18650 Pil Test Cihazı Modifiye

18650 Pil Test Cihazı Modifiye

18650 pil test cihazı yapmayı düşünüyordum. Ben li-ion pil test cihazı yapana kadar uygun fiyatlı cihazların çeşidi baya artmış. Özellikle LCD ekranlı 18650 lityum pil test cihazlarınında fiyatı uygun.

Ben 2 adet pili test ederim sanıyordum ama dikkatli incelemediğim için modülü kullanınca durumu anladım. İlk pil yuvası cihazı harici güç kaynağı olmadan adaptör ile çalıştırmak için. Diğerine test edilecek pil yerleştiriliyor.

Pil ölçüm cihazı kullanımı basit soldan başlayarak ilk USB soketi güç kaynağı olarak kullanılıyor (+ güç kaynağı olarak kullanılan pil soketine takılan pilide şarj ediyor) ilk buton aç-kapa (uzun süre basınca) ve mod seçim butonu.

Ortada ki buton seçenekleri değiştirmek için. Sonuncu buton ise başlat-durdur için. Sağda ki USB soketi ise power bank gibi cihazların pilini test etmek için.

18650 Pil Şarj ve deşarj

AUTO (otomatik mod): Pil şarj edilir sonra 1 amper ile deşarj edilir. (LOOP bölümünden bu işlemi 9 tekrar yapabilirsiniz)

DSG (deşarj modu): Pili 1 amper ile deşarj eder

CHG (Şarj Modu): Şarj sırasında kapasite ve enerji ölçülmez.

LCD Ekran üzerinde pil ve ayarlar hakkında bir çok bilgi görüntüleniyor.

  • Gerçek zamanlı voltaj
  • Gerçek zamanlı akım
  • Gerçek zamanlı güç
  • Toplam kapasite
  • Toplam enerji
  • Toplam çalışma süresi -hhh: mm: ss
  • Pilin iç direnci
  • Çalışma modu menüsü
  • Durdurma voltajı menüsü
  • Döngü süreleri menüsü
  • Durum göstergesi

 

Test cihazında Lityum 18650 Pil şarjı için TP4056 (PW4056HH) entegreleri kullanılmış. Yük dirençleri 8205A mosfetler ile kontrol ediliyor. Cihaz fiyat performans ürünü fakat yük dirençleri (2x 8-ohm 10w) çok ısınıyor.

TP4056, Mosfetler, Yük dirençleri soğutması için pasif, PCB soğutma yapılmış. Bence yeterli değil. Tamam dirençler sadece deşarj sırasında ısınıyor ama ısı çok yüksek LCD ekran, mosfetler için kritik.. Zaten şarjdan çok deşarj için kullanıyoruz.

Bende cihazın ömrünü uzatmak için soğutucu eklemesi yaptım. Güzel oldu. Eski Notebook Pilleri, şarjlı matkap pilleri vb. ayıklanacak kapasite testi yapacak çok pil birikti…

Cpu diy 18650 lithium battery capacity tester modification cooling chg dsc loop

10w 8 ohm diy 18650 lithium battery capacity tester

Diy 18650 lithium battery capacity tester modification cooling lipo

Diy 18650 lithium battery capacity tester modification cooling

Paylaş:

Yorum Yap