Trafosuz Led Aydınlatma Led Lamba

| Haziran 17, 2023 Tarihinde güncellendi
Trafosuz Led Aydınlatma Led Lamba

Trafosuz led lamba devresi 220V AC ile çalışmaktadır. Devrede ledleri çalıştırmak için transformatör yerine 1 uf kutupsuz kondansatör kullanılmıştır. Yüksek voltajda trafosuz çalışma için bütün ledler seri olarak bağlanmıştır baskı devre çizimini de buna göre hazırladım montaj sırasında ledlerin + – uçlarını karıştırmayın.

Işık miktarı fena sayılmaz gece çalışma lambası olarak kullanabilirsiniz. Lavabo, küçük odalar, antre gibi yerleri aydınlatmaya yeter. Kullandığınız ledlerin mcd si (ışık gücü) 2000 den az olmasın.. Trafosuz led aydınlatma devresinde yaklaşık 55 adet beyaz led kullanılmıştır .

DİKKAT Trafosuz Led Lamba Devresi yüksek voltaj ile çalışmaktadır dikkatli olun kondansatör bağlantılarına dikkat edin + – kutupları ters bağlarsanız yüksek voltajda büyük patlamalar olabilir devreyi çalıştırmadan önce Sigortalı Elektrik Hattı,koruyucu gözlük ve eldiven kullanın

Trafosuz led aydınlatma devresinin basit şeması;

trafosuz-led-lamba-sema-led-light-circuit-main-220v

Kullanılacak malzemeler hakkında bir kaç bilgi vereyim öncelikle PCB çizimi üzerinde sigorta yok isteğe göre kullanmazsınız ama sigorta kullanmanızı öneririm en azından 220V AC bağlantı kablosuna takılabilir piyasada ufak tip cam sigortalar var.. 1Uf 400v kondansatörün değeri malzeme üzerinde 1Uf olarak yazmayabilir genelde “105” yazar ayrıca çalışma voltajı 250V AC ya da 275V AC yazabilir bunlarıda kullanabilirsiniz + çıkışda bulunan 20 Ohm direnc en az 1W olacak

led-lamba-led-lighting-circuits-trafosuz-led

enerji-tasarruflu-lamba-led-aydinlatma

pcb-220v-led-230v-led-ekonomik-aydinlatma
220v led, 230v led, ekonomik aydınlatma, enerji tasarruflu lamba, led aydınlatma, led lamba, led lighting circuits, trafosuz led

Led aydınlatma devresine ait proteus ares pcb çizimi:

trafosuz-led-aydinlatma-led-lamba

Şifre-Pass: 320volt.com

Not: PCB çiziminde ki hata giderildi

Yayım tarihi: 2012/11/19 Etiketler: , , , , , , ,



25 Yorum “Trafosuz Led Aydınlatma Led Lamba

  1. kemalkemal

    Güç Sarfıyatı nedir, mesela ben bu devre ile evdeki 18W lamba yerine kullanabilirmiyim kaç watt çeker ?

    CEVAPLA
  2. USAUSA

    Daha fazla led yakmak için ne yapmak gerekir? 500-1000 tane kadar. Dev bir projektör yapmayı düşünüyorumda

    CEVAPLA
  3. Bülent NurBülent Nur

    500-1000 adet led baya uçuk bir rakam?! Bunun yerine mcd rakamı(10-20 000 vb.) daha yüksek led bulabilirseniz bu devreyi bu led sayısınca kullanabilrsiniz. Belli bir değere kadar led kollarına paralel led kolları bağlayarak yinei bu devere kullanılabilir. Yetmediğinde 1 mF kondansatöre paralel kondansatör bağlanır. Yine bir değere kadar. Ondan sonra köprü diyod yetersiz kalacak onu da yüksek Amperli ile değiştirmeniz gerekecek. Bu mantıkla liste uzar gider maliyet şişer! Parasal yönden zayıf değilseniz power ledlerle + / veya led driver’larla çok parlak normal boyutlarda projektör yapabilirsiniz.

    CEVAPLA
  4. djturdjtur

    Devre şemasında ledlerin çoğu yanlış dizilmiş.Ledlerin hepsi seri olacak diye belirtilmiş ama baskı devrede yanlış dizilmiş yapacakların dikkatine.Ben yapıp tekrar söktüm ve 25 taneye yakın ledi tekrar lehimledim.Şimdi çalışıyor.Yapanların ellerine sağlık.

    CEVAPLA
  5. usausa

    @bülent nur power ledlerin driverleri dediğim gbi 500-1000 ledi yakabilirmi? yada 500-1000 ledi yakması için devrede nasıl diğisiklikler yapmalıyım?

    CEVAPLA
  6. Yasin gülerYasin güler

    Evet arkadaşlar 1 kaç led pcb dosyasında ters kısa zamanda düzeltip yeniden yüklerim.Uyaran akadaşada teşekkürler

    CEVAPLA
  7. uverenuveren

    BU DEVREYİ YAPACAKLARIN DİKKATİNE;

    İşi gücü bırakıp bu saatte bu yazıyı yazmak zorunda hissettim, lütfen okuyun.

    Devreyi yayınlayan arkadaşım ilk sözüm sana;

    Bu devreyi yapmak isteyecek ortaöğretim öğrencisi çocuklar olacak. birincisi hayat değerlidir, ikincisi insanların parasını sokağa atmalarını sağlıyorsun. devreyi tasarlarken hangi hesaplamaları yaptın, bu değerleri nasıl buldun lütfen açıklarmısın ?

    Devredeki 1uf/400v kondanatörün direnci 1/2xPIxFxC ye göre 1/2×3.14x50x1 ile hesaplanır ise 0,003 ohm çıkar ve 1mOhm ile paralel bağlandığında (0.003×1000000)/(0.003+1000000) ile reş değeri yani toplam direnç 0.0029999 ohm yani 0 ohmdan biraz büyük olur. Buda demektirki görmezden gelinebilir ve 230 Volt AC gerilim direk köprü diyota girer. Kısaca 230×1.41 ile DC gerilim 324 volt çıkar. Bu 324 DC voltajda köprü diyot çıkışında kondansatör olmadığı için oldukça fazla salınım olacaktır ki ledler buna bayılır hatta kısa sürede ölürler.

    Konuya dönelim, seri bağlı 54 beyaz ledin ihtiyaç duyacağı gerilim 54×3.3v=178.2 voltdur. Peki devredeki 20 ohm direnç akımı ne kadar sınırlar ? Onuda hesaplayalım; 324-178=146 Volt / 20 ohm = 7.3ah çıkarki aslında 20 miliamperlik ledler anında gümler. Peki devre çalışıyormudur ? Ledler ölene dek çalışabilir çünkü;

    1- 324 volt tam regüle olmadığı için sürekli salınım halindedir yani hesaplanan bu 324 volt tepe noktadır.

    2- 20 ohm direnç sonrası kullanılan 100nf kondansatör devrede RC osilatördür. 1/2xPIxRxC ile hesaplandığında 1/2×3.14x20x0.1 sonucu 0.08Hz frekans ortaya çıkar ve devredeki direnç/kondansatör ikilisinin toleransına sahiptir.

    Kısaca 324 volt tepe voltajdır RC osilatör sayesinde bu yüksek amper ledlere tam olarak verilemez. Bundan dolayı devre çalışır ancak hiç bir mantığı yoktur. Ledler için bahsedilen 10-25.000 saat kullanım ömrü tam doğrultulmuş besleme ile mümkündür. Bu besleme ile 100 saat zor çalışır.

    Diğer konu ise devrenin her bir pininde ÖLÜM TEHLİKESİ olmasıdır.

    Trafosuz besleme hakkında detaylı bilgiyi Microchip firmasının Transformerless Power Supplies: Resistive and Capacitive konulu makalesinde bulabilirsiniz.

    CEVAPLA
    1. HaggaRHaggaR

      Voltajtaki salınım falan olmaz. olsa bile 54 led tolere eder. Polyester kondansatörün bağlı 1m direnç sadece deşarj işlemi içindir. Gereksiz hesaplara gerek yokdur.

      Devrede köprü arkası filtre kondansatörü olmadığından tepe değeri için 1.4 kat yapmayacaksın. Bu devrede voltaj çökümü yasaları hakimdir. Yani yüksüz kullanmayacaksın. 6 voltdan 220 volta kadar her şeyi düzgünce yakar.

      Tüm spot lambalarda bu yapılır. 40 senedir var olan bişeyi vay efendim şu kadar ohm muş yok tepe noktasıymış …. bunlara takılmayın. Bu besleme ile yıllarca çalışan devreler gördüm ve yapdım. GAZEL okumaya gerek yokdur.

      CEVAPLA
  8. yasin güleryasin güler

    Evet devre konusunda hiçbir hesaplama yapmadım gerçekden.Devreyi internetde görmüştüm biraz modifiye ettim.Devrede 55 led var 55×3 165 v yapıyor.Kullanılan direncin ve süzen kondansatörün bu gerilimi sağlamada sıkıntı çıkarmayacağını düşünüyorum.Piyasadaki trafosuz aydınlatma sistemleri bu şekildir.Devreyi yapan kişilerden bir olumsuz bir cevap gelmedi.Devre hakkında uyarılarım anormal bir durummudur acaba?.Evet durum budur yapmak veya yapmamak size kalmış.
    Birde lütfen yapmadığız veya çalıştırmadığız devre hakkında olumsuz eleştiride bulunmayın.

    CEVAPLA
  9. uverenuveren

    Yasin Güler

    Amacım öğrenerek yapman, Microchip makalesini bunun için verdim (kolay erişim için link olarak düzelten arkadaşa teşekkürler).

    Bak verdiğin bu linkteki (https://320volt.com/el-yapimi-enerji-tasarruflu-led-lamba-220v-50-led/) arkadaş ne demiş : “Aslında kondansatör ve direncin hesaplanması için bir formül var (XC=1/2pifC kapasite direnci şebeke frekansı vs.) fakat beni aşıyor 🙂 deneyerek uygun değerleri buldum.” fakat mantık aynı !

    “Kullanılan direncin ve süzen kondansatörün bu gerilimi sağlamada sıkıntı çıkarmayacağını düşünüyorum.” Sanırım yazılanları okumadın ve linkteki dosyaya hiç bakmadın.

    “süzen kondansatör” nedir ? Kondansatörler seri bağlanırsa bir direnç gösterir ve XC olarak adlandırılır. Senin devrende paralel bağlı ikinci direnç reş değerini düşürüyor (ki olmasada yüksek değil) ve neredeyse hiç direnç yokmuş gibi davranmasına sebep oluyor. Bunun aksine paralel direnç çok daha düşük değerde olup kondansatör sonrası seri bağlanarak akım hücumu önlenmelidir yada direnç bazlı tasarım yapılmalıdır. Tüm hesaplamalar verdiğim dosyada var.

    Trafosuz beslemelerde yüksek akım çekmek imkansızdır (yüksek wattlı eleman gerektirir) bunun için ledler seri bağlanır ancak tam regüle olmadığı için ledler kısa ömürlü olur. Eğer devre maliyeti besleme katı maliyetinin altındaysa, devrenin kullanım şekli/tavsiye edilen ömrü regüleyi gereksiz kılıyorsa trafosuz besleme ancak o zaman kullanılır.

    Senin devre için 180 volt tam regüle DC gerilim ve 20ma çekilebilecek bir trafo çok ucuza sardırılabilir (hatta internette araştırırsanız kendinizde sarabilirsiniz) ve yüksek voltaj ve düşük akım çıkışı sayesinde boyutları kücücük olur. Hatta trafo voltajı daha az sayıda led için düşürülerek ve akımı daha fazla paralel bağlama için artırılarak tasarlanabilir (örneğin 20 led/5 paralel hat için 66Volt/100ma). Trafo biraz büyür ancak bu şekilde 100 led örneğin 20 li seri ledler 5 paralel hat olarak bağlanabilir. Bir led delinirse sadece bir paralel hat çalışmaz diğer 4 hat çalışmaya devam eder.

    “Piyasadaki trafosuz aydınlatma sistemleri bu şekildir.” Eğer böyle ürünler varsa kısa sürede hurdaya çıkarlar. Çinlilere “garanti bazında fazladan %5 ürün falanda istemiyorum bana 2 dolara bunu yap Türkiyede kakalıcam” dersen yaparlar. Çinliler hiç bir zaman müşteriye HAYIR demez.

    “Devreyi yapan kişilerden bir olumsuz bir cevap gelmedi.” hızlı bir kamera ile ışıldayan ledler kaydedilse ve sonra yavaş izlense aslında ledlerin direk ışımadığı ve yukarıda verdiğim frekansta parlayıp zayıfladıkları görülebilir. Gözle farkedilmeyeceği içinde olumsuz cevap gelmez taki ledlerden biri delinip hiç biri ışıldamaz olana dek.

    “Birde lütfen yapmadığız veya çalıştırmadığız devre hakkında olumsuz eleştiride bulunmayın.” Doktorun canlıyı ölüden ayırt etmesi için ölümü tecrübe etmiş olması gerekmez… ki bazen ölen kişinin kalbi tekrar çalışıp hayata dönebilir. Elektronik ise matematik üzerine kurulmuştur ve aynı işlemi aynı değerlerle sonsuz defa yapsan sonuç hep aynı çıkar.

    Ayrıca trafosuz ledli aydınlatmalarda şebekeden çekilen güç/ışık verimi kıyaslandığında hiç ekonomik değildir. Bunun yerine LBS-7 gibi tasarruflu ampüller var hem çok ekonomik hemde güvenli.

    TEKRAR YAZIYORUM AMACIM SENİ RENCİDE ETMEK DEĞİL.

    1- Ölüm tehlikesi olması,
    2- Tasarımların bilinçli olarak yapılması ve israfın engellenmesi. O ledler ithal geliyor ve bu ülkenin dövizi yurt dışına gidiyor. Niye 25.000 saat kullanılabilecek ledleri 100 saat kullanıp hurdaya çıkartalım ? Niçin 12000 saat ömre sahip 420 lümen ve 7 watt güç tüketen tasarruflu ampül kullanmak varken 20000 saat boyunca 250 lumene razı olup 5 watt güç tüketelim ?

    CEVAPLA
  10. osmanosman

    Arkadaslar ben trafosuz led aydınlatma devresini evde yapacağım . Patmalardan bahsetmek gerekirse nasıl bir patlama? devrenin patlamasımı trafonun patlamasımı _?

    CEVAPLA
  11. djturdjtur

    Yok patlama falan ben kullanıyorum ne zamandır.sadece yüksek voltaja dikkat et çarpılma o kadar.

    CEVAPLA
  12. ablimittablimitt

    Bu şey devre kaybıdır. . .
    Böyle büyük bir devre kartı. 400 sokak lambasının balıklar tasarlamak gerekir. . .

    CEVAPLA
  13. yasingüleryasingüler

    Ablimitt
    Yapmak veya yapmamak sana kalmış zorlayan yok.

    CEVAPLA
  14. erolerol

    kullanılırlığı ne kadar;bu sistemi evlerde merdiven aydınlatması için;seri üretim yapsak sıkıntı çıkarımı.

    CEVAPLA
  15. yasingüleryasingüler

    @erol
    Devreyi yapan kullanan arkadaşlardan sorun gelmedi.Sıkıntı çıkarırmı evet her elektronik devre sıkıntı çıkarabilir ama en aza indirmek bizim elimizde.Kullanılacak ledin kalitesi en önemli etkendir .Kalitesiz led kullanılır ledlerden biri söndümü geriside gidebilir. hal durum budur yapmak yapmamak size kalmış hiçbir sorumluluk kabul etmem.

    CEVAPLA
  16. Mehmet GÜLSERMehmet GÜLSER

    Sayın uveren: Madde-1: Siz kondansatörün XC sini yani kapasitif reaktansını hesaplarken kondansatörü 1 farat kabul ediyorsunuz. Halbuki 1 mikro farad. Yani bir milyon kat (on üzeri eksi altı kat) küçük.Dolayısıyla XC= 3185 ohm, veya 3,185 kilo ohm
    Madde-2: Devreye 1 Mega ohmluk direnç bağlanınca R- XC paralel devresi olur ve hesaplama sizin söylediğiniz şekilde yapılmaz. Eşdeğer direnç yani EMPEDANS hesaplanır. Z= 954 ohm çıkar.
    OHM KANUNUNA göre: I =U / Z = 220 / 954 = 0,23 Amper veya 230 mili amper akım geçer ki bunun da köprü diyota hiçbir zararı olmaz.

    CEVAPLA
  17. muratmurat

    uveren arkadaş, keşke yanlışları şekilleri ile gösterseydin elektroniğe meraklı olan arkadaşları ve tabiki benim gibileride bilgilendirmiş olurdun, ben 20 yıldan fazladır bu işteyim ama benim bile kafam karıştı ve hiç birşey bilmediğimi tamamen ezbere göre yaptığımı anladım, eğer vaktin olurda yada buralardaysan ve yazımı okursan şekil de anlatırsan gerçekten faydalı bir iş yapmış olursun, teşekkür ederim

    CEVAPLA
  18. ahmetahmet

    bu devreyi yaparken dikkat edin kondansatörü o sekilde kullanır iseniz 1M ohmluk direnc bi işe yaramayacaktır cunku kondansatör ac devrede kapalı devre gibi görev yapar

    CEVAPLA
  19. Hasan BasriHasan Basri

    Arkadaşlar burada ac kapasitör ile direnç paralel bağlanmış, bu bize ne kazandırıyor. Teşekkürler…

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir