Güç Elketroniği Laboratuar Kiti Deney Programı Guclab

| Mayıs 12, 2023 Tarihinde güncellendi
Güç Elketroniği Laboratuar Kiti Deney Programı Guclab

Güç Elketroniği için geniş kapsamlı Hesaplama programı görsel olarak hesaplamalar yapılabiliyor animasyonlu olarak temel devrelerin çalışmasını görebiliyorsunuz çeşitli değerleri gireceğiniz alanların (giriş gerilimi, frekans, henry, farad vb.) üzerine gelindiğinde ilgili açıklama pencereside görünüyor örnek devreler üzerindeki malzemeler giriş çıkış birimlerine tıklandığında görsel olarak voltaj ve akım bilgileri izlenebiliyor

PCBway Türkiye PCB Manufacturer PCB Assembly

Hazırlayanlar: Prof.Dr Çetin ELMAS, Yusuf SÖNMEZ Emeği geçen Kişilere Teşekkürler

Ayrıca kurulum klasörüne deneyler hakkında hesaplama bilgileri nasıl kullanılacağı hakkında word (.doc) dosyaları var

Minimum Sistem Gereksinimleri

Pentium/Celeron III/IV 2 GHz
256 Mb Ram
Windows XP

Not: Programdan iyi bir görüntü elde etmek için ekran çözünürlüğünün 1024 x 768 ve renk düzeninin Windows XP (mavi)’de olması gerekir. Programı yükledikten sonra C:\\Guclab dosyası altindaki WORD dosyalarını salt okunur özellikte yapınız !

güç elektronigi laboratuar kiti

Doğrultucular (RECTIFIERS)
Denetimsiz Yarım Dalga
Denetimsiz Tam Dalga
Denetimsiz Üç Fazlı
Denetimli Yarım Dalga
Denetimli Tam Dalga
Denetimli Üç Fazlı

Çeviriciler (CONVERTERS)
Alçaltıcı Çevirici (Buck)
Yükseltici Çevirici (Bost)
Alçaltıcı-Yükseltici (Buck Bost)
Cuk Çevirici
Tam Köprü Çevirici (Full Bridge)

Eviriciler (INVERTERS)
Tek Fazlı Evirici
Üç Fazlı Evirici
Asenkron Motor Denetimi

Deneyler Hakkında Özet bilgiler

ÜÇ FAZLI d.a-a.a EVİRİCİ İLE ASENKRON MOTOR DENEYİ

Deneyin Amacı: Üç Fazlı d.a-a.a Evirici ile denetlenen bir asenkron motorun değişkenlerinin farklı değerleri için; akım, gerilim,hız ve tork değişimlerinin incelenmesi,grafiklerinin çizdirilmesi.

Deneyin Yapılışı:Evirici simülasyonunda Tek Kutuplu Gerilim Anahtarlamalı PWM denetimi kullanılmıştır.Bu denetim metodunda; çeviricinin A ve B bacakları birbirinden bağımsız olarak denetlenmektedir. Çeviricinin A bacağı; Ta+ ve Ta- anahtarlarının bulunduğu kol,B bacağı; Tb+ ve Tb- anahtarlarının bulunduğu kol, C Bacağı ise Tc+ veTc- anahtarlarının bulunduğu koldur. Denetimde; üçgen dalga şekli, sinüsoidal denetim gerilimleri Vka, Vkb ve Vkc ile sırasıyla A, B ve C bacaklarının anahtarlama işaretlerini belirlemek için karşılaştırılmaktadır.Vka ile Vüçgen’in karşılaştırılması A bacağındaki anahtarları, Vkb ile Vüçgen’in karşılaştırılması B bacağındaki anahtarları, Vkc ile Vüçgen’in karşılaştırılması ise C bacağındaki anahtarları denetler denetler.Eviricilerde, Denetim Gerilimi (Vka,Vkb,Vkc) ; frekansı ve genliği ayarlanabilen sinüsoidal bir eğridir.Anahtarların denetimi ise aşağıdaki gibi yapılmaktadır.

YÜKSELTİCİ ÇEVİRİCİ (BOAST CONVERTER) DENEYİ

Deneyin Amacı: Yükseltici çevirici değişkenlerinin farklı değerleri için, çıkış akım ve gerilimdeki değişimlerin incelenmesi,grafiklerinin çizdirilmesi. Sürekli ve süreksiz akım çalışma durumlarının kavranması, iki durum arasındaki ilişkilerin incelenmesi.

ALÇALTICI-YÜKSELTİCİ ÇEVİRİCİ (BUCK-BOAST CONVERTER) DENEYİ

Deneyin Amacı: Alçaltıcı-Yükseltici çevirici değişkenlerinin farklı değerleri için, çıkış akım ve gerilimdeki değişimlerin incelenmesi,grafiklerinin çizdirilmesi. Sürekli ve süreksiz akım çalışma durumlarının kavranması, iki durum arasındaki ilişkilerin incelenmesi.

ALÇALTICI ÇEVİRİCİ (BUCK CONVERTER) DENEYİ

Deneyin Amacı: Alçaltıcı çevirici değişkenlerinin farklı değerleri için, çıkış akım ve gerilimdeki değişimlerin incelenmesi,grafiklerinin çizdirilmesi. Sürekli ve süreksiz akım çalışma durumlarının kavranması, iki durum arasındaki ilişkilerin incelenmesi.

ALÇALTICI-YÜKSELTİCİ ÇEVİRİCİ (CUK CONVERTER) DENEYİ

Deneyin Amacı: Alçaltıcı-Yükseltici çevirici (CUK Converter) değişkenlerinin farklı değerleri için, çıkış akım ve gerilimdeki değişimlerin incelenmesi,grafiklerinin çizdirilmesi. Sürekli ve süreksiz akım çalışma durumlarının kavranması, iki durum arasındaki ilişkilerin incelenmesi.

KONTROLLÜ TAM DALGA DOĞRULTUCU DENEYİ

Deneyin Amacı: Kontrollü Tam Dalga Doğrultucu değişkenlerinin farklı değerleri için, çıkış akım ve gerilimdeki değişimlerin incelenmesi,grafiklerinin çizdirilmesi.Tristörün iletim ve kesim durumlarının kavranması, iki durum arasındaki ilişkilerin incelenmesi.

KONTROLLÜ ÜÇ FAZLI DOĞRULTUCU DENEYİ

Deneyin Amacı: Kontrollü Üç Fazlı Doğrultucu değişkenlerinin farklı değerleri için, çıkış akım ve gerilimdeki değişimlerin incelenmesi,grafiklerinin çizdirilmesi.Tristörün iletim ve kesim durumlarının kavranması, iki durum arasındaki ilişkilerin incelenmesi.

KONTROLLÜ YARIM DALGA DOĞRULTUCU DENEYİ

Deneyin Amacı: Kontrollü Yarım Dalga Doğrultucu değişkenlerinin farklı değerleri için, çıkış akım ve gerilimdeki değişimlerin incelenmesi,grafiklerinin çizdirilmesi.Tristörün iletim ve kesim durumlarının kavranması, iki durum arasındaki ilişkilerin incelenmesi.

KONTROLSÜZ TAM DALGA DOĞRULTUCU DENEYİ

Deneyin Amacı: Kontrolsüz Tam Dalga Doğrultucu değişkenlerinin farklı değerleri için, çıkış akım ve gerilimdeki değişimlerin incelenmesi,grafiklerinin çizdirilmesi.Diyotun iletim ve kesim durumlarının kavranması, iki durum arasındaki ilişkilerin incelenmesi.

KONTROLSÜZ ÜÇ FAZLI DOĞRULTUCU DENEYİ

Deneyin Amacı: Kontrolsüz Üç Fazlı Doğrultucu değişkenlerinin farklı değerleri için, çıkış akım ve gerilimdeki değişimlerin incelenmesi,grafiklerinin çizdirilmesi.Diyotun iletim ve kesim durumlarının kavranması, iki durum arasındaki ilişkilerin incelenmesi.

KONTROLSÜZ YARIM DALGA DOĞRULTUCU DENEYİ

Deneyin Amacı: Kontrolsüz Yarım Dalga Doğrultucu değişkenlerinin farklı değerleri için, çıkış akım ve gerilimdeki değişimlerin incelenmesi,grafiklerinin çizdirilmesi.Diyotun iletim ve kesim durumlarının kavranması, iki durum arasındaki ilişkilerin incelenmesi.

TEK FAZLI d.a-a.a EVİRİCİ DENEYİ

Deneyin Amacı: Tek Fazlı d.a-a.a Evirici değişkenlerinin farklı değerleri için, çıkış akım ve gerilimdeki değişimlerin incelenmesi,grafiklerinin çizdirilmesi.

TAM KÖPRÜ d.a-d.a ÇEVİRİCİ DENEYİ

Deneyin Amacı: Tam-Köprü d.a-d.a Çevirici değişkenlerinin farklı değerleri için, çıkış akım ve gerilimdeki değişimlerin incelenmesi,grafiklerinin çizdirilmesi.

ÜÇ FAZLI d.a-a.a EVİRİCİ DENEYİ

Deneyin Amacı: Üç Fazlı d.a-a.a Evirici değişkenlerinin farklı değerleri için, çıkış akım ve gerilimdeki değişimlerin incelenmesi,grafiklerinin çizdirilmesi.

guc-elketronigi-laboratuar-kiti

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2008/01/11 Etiketler: , , , , , , ,



3 Yorum “Güç Elketroniği Laboratuar Kiti Deney Programı Guclab

  1. halilhalil

    böyle bir programa ihtiyacım vardı çok çok teşekür

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir