Trafo Sarma Makinesi Kontrol Kartı

| Ocak 30, 2024 Tarihinde güncellendi
Trafo Sarma Makinesi Kontrol Kartı

Trafo sarım makinesi için yapılmış kontrol kartı 5 basamak ile 0’dan 99.999 tura kadar sarım kontrolü yapabilir. Bobin trafo sarma makinesi kartında Ortak katot veya ortak anot Led display kullanabilirsiniz. Fonksiyonları kontrol etmek için 6 adet buton kullanılıyor. Devrenin kalbi PIC16F628 Mikrodenetleyici entegresi. Ayarlanan tur sayısı PIC16F628A’nın dahili EEprom hafızasına kayıt edilir enerji kesilsede silinmez. Donanım ve yazılım olarak oldukca iyi tasarlanmış bir proje.

Trafo sarma devresi motor dönüşünü saymak için TIL32 kızılötesi diyot ve alıcı olarak bir TIL78 fototransistör kullanılmış. Ben LM393 entegresi üzerine kurulu hazır kızıl ötesi hız sensör modülü kullandım. Öneri olarak, %50’lik bir görev döngüsüne izin verecek şekilde, aralarından geçen, dönüş eksenine bağlı, %50 açık ve %50 kapalı alana sahip bir algılama alanı kullanılmalıdır.

3600 üzerinde yüksek motor devir değerleri kullanılmamalıdır, aksi takdirde darbeleri (devir sayıları) doğru bir şekilde sayılmaz zaten 3600 ve üzeri trafo sarımı için çok hızlı olur. Motorun hızını ayarlamak için Motor sürücü devreleri kullanabilirsiniz veya piyadasa satılan hazır ucuz motor hız kontrol modülleri olabilir.

Bobin sarma, Trafo sarıcı devresinin CCS C, MPLAB-XC8, GREAT COW BASIC ve MPLAB-IDE derleyicileri ile yazılmış kaynak ve hex kodları var. Ayrıca ortak anot veya ortak katot gösterimi için yazılım versiyonları var.

Not: PCB Tasarımı Sprint layout 6 ile yapıldı tek katlı PCB çizimi olmasına rağmen boyutu küçük oldu 82x65mm. Ortak Anot PCB test edilmedi sadece BC548 transistörlerin emiterleri şase yerine 5V hattına gidiyor ama detaylı kontrol etmedim.

 

Trafo Sarma Makinesi Devre Şeması

circuit-schematic-transformer-winding-coil-winding

transformer-coil-winding-machine-board-circuit-pcb

transformer-winding-coil-winding-machine-circuit

transformer-winding-coil-winding-project-diy-board-pcb

Kızılötesi Hız Sensörü RPM Modül Devre Şeması

infrared-arduino-speed-sensor-module-schematic-speed-sensor-rpm

Kaynak: picsource.com.br/archives/12456

Trafo Bobin Sarma Makinesi PCB, şema, kod dosyaları;

trafo-sarma-makinesi-kontrol-karti

Şifre-Pass: 320volt.com

Trafo Sarma Makinesi ile İlgili yazılar;

https://320volt.com/kollu-kalemtras-ile-trafo-sarma-mikinasi-diy-coil-winder/

https://320volt.com/el-yapimi-trafo-sarma-makinasi-cikrik/

https://320volt.com/pic16f877-ile-bobin-tur-sipir-sayici-devresi-picbasic/

https://320volt.com/el-yapimi-toroidal-trafo-sarma-makinesi/

Yayım tarihi: 2022/09/22 Etiketler: , , ,



10 Yorum “Trafo Sarma Makinesi Kontrol Kartı

  1. ipli jetonipli jeton

    Anot diplay’in kullanımı daha yaygın. Elektronik cihazların içinden hep bu tip displayler çıkıyor. Nedenini bilmiyorum.
    Katot displaylerin hobiciler dışında pek kullanımı yok.

    CEVAPLA
    1. gevvgevv

      Bilgiler için teşekkürler hocam. Led displayler ile pek işim olmadığı için bilgim yoktu yazılımın anot versiyonu var. anot içinde pcb hazırladım. test etmedim ama büyük değişiklik yok çalışır tahminen

      CEVAPLA
  2. OnuraslanOnuraslan

    Tam zamanında arduino devrelerini araştırıyordum ama bu daha iyi görünüyor mekanik kısmını yapınca deneyeceğim sağol gevv

    CEVAPLA
  3. seronseron

    Mekanik kısmını yapabildikten sonra bence daha farklı bir versiyonu da yapılabilir. Mesela elektronik tespihler var parmağa takılan. Onun +1 tuşuna kablo ile uzatıp opto bağlanırsa güzel bir bobin sarma makinesi yapılabilir. Ama mekanik kısmını yapmak zor sanayici olmak lazım biraz. Kes biç uzun iş.

    CEVAPLA
    1. gevvgevv

      Evet zaten hesap makinesi ile yapılan bir çok makine var dil kontak switch ile sayım yapılıyor durdurma manuel oluyor bu devre gösterge ve diğer özellikler ile daha üstün.

      Aslında mekanik çok zor değil şarjlı matkap veya mandren yeterli sadece mandren kullanılacaksa sabitleme ahşap olabilir hazır matkap için sabitleme sensör yerleşimi

      Bu devreyi tekstile fason yapan bir abinin işinde kullanacaktık ama makinenin sahibi olmazda olmaz dedi 😀 (sarma makinesi elle çeviriliyor) makineye zarar vermeyeceğiz el ilede kullanılabilecek dedik yok arkadaş ikna edemedik 🙂 kart boşa çıktı bende sitemi kuracağım sabitleme ve sensör için tak çıkar bir şeyler olacak.

      CEVAPLA
  4. ipli jetonipli jeton

    Lazer yazıcı motoru ile sensör olmadan da yapılır. Bu motorlar iki fazli olup genellikle 7.5 derece adım açısına sahipler. 48 adım bir tur yapıyor. Bir taraftan motora palsler gönderilir. Diğer taraftan her palste spir sayısını tuttuğumuz yazmactaki değerden 1/48 eklenir.
    Her 48 palste bir kesme rutini çalıştırılıp yazmactaki değer okunarak display’e gönderilir. Ardından hafizadaki spir değeri ile yazmactaki değer karşılaştırılır. Eşitse program sonlandırılır. Eşit değilse motor sürme fonksiyonuna dallanıp devam edilir.

    CEVAPLA
  5. EnesEnes

    Lazer yazıcı sökmüştüm motorun ucunda delikli yuvarlak plastik var oda şemada ki gibi sensörü tetikliyor yani motorun özelliği değil motorun sensörlü devresi var.

    Burhan abi proje süper olmuş eline sağlık malzemeleri temin edebilirsem yapcağım ama program atması sorun bakalım

    CEVAPLA
  6. ipli jetonipli jeton

    Zikirmatik ile sayıcı yapılabilir. Oldukça ucuzlar 25 30 lira gibi bir fiyatı var. 99.999’a kadar yayabilirmiş, ben de yeni öğrendim.

    CEVAPLA
    1. gevvgevv

      Evet @seron`un söylediği gibi zikit matik ile yapılır ama devrenin belirlenen tur sayısında durması büyük kolaylık en son girilen değeri hafızada tutmasıda iyi

      CEVAPLA
  7. MesutMesut

    Merhaba hocam devreyi kurdum çok başarılı bence. Ama 1 eksik tespit ettim. Durdur ve devam et diye 2 buton daha olmalı. Herhangi bir sorunda sarımı durdurmak gerekiyor. Eğe bu buton özelliğini ekleyip yeniden paylaşırsanız kodları çok sevinirim.
    Tekrar elinize emeğinize sağlık

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir