8255 isa kartı tasarımı step motor kontrolü delphi

| Mayıs 28, 2023 Tarihinde güncellendi
8255 isa kartı tasarımı step motor kontrolü delphi

Hazırlayan: Çağlar Özen – ISA kartlar artık kullanılmıyor teknolojisi çok eskidi fakat projede çok değerli bilgiler bulunuyor delphi 6.0 ile yazılmış motor kontrol program kodları, veri yollarının Türkçe açıklamaları, devrede kullanılan elemanlar hakkında bilgiler vb. Emeği geçen hazırlayan kişilere eşekkürler.

PCBway Türkiye PCB Manufacturer PCB Assembly

ISA slotta 16 bit data ve 24 bit adres ucu vardır. Zaten ISA denince akla 16 bit olduğu gelir. Bu 16 bit kavramı data bitlerin sayısından gelmektedir. Buna karşılık PCI slotta 32 bit data ucu vardır.

ISA veya PCI slota takılacak bir kart tasarlamak için bazı ön kararlar vermek gerekir. Bunlar; kaç bit adres, kaç bit data kullanılacağı, kesme kullanılıp kullanılmayacağı vb.

Bunlara karar verildikten sonra adres seçmek için bir devre tasarlanır. Daha sonra bu devrenin çıkışı ile okuma (I/O Read) ve yazma (I/O Write) uçlarını giriş olarak alan başka bir devre daha tasarlanır.

İkinci devrenin yapacağı iş; okuma ucu aktif iken data yollarını dışarıdan PC’ye, yazma aktif iken de PC den dışarıya doğru açmaktır. Bu yüzden data yollarına çift taraflı açılabilen bir tampon devre tasarlamak gerekir.

Bütün bunlar yapıldıktan sonra, ISA slotun uçlarına göre bir baskı devre çıkartılır. ISA slot kullanmak için baskı devrenin çift yüzlü olması gerektiği açıktır. Kart analog olarak kullanılacaksa okuma hattına bir analog dijital çevirici, yazma hattına da bir dijital analog çevirici koymak gerekir.

Kart yapıldıktan sonra herhangi bir programlama dili ile kontrol edilmesi gerekir.(TC, Basic, Debug …) Bu projeyi yaparken kontrol için Delphi ve C++ programını kullandım.

delphi step motor surucu program

8255-isa-karti-tasarimi-step-motor-kontrolu-delphi

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2009/10/16 Etiketler: , , , ,



1 Yorum “8255 isa kartı tasarımı step motor kontrolü delphi

  1. MEHMET PİRANMEHMET PİRAN

    faydalı bilgilerinizden dolayı emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ederim. saygılarımla

    Mehmet PİRAN
    Başteknisyen
    TRT Antalya Müdürlüğü ANTALYA

    Mersin Üniversitesi MYO
    Endüstriyel Elektronik Bölümü öğrencisi

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir