
200W güç amplifikatörü devresi, Pioneer markasına ait eski bir ses sistemi olan Pioneer-PR-200N modelinden esinlenilerek hazırlanmış, birebir olmasa da oldukça başarılı bir klon tasarıma sahiptir.
Devrenin en dikkat çekici yönlerinden biri, PCB baskı devresinin kompakt yapısıdır.
Alan tasarrufu sağlamak amacıyla kullanılan 5W 0,22 ohm emiter dirençler, kartın alt yüzeyine monte edilmiştir.
Bu sayede, PCB kart boyutunun küçülmesine katkı sağlarken termal dağılım açısından da avantaj sunmaktadır.
200w Amplifikatör çıkış katında, ses kalitesi ve yüksek akım taşıma kapasiteleriyle bilinen 2SC5200 ve 2SA1943A güç transistörleri kullanılmıştır.
2SC5200 2SA1943A transistörler, hem hi-fi ses uygulamalarında hem de profesyonel sistemlerde sıkça tercih edilen, güvenilir ve dengeli transistörlerdir.
Devre, maksimumda DC ±50V simetrik besleme ile çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır; ancak güç kaynağındaki gerilim düşümleri ve uzun süreli stabil çalışma göz önüne alındığında, DC ±35…40V aralığında kullanılması daha uygun ve güvenlidir.
Uygun soğutma ile birlikte kullanıldığında devre, 200W RMS seviyelerine ulaşabilen güçlü ve temiz bir ses çıkışı sunar.
Bu özellikleri sayesinde hem ev tipi yüksek güçlü ses sistemleri hem de oto ses uygulamaları için değerlendirilebilir.
Çalışmayı kolaylaştırmak adına, bu amplifikatöre ait PCB baskı devresi, devre şeması ve detaylı malzeme listesi eksiksiz olarak mevcuttur.
Kendi anfinizi yapmak isteyenler için hem performans hem de pratiklik açısından başarılı bir referans devre niteliğindedir.


Pioneer 200W Amfi Test Videosu
200W Pioneer Amfi Devre Şeması

Kaynak: forosdeelectronica.com/f31/amplificador-500w-800w-1000w-2200w-mosfet-clase-ab-12750/index28.html
hocam bu amfiyi yaptıktan sonra temiz ve gerçek 200W rms mi veriyor?
videoda ki müziğin ismini bilen var mı acaba
MJE340 YERİNE BD139 MJE 350 YERİNE BD140 MJE 15032 YERİNE BD243 OPLURMU
Bu devreyi aynen yaptım ama bir sıkıntı var ses kisikken hoparlorlerden hic ses gelmiyo sesi acinca ses yarim yamalak geliyo anfiyi bastan sona kontrol ettim hata yok transistörleri de teker teker ölçtüm ama transistörler de sağlam acaba simetrik olan transistörlerin uyumsuzlugundan mı kaynaklanıyo lütfen yardım edebilirmisiniz.