
0-60V 20A ayarlanabilir güç kaynağı, yüksek akım isteyen laboratuvar denemeleri, akü şarj testleri ve DC motor sürücü çalışmaları için hazırlanmış anahtarlamalı bir kaynak yapısıdır. Şemada LM2576-ADJ kontrol hattı, LM358 hata yükselteçleri, UCC37322 gate sürücüsü, IRFP250N MOSFET ve ACS712 akım algılama bölümü birlikte kullanılıyor.
60V Güç Kaynağı Devresinin Genel Yapısı
İçerik
- 1 60V Güç Kaynağı Devresinin Genel Yapısı
- 2 Şemadaki Ana Bloklar
- 3 Okunabilen Ana Komponentler ve Görevleri
- 4 Devrenin Çalışma Mantığı
- 5 10A ve 20A Şema Varyantları
- 6 Güç Katında Kritik Noktalar
- 7 Giriş Beslemesi ve Tam SMPS Varyantı
- 8 Ayar ve İlk Çalıştırma Önerileri
- 9 Sık Yapılan Hatalar
- 10 Kullanım Alanları
- 11 Teknik Özet
- 12 Güvenlik Notları

Devre, klasik lineer laboratuvar güç kaynaklarından farklı olarak çıkış gücünü anahtarlamalı bir yapı üzerinden kontrol eder.
Bu nedenle 20A gibi yüksek akımlarda lineer regülatörde oluşacak büyük ısı kaybı azaltılır.
60V ve 20A birlikte düşünüldüğünde çıkış gücü 1200W seviyesine yaklaşır; bu yüzden güç katı, soğutma, bobin, diyot, MOSFET ve PCB yolları devrenin başarısını doğrudan belirler.
LM2576-ADJ burada tek başına 20A akım veren bir regülatör gibi değerlendirilmemelidir.
Entegrenin görevi, harici güç katını kontrol eden PWM yapısının parçası olmaktır.
Yük akımı IRFP250N MOSFET, çıkış bobini, hızlı diyot ve çıkış kondansatörleri üzerinden taşınır.
Benzer uygulamalarda LM2576 ve LM2575 çıkış gücünü yükseltme da aynı mantığın daha düşük güçlü örnekleri için incelenebilir.
Şemadaki Ana Bloklar
Kontrol Beslemesi
IC1 7815 regülatörü, kontrol kısmı için 15V hattı üretir. C1, C2, C3, C4, C5, C6 ve C7 kondansatörleri bu hattın giriş ve çıkışını filtreler.
HL1 LED göstergesi, 15V kontrol beslemesinin varlığını izlemek için kullanılır.
IC4 7805 regülatörü ise +5V hattını üretir. Bu hat özellikle OP1 LM358 bölümü, referans ayar noktaları ve ACS712 akım sensörü tarafında önemlidir.
5V hattındaki gürültü, akım sınırlama ve voltaj kontrolünün kararlılığını etkileyebileceği için C12, C13 ve benzeri filtre kondansatörleri devrede kritik görev taşır.
LM2576-ADJ ve PWM Kontrol Hattı
IC2 LM2576-ADJ, devrenin ana kontrol bölümünde yer alır. Çıkış gerilimi ve akım sınırı, LM358 opamp katlarından gelen geri besleme ile ayarlanır.
LM2576 çıkışından alınan anahtarlama sinyali, R5 üzerinden UCC37322 gate sürücü entegresine aktarılır.
Bu bölümün doğru çalışması için LM2576 geri besleme hattındaki dirençler, diyotlar ve opamp çıkışları doğru bağlanmalıdır.
D1 ve D2 1N4148 diyotları geri besleme sinyallerini birbirinden ayırarak voltaj ve akım kontrol döngülerinin aynı kontrol noktasına müdahale etmesini sağlar.
Gate Sürücü ve İzolasyon Trafosu
IC3 UCC37322, MOSFET kapısını hızlı şarj ve deşarj edebilmek için kullanılan güçlü bir gate sürücüdür.
Yüksek akımlı anahtarlamalı güç katlarında MOSFET gate’i yavaş sürülürse anahtarlama kayıpları artar ve MOSFET gereksiz yere ısınır.
Tr1 sürücü trafosu, gate sinyalini MOSFET tarafına aktarır. Şemada 15:35 oranı verilmiş.
Bu oran, kullanılan MOSFET’in gate gerilimi ihtiyacına ve sürücü devresinin çıkışına göre seçilmiştir.
D3 ve D4 1N5355B zener diyotları MOSFET gate hattındaki aşırı gerilimleri sınırlamak için kullanılır.
Gate koruması eksik veya hatalı olursa MOSFET sağlam görünse bile kısa sürede arızalanabilir.
Güç Anahtarlama Katı
T2 IRFP250N MOSFET, güç anahtarlama elemanıdır. +U2 giriş hattından gelen yüksek akım bu MOSFET üzerinden bobin ve çıkış katına aktarılır.
L1 olarak gösterilen 200uH 20A çıkış bobini, anahtarlanan enerjiyi yüke düzgün şekilde aktaran temel elemandır.
D5 MBR40460PT hızlı diyotu, MOSFET kesime geçtiğinde bobin akımının devam edebilmesi için serbest dönüş yolu sağlar.
Bu diyot sıradan doğrultma diyodu ile değiştirilemez; ters toparlanma süresi ve akım kapasitesi yüksek frekanslı güç katı için uygun olmalıdır.
C14 ve C15 giriş tarafındaki ani akım taleplerini karşılar. C16 ve C17 ise çıkış dalgalanmasını azaltır.
Bu kondansatörlerin düşük ESR yapıda seçilmesi, özellikle yüksek akımda çıkış kararlılığı açısından önemlidir.
Gerilim ve Akım Ayarı
OP1.1 ve OP1.2 LM358 opamp katları, çıkış gerilimi ve akım sınırlama kontrolünü yapar. Şemadaki R12, R13 veya varyanta göre R11/R12 potansiyometreleri çıkış voltajı ve akım limitini ayarlamak için kullanılır.
Yıldızlı gösterilen R19, R20 gibi dirençler ise çıkış gerilim aralığını ve sensör ölçeklemesini etkileyen değerlerdir.
ACS712 akım sensörü, çıkıştan geçen akımı izler. Seçilen ACS712 modül 5A, 20A veya 30A olması ölçüm aralığını değiştirir.
Bu nedenle akım ayar bölümündeki direnç ve potansiyometre değerleri, kullanılan sensör modeline göre tekrar kontrol edilmelidir.
Okunabilen Ana Komponentler ve Görevleri
| Referans | Komponent | Devredeki görevi |
|---|---|---|
| IC1 | 7815 | Kontrol devresi için 15V regüle besleme üretir. |
| IC2 | LM2576-ADJ | PWM kontrol hattını oluşturur, güç MOSFET’i doğrudan değil sürücü katı üzerinden kontrol eder. |
| IC3 | UCC37322 | MOSFET gate trafosunu hızlı ve güçlü şekilde sürer. |
| IC4 | 7805 | Opamp, referans ve akım sensörü tarafı için 5V besleme sağlar. |
| OP1.1 / OP1.2 | LM358 | Gerilim ve akım geri besleme sinyallerini karşılaştırır. |
| T1 | 2N2222A | LED gösterge ve kontrol hattında anahtarlama görevi yapar. |
| T2 | IRFP250N | Yüksek akımlı anahtarlama elemanı olarak çalışır. |
| D3 / D4 | 1N5355B | MOSFET gate hattında zener sınırlama yapar. |
| D5 | MBR40460PT | Çıkış bobini için hızlı serbest dönüş diyodu görevindedir. |
| L1 | 200uH 20A bobin | Anahtarlamalı güç katında enerji depolar ve çıkış akımını düzgünleştirir. |
| ACS712 | Akım sensörü | Çıkış akımını ölçerek akım sınırlama döngüsüne bilgi verir. |
| C14 / C15 | Giriş filtre kondansatörleri | Güç girişindeki ani akım taleplerini karşılar. |
| C16 / C17 | Çıkış filtre kondansatörleri | Çıkış dalgalanmasını ve ani yük değişimlerini azaltır. |
Devrenin Çalışma Mantığı
Devrede +U2 IN hattı güç girişidir. Bu hat, MOSFET ve bobin üzerinden çıkışa enerji aktarır. +U1 ve +U3 hatları ise kontrol ve yardımcı besleme tarafını temsil eder. Güç ve kontrol beslemesinin ayrılması, yüksek akım anahtarlama darbelerinin opamp ve referans hatlarını bozmasını azaltır.
Kullanıcı voltaj potansiyometresi ile istenen çıkış gerilimini belirler. Çıkıştan alınan geri besleme LM358 tarafından referans gerilimi ile karşılaştırılır.
Çıkış gerilimi ayarlanan değere ulaştığında kontrol döngüsü LM2576 tarafındaki PWM oranını azaltır.
Çıkış gerilimi düşerse PWM oranı artırılır ve MOSFET daha fazla enerji aktarır.
Akım sınırlama da benzer şekilde çalışır. ACS712 çıkış akımını algılar ve LM358’in ilgili kanalına bilgi verir.
Yük akımı ayarlanan sınırı aşarsa kontrol devresi çıkış gerilimini düşürerek akımı sınırlamaya çalışır.
Bu nedenle devre hem ayarlı gerilim kaynağı hem de akım sınırlamalı laboratuvar kaynağı gibi davranır.
10A ve 20A Şema Varyantları

Verilen görsellerde 10A ve 20A olarak işaretlenmiş iki yakın varyant bulunuyor. Temel yapı aynıdır: LM2576-ADJ kontrol bölümü, UCC37322 gate sürücüsü, IRFP250N MOSFET, 200uH bobin, MBR40460PT diyot ve ACS712 akım algılama hattı kullanılır.
20A seviyesinde farkı belirleyen yalnızca şemadaki kontrol devresi değildir. MOSFET’in soğutulması, bobinin doyuma girmemesi, diyodun yeterli akım ve gerilim dayanımına sahip olması, çıkış kondansatörlerinin dalgalanma akımı ve PCB yollarının taşıma kapasitesi aynı derecede önemlidir.
Baskı devre üzerinde güç yolları ince bırakılırsa devre teorik olarak çalışsa bile yüksek akımda ısınma, voltaj düşümü ve kararsızlık oluşur.
Güç Katında Kritik Noktalar
- MOSFET soğutması: IRFP250N yüksek akım taşısa bile anahtarlama ve iletim kayıpları nedeniyle güçlü bir soğutucu ister.
- Bobin seçimi: 200uH bobin 20A akımda doyuma girmemelidir. Doyuma giren bobin MOSFET ve diyotu hızla zorlar.
- Diyot seçimi: MBR40460PT gibi hızlı ve yüksek akımlı diyot kullanılmalıdır. Yavaş diyot yüksek frekansta ciddi kayıp oluşturur.
- Kondansatör ESR değeri: Çıkış kondansatörleri yüksek ripple akımına dayanmalıdır.
- PCB yolları: 20A akım için yollar geniş tutulmalı, gerekirse kalay veya bakır tel ile güçlendirilmelidir.
- Gate sürüşü: UCC37322 yerine muadil kullanılacaksa hızlı ve yeterli çıkış akımı verebilen MOSFET sürücü seçilmelidir.
Yüksek akımlı anahtarlamalı kaynaklarda genel çalışma mantığını anlamak için anahtarlamalı güç kaynakları konusundaki temel bilgiler de devrenin okunmasını kolaylaştırır.
Giriş Beslemesi ve Tam SMPS Varyantı

Büyük şemada yalnızca DC-DC regülatör bölümü değil, şebeke girişinden izole güç üretimine kadar daha geniş bir yapı görülüyor.
230V AC giriş, sigorta, EMI filtre, köprü doğrultucu, yüksek gerilim kondansatörleri, TL494 kontrol entegresi, TC4420 sürücüleri, IRFP460 MOSFET’ler ve ETD49 transformatör bu ön güç kaynağı kısmının elemanlarıdır.
Bu bölüm, çıkış regülatörüne uygun yüksek güçlü DC besleme üretmek için kullanılır. Ancak şebeke tarafı, DC-DC modüle göre çok daha tehlikelidir.
Primer kondansatörlerde enerji kalabilir, izolasyon hatası doğrudan kullanıcı güvenliğini etkiler ve yanlış bağlantı hem devreye hem ölçü aletlerine zarar verebilir.
Şebeke girişli bölüm yapılacaksa izolasyon trafosu, uygun sigorta, NTC, EMI filtre, topraklama, creepage mesafeleri ve ilk çalıştırmada seri ampul veya akım sınırlamalı test düzeni ihmal edilmemelidir.
Sadece düşük gerilimli DC-DC bölümle deneme yapılacaksa +U2 girişine uygun güçlü ve izole bir DC kaynak bağlanmalıdır.
Ayar ve İlk Çalıştırma Önerileri
Devre ilk kez çalıştırılırken doğrudan yüksek akım yük bağlamak doğru değildir. Önce kontrol beslemeleri ölçülmeli, 15V ve 5V hatlarının kararlı olduğu görülmelidir.
Ardından MOSFET gate sinyali osiloskopla kontrol edilmelidir. Gate sinyali bozuk, aşırı dar veya zener sınırını aşan darbeler içeriyorsa güç katı bağlanmadan sorun çözülmelidir.
İlk test için düşük giriş gerilimi ve akım sınırlamalı laboratuvar kaynağı kullanılabilir. Çıkışa önce düşük güçlü direnç veya otomobil ampulü gibi kontrollü yük bağlanmalıdır.
Voltaj potansiyometresi en düşük konumdan yavaşça artırılmalı, çıkış geriliminin düzgün yükseldiği görülmelidir.
Akım sınırlama ayarı için çıkış kısa devreye alınmadan önce seri dirençli veya elektronik yükle test yapılması daha güvenlidir.
Akım limiti çalışıyorsa çıkış gerilimi düşer ve akım belirlenen değerde sınırlanır. Bu noktada ACS712 sensörünün tipi ve geri besleme dirençleri mutlaka kontrol edilmelidir.
Sık Yapılan Hatalar
| Belirti | Olası neden | Kontrol noktası |
|---|---|---|
| Çıkış gerilimi yükselmiyor | LM2576 geri besleme hattı, opamp çıkışı veya gate sürücü sinyali hatalı olabilir. | IC2 FB hattı, UCC37322 çıkışı ve Tr1 bağlantısı ölçülmelidir. |
| MOSFET hızla ısınıyor | Gate sürüşü yavaş, bobin doyuma giriyor veya diyot uygun değil. | Gate dalga şekli, L1 akımı ve D5 sıcaklığı kontrol edilmelidir. |
| Akım limiti kararsız | ACS712 beslemesi gürültülü veya opamp referansı kararsız olabilir. | 5V hattı, C12/C13 filtreleri ve sensör çıkışı ölçülmelidir. |
| Çıkışta yüksek dalgalanma var | Çıkış kondansatörleri yetersiz, ESR yüksek veya bobin uygun değil. | C16/C17, L1 ve PCB güç yolları incelenmelidir. |
| Yük altında osilasyon oluşuyor | Geri besleme kompanzasyonu veya giriş-çıkış farkı yetersiz olabilir. | Giriş gerilimi, opamp çıkışı ve PWM oranı osiloskopla izlenmelidir. |
Kullanım Alanları
Bu devre, yüksek akım isteyen deneylerde klasik 0-30V küçük laboratuvar kaynaklarından daha geniş bir çalışma alanı sunar.
DC motor sürücü testleri, güçlü LED modülleri, akü şarj denemeleri, inverter ön testleri ve yüksek güçlü elektronik yük çalışmaları için kullanılabilir.
Daha düşük güçlü alternatifler veya farklı tasarımlar için laboratuvar güç kaynağı projeleri içinde benzer devre yapıları karşılaştırılabilir.
Yine de 60V ve 20A değerleri her yük için güvenli kabul edilmemelidir. Bu güç seviyesinde kablo kesiti, klemens kalitesi, soğutucu yüzeyi ve sigorta seçimi devre şeması kadar önemlidir.
Çıkışa bağlanan cihaz arızalıysa güç kaynağı da zarar görebilir; bu nedenle ilk testlerde düşük akım limitiyle başlanmalıdır.
Teknik Özet
| Özellik | Değer / Açıklama |
|---|---|
| Çıkış gerilimi | 0-60V aralığında ayarlanabilir yapı |
| Çıkış akımı | Şema varyantına göre 10A veya 20A |
| Kontrol entegresi | LM2576-ADJ |
| Opamp | LM358 |
| Gate sürücü | UCC37322 |
| Güç MOSFET’i | IRFP250N |
| Akım algılama | ACS712 sensör modülü |
| Çıkış bobini | 200uH 20A olarak işaretlenmiş |
| Serbest dönüş diyodu | MBR40460PT |
| Yardımcı beslemeler | 15V ve 5V regüle hatlar |
Güvenlik Notları
Devrenin düşük gerilimli DC-DC kısmı bile yüksek akım nedeniyle dikkat ister. 20A akımda gevşek bağlantı, ince kablo veya zayıf klemens kısa sürede ısınabilir.
Çıkış kısa devresi sırasında akım sınırlama çalışsa bile MOSFET, bobin ve diyot üzerinde ani zorlanmalar oluşur.
Şebeke girişli SMPS varyantı deneyimli kişiler için uygundur. 230V AC ve doğrultulmuş yüksek DC gerilim ölümcül olabilir.
Primer kondansatörler enerji tutar, osiloskop ölçümleri izolasyonsuz yapılırsa cihaz ve kullanıcı için risk doğar.
İlk testlerde seri ampul, izolasyon trafosu, uygun sigorta ve tek elle çalışma gibi temel güvenlik kuralları uygulanmalıdır.

Kaynak: microsmart.eu/index.php?topic=44.1485 (kapalı)
devreyi yapan varmı acaba
cok harika bir devre ve cok stabil calısıyor 2 voltta 10 amper alıyorsun 12 volttada 10 amper alıyorsun devreye 12 volt 55 watlık lamba baglıyorum en kucuk voltajda oynama olmuyor simdiye kadar 2n 3055 devrelerle lm 723 lu devrelerle zaman kaybetmısız ısı olayıda yok 2n 3055 i 2 dk 5 amper yükte calıstırdıkmı hemen ısınıyordu
48 voltta sabit 15A alabilirmiyim ?
Hasan Duman bu yorumu görürsen bana ulaşabilir misin lütfen ? Bizde yapmaya çalışıyoruz. Yardıma ihtiyacımız var. kadircaln @ gmail.com
Malzeme listesi varmı hocam? dosyayı indirdim ama içinde göremedim
Sayın Hasan Duman Bey,
Bu devrede kullanılan bobinler hakkında bilgi verebilirmisin. Trafo tarzında bobinin özellikleri nedir. UCC37322 entegresi piyasada bulunmuyor. Bunun yerine hangi entegreyi kullandınız. Cevap verirseniz sevinirim. Teşekkürler.
Aynen bende bulamadım
Güzel çalışma fakat sormak istediğim UCC37322 nereden temin ettiniz?
Burada varmış.
entegreci.com/base-part-number/ucc37322/
ek olarak ir2111 kullanılabilir ayrıca test amaçlı TR1 trafosuda kullanılmadan deneme yapılabilir
örnek;
not: ir2111 kullanımında bacak baklantıları ve ek malzemelere dikkat edin.
beyler toroid nüve kaça kaç ölçülerde kaç mmlik tel kaç tur sarılmış hesaplayabilen yada bilen varsa yazabilirmi bide entegre muadili varmıdır
ir2111 olan şemanın linkini verebilrmisiz….
şema yukarıda ki yorum da verildi ama sadece ucc37322 yerine ir2111 kullanımı için örnek yani ir2111 li devre aynı özelliklere sahip değil bu arada yine yukarıda ki yorum da ucc37322 satın alma linki verilmiş
ucc37322 türkiyede yok…onun yerine TC4420 kullanılabir
microsmart.eu/index.php?action=dlattach;topic=107.0;attach=1992;image
IR2111 örnek devre üzerinde çalışmak istiyorum…
şemanın linkini verebilirmisiniz…
Merhabalar, hala ilgilenen varsa; Tr1 de 20 mm yüzük kullanılmış, şemada belirtildiği gibi bükülü tel çifti ile primer 15 sekonder 35 tur. L1 ise 30mm dış çapta, 1,2 lik telden 50 tur sarılmış, endüktansı 200 microH. Hepsi Gevv in verdiği kaynakta var. TC4420 piyasada var. (MAX 4420 de kullanılabilir.
Merhabalar çok hoş bir proje tam aradığım şey fakat bana lazım olan sadece 0-60 volt 20 amper ayar kızmı 60volt 20 amper güç kaynağım var ayar kısmını nasıl yapabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi çalışmalar dilerim
Sayın Hasan DUMAN bey,
Yaptığınız çalışmayı özellikle PCB ve montaj resmini paylaşabilir misiniz. Teşekkürler.
merhaba devreyi yapmak istiyorum fakat grişten kaç volt vermem gerekiyor.
Merhaba şemada 15v….37v arası yazıyor
Merhaba
Devrede iki ayrı giriş var. Bunlardan biri (+U IN) 15V…37V arası olmalı diyor yazıda. Ben 18-24V arasını tercih ederim. (1A e kadar , regüleye gerek duymayan DC besleme adaptör vs.)
Diğer giriş ise (+U2 IN) 60V DC ve 20A verebilen bir kaynaktan beslenmeli.
Diğer besleme noktaları (+U1 ve +U3) devre içinde oluşturulmaktadır.
Kolay gelsin.
Teşekkürler @asma hocam gerisini yazmayı unutmuşuz sağ olasın.
Merhaba beyefendi bu baskı devreden temin edebilirmiyiz çoksevinirim yada hazır devresi ?
Merhaba,
hazır devre yok. yazı sonunda pcb, şema vb. çizimleri için link verildi
boyle devreler ılgımı çekti hep 0,30volt 10amper gibi devreler bu devrede ilgimi çekiyo kısa devre koruması varmı acaba tesekurler
Merhaba,
Devreyi yapan okurumuz yok sanırım geri dönüş olmadı kısa devre konusunda kesin konuşamam ama akım sınırlaması olduğu için en yüksek akımda korumasıda vardır büyük ihtimal.
İyi çalışmalar.
Paylaşmak iyidir. Bilgi paylaştıkça azalmaz
Guzel calisma fakat kisa devre korumasi sanirim yok
Kısa devre korumasından beklentiniz nedir?
Ayarlı akım sınırlama özelliği var. Daha ne olsun.
Akımı 5A olarak ayarlarsanız kısa devrede de 5A i geçmez.
Kısa devre koruması ise limit aşımında çıkışı keser.
Ayarlı olanı bulmak , yapmak zor, kısa devre sonrası elle tekrar restlemek gerekir vs.
TC4420EPA entegresini kullanabilirsiniz.
Bu devre sitabil çalışabilmesi için LM2576-ADJ entegresinin örjinal olmasına dikkat ediniz. Orjinal olmayan entegrelerde voltaj normal ve stabil çalışmakta akım koruma düzgün çalışmamaktadır.
merhaba , bu devrenin hazır yapılmışını nereden satın alabiliriz?
Merhabalar. Devredeki J2 numaralı komponent 7805 olabilir mi iki tane 7815 gözüküyor pcb devrede, çizimde ise bir tane 7815 bir tane 7805 gözüküyor ve R14 direnç değeri (Sanırım amper değerini yükseltmek ya da düşürmek için) hakkında bilgi verebilir misiniz? Akım sensörünün out çıkışı pcb de lm358 in 5.ci ayağına diagram da lm7805 in out bacağına gidiyor. Bu konularda yardımcı olabilirseniz çok Teşekkür ederim.