Raspberry Pi CDROM Mekaniği İle Plotter Çizici (Wireless plotter)

| Haziran 22, 2023 Tarihinde güncellendi
Raspberry Pi CDROM Mekaniği İle Plotter Çizici (Wireless plotter)

Plotter çizici projesinin mekanik bölümü CDROM parçalarından oluşuyor motor rücü olarak L298 modül kullanılmış Plotter kontrolü ise Raspberry Pi ile sağlanıyor. Plotter bilgisayar haberleşmesi Wireless üzerinden yapılıyor desteklenen resim formatı SVG Plotter projesine ait Raspberry Pi modül kaynak kodları blok şema dosyaları verilmiş

PCBway Türkiye PCB Manufacturer PCB Assembly

plotter-devresi-plotter-projesi-raspberry-pi-plotter-wireless-plotter

Pille çalışan WLAN çizici, iki eski optik sürücü, dört H köprüsü, bir servo ve bir Raspberry Pi’den alınan parçalardan oluşur. Optik sürücülerden, lazer ünitesini hareket ettirmek için kullanılan mekanizmalara ihtiyacımız var. Bu araba bir step motor tarafından sürülür. Ne yazık ki, tüm optik sürücüler lazer ünitesini çalıştırmak için kademeli motor kullanmaz – isabet oranım 2’ye 1’di.

Çizicinin X/Y ekseni

Her iki mekanizmayı da bir delikli metal şerit ve biraz epoksi ile birbirine dik olarak bağladım.

Plotter kalem tutacağı

Kalemlik ayrıca üst lazer kafasına yapıştırılmış delikli bir metal şeritten yapılmıştır. Bu metal şeridi bükmek ve böylece kalemi kaldırmak veya indirmek için bir servo kullanılır.

Kademeli motorun dört pimi vardır. Bir çift pim dahili olarak bir elektromanyetik bobine bağlıdır. Sürekliliğe geçen bir multimetre ile hangi çiftlerin bir bobine bağlı olduğunu anlayabilirsiniz.

Pimlerdeki folyoyu çıkarmayın, çünkü büyük olasılıkla motorun kaçınılmaz olarak tahrip olması nedeniyle pimlerdeki bakır telleri de koparırsınız!
Folyolu eski besleme hatları kesilebilir.

Kartın dört çıkış terminali vardır. Her bir çıkış çifti, kademeli motordaki bobinlerden birine bağlanmalıdır. Ayrıca, Raspberry Pi’nin GPIO’larına bağlanması gereken dört giriş pini vardır. Son olarak 5V besleme voltajı, besleme voltajının pozitif terminali olan “Toprak” ve “VCC” terminallerine bağlanmalıdır.
Motorun tek bir bobini, Raspberry Pi’nin 5V pimi tarafından sağlanan maksimum akımın üzerinde olan yaklaşık 500mA’lik bir akım çeker!
Sonuç olarak, mekanizmayı çalıştırmak için gereken elektrik enerjisini sağlamak için eski bir bilgisayar güç kaynağı veya pil kullanmalısınız.

Raspberry Pi sürümünüz ne olursa olsun çizicinizi kablolamak için pin başlık numaralarını (P1-xx) kullanın! İki farklı GPIO numaralandırması vardır ve yanlış olanı kullanırsanız çiziciniz çalışmaz.

Yazılım komut modunda çalışır, bu nedenle WLAN çiziciyi çalıştırmak için ssh üzerinden oturum açabilirsiniz. Kaynak kodunu İndir sütununda bulabilirsiniz .

Yazılım, 55 x 55 piksel çözünürlüğe ve 24 bit renk derinliğine sahip bit eşlemleri (*.bmp) hesaplayabilir. Diğer herhangi bir bitmap türü göz ardı edilecektir. Kırmızı, mavi veya yeşil bileşeni 200’den az olan piksel “siyah” olarak değerlendirilir ve çizilir. Diğer tüm pikseller “beyaz” olarak değerlendirilir ve atlanır.
Makineyi kontrol etmek için kullanılan yazılım C dilinde yazılmıştır ve komut satırından çalışmaktadır. Menü ile test modelini seçebilir ve bazı değişkenleri ayarlayabilirsiniz.

Desteklenen vektör formatı “Ölçeklenebilir Vektör Grafikleri (*.svg)” şeklindedir ve dikkat edilmesi gereken bazı özel şeyler vardır: Hiçbir alan çizilmez, yalnızca dış hatları çizilir. Tüm yollar (ayrıca bir alanın ana hatları) “Poligon” olarak ayarlanmalıdır.

1.) LibreOffice Draw ile grafikler çizin.
2.) Tüm nesneleri işaretlemek için Ctrl + ‘A’ tuşlarına basın.
3.) “Değiştir -> Dönüştür -> Çokgene” tıklayın.
4.) Çizgi niteliklerini “Sürekli” ve siyah renk olarak ayarlayın.
5.) Doldurmayı “Görünmez” olarak ayarlayın.
6.) *.svg olarak dışa aktarın
7.) Dosyayı CNC yazılımının kurulum klasöründeki “pictures” alt dizinine kopyalayın.

Plotter’ın özel tasarımı sayesinde suya dayanıklı bir kalem kullanarak hemen hemen her türlü düz yüzeye çizim yapabilirsiniz. Kalemin kapladığı alan yaklaşık olarak 35 çarpı 35 milimetredir. Kalemi 35 milimetre hareket ettirmek için 250 adım gerekiyor. Burada gösterilen yazı, çizicinin kapsadığı alandan açıkça daha büyüktür. Karakterlerden birini çizdikten sonra, çizicinin tamamı manuel olarak sağa taşınır.

Kaynak: homofaciens.de/technics-machines-plotter-cdrom_en_navion.htm

raspberry-pi-cdrom-mekanigi-ile-plotter-cizici-wireless-plotter

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2015/08/10 Etiketler: , , , , ,



4 Yorum “Raspberry Pi CDROM Mekaniği İle Plotter Çizici (Wireless plotter)

  1. Muhammed Enes AtalıkMuhammed Enes Atalık

    bu proje hakkında detaylı anlatım yaparsanız lütfen !!!

    CEVAPLA
  2. Oguz KuscuOguz Kuscu

    Merhaba ben bu cihazı rasbperry pi yerine bir yazılım kullanarak yapmak istiyorum bu konuda yardımcı olabilecek biri var mı

    CEVAPLA
  3. BurakBurak

    Bu uygulama hakkında yardım alabileceğim birisi var mı acaba

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir