Hakko 907 Havya Kontrol Devresi Arduino Nano

| Mayıs 19, 2024 Tarihinde güncellendi
Hakko 907 Havya Kontrol Devresi Arduino Nano

Hakko 907 Lehimleme istasyonu Arduino Nano üzerine inşa edilmiştir , bu nedenle tekrarlama için bir programlayıcıya ve bunun için çeşitli adaptörlere ihtiyacınız olmayacaktır. Devre minimum parçaya sahiptir ve ayar gerektirmez. Hakko 907 havya devresi yaklaşık 5 yıldır kullanılıyor ve hiç sorun çıkatrmamış.

Hakko 907 Sürücü Devresi Özellikleri:

Hakko 907 havyalar için tasarlanmış (klonda olabilir)
Sıcaklık aralığı: 27°C–525°C
Isınma süresi: 25–37 sn (325°C)
Önerilen güç kaynağı: 24V, 3A
Güç: 50W (ortalama)

Sıradan havyayların dezavantajları var: Havyanın lehimlenmeden önce ısınması için 7-15 dakikaya ihtiyacı vardır. Bu havyalar ısındıktan sonra maksimum sıcaklıkta çalışmaya devam edecektir. Bazı durumlarda bu havyaların uzun süreli teması elektronik bileşenlere zarar verebilir.

Dijital Havyalar

Dijital havya Dimmerli havyaya çok benzer, ancak her şey bir PID sistemi kullanılarak otomatikleştirilmiştir. Basitçe söylemek gerekirse, otomatik bir elektronik lehimleme istasyonu kontrol sistemi, ayarlanan dereceyi sürekli olarak kontrol eder, ayarlar. Sistem havya ucu sıcaklığının ayarlanan sıcaklığın altında olduğunu tespit ettiğinde ucu ısıtmak için gereken gücü artırır.

Havya sıcaklığı ayarlanan sıcaklıktan yüksek olduğunda gücü kapatılır ve sıcaklığın düşmesine neden olur. Sistem, uçtaki sıcaklığı sabit tutmak için havya ısıtma elemanını sürekli açıp kapatarak bu işlemi çok hızlı bir şekilde gerçekleştirir. Bu nedenle dijital lehimleme istasyonlarında ısınma süresi önemli ölçüde azalır.

Dijital Lehimleme İstasyonu Devre Şeması

Clone Schematic Simple Digital Soldering Station 19v 18v Hakko 907 Arduino Nano

Hakko 907 Kartı İçin Gerekli malzemeler:

Havya Hakko 907
Arduino Nano
Buck Dönüştürücü MP2303 modülü
5 pinli DIN dişi konnektör
DC Jak 2,1 mm
Güç kaynağı 24 V, 3 A
LCD 16X2 (I2C sürücülü)
LM358 Op amp
IRLZ44N Mosfet transistör
470uF 25V Kondansatör
470Ohm 1/4W Direnç
2,7kOhm 1/4W Direnç
3,3kOhm 1/4W Direnç
10kOhm 1/4W Direnç
10kOhm Potansiyometre

Hakko 907 havyanın içinde sıcaklık sensörlü bir ısıtma elemanı bulunmaktadır. Her ikisi de seramik malzemeyle kaplanmıştır. Isıtma elemanı, elektrik uygulandığında ısı üreten bir bobindir. Öte yandan sıcaklık sensörü bir termistördür. Termistör bir dirence benzer: sıcaklık değiştikçe direnci de değişir.

Hakko, ısıtma elemanlarının içindeki termistör hakkında bilgi vermiyor. Bu nedenle termistörü ısıtırken direnç değişikliği kayıt edilip, değeri öğrenilmiş.

Projede anahtarlama elemanı olarak IRFZL44 mantıksal seviyesi tarafından kontrol edilen basit bir N-kanallı MOSFET kullanılmıştır. Isıtma elemanına güç sağlamak için dijital anahtar görevi görür. Birleştirilmiş voltaj bölücü termistör tarafından üretilen küçük voltajları yükseltmek ve ölçeklendirmek için ters çevirmeyen bir op-amp (LM358) kullanılır. 10k potansiyometre, sıcaklık kontrolü için kullanılıyor ve LED, ısıtma elemanının aktif olup olmadığını görüntülemek için bağladığım ve projeye programladığım bir göstergedir.

Lehimleme istasyonu, 24V çıkış voltajı ve 3A akıma sahip herhangi bir güç kaynağından çalıştırılabilir. Çıkış voltajı 18V ve 2,5A akım olan bir dizüstü bilgisayardan güç kaynağı kullanabilirsiniz ancak havyanın ısınma süresi 37 saniyeye çıkacaktır. PCB, Arduino kod dosyalarının yanısıra “Temp, Resistance, ADC Data” XLSX dosyasıda bulunuyor.

 

@Selim bey Hakko 907 devresini yapmış ve çalıştırmış. Bildirim için teşekküler.

Hakko 907 Havya Kontrol Devresi Arduino Nano

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2023/10/17 Etiketler: , ,



6 Yorum “Hakko 907 Havya Kontrol Devresi Arduino Nano

  1. SelimSelim

    Kartı sipariş ettim. 5 adet geliyor yapıp test edeceğim inşaallah.

    CEVAPLA
  2. SelimSelim

    Kartlarım geldi arduino yu programlayıp kartı dizdim. Test mükemmel harika çalışıyor.Elimdeki havyayı da değerlendirmiş oldum. 3D yazıcısı olan bir arkadaşıma da kutusunu yapmasını istedim kutuyu bekliyorum şimdi.
    Kutulayınca çalışır halde resim paylaşırım. Adaptörü kaldırmıştım.

    https://ibb.co/HNTXKSw

    CEVAPLA
    1. gevvgevv Yazar

      Merhaba, bildirim için teşekkürler. Hayırlı olsun iyi çalışmalar.

      CEVAPLA
    1. gevvgevv Yazar

      Devre şemasını güncelledim ve resimlerinizi yazıya ekledim. Teşekkürler.

      CEVAPLA
  3. ipli jetonipli jeton

    Arduino kullanmak şart değil aslında. Atmega168P ya da Atmega328P mikrodenetleyici kullanılarak da yapılabilir. Kodlar arduino IDE üzerinden USBASP gibi bir programlayıcı ile AVR mikrodenetleyici üzerine yüklenebilir. Bu şekilde daha derli toplu sade bir tasarım ortaya çıkarmak mümkün.

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir