Hoparlör konusunda 2 makale… empedans uydurucu transformatörlerin bağlantısı, paralel seri bağlı hoparlör bilgileri, hoparlöe frekans güç hesaplama vb. çeşitli bilgiler. Ek olrak genelde 2…3 yollu hoparlör kabinlerinde bulunan pasif filtre devrelerinde kullanılan bobinlarin nasıl hesaplandığı hakkında bilgiler..
ÇOK YOLLU HOPARLÖR SİSTEMLERİNDE GÜÇ-DAĞILIMI
Bu makalede “Çok-yollu Hoparlör Sistemlerinde Güç Dağılımı” konusu ele alınmakta ve Çok-yollu Hoparlör Sistremlerinde Güç Dağılımına ilişkin bir abak sunulmakta ve bu abağın nasıl kullanılacağı örneklerle açıklanmaktadır.
Piyasada bulunan çeşitli “hoparlör transformatörlerinin”, hoparlörlere bağlantıları gösterilmektedir. “LC-elemanlarından oluşmuş Yüksek Fideliteli İki-yollu Bölüştürücü Süzgeç Devresi” ele alınmakta ve bunun devre şemasından montaj şemasına geçiş kısaca açıklanmaktadır.
1.GİRİŞ: Çok-yollu hoparlör sistemlerinde kullanılacak olan hoparlörlerin genlik-frekans karekteristikleri yekdiğeriyle kesişmelidir. Karekteristiklerinin kesişme noktası, bir hoparlörden ötekine geçiş sağladığı için “geçişleme” veya “ kesişme” noktası diye adlandırılmaktadır. Öteyandan, karekteristiklerin kesişme noktasındaki frekansa “bölüştürme frekansı” ( cross-over frequency) denmektedir.
Ses frekans görüngesi (spektrumu) boyunca, herbir hoparlörün istenen seviyede akustik enerjiyi yayabilmesi gerekir. Hoparlör seçilirken hem “Duyarlıkları” ( Sensitivity), hem de “Direme Güçleri” (Power Handling Capacity) gözönüne alınacaktır.
ÇOK-YOLLU HOPARLÖR SİSTEMLERİ
“Direkt Radyatörlü Hoparlör Sistemlerinde Verim” adlı Dr Richard SMALL’un makalesini çok ilginç bulduğumdan yıllar öncesi çevirisini hazırlamıştım ve bu çevirim Ankara EMO Yayın Organı olan “Elektrik Mühendisliği” dergisinde yayımlanmıştı.
Bu direkt çeviriye ek olarak, çevirinin sonlarına doğru kendi yorumlarımı da eklemiştim. Elektronik Dünyası adlı İstanbul’da yayımlanan dergide ise “Akustik Güç ve Yüksek Fideliteli Hoparlör Sistemleri” konusunda tarafımdan hazırlanan çeşitli makaleler yayımlanmıştır. (Kaynakça 3, Kaynakça 4 ve Kaynakça 5 ve Kaynakça 6). Ayrıca , “Ses Frekans Tekniği” adlı kitabımızda özellikle hoparlörlere , yüksek fideliteli hoparlör sistemlerine ve bölüştürücü Süzgeç Devrelerine oldukça geniş yer ayrılmıştır.
Çok-yollu hoparlör sistemleri tasarımlanırken en önemli etken (faktör), hoparlörün yayabileceği güçtür. Hoparlör sistemini oluşturan hoparlörlerin vereceği Akustik Güç, uygun bir oranda bölüştürülerek yayınlanmazsa hoparlör sistemi elverişli olamıyacaktır. Bölüştürme frekanslarını tespit ederken, sadece hoparlörün frekans karekteristiğinin gözönüne alınması uygun değildir. Ayrıca güç dağılım miktarının da gözetilmesi gerekir.
HOPARLÖR KABINLERINDEKI BÖLÜSTÜRÜCÜ SÜZGEÇ DEVRELERINDE KULLANILAN BOBIN ENDÜKTANSLARININ HESAPLANMASI
Bu makalede hoparlör kabinlerindeki bölüstürücü süzgeç devrelerinde kullanilan bobin endüktanslarinin nasil hesaplanacagi açiklanmaktadir.Bobin hesaplamalarinda Reyner’in Bobin Formülü kullanilmistir.
Burada verilen bobin karkasi boyutlarindan daha farkli boyutlarda karkaslar da seçilebilir.Bölüstürme Süzgeç Devrelerinde kullanilan baslica bobin endüktanslari çizelgede liste halinde verilmistir.
Hazırlayan: Eren BASARAN emeği geçen hazırlayan kişilere teşekkürler
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2015/08/10 Etiketler: bobin hesaplama, empedans uydurucu, hoparlör filtre hesabı, hoparlör filtreleri, hoparlör trafo
Hocam selamlar, elimde 35 watt çıkışlı anfi var. (6 -16 ohm) ben normalde 35 watt 6 ohm yi destekleyen 2 yollu bir hoparlör kullanıyorum. bir müzik setinden çıkma elimde bir çift 3w , 3,2 ohm 2 yollu bir hoparlör var. çıkma HP birlikte seri bağlayarak kullanmak istiyorum. çünki seri bağlayınca direnç 6+3,2=9,2 ohm olur anfi destekler. ama voltaj fazla geldiğinden küçük (çıkma) HP yanacaktır. voltajı dengelemek için sadece çıkma HP nin + üzerine bir C kondansator taksan uygun olurmu? tabi gene seri şekilde bağlanacak. indiktör (bobin ) veya direnç kullanmama gerek varmıdır? ayrıca C 0.6 mF buldum doğrumudur?