Tristör Triyak Diyak Nedir ve Çeşitleri Sembolleri

| Mayıs 11, 2020 Tarihinde güncellendi
Tristör Triyak Diyak Nedir ve Çeşitleri Sembolleri

Güç elektroniğinde sıkça kullanılılan Anahtarlama malzemeleri Triyak çeşitleri, Tristör çeşitleri ve tetikleme için kullanılan Diyak çeşitleri hakkında bilgiler ve şematik sembolleri. Hızlı açılıp kapanma yüksek güç kontrolü gibi Tristör, Triyak çeşitleri bulunuyor.

Tristör Triyak Diyak Sembolleri

tristor-sembolleri-triyak-sembolleri-diyak-sembolleri

Tristör SCR – Thyristor

Silikon kontrollü doğrultucu SCR, 4 katmanlı bir PNPN yarı iletkendir. Anot, Katot ve Kapı (gate) olmak üzere üç terminali vardır. Tıpkı bir diyot gibi, Tek yönlü iletimlidir, ancak Tristörü tetiklemek için kapı terminaline akım uygulamak gerekir

SCS Tristör

SCS, silikon kontrollü anahtar anlamına gelir. Tıpkı bir Tristör SCR gibi, 4 PNPN katmanlıdır. Aynı zamanda tek yönlüdür, ancak SCR’den farklı olarak, Anot Kapısı adı verilen ekstra bir kapısı vardır. Anot geçidi, iletimi başlatmak için katot geçidi kullanılırken pozitif bir voltaj uygulandığında iletimi durdurmak için kullanılır.

Katod Kapılı Ters İletken Tristör – Reverse Conducting Thyristor Cathode Gate

Ters iletken tristördür, ters yönde iletim için ters-paralel olarak bağlanmış bir diyot ile basit bir SCR’dir. ayrıca ters yönde hareket eder genelde endüktif yüklerin olduğu kompakt tasarımda kullanılır. Katot geçidi akım akışını ileri yönde başlatmak için kullanılır.

Anot Kapılı Ters İletken Tristör – Reverse Conducting Thyristor Anode Gate

Anot geçidine sahip ters iletken bir tristördür (RCT). Anot geçidi, yeterli akım sağlandığında akım iletimini durdurmak için kullanılır. Endüktif yük olduğunda veya serbest diyotlara ihtiyaç duyulduğunda RCT, ters yönde iletim için kullanılır.

Katot Kapılı Kapatma Tristörü GTO – Gate Turn-off Thyristor Cathode Gate

Aynı kapıdan negatif voltaj darbesi uygulayarak kapatma yeteneğine sahip bir tristör türüdür. Aksi takdirde, açma koşulları genel bir tristör ile aynıdır, ancak mandallamasız yapısı nedeniyle, iletim durumunda tutmak için tetiğin %1’ini korumanız gerekir. Katot geçidi GTO iletimi pozitif tetikle başlatır ve negatif tetikle kapatır

Anot Kapılı Kapatma Tristörü GTO – Gate Turn-off Thyristor Anode Gate

Aynı kapı terminalini kullanarak da açılır ve kapanır. Anot geçidi, pozitif bir geçit girişi uygulandığında geçidin iletimi durdurmasına izin verir ve negatif bir geçit girişi kullanarak iletimi başlatır.

Foto Tristör LASCR – Photo Thyristor

Foto tristör veya LASCR (Işıkla aktive edilen Silikon Kontrollü Doğrultucu), ışığa maruz kaldığında iletim moduna tetiklenen bir tristör türüdür. Ancak kapı, gate normal bir SCR olarak çalışır ancak ışıklı uygulamalarda kullanıldığında bağlantı kesilir.

BCT – Çift Yönlü Faz Kontrollü Tristör – Bidirectional Phase-Controlled Thyristor

BCT veya çift yönlü faz Kontrollü Tristör, ters-paralel kombinasyonda bağlanan ve tek bir pakete entegre edilen iki SCR’den oluşur. Her tristör için bir tane olmak üzere iki ayrı kapı terminaline sahiptir. Anot veya Katot terminali yoktur, sadece Ana terminaller vardır. Kapı, ayrı SCR’den geçen akımı kontrol eder.

FET-CTH (FET Kontrollü Tristör)

FET kontrollü tristör, tek bir pakette bir SCR ve MOSFET’ten oluşur. MOSFET, SCR’yi tetiklemek için kullanılır, ancak kapatma özelliği yoktur. MOSFET, tetikleme devresi ile anahtarlama hattı arasında elektriksel izolasyon sağlar.

MTO (MOS Kapatma Tristörü ) MOS Turn-off Thyristor

MTO veya MOSFET Turn-Off tristörü, GTO tristörün değiştirilmiş şeklidir bir SCR ve MOSFET’ten oluşur. MOSFET, akım iletimini durdurmak için kullanılır. MTO’nun iki ayrı kapı terminali vardır; yani açma kapısı ve kapama kapısı. GTO’nun bir sınırlaması vardır, MTO sadece voltaj seviyesini kullanarak kapanabilirken yüksek bir akım darbesi kapatma işlevini gerektirir.

ETO Tristörü – Emitter Turn-off Thyristor

ETO veya Yayıcı Kesme tristörü, N & P-MOSFET ve bir SCR’den yapılmış hızlı anahtarlamalı tristördür. MOSFET, SCR’nin kapı ve katot terminali arasına seri olarak bağlanır. MOSFET, artık taşıyıcıları SCR’den çıkararak daha hızlı kapanma yeteneği verir.

IGCT Entegre Kapı Değiştirmeli Tristör – Integrated Gate-Commutated Thyristor

IGCT veya Entegre geçit komütasyonlu tristör, endüstrilerde yüksek gerilimleri değiştirmek için kullanılan özel bir tristör türüdür. Kapı tahrik devresi için çok katmanlı bir PCB’ye sahip bir kapı komütasyonlu tristörden (GCT) oluşur. IGCT çok hızlı kapanma özelliğine sahiptir, çünkü katotundaki tüm yükü boşaltmak için çok hızlı yükselen bir akım darbesi kullanır.

DİYAK – DIAC

DİYAK Diyot AC anahtarından oluşur. ters paralel kombinasyonlara bağlanan iki diyotun benzeşimine sahip çift yönlü yarı iletkendir. Voltaj belirli seviyeye geldiğinde her iki yönde iletime geçebilir. Daha çok Triyak’ı kapı, gate terminaline seri olarak bağlayarak tetiklemek için kullanılırlar.

Triyak – TRIAC

Triyak her iki yöndeki akım akışını yönetebilen ve kontrol edebilen SCR’nin değiştirilmiş bir versiyonudur. Kapı girişi, her yönde iletimi tetiklemek için kullanılır. Yüksek AC akım ve gerilimlerini değiştirebilir. Dimmer uygulamalarında ve motor hız kontrolü vb.

SIDAC

SIDAC, Alternatif Akım için Silikon Diyot anlamına gelir, Diyak’a benzer bir elemandır, ancak nispeten yüksek kesici voltaj ve akım işleme yeteneklerine sahiptir. Yüksek gerilimleri ve akımı işlemek için 5 katmandan oluşan çift yönlü bir yarı iletkendir.

SBS Silikon İkili Anahtar – Silicon Bilateral Switch

SBS veya Silikon İkili Anahtar, Triyak için tetikleme elemanı olarak kullanılan bir tetikleme elemanıdır. Bir Diyak ile aynı elektriksel özelliklere sahiptir, ancak daha düşük ayırma voltajlarına sahiptirler.

SUS Silikon Tek Taraflı Anahtar – Silicon Unilateral Switch

SUS veya Silikon Tek Taraflı Anahtar, tetikleme elemanı olarak kullanılan yarı iletkendir. SCR’leri tetiklemek için kullanılırlar.

Quadrac

Quadrac, tek bir pakete gömülü bir Diyak ve Triyak’dan oluşur. Diyak, bu paketteki Triyak için tetikleyici bir eleman olarak kullanılır. Quadrac, ayrı parçalar kullanmak yerine tek bir paket kullanarak yerden ve zamandan tasarruf edebildiği kompakt elektrik devrelerinde kullanılır.

Darlistor

Darlistor, genel bir tristöre kıyasla çok yüksek komütasyon kabiliyetine sahip hızlı ve yüksek güçlü bir tristördür. yüksek voltajları bloke edebilir ve 50Hz – 10 KHz arasında çok yüksek frekanslı ağır akım iletebilir.

Triyak ve Tristör Uygulamaları: Triyak Devreleri Tristör Devreleri Tristör proteus deneyleri; Tristör UJT Tristörü ve Tristörler ile Yapılmış Deneyler

Triyak nedir nasıl çalışır ve triyak nasıl ölçülür konusunda detaylı bir yazı: Triyak Hakkında Türkçe Bilgiler Örnek Animasyonlar

Kaynak: electricaltechnology.org

Yayım tarihi: 2020/05/08 Etiketler: , , ,



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir