“PIC18F4550 Mikrodenetleyicisi ile Usb-Pc Veri Aktarım Arabirimi Gerçeklenmesi” PIC18F4550 ile bilgisayarın USB portundan veri aktarımı hakkında detaylı, faydalı bir çalışma ayrıca PIC18F4550 özellikleri yapısı , USB protokolü haberleşme devrenin kurulumu konularınada yer verilmiş ve kaynak yazılım paylaşılmış. Böylesine başarılı çalışmaları gördükçe Türkçe kaynak sıkıntısını aşacağımıza inanıyorum.
PIC18F4550 MİKRODENETLEYİCİSİ İLE USB-PC VERİ AKTARIM ARABİRİMİ GERÇEKLENMESİ
Elektronik ve bilgisayar endüstrisindeki gelişmeler, günlük hayatta kullandığımız birçok cihazın daha hızlı, daha güvenilir ve daha kullanışlı olmasını gerektirmektedir. Bu amaç doğrultusunda mikrodenetleyici olarak tanımlanan küçük bilgisayarlardan oldukça sık yararlanılmaktadır. Özellikle elektronik ölçme ve enstrumasyon alanında bilgisayar ve mikrodenetleyici destekli cihazların sayısı her geçen gün artmaktadır.
Bilgisayar kullanan her kullanıcı yazıcı, fare, klavye, modem, tarayıcı, joystick, dijital kamera gibi çevrebirimlerini sıklıkla kullanmaktadır. Bunun yanı sıra bilgisayar kontrolü gerektiren bilimsel çalışmalarda arabirim desteği önemli bir problem olarak görülmektedir. USB (Universal Serial Bus) protokolünün teknolojinin kullanımına sunulmasıyla bu sıkıntılar önemli ölçüde azaltılmıştır.
Bu çalışmada, PIC (Peripheral Interface Controller) mikrodenetleyicilerin diğer mikrodenetleyicilere ve USB iletişimin paralel ve seri iletişime olan üstünlükleri bir araya getirilmiştir. USB protokolünün temelleri, kullanılan PIC18F4550 mikrodenetleyicisinin özellikleri ve uygulamaları ayrıntılı olarak ele alınacaktır.
Çalışmanın Amacı ve Kapsamı
Bu çalışmanın amacı, özellikle enstrumantasyon alanında çevrebirimlerden alınan verilerin USB portu üzerinden bilgisayara hızlı ve güvenli bir biçimde aktarımını sağlamaktır. Microchip firmasının üretmiş olduğu PIC mikrodenetleyicilerden PIC18F4550, USB destekli üretilmiş bir mikrodenetleyici olup alınan sinyallerin işlenerek USB aracılığıyla bilgisayara gönderilmesi işlevini yerine getirmesi amacıyla kullanılmıştır. Özellikle analog sinyallerin dijitale çevrilerek bilgisayar ortamında kullanıcıya görsel bir şekilde sunulması için Visual Basic programlama dili ile yazılmış bir arayüz tesis edilmiştir.
Çalışmanın Anahatları
Bu çalışma; giriş, kuramsal temeller, materyal ve yöntem, uygulama ve sonuç olmak üzere beş ana bölümden oluşmaktadır. Bölüm 2’de, USB seçiminin nedenleri, USB protokollerinin temelleri, PIC mikrodenetleyici seçiminin nedenleri, PIC18F4550 mikrodenetleyicisinin özellikleri ve PIC18F4550 A/D dönüştürücü modülü hakkında bilgi verilmektedir. Bölüm 3’te, PIC18F4550 mikrodenetleyicisi için geliştirilen programlama devresinin donanım ve yazılım kısımları hakkında ayrıntılı bilgi verilmektedir.
Bölüm 4’te, uygulama için hazırlanan yazılım ve donanım yapılandırmaları anlatılmaktadır. Uygulama devresinin özellikleri, C dilinde yazılan programlar, PIC tarafında yazılan komutlar hakkında bilgi verilmektedir. Bölüm 5’te, uygulamanın değerlendirilmesi ve tez uygulamasının pratikte kullanılması ile ilgili bazı hususlar ve son olarak uygulamanın geliştirilmesi ile ilgili düşünceler hakkında bilgi verilmektedir.
Hazırlayan: Adil Fatih KİREMİTCİ – Emeği geçen hazırlayan kişilere teşekkürler
yukarıda özetler verildi;
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2010/05/24 Etiketler: microchip pic projeleri, pic18f4550 projeleri, usb, usb protokolü, usb veri aktarımı
Güzel bir çalışma; fakat benim bir sorum olacaktı, hangi c derleyicisi bu dlide kullanılmış? Herkese kolay gelsin
Bu değerli kaynak için çok teşekkürler Adil bey projem için çok faydası olacak pdf dosyasını yazdırdım uzun süre yanımdan ayırmayacağım 🙂
@Otomasyoncu kodlar arasında
#if defined(HI_TECH_C)
#define HITECH_C18
ifadeleri var büyük ihtimal hi-tech kullanıldı
sayın gevv bey Adil Fatih KİREMİTCİ hazırladıgı proje güzel fakat proje dosyaları yok pdf dosyası açılıyor ve gerekli olan kodlar yazıyor ama karışık vb06 kodları yok bu kodları gönderebilirmisiniz teşşekkürler [email protected]
bootloader uygulaması teşekkür ederim güzel paylaşım çok daha iyi algılamamı sağladı..