Büyük ihtimal tda7294 en çok satılan anfi entegrelerinden olmuştur. Bu uygulamada tda7294 bass anfi olarak arabada kullanılacak halde tasarlanmış tl494 kontrollü dc dc dönüştürücü bölümü sayesinde devreye girilen 12v akü voltajı simetrik 2x40v olarak yükseltiliyor.
TDA7294 entegresinden tam verim almak için besleme voltajı en yüksek seviyede seçilmiş fakat bu iyi bir soğutucu ister bilginiz olsun hatta soğutucuya fan bağlanmalı ayrıca devre üzerinde TL072P op amplı frekansı ayarlanabilir bass filtre var. EI33 trafo kullanılmış 12v girişi bölümündeki sargılar 0.5mm telden 15 adet paralel bağlanarak 2×5 tur çıkış sargısı 0.5mm telden 5 adet paralel bağlanarak 2×14 tur sarılmış. Araba anfi projesinin pcb tasarımıda, yerleşimide çok şık yapmaya değer..
DC DC dönüştürücü TL494 (KA7500) PWM kontrol entegresi ile yapılmış. Aşırı voltaj koruması var, voltaj 15V’ı geçerse sürücü kapanır. Devrenin düşük voltaj koruması da var araç aküsünün boşalması durumun da, voltaj 9V ve altına düştüğünde sürücü kapanır. Akım koruma bölümü, anahtarlama transistörleri ve tüm devrenin genel güvenliğine sağlar.
Eğer anahtarlama transistörleri daha fazla yüklenirse, karşılaştırıcıdaki yapının IN + değeri üzerinde daha yüksek voltaj elde edilir. Bu, 1N4148 diyot ve RC (10K, 10n) filtreden oluşan basit devre ile ölçülür. IN-, PR1 potansiyometresi ile karşılaştırmalı voltajı ayarlayabilir ve IN + üzerindeki voltaj ayarlanmış olanı aşarsa, sürücü kapanır. Yeşil diyot normal çalışma, kırmızı diyot ise korumalardan birinin sürücüyü devre dışı bıraktığı anlamına gelir. Yumuşak başlangıç devresi, dönüştürücünün yavaşça başlatılmasını ve çıkışta büyük kapasiteli kondansatörlerin ani şarj olmasını önler
TL494 Anahtarlama frekansı 50KHz’dir, bu ATX / AT transformatörleri için uygun değerdir. Düşük frekans, transformatör çekirdeğinin ısınmasına neden olur. Kendi transformatörünüzü kullanıyorsanız, anahtarlamadaki kayıpları azaltmak için anahtarlama frekansını düşürebilirsiniz. Örneğin sürücünün 5 numaralı pimine daha büyük bir kondansatör takarak frekansı değiştirebilirsiniz. 1nF, yaklaşık 50KHz frekans verir, 1,5nF, 30KHz verir. DC DC Dönüştürücü düzgün çalışıyorsa, transistörlerin değiştirilmesi herhangi bir ek soğutma gerektirmez. IRFZ44N 300W’a kadar güç sağlayabilir.
TL494 DCDC Dönüştürücü Devre Şeması
TL072 Bass filtre ve TDA7294 Amfi Devre Şeması
Not: Trafoyu dağıtıp tekrar sarma ile uğraşmak istemiyorsanız “EI33 Trafo Kullanarak DC DC Konvertör 200W 2X30V SG3524 SG3525” yazısında açıkladığım yöntemi deneyebilirsiniz.
Kaynak: diy.elektroda.eu
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2011/06/10 Etiketler: amplifikatör devreleri, entegre anfi devreleri, smps devreleri, tda7294, tda7294 bass, tda7294 subwoofer, tl494 projeleri
bu anfı kaç watt rms oluyor
ben devreyi yapıp evde kullanmayı düşünüyorum pc power supply ile besliyeceğim verim alabilirmiym ?
bu anfi hakkında daha fazla bilgi verebilecek biri varsa yardımcı olabilir mi ….(yerleştirme seması yok..!)
bu anfi devresini yaptıkta çalıştıramıyoz eı33 trafosunu nerde bulma imkanı varsa acil mesaj atın 🙂
bu anfiyi yaptım ve çokta güzel çalışıyor.herkese tavsiye ederim. Müthiş Bass ı var oturma grubu, camlar,kapılar hatta içiniz titriyor.trafo olarak EI33 ü kullanmadım.elimde 220V giriş, 24V çıkışlı bir trafo vardı onu kullandım.yani anfiyle birleşmiş olan trafo devresini kullanmadım.
truva@
Ei33 Denen Trafoyu Tüm Bilgisayar Güç kaynaklarında Bulabilirsiniz Güç Kaynağını da eskici veya Hurdacılardan Bulabilirsiniz Merak etmeyin Trafo Arıza yapmaz bulamazsanız bana Dönün
Merhaba, ben bu devreyi yaptim fakat bir sorunum var. Devreyi kurdum. Tüm kısa devre kontrollerini yaptim. Herhangi bir kısa devre yok. Bilgisayar güc kaynaklarinda bulunan ei33 trafo kullandim. Devrenin remote girişi ve gnd bağlantısıni saglayan kablolari guc kaynagina taktigim zaman devredeki power ışığı yanıyor, fakat 12 volt bağlantısını yaptığım anda güç kaynağı kapaniyor. Bana yardimci olabilir misiniz?
Trafo bağlantısı ve akü bağlantısı nasıl olacak acaba?
selamün aleyküm sayın arkadaşlar ve sayın admin bu devredeki devre elemanlarının listesini verebilecek birisi varmı ? ek olarak pc powe suply deki trafoyu kullanabilirmiyiz?
Aleyküm selam.
PC power supply içindeki trafoyu söküp tekrar sararsanız olur. Olduğu gibi kullanırsanız , çıkış voltajı yüksek olur. TDA7294 için +/-40Vdc zaten sınırdır. Kullanamazsınız.
Listeyi şemadan bakarak çıkartabilirsiniz. Bu tip istekler de liste hazırlanmamış paylaşımlar da çok fazla var.
Yanlış anlamazsanız ; baskı devreyi çıkartırım , trafoyu sararım , ben bu devreyi güzelce kutular evimde , arabamda kullanırım diyebilen herkes , bu listeyi çok rahat hazırlar.
Geriye bir tek şey kalır o da ‘denedim , memnunum işte malzeme listesini ekliyorum. Çorbada benim de tuzum olsun. ‘ demek
Kolay gelsin.
sağol Oktay bey teşekkür ederim
Trafoyu nası tekrar sarıcaz veya trafo kullanmadan nasıl enerji verebiliriz devreye
Selamun Aleykum bu bahsettiğininz trafo her power supply de var mı yoksa bazı modellerde mi var
Gücü verdiğim an kırmızı ve yeşilin aynı anda yanması neyi ifade ediyor?
kırmızının yanması devrenin korumaya geçtiğini gösteriyor (bu konudaki bilgi yazıya eklendi) bir hata var kısa devre, malzeme vs. kartınızı ve malzemeleri kontrol edin
Mosfetlerin orta bacaklarından giriş gerilimini okuyorum ve kırmızı led yanıp sönüyor. Problem nerede olabilir remote girişini + uca bağlamamız gerekmiyor mu?
rem. + uca bağlanacak sorun yok fakat nerede hata yaptığınızı bilmeme imkan yok kartını görmüyorum belki bir diyot ters, bir direnç hatalı değerde veya pcbde kısa devre var
devre üzerindeki trimpotu ayarladınız mı ?
Merhaba gevv.
Ben sadece güç kaynağını yaptım sekonderi 2×16 tur sardım ama çıkış hala 2×40 volt çıkışın 2×50 volt olmasını istiyorum. 10 amper çıkış akımı alıyorum. 2×50 volt 20 amper olması için kartta nasıl bir değişim yapmam gerekiyor bana yardımcı olabilir misiniz?
Tl494’ü inceleyip pwm frekansını yükseltmeyi dene. Geri besleme olmadığı için yüke girdiğinde yine voltaj düşecektir.
Değerli cevabın için teşekkür ederim voltajın düşmemesi için geri beslemeyi nasıl yapabilirim.
Tl494 1 numaralı bacagına baglı direncler ile oluyor tahminimce
Merhaba GEVV.
Güç kaynağında optokuplör ile geri besleme yapmak istiyorum. Bana nu konuda yardımcı olabilir misin? optokuplörü hangi bacaklara bağlamalıyım? geri besleme devresini nasıl bir şema ile kurmalıyım? yardımcı olursan çok mutlu olurum teşekkürler.