Geçtiğimiz yıl içinde evde şarjlı bir çok aletin pillerini, akülerini Li-ion piller ile değiştirdim, takviye yaptım. Fenerli radyolar, Led fener, El süpürgesi vb. Radyolu fenerlerin biri 6v akülü diğeri 2 adet 1.5v kalem pille çalışıyordu ikisinede 1 adet Li-ion pil yeterli oldu kalem pil ile çalışan için Li-ion pilin + atrı ucuna seri 1n4007 diyot bağladım yaklaşık 0.7v voltaj kaybı ile basit bir regüle yaptım sorun çıkartmadı..
Ledli fenerde 6v akülü 1 adet Li-ion pil yeterli oldu süpürgenin pilleri 3 adet seri bağlı Ni Mh pil 3.6v bunun içinde 2 adet Li-ion pili paralel bağladım
Radyo ve led fenerin şarj devreleri için MCP73831 kullandım minicik SOT-23-5 kılıfında 500ma güç verebiliyor pilin durumu hakkında led göstergesi var ve çok az harici devre elemanı ile kullanılıyor. Hazırladığım devreleri cihazların içine yerleştirdim güç kaynağı olarak 5v adaptör kullandım
MCP73831 şarj devresinin çıkışında “Bazı Li Ion Pillerin İçindeki Devreler” yazısında ki pil koruma modüllerini kullandım fakat süpürge için bu modüllerin gücü yetersiz onda kullanmadım motor yavaşladığında şarj ediyorum.
Ayrıca süpürgede şarj devresini adaptör içine yerleştirdim süpürge çalışırken MCP73831 şarj devresi bağlı olursa arızalanır. MCP73831 şemasında R1 Direnci akım ayarı için kullanılıyor ben 2.2K kullandım 500MA 2K, 240MA 4.2K, 160MA 6.34K, 130MA 7.87K, 100MA 10K giriş ve çıkışdaki 10uf kondansatörler kutupsuz olacak.
MCP73831 Li-ion Pil Şarj Devre Şeması
O zamanlar TP4056 modüllerden haberim vardı fiyatları uygun gücüde 1 amper ama MCP73831 için farklı boyutlarda PBC hazırladım işimi gördü
En son yaptığım Li-ion pil şarj cihazı için TP4056 modül kullandım cihazda 3 adet Li-ion pil şarj ediliyor.
TP4056 modüllerin her biri için ayrı güç kaynağı kullanmam gerekti kutuya uygun yüksek güçlü bir kaç SMPS kartı vardı fakat buyutları kurtarmadı. Elimdeki arızalı 1.6A 5V SMPS adaptörleri tamir edip cihazda kullandım SMPS adaptörler uzun süredir bir köşede tamir bekliyordu değerlendirmiş oldum. Kutulama için yine arızalı SMPS adaptör kutusu kullandım.
Kutu üzerine 3 lü Li-ion pil soketi takıp montajını yaptım kabloları modüllere lehimledim şarj durumunu görmek için kutunun modül bölümünün üzerini kesip kırmızı renkli mika ekledim…
TP4056 Bağlantısı
Eğer yüksek güçlü SMPS adaptörünüz varsa TP4056 modüller için ayrı güç kaynağı kullanmanıza gerek yok.
Öncelikle kutuya göre delikli plaketi kesip kartları yerleştirdim 220v girişine pasif EMI filtre ekledim gerisi lehim, montaj işleri..
TP4056 şarj entegresinin akımı ayarlanabilir. TP4056 modüllerde genelde en yüksek çıkış akımına göre “Prog” direnci takılmış halde oluyor TP4056 2 numaralı pinine bağlı olan direnci değiştirerek 130ma….1000ma arasında akım ayarı yapılabilir.
Elinizde ki güç kaynağının gücü şarj akımının biraz üzerinde olmalı örneğin 5V 1A adaptör kullanacaksanız elinizde ki TP4056 modülün akımını 800ma veya daha az olarak ayarlamalısınız adaptörünüz arızalanabilir veya korumaya geçebilir.
Pil Şarj Akımı Ne Olmalı?
Pili şarj ederken kullanılacak şarj akımı pilin gücüne göre değişiyor aşağıda ki tabloda LG, SONY, PANASONIC, SANYO, SAMSUNG pillerin şarj akım bilgileri gösteriliyor.
Yeşil bölge uzun pil ömrü için uygun şarj akımıdır pil markası odeline göre değişiyor 0.3…..1.5a arası değerler var.
Sarı bölge pil üreticisi tarafından listelenen standart şarj akımı.
Turuncu bölge ise hızlı şarj için üreticinin verdiği akım değerlerini gösteriyor fakat hızlı şarj pil ömrünü aşırı derece azaltır ve tehlikelidir, ek önlemler alınmalıdır.
Elinizdeki pilin marka ve modeline göre üretici bilgilerine bakarak şarj akımını öğrenip buna göre şarj modülünü veya cihazını ayarlamanız pil ömrü için iyi olacaktır.
Güncelleme: Farklı bir yazıda sorulan bir soru ve cevabını yazıya ekliyorum ilgili kişilere faydası olabilir. Ek olarak bir kaç bilgi..
@Basri Acar 2018/04/21
Sayın Gevv, 18650 lityum pillerden 4.7 volt 80 Amperlik bir batarya yaptım. Kısmetse, önümüzdeki aylarda 5 metrelik kanomla kansere duyarlılık adına uzun bir rotada seyahat edeceğim. Bu yüzden amperi yüksek tutuyorum. Ancak solar panel ile şarj edecegimden dolayı istediğim devreyi bulamıyorum. Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
@gevv 2018/04/21
Solar panel 6v ise işiniz daha kolay olur fakat kanoya yüksek akımlı panel bağlanabilirmi? boyutu baya büyük olur.
TP4056 modülleri paralel bağlayıp kullananlar var (bazı forumlarda bahsedilmiş) aşağıda ki şemada ki gibi bağlantı yapıp deneyin modül sayısı arttıkca akım yükselir (genelde 2 modül kullanılıyor..)
TP4056 Paralel bağlantı durumunu biraz daha detaylı araştırdım uygulaması yapılmış ebayda satışı var 4 adet TP4056 paralel bağlantı modülü 3A gücü olduğu belirtilmiş. Tüm entegrelerin PROG akım ayar direnci 1.5K takılmış akım-direnc tablosunda 1.5K 780ma olarak görünüyor toplamda 3.1A şarj akımı elde edilmiş. Bence şarj akımı 1A kullanılabilir fakat soğutma için PCB boyutu daha büyük olmalı bu sebeple akımı düşük tutmuşlar diye düşünüyorum.
Paralel bağlantıda sadece 1 entegrenin gösterge ledleri bağlanıyor diğer entegrelerin led bağlantı bacakları boş bırakılıyor entegrelerin + artı girişine 2 adet SS54 şokti diyot paralel bağlanıyor gücü 5A voltajı 40V
TP4056 4X Paralel Bağlantı Şeması
Komple modül kullanacaksanız yukarıda ki 6V solar panel bağlantısında olduğu gibi her modülün + artı girişine uygun akımda diyot bağlayarak kullanabilirsiniz TP4056 entegresinin giriş voltajı en düşük 4V en yüksek 8V ideal olarak 5V kullanılması önerilmiş yukarıda ki şemada paralel bağlı şokti diyotlarda çok az voltaj kaybı olacak eğer paralel bağlantıda giriş voltajınız 5V ise şokti diyot kullanmanız daha iyi olacak 6V üzerinde 0.7V kayıp sorun yaratmaz fakat 5V giriş voltajında sorun olabilir entegreninde kayıpları olacak çünkü
Güncelleme: Harici şarj cihazı lazım oldu elimdeki 5v smps adaptörlerin kutusuna TP4056 modülü sığdırmayı başardım pek sağlıklı değil ama nadiren ve göz önünde kullanılacağı için sorun yok 🙂
Güncelleme: TP4056 modüllerinde mutlaka USM soketinin bağlantısını tekrar lehimleyerek güçlendirin benim gibi proje bittikten sonra hüsrana uğramayın 🙂 TP4056 modülü yerleştirdim pil bağlantıları güzel her şey yolunda derken bir kaç hafta sonra USB soketi çıktı tekrar lehimledim ama bu sefer USB soketin dış kasasınıda lehimledim.
Dikkat: lehimleme yaparken açık olan bölüme lehim kaçırmayın lehim kaçarsa soket oturmaz.
Yayım tarihi: 2018/04/16 Etiketler: li-ion polimer pil, li-ion şarj devresi, mcp73831, pil şarj devresi, tp4056
Yine faydalı bilgiler vermişsiniz, elinize sağlık. Saygılarımla.
Elektronikçiler için eğitici ve yararlı bilgiler için teşekkürler.Sağlık,başarı ve mutluluklar dilerim.Sevgi ve saygılarımla.
Şunu anlamadım ben: 6V akü ile çalışan fenere 3.7V Lion battery nasıl yeterli oldu? PWM mi var fenerde?
fener ara sıra a101de satılan 80 ledli çin malı ucuzlardan ama iş görüyordü fakat aküsü ve şarj devresi çok kalitesizmiş akünün yük altında voltajının baya düştüğü kesin çünkü şuan 3.7v li-ion pil (tam şarjda 4.2v) ile ledler daha parlak yanıyor.
Elinize sağlık
Neden her tp4056 için ayrı güç kaynağı kullanmak gerektiğini düşünüyorsunuz ?
Yazı uzayınca gözden kaçmış @ali ak bildirim için teşekkürler. Açıklamayı tam yapmamışım yazı düzenlendi.
kaç tane pil takabiliyoruz
modülün maks. gücü 1 amper ben 18650 li-ion pillerden paralel bağlantı olarak üçden fazlasını önermem şarj süresi çok uzun olur pilin gücüne ve doluluk oranına göre baya fark eder ama paralel 3 pil yaklaşık 7….8 saatte dolar
Ustad yararli bilgiler icin cok tesekkur ederim. Tp4056 modullerin istedigimiz ampere sinirlama yapilabildigini bilmiyordum. Kac tane yaktim bu zamana kadar :/ artik yakmayacagim 😀 bu modul full amper yedigi zaman cihaz kisa surede mefta oluyor. Misal harici batarya sarj cihazi yapacaksin 2a bir sarj aletine takinca kisa surede asiri isinip sukoyveriyor. Bu bilgi bile bana cok faydali oldu tesekkurler 🙂
güzel tasarım 😀 abi hazır el atmışken kartlardaki usb soketleride sökseydin kaba durmuşlar 😀 ben micro usb olanlardan aldım tefefonun şarj adaptörünü kullanıyorum
Verdiğiniz bilgilendirme için teşekkür ederim. Benim bi sorum olacaktı Rprog direncini değiştirmek istiyorum nereden bulabilirim? aradım fakat bulamadım 🙄
bu tp4056 entegresi pil şarj olduğunda şarjı kesiyormu yani pile giden voltaj 4,2v olunca voltaj tamamen kesilip yeşil ışıkmı yanıyor ? bu hazır kartlar var elimde ucuz ışıldaklar var birde bol miktardada laptop bataryası var lityum bataryalı ışıldak yapmak istiyorum fakat sürekli fişte takılacak dolunca pilin enerjisini kesecek ve 2,5v gelince pil bitince yani tekrar şarj edilecek
benim de şöyle bir sorum olucaktı benim 10 adet pilim var 5 erli paralel ve 2 seri olacak şekilde puntoladım bunları nasıl şarj edebilirim peki?teşekkürler
8.4v li-ion şarj aleti işinizi görür ama pillerin gücü nedir? buna göre şarj akımınına karar verilir
Merhabalar tp4056’nın çıkış akımını 1 amperin üzerine çıkarmak gerektiğinde ne gibi yollara başvurulmalı? Eğer devreyi doğrudan pil üzerinden beslersek bu sefer de 18650’nin tamamen deşarj olması gibi bir tehlike doğuyor.
merhaba,
tp4056 paralel bağlayarak gücü yükseltilebilir yazının sonunda devre şeması verildi
ek olarak deşarj sorunu için pil koruma devresi kullanabilirsiniz
Piller arizalanmaya başlayinca sağlam pillere düşen şarj akimi miktari atrmicak mi.
Merhaba ben amatör (hobi) olarak elektronik ile uğraşıyorum Laptop pilini sarjlı tornavidamda kullanıyorum araştırmalarım sonucunda tehlikeli olabilecek bir iş yaptığımı öğrendim. Adaptörüm 6v 300mA piller sarj oluyor bende kendimce şöyle bir tedbir aldım sarjlı tonavidayı 1 saatten fazla sarj etmiyorum. sonoff un telefon kontrollü prizi ile yapıyorum 1 saat sonra kendini kapatıyor. Doğru yapmışmıyım?
2. sorum bu piller için sarj devresi li-po için satılandan aldım yanlışlıkla (2₺) bunu kullansam beslemesini 6v olan adaptörden yapsam ne sorun yaşarım. ya da bana maliyeti düşük bir pil koruma devresi tavsiye eder misiniz?
3.soru bu devreyi adaptöre takmak mı mantıklı yoksa sarjlıya mı?
Bir tek şey söylemek istiyorum; Lithium piller de işi iyi bilmiyorsan uğraşmamak lazım! 18650 ve daha büyük ölçülerde daha da dikkatli ve bilgili olmak lazım!
Eline sağlık bazı konularda yardımcı oldu. Yaklaşık 12 v 5 a lik bir pil şarj cihazı yapmak istiyorum. Akımını düşük tutup dolum süresi uzun olması mühim değil TP4057 entegresi seri bağlayıp çıkıştan 12 v 0.5amper güç alıp yaklaşık 10 saat te dolmasını amacliyorum. Giriş gücünü kaç volt vermem gerek ve yapılan devre uzun vadede sağlıklı çalışır mı
Merhaba, tp40xx serisi veya diğer modüllerde seri bağlantıda ne olur bilemiyorum hiç uygulamadım, görmedim kesin bir şey söyleyemem ama akım düşük olduğu için https://320volt.com/lm317-lityum-ion-lityum-polimer-sarj-devresi/ yazısında ki devreyi önerebilirim. 12.6v çıkış alacağınız için devrenin giriş voltajı 15v…16v civarı olmalı
Merhaba ben bitirme tezim için 2S ve 3S Li-Po bataryaları şark edebilen ve LCD ekranda şarj durumu , çekilen akımı gösteren bir devre tasarlamak istiyorum. Hazır modül kullanmadan kurabileceğim bir devre şeması söyler misiniz. Elimde TP4056 entegresi var ama 2S ve 3S gibi çok hücrelilerde sağlıklı olmadığını söylediler. Bende araştırdım ve bunun için BMS kartlar olduğunu gördüm ama devrem için güzel bir devre şeması bulamadım bulduklarım arasında bazı entegreler satışta bile yoktu malesef.
Merhaba,
sitede mikrodenetleyici kontrollü volt amper metre devreleri var direkt veya düzenleme yaparak kullanabilirsiniz
BMS için ilgili bir yazı; https://320volt.com/pil-balans/
Merhabalar paralael bağlı tp4056 ile şarj olan 3 veya 4 adet 18650 pil çıkışında mt3608 ile sürekli 6 veya 7.2 volt çıkış almaya planlıyorum ne dercede sağlıklı olur yükte sisitem ne kadar kararlı olur saygılarımla iyi çalışmalar diliyorum
Merhaba,
çekilen akıma, süreye göre değişir 4 adet pil paralel bağlandığı zaman yüksek şarj akımı gerekecek çektiğiniz akıma göre piller dolmayabilir
Ustam bu projeyi acil aydinlatmada kulanacam dolaysiyle şarj süresi önemli değil ben sadece tam incelemedim onun için soruyorum mt3608 dayanirmi
hocam bir çok bilgi eksik tam anlatmıyorsunuz…. mt3608 modül maks. 2 amper veriyor kullandığınız ledler bu akımı geçmezse sorun olmaz sanırım hazır lambaya modifiye yapacaksınız ? (cihaz içinde ki güç kaynağı sorun olabilir )
hazır cihaz değilse bence mt3608 kullanmaya gerek yok aşağıda ki gibi bir sistem kurun led sayısını arttırabilirsiniz elektrik varken röle çekili olduğu için ledler yanmaz elektrik gittiği zaman röle bırakır ledler yanar.
Merhaba. Öncelikle anlatım için teşekkürler. Size sormak istediğim bir soru var. aldığım tp4056 şarj devreleri ile ilgili bir şey sormak istiyorum. Devrenin çıkış voltajını multimetre ile ölçtüğümde sürekli olarak 4.33 ile 4.50 arasında gidip geldiğini yani dalgalanma olduğunu görüyorum. Sizce 1s 15a bms devresi ile beraber kullanarak 18650 pil şarj etsem, bu tür bir dalgalanma pile zarar verir mi? Yangın, patlama… gibi bir şeye sebep olabilir mi acaba? Benim bildiğim kadarıyla 18650 piller 4.2 volt ile şarj oluyor. 4.33-4.50 gibi bir voltaj pile zarar verir mi sizce? Yardımınız için şimdiden teşekkürler.
Tp4056 korumalı şarj devresinde güneş paneli bağlayıp hem şarj ederken aynı anda out çıkışlarına yük bindirebilir miyiz?
Evet olur 6v solar panel kulanmalısınız tp4056 artı + girişine seri 1N5401 veya 1N5408 diyot bağlayacaksınız. Yazıda diyot bağlantısı için şema var..
603 kılıf SMD direnç olarak araştırın. Yapabilirseniz normal 1/8w direncin bacaklarını padlere denk geleck şekilde büküp lehimleyebilir yapıştırıcı ile sabitleyebilirsiniz.