Klasik Op Amp Devre Simülasyonları ve Açıklamaları

| Haziran 18, 2023 Tarihinde güncellendi
Klasik Op Amp Devre Simülasyonları ve Açıklamaları

Genel olarak işlemsel yükselteçler’in (Operational Amplifiers) iki giriş, bir çıkış, iki de besleme kaynağı ucu bulunur. Bunlar; (-) işaretli giriş ucu tersleyen (eviren, inverting), (+) işaretli giriş ucu terslemeyen (evirmeyen, non-inverting) giriş ucudur. (-) işaretli giriş ucuna sinyal uygulandığında çıkıştan 180° faz farklı bir çıkış sinyali alınır.

PCBway Türkiye PCB Manufacturer PCB Assembly

Giriş sinyali (+) işaretli giriş ucuna uygulandığı zaman da çıkıştan alınan sinyalle girişe uygulanan sinyal arasında faz farkı olmaz. Yani aynı fazda bir çıkış sinyali alınır. Opamp’ların kazançları çok fazladır.

Çıkış empedansları çok yüksek, çıkış empedansı ise 0’a yakındır. Girişe 0 Volt uygulandığında, çıkıştan yaklaşık 0 volt elde edilir.

Ancak, pratikte girişte bir sinyal olmadığı sürece bile çıkışta bir ofset akımı meydana geleceğinden, pratikte opamp’ın bu ucu şaseye bağlanır. Opamp’larda band genişliği çok fazladır. Şekilde görülen devrelerde kazanç ayarlaması, R1 ve R2, R2 ve R3, R5 ve R6 dirençleri ile belirlenir.

Örneğin; Faz tersleyen yükselteç için kazanç formülü, Kazanç=R2/R1 dir. Faz terslemeyen yükselteç için kazanç formulü ise Kazanç=1+R2/R1 olacaktır.

opamp-devreleri-opamp-circuits-opamp-proteus-isis

Proteus simülasyon dosyası;

klasik-op-amp-devre-simulasyonlari-ve-aciklamalari

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2012/12/05 Etiketler: , , ,



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir