0.50V 1.4A Ayarlı Güç Kaynağı 2N3055 LM324 (Gücü Arttırılabilir)

| Haziran 18, 2023 Tarihinde güncellendi
0.50V 1.4A Ayarlı Güç Kaynağı 2N3055 LM324 (Gücü Arttırılabilir)

0..50V stabilize voltaj ayarı ve 1.5A’ya kadar akım ayarı ile kararlı laboratuvar güç kaynağı devresi. Güç transistörlerine ekleme ve bir kaç komponent değişikliği ile devrenin gücü arttırılabilir. PCB tasarımı oldukca düzenli olmuş. Gerilim stabilizasyonu, laboratuvar güç kaynağının çıkışından (ters çevrilmiş giriş) gelen voltajın bir kısmını referans değerin bir kısmı ile karşılaştıran LM324 DA1.1 OU’da yapılır.

PCBway Türkiye PCB Manufacturer PCB Assembly

Akım stabilizasyon ünitesi, şönt R27 boyunca voltaj düşüşünü (bunun üzerindeki düşüş yük akımıyla orantılıdır) referans değerinin bir kısmı ile karşılaştıran LM324 op amp DA1.2’de yapılır. Akım ve gerilim stabilizasyon ünitelerinin paralel çalışması otomatik kontrol sisteminin hızında bir artıdır.

0.50V 1.5A Ayarlı Güç Kaynağı Devre Şeması

circuit-of-simple-050v-0-50v-guc-kaynagi-devre-semasi

50v-voltage-regulation-14a-laboratory-power-supply-circuit-pcb

Gösterge birimi, stabilizasyon moduna (akım veya voltaj) bağlı olarak HL1 ve HL2 LED’lerinin parlaklığını kontrol eden bir karşılaştırıcı olarak çalışan LM324 op-amp DA1.4 üzerinde yapılmıştır. Bu düğüm isteğe bağlıdır, ancak bazı cihazları kontrol ederken mevcut stabilizasyon modunu açma eşiğini görmek için gerekli

S1 anahtarı kapatıldığında, güç kaynağı mevcut stabilizasyon modunda çalışmayı durdurur ve tetik koruması açılır (LM324 DA1.2, DA1.4 ile etkileşime girer), bu, ayarlanan eşik aşılırsa, çıkış akımını azaltır.

Termal koruma ünitesi de isteğe bağlıdır ve elemanlarının montajı içinde durum aynı. İşlemsel yükselteç LM324 DA1.3 üzerinde yapılır. Bu op-amp, referans değerinin bir kısmını bölücü R31, R32’nin değeri ile karşılaştırır. Sıcaklık yükseldikçe, R31 (10kΩ NTC) direnc değeri azalır ve ters giriş LM324 DA1.3’teki potansiyel artar ve doğrudan girişteki potansiyelden daha büyük olduğunda (R34 kullanılarak ayarlanan değer), çıkışta toprak (GND) görünecektir. LM324 DA1.3. Bu durumda, HL3 LED’i yanacak, transistör VT3 ve ondan sonra VT4 ve VT2 kapanacaktır. Güç kaynağının çıkışı sıfır olacaktır.

Düzeltici direnç R22 2K Potans voltaj ayarı için R26 5K potans ise akım ayarı için kullanılıyor. VD2 diyotu, devre elemanlarını ters gerilimden korur. Bu, güç kaynağına bir pil, akü bağlandığında gereklidir. VD5 diyotu, örneğin pil, akü veya bunların olduğu bir yük, cihaz bağlandığında kutupların tersine dönmesine karşı koruma sağlar.

Güç transistörüne paralel bağlantı ile bir tane daha 2N3055 eklendiği zaman 30V 3A güç elde edilebilir. Paralel transistör bağlantısında emiterlere dengeleme dirençleri (0.1-ohm 2w) bağlanmalı Dengeleyici dirençler olmadan, güç transistörleri, aralarında eşit olmayan dağıtılmış yük akımı nedeniyle arızalanabilir.

Güç yükseltmenin diğer aşaması, şönt R27 direncinin değerini değiştirmektir, aksi takdirde çıkış akımı 1.4A ile sınırlı kalacaktır. Maksimum yükte, R27’deki voltaj düşüşü 500mV olmalıdır. Rsh=0.5V/Imaks. 3A’lık bir akım için, şönt direnci 0,166 Ohm’dur (standart 0,15 Ohm aralığından). 5A için 0,1 ohm kullanılabilir. C1 kondansatörü , 1A başına minimum 2000 uF olmalıdır, aksi takdirde yüksek dalgalanmalar olacaktır.

050v-voltage-regulation-14a-current-regulation-stable-laboratory-power-supply-circuit

Kaynak: audio-cxem.ru/shemyi/istochniki-pitaniya/laboratornye/prostoj-i-dostupnyj-blok-pitaniya-0-50v.html

0.50V Güç Kaynağı PCB Dosyası için alternatif:

0-50v-guc-kaynagi

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2022/09/22 Etiketler: ,



11 Yorum “0.50V 1.4A Ayarlı Güç Kaynağı 2N3055 LM324 (Gücü Arttırılabilir)

  1. karafetvakarafetva

    lm324lü bir ayarlı güç kaynağı olduunu düşündüğüm devre var elimde, 2sn3055 transistörlü. Çıkış ayarı yapmıyor ancak daha önemlisi transistörün kollektörü ayrılınca lm yandı. Değiştirdim tekrar aynı halde yine yandı. Emiter ayrılınca sorun yok beyz ayrılsa sorun yok ama kollektör ayrılınca…

    CEVAPLA
  2. SelimSelim

    Olduğunu düşündüğüm ne demek ? Entegrenin üzerinde ne yazıyor 😀

    CEVAPLA
    1. karafetvakarafetva

      entegre yazısını zaten ben yazmışım konuya? Düşündüğüm bu entegre ile kurulu devrenin ne olduğu. Bu konudaki devre de olabilir farklı amaçla kurulmuş da.

      CEVAPLA
  3. karafetvakarafetva

    lm324lü, 2sn3055 transistörlü bir ayarlı güç kaynağı olduğunu düşündüğüm devre var elimde, Sorun: Çıkış ayarı yapmıyor ancak daha önemlisi transistörün kollektörü ayrılınca lm324 yandı. Değiştirdim tekrar aynı halde yine yandı. Emiter ayrılınca sorun yok beyz ayrılsa sorun yok ama kollektör ayrılınca…

    CEVAPLA
    1. asmaasma

      Neden bu hatalı ve anlaşılmaz cümleyi kopyala yapıştır ile tekrarlıyorsun. Üşenmeyip tekrar anlatmaya çalışsan belki anlayan olur. Yazdığın anlaşılırsa da çözüm bulmak mümkün olabilir.
      1) 2sn3055 transistörünü bilmiyorum. 2N3055 ise neden tekrar yanlış yazıyorsun?
      2) Ne olduğunu bilmediğin devrede ayarladığın yer belki çıkış gerilimini değiştirmek için değildir. Belki kısa devre koruma limitini ayarlıyorsun , belki bu bir şarj aleti kesim voltajını ayarlıyorsun.
      3) Transistörün emiter veya beyzini sökünce sorun yok ama kollektörü sökünce entegre yanıyor.
      Değiştirince tekrar deniyorsun yine yanıyor. Niye bir devreden bir şeyler sökerek deniyorsun , bozulduğunu görünce tekrarlıyorsun? Amacın ne , bu şekilde ne öğrenmeye çalışıyorsun?
      4) Sendeki devre bu devre olabilir mi olamaz mı? Biz buradaki devreyi biliyoruz , görüyoruz. Sen ikisinide görüyorsun. En azından durumu eşitlemek için devrenin alt ve üst görünüşünü paylaşsan olmaz mı?

      Biz nereden bilebiliriz…

      CEVAPLA
      1. karafetvakarafetva

        Sayın Asma;
        faydalı cevapları da olan birisin diye tahmin ediyorum. Ancak yukarıda atılan trip neticesi sen de hatalı usluba bürünmüşsün. Soru sormak biat etmek demek değildir, öğrenme yoludur. Maalesef cevabı ezme şartıyla vermeye kalkışan bir kültür var.

        —>> Hata bildiren bir cevap olmadı, olsa dikkate alırdık. “olduunu düşünüyorum ne demek” diye bir serzeniş yazıldı. Olduğunu düşünüyorum demek zaten bir tahmin demektir.
        1- harf hatası kimi mutlu edecekse sevinebilir, İlk defa sen eleştirdin.
        2- Ayarlanan yer kısadevre korumasıysa neden korumamış o zaman? İsterse öyle olsun, itham sebebi mi ki bu ?
        3- Yandıkça değişiyorum diye bir cümle mi yazıyor??? 2 defa olmuş bir gerçeği yazdık. Öncesinde transistör kısadevre olduğundan sebep muallaktı ancak kısadevre olan çift sökülüp ayrıldığında dahi aynı sorun devam etti Konuya hakim birisi isabetli tahminde bulunur. Ezbere geçiştirme yerine fikirsel münazara lazım. İlk defa sorulduysa ilk defa çözdüğünde her sorana verebilirsin yanıtı. Ama sorulmasına karşı çıkarsan o yanıt hiç olmaz.
        4- Konu LM324. Alaka hususlarınca, yanmasına ne sebep olabilir. ?

        CEVAPLA
        1. asmaasma

          Harf hatası değil sorun. Problemi anllattığın paragraf okuyanlara bilgi vermiyor. Eksik ve hatalı bir anlatım.
          Senin gördüğün devreyi biz görmüyoruz. Nasıl yardımcı olalım.
          Yukarıdaki devrede LM324 için ayrı besleme var , 12V ile besleniyor. Eğer 2N3055 in kollektör ucunu sökersen LM324 bundan etkilenmez.
          O şemaya bakarak senin elindeki devreyi yorumlarsak yalnızca zaman kaybı olur.
          Bir devrede LM324 ve 2N3055 varsa aynıdır diyemeyiz. Darwin in sakalına bakarak molla olduğunu düşünen varmıdır sence.
          Bence atışmayı bırakıp elindeki bilgileri paylaş ki sorunun anlaşılsın. Bilen birisi yardımcı olur böylece.

      2. karafetvakarafetva

        Bilgi tabii ki paylaşılır, imkan meselesi. Atışmaktan ziyade konuyu odaklayan tarafız.
        Çıkış transistörü yüzünden gerilim sabit olduğu halde LM neden yansın? Pek tabii devre sorunlu olabilir ama normalde? Transistöre sadece beyzinden bağlı olan bir mikroçip??? Hem de sadece kollektörü devreden çıkarıldı diye??????

        Nihayetinde transistör bozulup kısa devre de olabilir açık devre de. Lm ile ne alakası var? İnce bir husus.

        CEVAPLA
  4. erdalerdal

    konuya katılıyorum bilinci iş yapmak gerekir ezbere iş olmaz

    CEVAPLA
  5. DursunDursun

    Selamün aleyküm

    Bu devrenin akımını yükseltmek için ne yapmalı

    Transistör sayısını arttırmak ve akım direncinin değerini düşürmek yeterli olur mu

    2 tane 2n3055 ile 0.15 om direnc kullansam 3 amper aşabilirmiyim

    CEVAPLA
    1. gevvgevv Yazar

      Merhaba, akım arttırmak için gerekli açıklama yazıda var.

      İyi çalışmalar.

      CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir