaplarda Li-ion pil dönüşümleri için yaygın olarak tercih edilmektedir. Bu modüllerin en önemli avantajları; hücre dengeleme (balancing), aşırı akım, aşırı şarj, aşırı deşarj ve kısa devre koruması sunmalarıdır.
Nominal olarak 25A akım kapasitesine sahip olmalarına rağmen, kısa süreli olarak 34–40A arası ani akım geçişlerine izin verebilmeleri, onları yüksek güçlü uygulamalar için cazip hâle getirir.
Modülün PCB boyutunun küçük olması ve MOSFET’lerin kart üzerinden soğutulması da önemli bir avantajdır. Ancak sürekli yüksek akımla çalışan uygulamalarda, MOSFET’ler üzerine harici bir soğutucu eklenmesi tavsiye edilir.

BMS Koruma Sorununun Ortaya Çıkışı
İçerik
Bazı şarjlı matkap uygulamalarında, BMS 3S 25A modülünün yük altında beklenmedik şekilde korumaya geçtiği gözlemlenmektedir.
İlk bakışta bu durum aşırı akım koruması gibi görünse de, asıl neden genellikle yük altında oluşan ani voltaj düşümüdür.
Bu noktada pillerin iç direnci ve genel sağlık durumu da belirleyici bir faktördür.
Bu durumu inceleyen yazar (@ksiman), aşağıdaki teknik tespitleri paylaşmıştır:
İlk olarak modülün aşırı akım nedeniyle korumaya geçtiğini düşündüm. Şönt direncini devre dışı bırakmama rağmen sonuç değişmedi. Daha sonra osiloskopu kayıt modunda pillerin uçlarına bağladım ve motor çalışırken gerilimi inceledim. Yük altında toplam pil voltajı 7V’un altına düştüğü anda koruma devreye giriyordu.
Ölçülen ve Hesaplanan Değerler
- Toplam pil voltajı: 11,4 V (3S Li-ion)
- Pillerin iç direnci: 66 mΩ (3 × 22 mΩ)
- Ölçülen motor direnci: 63 mΩ
- Bağlantı kabloları ve tetik anahtarı direnci: 23 mΩ
- Koruma devresi direnci (şönt + MOSFET + yollar): 10 mΩ
- Toplam devre direnci: 66 + 63 + 23 + 10 = 162 mΩ
- Devreden geçen teorik akım: 11,4 V / 0,162 Ω ≈ 70 A
Buradaki temel sorun akımın yüksekliği değil, yük altında hücre başına oluşan voltaj düşümüdür.
- 70A akımda, her bir hücredeki voltaj düşümü: 70 × 0,022 Ω = 1,54 V
- Nominal 3,8 V hücre gerilimi, yük altında: 3,8 − 1,54 = 2,26 V
Bu değer, BMS’in aşırı deşarj koruma eşiğinin altına düştüğü için modül anında korumaya geçmektedir. Asıl tetikleyici sebep budur.
BMS Sorun Çözümü ve Uygulanan Modifikasyon
Koruma eşiklerini tamamen kaldırmak veya agresif şekilde değiştirmek pil güvenliğini ciddi biçimde azaltır.
Bu nedenle daha güvenli bir yaklaşım olarak, deşarj korumasının gecikme süresi uzatılmıştır.
Böylece motorun ilk kalkış anındaki yüksek akım çekişi sırasında koruma devreye girmemektedir.
Bu amaçla devreye 0,47 µF’lik bir kondansatör eklenmiş ve deşarj koruma gecikme süresi yaklaşık 25 ms’den 300 ms’ye çıkarılmıştır.
Lehimleme zor gelirse, bu kondansatör S1 ile B- uçları arasına yüzeyden lehimlenebilir.
Yapılan Tüm Değişikliklerin Açıklaması
HY2210 entegresinin 2 numaralı pini üzerine lehimli olan 0,1 µF kondansatör kaldırıldı.
Bu kondansatörün devrede bulunma sebebi net değildir ve HY2210 veri sayfasında yer almamaktadır. Uygulamada gereksiz olduğu görülmüştür.
Koruma sonrası otomatik sıfırlamayı kararlı hâle getirmek için, ilgili transistörün baz–emiter arasına bir direnç eklendi.
Direnç olmadan, yük ayrıldıktan sonra korumanın resetlenmesi kararsız çalışmaktadır. P- hattındaki en küçük parazit bile sıfırlamayı engelleyebilmektedir.
Uygun direnç değeri: 1 MΩ – 3 MΩ
Direnç doğrudan transistör bacaklarına lehimlenmiştir. Lehim sırasında transistörün aşırı ısıtılmamasına dikkat edilmelidir.
Aşırı deşarj koruma gecikmesini artırmak için 0,47 µF kondansatör eklendi.
Bu modifikasyon sonrasında matkap ilk kalkış anında korumayı tetiklemeden sorunsuz çalışmaktadır.
PCB Üzerinde Yapılan Modifikasyon

Orijinal ve Modifiye BMS 3S 25A Devre Şeması



Not: 5A 70 derece termik sigorta isteğe bağlıdır. İmkan varsa kullanmanız koruma ve güvenlik için iyi olur. Ayrıca BMS nedir ve nasıl seçilir yazısına göz atmanızı öneririm
Kaynak: mysku.club/blog/aliexpress/55176.html
Ek olarak faydalı olacak içerikleri Pil BMS ve Pil Punta konusunda ilgili yazılar;
3S 20A BMS modül kullanımı
pil akü kapasite ölçer
pil puntalama nasıl yapılır
Adamın matkapı 70A çekiyormuş. bu biraz fazla değil mi? muhtemelen motoru yanmıştır.
Aynı BMS kartını elimdeki 22 senelik Bosch PSR96 için kullanmıştım ve hiç sorun yaşamadım. motor akımını, zorlama sırasında en fazla 20A civarı ölçtüm. bağladığım piller ise 3 adet 18650 li-ion 3.7v 1500mah
Evet hocam banada fazla geldi ama nasıl bir matkap detay yok belkide hesap hatasıdır. Ama bu modifiye düşük güçlü veya randımanlı olmayan piller için denenebilir
Sürekli değil, anlık olarak 70A çekiyor. Motorun kalkış anında yani. 1s içinde 15 ampere iner.
70 amper ilk kalkışta çeker, ve bunu ölçmek imkansız kadar zordur. Belki 1 milisaniye belki daha az.
Ben 4S için yükte zorlanmasında kesime giden BMS’yi uyandırmak için biraz ezbere de olsa B+ ile P+ arasına 220k.ohm direnç lehimledim. Matkap zorlanınca kesime gidiyor fakat tetiği bırakıp tekrar basınca çalışıyor.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/4s-bms-kart%C4%B1-g%C3%BC%C3%A7-kesmesi.140732/post-1042361
Merhaba, bildirim için teşekkürler. İyi çalışmalar.
gevv selamlar, ingilizce sayfa üzerinden geldim. Alttaki resim modül ve matkap içeren şema orada geçmiyor. Bilirim iş güç üstüne buraya da içerik eklemek zor, üstüne yerli yabancı olanını da güncellemek işin zorluğunu katlıyor. Hatırlatayım naçizane en azindan bu kadar faydamız olsun. Kolay gelsin kardeşim.
Merhaba @Bülent Nur hocam uzun süredir yoktunuz hoş geldiniz 🙂
durumu anlamadım
Doğru, iş yükü arttığından maalesef çoğu yere yetişemedim. Emekliyim artık eskisi gibi olmasa da daha aktif olmaya çalışacağım kardeşim.
En alttaki bağlantıları gösteren şema, bu konunun ingilizce sürümünde yer almadigini fark ettim. Oraya bakanlar onlar da istifade etsin isterim. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
content://com.hsv.freeadblockerbrowser.FileProvider/images/screenshot/17673504953181116135250.jpg
Anladım hocam. Düzenleme yaptım teşekkürler. İyi çalışmalar 👍
Tekrar merhaba En. Gevv. Dc motorlu cihazlarda bu konudaki çözüme alternatif olacağını düşündüğüm bi video eklemiş olayım, dilerim ki faydası olur pek çok arkadaş faydalanır. Sağlıcakla kalın.
Üzerinden 3 yıl geçmiş görünüyor olsun referans olur belki. Yüke paralel veya devrede yük çıkış kabloları dibine 4700mf 25v kondansatör kullanmış video sahibi ve kesinlikle 25v ve üzeri konulmasını tavsiye ediyor.
https://m.youtube.com/watch?v=RWIOpZ53KR0
Merhaba, katkı için teşekkürler hocam inceliyorum. İyi çalışmalar.