Geçmişte çevremde taklit elektronik komponentler ile ilgili sorunumuz yoktu o zamanlar sahte elektronik komponentler büyük sorun olurdu Genelde mecburiyetten orjinali bulması zor olduğundan patates baskı bu yinede deneyelim diyerek, bilerek malzemeyi kullanırdık ama kendilerini kolay ele verirlerdi genelde çalışmazlardı, çok kısa süre çalışırlardı veya sorunlu çalışırlardı zaten büyük markalar ve ürünlerinin kalitesi belliydi ST-Microelectronics, National semiconductor Fairchild semiconductor vb.
Şuan elektronik komponent konusunda durum çok karışık bir sürü üretici firma var rekabet büyük yan sanayinin bile kaliteli ve kalitesiz olanı var işin kötüsü örneğin; kaliteli olan yan sanayi veya az sorun çıkartan yan sanayi ürünleri yüksek fiyattan satılıyor olması..
Ek olarak yan sanayi ürünlerin veya farklı güçlerde, değerlerde yanıltıcı olarak piyasaya sürülmesi.. (bakınız; Sahte Direnç, Sahte Kondansatör, Sahte Akü, Sahte Pil)
Örneğin; ST`nin üretimini durduğu TDA2030 UTC firması tarafından üretiliyor sahtekarlar üzerinde ki baskıyı silip ST`nin baskısını yapıyorlar. Orjinal marka baskılı yan sanayi elektronik komponentleri ayırt etmek için bir çok detay var..
Açıklamalar yan sanayi komponentler için geçerli değildir örneğin ST firmasının ürettiği TDA2030 farklı bir firma tarafından (ST`nin alt firmasıda olabilir) UTC2030 olarak piyasaya sunuluyor ST üretimi kadar kaliteli olmadığı görünümden itibaren anlaşılıyor ama UTC baskılı yasal üretim firmanın datasheet bilgilerine göre kullanıldığı sürece sorun çıkartmaz vs.. ama bu tip bir ürün ST baskısı ile satılıyor ve bazı firmalar bilinçli, bilinçsiz olarak bu ürünleri alıp piyasaya sürüyor..
İthalat yapan elektronik firmaları yetkili distribütörlerden ürün satın almak yerine riske girirebiliyor. Talep var orjinal malzemeye göre fiyat farkı çok fazla, baya kârlı dayanamıyorlar….
Taklit elektronik komponentleri tespit etmek için öncelikle orjinal malzeme ile karşılaştırma yapmak gerekir internet ortamında bir çok görsel var bunun dışında üretici firmanın hazırladığı datasheet dosyalarıda bilgi veriyor uzun süredir tamir veya üretim işinde olanlar çok daha kolay tespit yapabilir
Taklit olsun sahte olsun komponentlerde baskı hataları oldukca fazla kılıf, yazı, logo baskıları orjinale göre farklı veya sorunlu oluyor. Özellikle malzeme ölçüleri datasheet bilgilerine göre farklılık gösteriyor
İlk örnek marka, model baskısının aseton ile kolayca silinmesi
Kabartma, kazıma vb. bölümlerinin hatalı olması
Baskı hataları
Kolay fark edilmeyecek bir sahtecilik: TDA2030 oldukca popüler olan bir çok ses sisteminde kullanılan anfi entegresi bunun daha kaliteli bir alternatifi güç daha yüksek ve karakteristikleri daha iyi olan LM1875 bu iki entegre aynı kılfta ve bacak bağlantıları aynı ama LM1875 daha kaliteli olduğu için fiyatı daha yüksek işte bu sebeple TDA2030 entegresi LM1875 baskılı olarak piyasaya sürülüyor.
Bir çok entegrede olan 1 numarlı bacağı belirten daire şekli orjinal LM1875 datasheet bilgilerinde var fakat sahte olanda yok ayrıca köşelerde bulunan oyuklar orjinal LM1875 üzerinde yok
Tabiki yukarıda ki hataların olmadığı sahte ürünlerde var fakat onlarda başk hatalar ile ortaya çıkıyor. Baskının yuvarlak kazıma ile arasında ki mesafe ve kazımanın şekli sahte olan daha pütürlü
Son olarak soğutucu ve plastik arası eğimli kenarlrın orantısız olması sağda ki 3 entegre farklı seri orjinal LM1875
Orjinal ve taklit, sahte elektronik malzemelerde datasheet dosyasında bulunan ölçü, baskı bilgilerinin olduğunu belirtmiştim bu bilgiler genelde dosyanın son sayfalarında olur son bir örnek daha özellikle resimde görünen LM2596S çok tanıdık….
Güncelleme; Unuttuğum bir mesele daha var. Yıllar önce fark ettiğim bir sorun aslında sahte metal film dirençler bilirsiniz %1 toleranslı özellikle ses devrelerinde kullanılan…
İstanbul karaköye %1 toleranslı dirençler için sık sık gitmişimdir o zamanlar gerçekten çok kaliteli dirençler bulunuyordu kalitesi en basitinden bacak kalınlığından kaplamasından anlaşılıyordu değerleride multimetre ölçümlerinde tamdı..
Bir süre sonra bazı değerlerde baskı kalitesi düşük ve bacakları ince direncler görmeye başladım sonrasında bir çok değerde hep bu tip direncler vardı genelde 3…5 tane direnc lazım olsada yedekte bulunsun diyerekten adetli direnc aldığım için yeni direncleri pek kullanmadım ölçümlerde değerleri tutmuyordu sanki normal %5 toleranslı direnç ölçüyor gibiydim bu kadarmı olur direncinde sahtesi çıktı dedim öyle geçti gitti
fakat şuan bu ürünlerin piyasaya baya yayıldığını gördüm fiyat bakımından sahte entegreler kadar dikkat çekmesede ne yazık ki bu kadar ucuz bir malzemeninde sahtesi var.
%5 toleranslı karbon dirençlerin baskısı %1 toleranslı olarak yapıp piyasaya sürüyorlar direncin kaplamasını kazıdığınızda ne olduğu anlaşıyor ayrıca sahte olan karbon direnci hafiften ısıttığınızda değeri düşüyor.
Metal film direnc diyoruz birde bu metalin kalitesi var oda ayrı mesele gerçi karbonu metal film satmasalar kalitesiz metal film direnclere razıyım..
Not: Yan sanayi elektronik komponentler ile bir sorunum yok hatta fiyat performans bakımından yeterliler bir çok devrede, üründe kullandım. Fakat bu ürünleri değerinin üzerinde satmak için sahtekarlık yapılmasına veya diğer yöntemlere karşıyım.
aeri.com
deshielectronics.com
blog.sina.com.cn/s/blog_6c78a1cb0100la2b.html
thecounterfeitreport.com
Yayım tarihi: 2018/01/29 Etiketler: fake components electronic, sahte entegre, sahte malzeme
Değerli bilgiler için teşekkürler.
güzel bir paylaşım teşekkür ederim
Merhaba, yorumlarınız için teşekkürler. Yazı güncellendi sahte metal film direnc bilgileri eklendi..
Isto é importante para observação e detalhamento dos componentes vendidos na atualidade
Bu, bugün satılan bileşenlerin gözlemlenmesi ve detaylandırılması için önemlidir.
Sahte ürünler sadece komponentlerle sınırlı değil. smd lehimlemede sıklıkla kullandığımız “AMTECH” markalı flux pastalarının büyük çoğunluğu sahte oluyor. orjinal olanlarında barkod ve tarih bulunur. sahte taklitlerinde ise çok belirgin yazım hataları oluyor. örneğin “advanced” yerine “advabced” diye yazılmıştır. daha detaylı bilgiyi internette arayarak bulabilirsiniz.
örnek bazı siteler:
http://ultrakeet.com.au/write-ups/fluxInfo
http://geek-mag.com/posts/255468/
işin en kütü tarafı ise yerli piyasada bu taklit ürünleri orjinal ürünün fiyatına satıyorlar.
Üşenmeyip pile kum doldurmuşlar. 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=_-W7dkwvk2I
küçük ayakabıların markası “adibas” topukla manasında yazılmış sanırım. Türkiye ye gelse amma alay konusu olur ama haa.
Yıllardır, arasıra da olsa ilgiyle okur incelerim yazılarınızı, pratiklerinizi, tecrübelerinizi, devrelerinizi. Öğrenmek isteyenler için mutlaka kıymetlidir siteniz. Allah razı olsun. Kalın sağlıcakla, teşekkürler.
İstanbulda Dorukan Elektronik diye bir firma var.Bu firmadan yıllardır malzeme alırım malzemede herhangi bir sorun olduğunda her zaman yardımcı olmuşlardır.
Firmanın eski sahibi bir süre evvel vefat etmiş,ben adamı hiç tanımam ama iyi bir firma izlenimi bırakmıştı bende.
Eski sahibi ölünce firmayı başkaları devir almış,bir süre evvel Dorukan dan IR2104 dip kasa entegre aldım,tümü sahte.
İlginç olan orjinal entegrelerin beslemesi ve yüksek gerilim ucu(pin 1 ve 8)ayrı olmasına rağmen aldığım entegrelerde bu uçlar içeriden bağlı.
Entegreleri 20V a kadar kullansanız anlayamacaksınız ama yüksek voltajda kullanılamıyor.
Satıcıya 1 ile 8 arasını ommetre ile ölçmesini hatanın nedeninin kolayca görülebileceğini söylememe rağmen malzemeyi geri iade almıyorlar.Biz bunu satıyoruz kimseden haber gelmedi dedi..
Aslında paradan çok bizleri aptal yerine koymaları kötü..
Ekte entegrenin resmini koydum,entegreden kullanıcı arkadaşlar üzerindeki imalat kodlarına dikkat etsin…
Dizayn Elektronik Ltd
Serdar Çetin