Tens Cihazı Yapımı

| Haziran 26, 2023 Tarihinde güncellendi
Tens Cihazı Yapımı

PIC16F84 ile Elektronik Kas Uyarım Cihazı Tens Circuit ve IR2155 ve MC34063 ile Elektronik Kas Uyarım Cihazı projeleriden feyz alınarak yapılan Tens Cihazı.

PIC16F877A mikrodenetleyici IR2155 mosfet sürücü kullanılmış detaylı Türkçe açıklamalar, malzeme listesi, kaynak yazılım, tens cihazı devre şeması bulunuyor.

DEVRE BİLGİLERİ VE KULLANILAN METODLAR: Tasarladığımız sistemde öncelikli olarak hastayı şehir şebekesinden izole etmek amacıyla DC9V kuru pil ile çalışan devre tasarımını kullandık. Bu sistemde hasta, şehir şebekesinden etkilenmeyecek ve olası tahribatlara mahal vermeyecektir.

TENS cihazı genel olarak üç tip dalga modülasyonu kullanılmaktadır. Bunlar; Burst (Aralıklı Akım), Constant (Sürekli Akım ) ve Modulation (Frekansı Sürekli Değişen Akım Tipi) gibi üç çeşit modülasyon kullanılır.

Yapılan araştırmalarımızın ışığında, Modülasyon modu fazlaca kullanılmadığı ve önerilmediği için tasarlanan devrede iki farklı dalga modülasyonu kullandık. Bu dalga modülasyonları Sürekli (Constant) ve Kesikli (Burst) Dalga modülasyonları olarak bilinmektedir.

Tasarlanan devrede programlanabilir kompanentler yer almamaktadır. Sistem tamamen analog olarak kurulmuştur. Tasarlanan devrede hasta iki modülasyon arasında, devre üzerinde bulunan ‘mode’ anahtarı ile geçiş yapabilecektir.

Bu anahtar sayesinde hasta/kullanıcı istediği dalga modülasyonunu rahatlıkla seçebilecektir. Devre üzerinde dalga genliklerinin ayarlanabilmesi için trimpot kullanılmıştır. Hasta bu ayarı gerçekleştirirken elektrot bağlantı noktalarında analjezik etkiyi hissettiği anda ayarı sabitlemelidir.

Tasarladığımız devrenin DC9V pil ile çalışmasının en büyük avantajı, hastayı şehir şebekesinden (AC220V) ayırmak ve cihazın küçük boyutlara sahip olup, taşınabilir olmasıdır. Tasarlanan cihaz kullanım açısından da oldukça rahattır.

Ayrıca devre ileri teknoloji içermediği için maliyet açısından da çok ucuza mal edilmiştir. 3.1. Devre Bilgileri Şekil 10’ de gösterilen devre şeması referans olarak alınmış ve Proteus 7 Professional programı ile çizilmiştir.

Açık devre çiziminden sonra Ares 7 Professional ortamına aktarılmıştır. PCB baskı yöntemleri kullanılarak pertinaks üzerine ısıtma yöntemi ile baskısı yapılmıştır.

Bu işleme müteakip olarak pertinaksı Tuz ruhu ve Hidrojen Peroksit ile yapmış olduğumuz solüsyon içerisine atılmış ve pertinaks üzerinde bulunan yollar haricinde geriye kalan bakır yüzeyler pertinakstan solüsyon vasıtası ile arındırılmıştır.

Mikro motor yardımı ile devre üzerine montajı yapılacak olan kompanentlerin yuvaları açılmış ve devre malzemeleri yerleştirilmiştir.

tens-cihazi-yapimi-tens-devresi-tens-circuit

Hazırlayanlar: OZAN DOĞAN – MEHMET KILINÇDEMİR Emeği geçen hazırlayan kişilere teşekkürler.

tens-cihazi-yapimi

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2020/05/24 Etiketler: , ,



1 Yorum “Tens Cihazı Yapımı

  1. Azad kalkanAzad kalkan

    Hocam iyi günler benim proje ödevim için cihaz tasarlamam gerekiyor tens cihazını seçtim varsa bana ayrıntılarıyla tens cihazının Baski devresi varsa alabilirmiyim

    İyi çalışmalar

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir