NE5532 Preamplifikatör Ton Kontrol Devresi

NE5532 Preamplifikatör Ton Kontrol Devresi

Preamplifikatör devresi, NE5532 op-amp üzerine kurulmuş stereo iki kanallı bir ses kontrol katıdır. Devre üzerinden bas, tiz, balans ve volum ayarları yapılabilmektedir. Bu yapısı sayesinde özellikle amfi giriş katında kullanılabilecek pratik ve işlevsel bir ton kontrol devresi ortaya çıkar.

Benzer yapıda farklı bir alternatif görmek isterseniz TL072 preamplifikatör ton kontrol devresi de incelenebilir.

Besleme Yapısı

NE5532 ton kontrol preamplifikatör devresi simetrik ±12V besleme ile çalışır.

Besleme bölümünde 7812 pozitif regülatör ve 7912 negatif regülatör kullanılmıştır.

Devrenin düşük akım çekmesi, küçük besleme çözümleri ile de rahatlıkla çalıştırılabilmesini sağlar.

  • Op-amp: NE5532
  • Kanal yapısı: Stereo iki kanal
  • Kontroller: Bas, tiz, balans, volum
  • Besleme: Simetrik ±12V
  • Regülatörler: 7812 ve 7912

Düşük Akım Tüketimi Avantajı

Devre düşük akım tükettiği için küçük 12V kumanda pilleri seri bağlanarak da çalıştırılabilir.

Bu durum, özellikle deneme amaçlı kurulumlarda veya sabit güç kaynağı bulunmayan ortamlarda avantaj sağlar.

Ancak daha kararlı ve temiz ses elde etmek için regüleli simetrik besleme kullanılması daha iyi sonuç verecektir.

Kullanım Alanları

NE5532 tabanlı bu preamplifikatör devresi, ses sinyalini güç amplifikatörüne vermeden önce şekillendirmek ve istenen frekans karakterini ayarlamak için kullanılabilir.

Başlıca kullanım alanları

  • Ev tipi ses sistemleri
  • Hobi amfi projeleri
  • Stereo ön yükselteç uygulamaları
  • Bas ve tiz ayarı gereken ses devreleri
  • Deneysel op-amp ses projeleri

NE5532 Preamplifier Tone Control Circuit

This stereo two-channel preamplifier circuit is based on the NE5532 op-amp and provides bass, treble, balance and volume control.

The NE5532 tone control preamplifier circuit uses a symmetrical ±12V power supply with 7812 positive and 7912 negative regulators.

Since the circuit draws low current, it can also be operated by connecting small 12V control batteries in series.

ne5532-preamplifier-circuit-tone-control-circuit

NE5532 Preamplifikatör Ton Kontrol Devresine ait eagle pcb, şema;

Paylaş:

12 Yorum

  1. I
    irfan karagöl

    selamlar potlar ın değeri ne olacak acaba

    Yanıtla
  2. E
    Ercan

    balans pot : 2.2k mono
    bass,treble.volume : 50k stereo

    Yanıtla
  3. T
    Taha

    Polyester kondansatörler yerine smd seramik kondansatör takılsa sorun olurmu devreyi smd olarak çizmek istiyorum

    Yanıtla
    1. E
      Ercan

      Ben profesyonel bir elektronikçi değilim hobi amaçlı uğraşıyorum bu işlerle. Fakat seramik kondansatörlerin daha hassas filtre özelliği olduğunu biliyorum. Bu yüzden kullanabilirsiniz diye düşünüyorum. Bir sorun olacağını sanmıyorum.

      Yanıtla
  4. U
    uğur yılmaz

    hangi pcb programı ile açacağız bunu acaba

    Yanıtla
    1. G
      gevv

      Eagle Cad ile hazırlanmış http://eagle.autodesk.com/eagle/software-versions/1 v7.7 işinizi görür

      Yanıtla
      1. U
        uğur yılmaz

        teşekkür ederim

        Yanıtla
        1. G
          gevv

          iyi çalışmalar 👍

  5. T
    Taha

    Güncel eagle programı da açıyor dosyayı eagle nin kendi sitesinden indirebilirsiniz

    Yanıtla
    1. G
      gevv

      Bilgi için teşekkürler. En son denediğimde dosya boyutu baya büyüktü internet bağlantısı gerekiyordu vb. baya değişiklik vardı hiç sevmemiştim eagle v7.7 daha sade

      Yanıtla
      1. T
        Taha

        Kurulum için internet bağlantısı gerekiyor yıl 2022 oldu artık dağda bile birsekilde internete girilebiliyor telefon ile paylaşımla filan ürün crack yapmaya filan da ihtiyaç yok öğrenci hesabı acinca 2 katmanlı alan sınırlı kullanım izni veriyor 3 yıl galiba ben öğrenci hesabı ile kullanıyorum 7.7 zamanında Autodesk firmasının değildi sonrasında satın aldılar ve benim en çok beğendiğim program oldu hem bedava hem orijinal hemde libary dosyası aradığında internette kolayca bulunuyor özellikle program öğrenmekte zorlanan insanlar için çok basit bir program bende öyleyim altium ve orcad programlarına baktım çok zor geldi bana göre enkolay proteus ve eagle proteus u okulda ogretiyorlardi sonra hiç kullanmadım eagle bence gayet güzel ve geçerli bir program çok fazla kullanan var libary bulunduran siteler var eski libary leri yeni program a da ekliyebiliyorsun güzel kullanışlı bir program ama hiç internet yokken denemedim deyiyip yazarım buraya bu arada internet baglantisini sadece oturum açmak için istiyor öğrenci hesabını açıyorsun bitiyor iş verdiği alan da bence yeterli geliyor.

        Yanıtla
        1. G
          gevv

          Doğrudur hocam ben biraz eski kafalıyım sanırım 😀 sevmiyorum böyle yok internet zorunlu yok o bu şu 😀 eagleyi sadece pcb, şema açmak için kullanıyorum bir kaç denemem oldu çözemedim şuan sprint layout bana yetiyor 🙂

Yorum Yap