Bir Zamanlar Bit Pazarında

Bir Zamanlar Bit Pazarında

Kadıköyde hafta sonları açılan Bit Pazarı vardı benim için bulunmaz bir kaynaktı. Elektronik devrelerin yanı sıra bir sürü ilginç cihazlar makineler eşyalar vs. o zamanlar bir işim vardı ama şuan olduğu gibi kendimi geliştirmek için sürekli arayış içindeydim ve TV ve Monitör dışında farklı cihazları tanımak istiyordum ne kadar bilgi, tecrübe o kadar ekmek 🙂 Bit pazarına sık sık uğrardım birde malum para sıkıntısı en ucuz kaynak Bit Pazarı 🙂

Gözüme kestirdiğim çeşitli devreleri cihazları satın alıp hevesle eve gidip odamda incelemeye başlardım çok çeşitli çoğu garip ne yada neyin olduğunu bilmediğim kartlar, modüller tasarımlarını parçalarını baştan sona inceler sonrasında işime yarayacak entegre, transistör, soğutucu ve pek güvenilir olmasa da büyük kapasiteli kondansatörleri vb. söker ölçümlerini yapıp sağlam olanları ayırıp saklardım yaptığım çeşitli devrelerde kullanırdım.

Özellikle parça sökme işlemleri havya kullanma lehimleme işlerini daha iyi, seri yapmamda çok yardımcı oldu 10 parmak lehim yapabiliyorum 🙂 Devre kartlarını incelemek sistemi çözmeye çalışmak ileride çok işime yaradı farklı cihazlarda yabancılık çekmeden sistemi çalışmasını çözme aşamaları daha çabuk oluyor. Birde kitaplardan incelediğim şemalarda cabası nasıl desem gözünüz alışıyor takip daha kolay oluyor.

Artık Bit pazarı artık vaz geçilmez mekânım SMPS devreleri favorim oldu nede olsa bir çok cihazda SMPS güç kaynağı kullanılıyor. Kart üzerinde veya ek adaptör olarak. Ayrıca bilgisayar güç kaynaklarına merak salmışım yukarıda bahsettiklerimin yanı sıra tamir etmeyi öğrenmek istiyorum biraz pratik yapmam gerekliydi sadece parçalarını söküp inceleme yapmak yetmiyor.

at-psu-powersupply

O sıralar bolca AT Güçkaynağı var iyi durumda olan en azından temiz olanları alıp tamir işlemine geçtim fakat ilk denemem hayal kırıklığı oldu son kalan param ile iki adet almıştım ama ikisi de sağlam çıktı 🙂 Neyse güç kaynağı olarak yaptığım devrelerde tamir işlerinde test vb. için kullanırım dedim.

Sonrasında bir çok AT Güç kaynağı aldım çoğu sağlam çıktı bir kısmı bozuk tamir edip çalıştırdıklarım veya bir türlü çalıştıramadıklarım oldu ama çalışma sistemlerini çözüyordum.

En son bir adet AT Güç kaynağı hatırlıyorum kir pas içindeydi su ya da rutubet almıştı kesin. Kim bilir ne kadar zaman orda burada gezindi ama ağırdı tamir edemesem de iyi parçalar çıkar diyerek aldım. Eve gittim masamda 220VAC bağlantısını yaptım anahtardan açtım o da ne çalıştı 🙂 nasıl olur şans işte ne umdum ne buldum hemen içini açtım incelemeye başladım çift katlı iki bölümden oluşuyordu iki kart yani kartlar üst üste özel olarak monte edilmiş.

Alt bölüm kontrol ve çıkış katı üst bölümde ise PFC filtre doğrultma katı güzel bir tasarımı var o zamanlar kalite yüksekti şimdi durum belli rekabet yüksek ürünler ucuz olmalı hesaplamalar minimum değerde hatta daha aşağıda öyle dandik PSU`lar gördüm ki 3..5 aylık çalışmak üzere tasarlanmış 🙂 ama bunu isteyen bizleriz neyse o ayrı bir konu…

Devreyi dağıttığımda gördüklerim Bir çok PSU üzerinde kullanılan Half-Bridge yarım köprü topolojisi ile çalışıyordu fakat kullanılan güç transistörleri Mosfet idi yanlış hatırlamıyorsam iki adet IRF830 şimdiye kadar bir çok güç kaynağı elimden geçti çok kaliteli markalar dahil Half-Bridge topolojisi ile Mosfet kullanan bir sistem göremedim kesin vardır ama hala denk gelmedi hep BJT tip transistörler kullanılıyor. Özellikle filtre kondansatör kapasiteleri çok yüksekti hatırladığım 5 volt çıkışında 1 adet 6800 Uf 16V ve 1adet 4700 Uf 10V vardı kaliteli bir cihazdı.

Sonrasında ATX güç kaynakları Bit pazarına düşmeye başladı gerçi tek tük vardı ama fiyatları da düştü birde AT PSU modası geçiyordu artık yeni sistemleri öğrenmeliydim çok uğraştırdılar beni hiç sağlam çıkmadı.

Birçok PSU tamir ettim parçaladım özellikle değişik devre sistemlerini ATX güç kaynağı serisinde tanıdım TV beslemelerinde kullanılan klasik tek Mosfetli flyback sistemli olanları çift Mosfet flyback tipleri vb.

Bit pazarı sayesinde çok ilerleme kaydettim ne yazık ki artık kadıköyde Bit pazarı yok en son hatırladığım Cevizliye taşınmıştı sonrasında oradan da taşınmış şimdi nerede bilmiyorum.

Bit pazarı nerede acaba zaten ilerledikçe uğraştıkça çalışma mekanınız da zamanla mini bir bit pazarı oluşuyor 🙂 kısacası bozuk hurda deyip geçmemeli belli bir seviyeye gelene kadar değerlendirip faydasını görürsünüz.

Geniş tamir yelpazemizde bulunan SMPS hakkında acemilik dönemlerimden kısa bir bölüm 🙂 umarım faydası olur iyi çalışmalar.

Paylaş:

15 Yorum

  1. S
    snaps

    Dejavu anlattıklarının aynısını yaşadım ama şimdi konya da bit pazarı bulunmuyor bile anlattığın gibi eski kaliteli malzemeler kalmadı da zaten lehim tabancasını eline alıp psu ya dalmak kadar eğlence bir durum yoktur kazdıkca çıkar

    Yanıtla
  2. M
    mustafa

    merhaba ben istanbula yeni geldim. bende bu bit pazarını gezmek istiyorum fakat bulamadım. bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz? tam olarak nerde kuruluyor acaba?

    Yanıtla
  3. D
    Danzel

    arkadaşımın dediğine bende katkıda bulunup bende aynı yardımı isteyeceğim istanbul avrupa yakasında nereler var bi zahmet yardım edin lütfen alacagım yıgınla parça var

    Yanıtla
  4. G
    gevv

    Şuan bit pazarı nerelerde kuruluyor bilmiyorum belkide artık kurulmuyordur yer problem oluyordu artık normal pazarlar için bile yer büyük sorun

    Yanıtla
  5. E
    erkan

    merhaba bit pazarı duyduğum kadarıyla topkapıdan sahile inerken yanından gectiğimiz surlarda vardı hala duruyorsa

    Yanıtla
  6. I
    ismail

    Merhaba ben izmitten ismail.Kardeş senin yazılarını okurken içinde kendimi buldum.Bende rahat 7 yıldır bitçiyim.Bağımlısı oldum artık. ve okulda öğrenemediğin kadar fazla şey öğreniyorsun ve kendini geliştiriyorsun .Elektronik mesleğinden keyif almak istiyorsam bu benim için büyük bir fırsat oluyor…izmitte çarşamba günleri merkeze kuruluyor.yolunuz düşerse uğrayın.Hayırlı günler

    Yanıtla
  7. O
    ORHAN

    Hocam herzaman bu bakımdan annemle atışıyordum. 🙂 evi hurdalığa çevirdin diye demekki bir ben değilmişim 😀 😀

    Yanıtla
  8. Y
    yusuf

    Arkadaşlar abiler ben yeni ve ilk defa yazıyorum bit pazarı samandırada

    Yanıtla
  9. E
    ErHaN

    Hangi gün veya günler?

    Yanıtla
  10. U
    UGUR

    Arkadaşlar bit pazarı pazar gunleri samandıra açık oto pazarında kuruluyor 30,08,2009 yani yarın sabah saat 10,00 gibi bende orada olacağım tabi hurdaları kurcalayıp eğlencelik bir kaç cihaz veya devre bulmak için

    Yanıtla
  11. S
    s.dogan

    beyler kartal otopazarında da var siemens in yaklasık 300mt aşagısında pazar günleri 10:00-18:00 arası

    Yanıtla
  12. M
    murat

    samandıra da pazar günleri kuruluyor.oto pazarı ve her türden malzeme bulmak mümkün.

    Yanıtla
  13. S
    Serdar

    Burhan Kardeş Bir Tanesin Çok Güzel Paylaşım …

    Yanıtla
  14. B
    bitçi

    Arkadaşlar bit pazarının yeni merkezi İstanbul yenibosna çoban çeşmededir gelip gezmek isteyen arkadaşlar bu adresten rahatlıkla bula bilirler

    Yanıtla
  15. J
    jeetli

    evet çok güzel bir konu olmuş emeğinize sağlık aynı şeyleri bende yaşıyorum ankarada her hafta sonu elimden geldiğince takılıyorum hayatımda görmediğim elektronik cihazlar bit pazarında extra olarak geçen hafta bir bankaya ait post cihazı bile vardı 🙂 bir radyo aldım 85 li yıllardan kalma dikdörtgen ahşap bişey kenarda öylece duruyordu 5 tl ye aldım eevde biraz karıştırdım taktım fişe çalıştı şimdilik çalışıyor eğer bir arıza vermezse dış kısmını vernikleyip salonumda sergileyeceğim nostalji olur diyorum hemde cihazda pikap çıkışı bile var ozamalarda merak çokmuş demekki neyse antika olursa değerlendiririm bakalım kısmet 🙂 tekrar selamlar saygılar

    Yanıtla

Yorum Yap