Mikrodenetleyici kontrollü pil şarj devresi pic16f876 mosfet

| Haziran 8, 2023 Tarihinde güncellendi
Mikrodenetleyici kontrollü pil şarj devresi pic16f876 mosfet

Şarj devresi ile lion lipo life, kurşun piller şarj edilebiliyor ayrıca NiCad ve NiMh pillerin delta olmadan yavaş olarak şarj edilebileceği belirtilmiş (google translate) şarj devresi pic16f876 ile kontrol ediliyor şarj, pil voltajı ve akım bilgisi 2×16 lcd üzerinde görüntüleniyor.

PCBway Türkiye PCB Manufacturer PCB Assembly

Güç transistörü olarak mosfet (irfz44) kullanıldığı için gücü yüksek (0-5a) Besleme gerilimi: 6 20V için Akımı: 20mA – 5a Çıkış: 20mV – 20V 0

Yazılım mikro c ile hazırlanmış kaynak C, hex ve diğer kodlar şema (+ orcad) dosyaları var

picli-şarj-devresi-pic16f876-microc-charge-lipo-pil-şarj-şarj-devresi

Söz konusu devre, bir güç kaynağı ile bir pil şarj cihazının ortasındadır. Yeni bir pil türü çıktığında kesintiye uğramamak için çok yönlü bir şeye sahip olma ihtiyacından doğdu, referans yeni LiFe A123 hücrelerinedir. Ayrıntılı olarak, devre bir sabit akım üreteci olarak ancak isteğe bağlı olarak değişken bir voltaj kelepçesi ile işlev görebilir. Basitçe 2 x 10 dönüşlü potansiyometre, 2×16 karakterli bir ekran ve 2 LED ile donatılmıştır, düğme yoktur.

Besleme voltajı: 6’dan 20V’a;
Akım: 0’dan 5A’e, 20mA adımlarla;
Voltaj: 0’dan 20V’a, 20mV adımlarla;
ekrandaki veriler: giriş voltajı, akü voltajı, kelepçe voltajı, çıkış akımı.
2 LED: DC fazı için kırmızı, CV fazı için yeşil.

Bir laboratuvar güç kaynağından farkı, Batt-Power’ın CC/CV algoritması, yani sabit akım-sabit voltaj ile hücreleri yeniden şarj etmek için tasarlanmış olmasıdır, çünkü bu arada akım yumuşak bir şekilde artarak olası rahatsız edici sorunlardan kaçınır. Ayrıca, şu anda 12V voltajlı pilleri şarj edebilse bile, 12V ile çalıştırarak sahada da kullanılabilir, ancak göreceğimiz gibi, geleneksel olmayan başka ilginç kullanımları da vardır.

Ama hangi ve kaç hücreyi şarj edebilir? Kurşun-jel, LiIon, LiPo ve LiFe (A123) şarj edin. Ayrıca NiCad ve NiMh’yi de şarj eder, ancak delta zirvesi olmadan, bu nedenle ya 1/10C’de yavaş şarj edin ya da örn. 1C’de ancak paket üzerinde harici bir termometre kullanarak ve gücü manuel olarak keserek.

12V’luk bir güç kaynağıyla, tasarlandığı asıl kullanım için 3 Pb hücre (6V), 2 LiPo hücre (7.4V) ve 3 A123 hücreye kadar şarj edebilir. 20V (max.) ve 5 amperden fazla sağlayabilen bir güç kaynağı ile kullanıldığında çok daha büyük paketleri şarj edebilir, hücre sayısını hesaplamayı size bırakacağım, sadece devrenin mümkün olduğu kadar uzun süre çalışabileceğini belirtiyorum. paket voltajı, güç kaynağı voltajından 200mV daha düşüktür, bu nedenle giriş voltajı iyi bir şekilde kullanılabilir.

Devrenin sahip olmadığı şey, şarjın (mAh cinsinden) ve zamanın ölçülmesidir, ancak aslında geleneksel bir şarj cihazı değildir, diyelim ki maksimum özgürlük isteyen elektrik meraklıları için tasarlanmıştır. Daha fazla veri öğrenmek isteyen herkes, her zaman Watt’s UP gibi cihazlardan birini priz ile şarj edilecek paket arasına sokabilir ve bu da şarjı tam olarak algılayabilir.

Başka ne yapar?

İstenirse, belirli bir sabit akım paketini indirmek mümkündür, bu kez girişe bağlayın ve çıkış uçlarını kısa devre yapın veya daha iyisi bir güç direnci veya daha az hücreli ve/veya daha düşük voltajlı bir pil gibi bir yük bağlayın.

Başka bir olası şey, örneğin kızdırma motorlarımızın bujilerini test etmektir (hatta çalıştırma sırasında onlara güç vermek…): belirli bir bujinin çalışma noktasını, yani optimum akım ve voltajı bilmek mümkündür.

sarj-devresi-lcd-sarj-charger-circuit-pic-lipo-lion

Devre hakkında birkaç kelime:

Çok basittir ve kolayca bulunabilen bileşenleri kullanır, sık sık bir havya ve PIC ile uğraşmaya alışkın olanlar, ihtiyaç duydukları her şeye zaten sahip olabilirler.

PIC 16F876’yı 4 Mhz’de kullandım; bunun bir PWM çıkışı (şimdilik 8bit’te), doğrusal ve anahtarlamasız olan sabit akım üretecini sürmek için kullanılır. Bu, 0.05 Ohm şönt dirençli klasik op-mosfet konfigürasyonu ile oluşturulmuştur; 5 ADC’nin tümü (10bit’te) görüntülenecek miktarların ölçümü ve potansiyometrelerin gerilim bölümünün okunması için kullanılır.

Diyagramda dirençleri %1 olarak gösterdim, bu doğruluk açısından önemlidir, ancak şant için kolay değildir. Resimde görmüş olduğunuz prototipimde aslında hassas rezistanslar değil 20 turda 4 trimmer kullandım eğer ayarları beğenmezseniz rezistans kullanın ama benim tavsiyem 20K multi turn trimmer yerine 20K multiturn trimmer takmanız. dirençler 1K-19K.

Güçlü mosfet düzgün bir yüzgeçle yeterince soğutulmalıdır, örneğin bir fanla bile Pentium tarzı bir CPU soğutucu kullanabilirsiniz, açıkçası üretilen ısı ne yüklediğinize ve hangi akımda olduğuna bağlıdır.

Gelelim yazılıma: Mikroelectronics MikroC ortamı kullanılarak C dilinde yazılmış ve çok basit, interrupt bile kullanmadım. Bu devrenin gelecekteki en ilginç gelişmeleri, 10 bit PWM çıkışını yönetme olacaktır, böylece 10 amper, 10 mV adımlarla sağlanabilir, ki bence bu dikkate değer; ayrıca (ve burada mesele bir an için daha karmaşık hale geliyor) gerilimler için de 10mV çözünürlüğe sahip olmak iyi olurdu.

Son olarak, Batt-Power’ı sahaya beslemek için bir 12V->20V yükseltici dönüştürücü düşünüyorum. 2 çok dönüşlü düzelticiyi kalibre etmek için (1K-19K hassas dirençler yerine monte edilmiştir), bunları nasıl kalibre edeceğiniz aşağıda açıklanmıştır: dirençlerle aynı bölme faktörüne, yani 1/20’ye sahip olmaları için lehimlemeden önce onlara bir ayar yapın.

Devre kurulduktan sonra, devreye güç verin ve bir çıkış pilini bir multimetreye (ortak dijital test cihazı) seri olarak bağlayın; akım potansiyometresini 2 tur çevirin, akımın düşmesini bekleyin (sabit akımda çalışması için gerilim kıskaç potansiyometresini de maksimuma ayarlayın) ve üzerinde okumak için operasyonel 2’ye bağlı düzelticiyi ayarlamanız gerekir multimetrenin okuduğu akımın aynısını gösterir.

Kalibrasyondan emin olmak için daha güncel değerlerle deneyin. Diğer düzeltici pota sahip olacak şekilde kalibre edilmelidir. maksimum akım, 4.99A; bunun için böyle bir şarj akımına dayanabilecek bir kobay piline ihtiyacınız olacak. Bu yapıldıktan sonra kalibrasyonlar biter ve bu nedenle Batt-Power için olası bir durumu düşünmeye başlayabilirsiniz.

İşte şarj için birkaç ayar örneği: 12 V güç kaynağı ile sahada, 3 LiFe hücresinin şarj edilmesi:

akım: 5 amper (şarj süresi 30 dakika)
voltaj: 10.8V

13V-20V güç kaynağı ve 3 adet 2200mAh Lipo hücrenin şarj edilmesi:
akım: 2.2A
voltaj: 12.60V

Esnekliğin güvenliğe aykırı olduğu açıktır: deneyimi olmayanlar veya ne yaptıklarını bilmeyenler ciddi riskler taşırlar (özellikle LiPos ile), kendimi sorumlu görmediğim riskler.

mikrodenetleyici-kontrollu-pil-sarj-devresi-pic16f876-mosfet

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2011/05/29 Etiketler: , , , , , ,



3 Yorum “Mikrodenetleyici kontrollü pil şarj devresi pic16f876 mosfet

  1. EFKANEFKAN

    hocam bu devrenin akü şarjı için olanıda varmı bu şekilde tasarlanmış olacak

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir