Bir önce ki yazımda paylaştığım “TDA7294 Stereo Ton Kontrollü Hoparlör Korumalı Amfi Devresi” projesine göre daha kompakt bir amfi oldu… Bilgisayarımda kullanmak için tasarladım.
Amfi katında popüler olan TDA2030, LM1875, TDA2040, TDA2050 amplifikatör entegreleri kullanılabilir bu entegrelerin bağlantıları bire bir uyumludur çıkış güçleri ve ses kaliteleri değişiktir detaylı bilgi için entegrelerin datasheet dosyalarına bakınız önerim LM1875 ya da TDA2030 (ST logolu orjinal) olur.
Devre üzerinde amfi katına ek olarak DC doğrultucu regüle bölümü , ton kontrol ve hoparlör koruma devreleri bulunuyor. Hoparlör koruma devresinin çalışması için ek kablo çekmeye gerek yok bu tasarımda PCB üzerinden yapıldı besleme voltajına ve amfi entegresine göre değeri değişen malzemelerin (R1, R2) bilgileri aşağıda ki yerleşim planı resminde verildi
Örnek bir hesaplama; RT+/- için mesela 2x12Vac – 17Vdc (17-12(zener))/0.015A Res için 17-16 (7812 nin girişi en az 3v fazla olmalı) / 0.06A WRT+/- (17-12)x0.015A Wres (17-16) x 0.06A
Bunların dışında çıkış Zobeli PCB üzerinde değil hoparlörler için terminal kullanılırsa ki kutulanınca şart oluyor. Direk terminal üzerinde ya da hopalör üzerine bağlıyoruz yerleşim planında bu detay hakkında bilgi verildi.. besleme katında bulunan 4700u ve 220u kondansatörlere paralel 100nf kondansatör PCB altından bağlanacak. Ses girişini 2 farklı bağlantıya göre tasarladım bağlantı şemasında görebilirsiniz.
Önemli: Entegreleri soğutucuya bağlarken mutlaka izolatör kullanın (resimlerde görüldüğü gibi) montaj sonrasında entegrelerin soğutucuya monte edilen metal bölümünün temas etmediğinden emin olu ölçü aleti ile kontrol edin.
Stereo Kompakt Amfi Devre Şeması
Stereo Kompakt Amplifikatör Bağlantı Şeması
Son olarak her seferinde kondansatör voltaj değerleri, trafo gücü soruluyor. Transformatör AC çıkış verir devre üzerinde ki besleme bölümünde bu voltaj DC olarak çevirilir ve filtre edilir hesabı ise AC voltaj X 1.41 örneğin 12V AC doğrultulduğun da yani DC`ye çevirildiğinde 16.9v…17v olur hesabı: 12 X 1.41 bu durumda 2X12V AC veren bir trafo kulandığınızda besleme katında bulunan kondansatörlerin (4700u, 220u …) 17v üzerinde olması gerekir 25v idealdir 25v bulamazsanız 35v, 50v olur kullanacağınız entegrenin datasheet dosyasında en düşük ve en yüksek çalışma voltajları hakkında bilgi veriliyor
Trafonun gücü ise entegrelerin çıkış gücüne göre, imkanlara göre değişir mesela entegreniz 15w güç veriyor devre stereo olduğu için 30w trafo gücü 45…..50w olmalı daha yüksek de olabilir.. mesela elinizde hazır 15w trafo var masraf yapmak istemiyorsunuz yine devreyi çalıştırabilirsiniz ama sesi fazla açmazsınız tam güç kullanmazsınız zaten tam güç veremez besleme voltajı çöker vs…
Devrenin malzeme listesini yerleşim planı resimlerinden çıkartbilirsiniz liste istemeyiniz ayrıca proteus ares PCB çizimi verilmeyecek .xps formatında verilen PCB çizimi denendi ve çalışan devreye aittir bu dosya ile devreyi yapabilirsiniz.
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2014/04/09 Etiketler: amplifikatör devreleri, anfi devresi ses yükseltici, entegre anfi devreleri, kompakt amplifikatör, komple amfi, korumalı amfi, LM1875, tda2030, tda2040, TDA2050, ton kontrollü amfi
Sa Ahmet bey ben amplifikator devresi yapmaya yeni basladımda sur 139 ne anlamadım
A.s. BD139 ve BC547 dir transistörler, kolay gelsin.
Hoparlör geciktiricisinin şemasını gönderme şansınız varmı ?Köprü amplifikatörlere uygulama şansımız olacak mı ? TDA2004 4X20W devresi yapacağım malzemelerini aldım.Hoparlörden başlangıçtaki çat pat sesleri duymak istemiyorumda.Devre tasarımı her devrede olduğu gibi muhteşem.Ancak devreyi sıkıştırmak yerine biraz yayın , özellikle çıkış entegrelerenin aynı hizada olmamasına dikkat edin , soğutucu bağlantısını zorlayacak yada ısıdan dolayı kondansatörlerin arızalanmasını kolaylaştıracaktır.İyi günler.
Çıkış entegrelerinden kastettiğim entegrelerinin yanındaki pasif elemanları biraz daha geride olacak şekilde tasarımı yapın uzun vadede faydası olacak.
sesi çok net ama çok azdı
Merhaba, öncelikle hayırlı olsun.Ben pcde kullanacağım için(ses çıkışı daha kuvvetli) rin direncini 10K değerinde kullandım.Siz kaç kullandınız? Ayrıca hangi entegre ve besleme voltajı nedir?.Son olarak fotoğraf yükleme imkanınız varsa konuya renk katması açısından güzel olabilir, kolay gelsin…
malzeme listesini tam olarak verirmisin
Genel olarak yaşadıgım bi sorunu sormak istedim. Tda2005 ve Tda7560 anfi devrelerini yaptım ama ikisindede sürekli müzikle beraber hoş olmayan bir tiz ses geliyor bu sorunun cözümünü bilen varsa beni bilgilendirebilirmi acaba ?
Merhaba, bunun birçok sebebi olabilir.İlk önce entegreler orj olmalı, pcb tasarımı kurallarına uygun olmalı(özellikle de şaseler).Beslemeniz voltaj ve akım olarak yeterli olmalı, hoparlörleriniz uygun empedanslı olmalı, sinyal kabloları ekranlı, güç kabloları akımları kaldırabilmeli, mutlaka potlansiyometre kullanılmalı ve metal bölümü şaselenmeli, entegreler soğutucu ile yalıtılmalı vs. gibi sebepler geldi aklıma.Daha detay için mail adresimden ulaşabilirsiniz, kolay gelsin.
Merhaba.
Elektronik komponent “Therm. A” ne marka?
Merhaba,
Therm A= Normalde kapalı yani soğukken akım geçiren max. 70˚C termostattır.
KSD301?
Evet bu kullanılabilir.
bu ne gibi görünüyor?
Can i get this schematic?
Hi, if u want u can do it.
my amp, LM1875
Nice.By the way i follow your topics after to tda7294 stereo full. 🙂 good works…
Thank You
Sima8520
My circuit problems polyphonic tuning to the left speaker output. Its manifestation is when I adjust treble it big or small just like when I adjust the volume. But right speaker output is normal.
You have to explain to me how this problem is not?
thank you!
Benim gibi elektronik devre elemanlarını tam olarak tanıyamayanlar için malzeme listelerini paylaşır mısınız? rica etsem.
merhaba ahmet bey size birkaç sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim
elemanlar arasında (link/or) (RT+ RT-) (RES) degerlerini verebilirmisiniz
teşekkürler
Merhaba geç cevap için özür dilerim.Diğer konu/lar da olduğu gibi mesajları göremiyorum.Tek tek konuları gezdiğimde farkettim sizin mesajınızı da.
link= atlama,jumper anlamına gelir.Bu devre için büyük kond. bacaklarını kullanabilirsiniz.Aynı zamanda bazen sinyal şasesi ile güç şaseleri ufak değerlerde direnç ve paralel kond. ile ayrılabilir.Bu şaseleme tekniklerinden biridir.O yüzden opsiyon olarak direnç de kullanılabilir diye belirttim.
RT+,- dirençleri için top silk yani malzeme görünümündeki resimden de görebileceğiniz üzere 15ma akım çekileceği düşünülerek hesaplama yapılabilir.12Vac için yaklaşık 17vdc, (17-12V) / 0.015A = yaklaşık 330ohm.
Res için 60ma (17-15) / 0.06A = yaklaşık 33ohm 0.5W
ahmet hocam devredeki 225 (400v) kullandım devre şuan çalışmıyor bunun bi zararı olurmu yerine başka bir degerde bir eleman kullana bilirmiyim
bu şekilde bir zararı olmaz.1uF ile 4u7 arası elinizde ne varsa kullanabilirsiniz.
ahmet hocam kusura bakmayın durmadan sizi rahatsız ediyorum devrem hala çalışmıyor 7812 nin yanındaki tda 2030 devreye enerji verdigim zaman bir iki dk geçmeden aşırı bir şekilde ısınıyor bu neden olur sizce .birde sanırsam devreye enerji verdigimde yeşil ledin yanması lazım benim devrede yeşil led yanınmıyor bir türlü çalıştıramadım enerji verdigimde rölenin çekmesi lazım ama çekmiyor yolları kontrol ettim yinede çalışmadı yardımlarınız için çok teşekkür ederim
Estağfirullah ne rahatsızlığı.
En iyisi devrenin fotoğraflarını ekleyin, altlı üstlü.Bu şekilde sorunu çözmek daha kolay olabilir.
ahmet hocam pek ustaca bir devre degil ama sanırım idare eder tekrar yardımlarınız için teşekkür edereim
Pcb hiç fena değil, daha da iyi olması için reçine kullanabilirsiniz.Elektronikçilerde özellikle de bakır plaket satan yerlerde bulabilmek mümkün.Bu sıvı reçine ile hem lehim çok daha kolay yapılıyor(lehimi emiyor) daha da önemlisi bakır korozyona uğramıyor.Veya çok uzun yıllar sonra.
Bende 6-7 yıllık pcbler var reçineli ve korozyonu geçtim en ufak solma yok henüz.Tavsiye ederim.Bu arada reçine, delikleri delip ince zımpara yapılıp kolonya vb. ile temizlendikten sonra sürülür.Kuruyunca lehim yapılır.
Fotoğraf çözünürlüğü düşük ancak ilk görebildiğim yer therm A yani normalde kapalı, ısınınca akım geçirmez.Bu termostatı kullanmayacaksanız orayı kısa devre yapmalısınız.
Amfi devrelerini denerken mutlaka soğutucu kullanın, tabiki entegrelerin metal yüzeyleri soğutucudan yalıtılmalı.7812 de öyle.Eğer yalıtmazsanız Tda’ların metali -vcc dir, 7812’nin ise gnd dir.Kısa devre olur ve devreye zarar verir.
ahmet hocam öneriniz için teşekkür ederim daha önce hiç reçine kullanmadım ilk fırsatta denicem.ben devreyi çalıştırırken entegreleri ve 7812 yi sogutucuya sabitledim sonra tahmini 2×12 volt 30w bir trafo ile enerji ile beslemesini yaptım.devreyi iyice inceledim bir kopukluk bulamadım.enerjiyi verince rölenin çekmesi gerekir ve yeşil ledin yanması lazım fakat bunlar olmadı.yanlız therm A nın yerine hiçbir şey yapmadım bu sefer bacaklarıkısa devre yapıp denicem
ahmet hocam bugün denedim dediginiz gibi therm A yı kısa devre ettim ama yine bi fark olmadı yine 7812 nin yanındaki tda enerjiyi veriri vermez hemen ısınmaya başladı hoparlörden hiç ses gelmiyor
O halde önce ısınan Tda’yı sökün.Diğerine soğutucu bağlı kalsın.Devreye enerji verip, prt ledi yanıp sönmeli ardından hep yanmalı ve röle çekmeli bu esnada.Birde daha yüksek çözünürlüklü fotoğraf eklerseniz iyi olur.
ahmet hocam cevabınıozı beklyorum
thank you ahmed, I tried to redo your circuit but it has some problems. One is ic7812 no output at its source. 2nd is the only active circuit half sound ie 1 indicates left and the right channels no signal whatsoever. nor that the operation relays.
I studied not know where the problem so I tried to ask you, hope you answer me.
thank you ahmed!
Please before share your circuit photo with top and bottom.
Thanks Ahmed was interested in my article.
And here is the picture above and below its surface.
For first photos, lm1875’s and 7812’s short circuit metal surfaces? If this is the case must be sealed with insulating material. Like these http://i1107.photobucket.com/albums/h392/Supul_Sapukotana/7688b43f-3cf4-432f-ac87-db6fb2386f0b.jpg
Finally, I have a suggestion.You may use Rin resistors 10K and R1 resistors 20Kohm.
Again thank Ahmed for your interest and help me.
But I also wonder is that although it has been active, transparent sound but I can not change the timbre. only change is large or small volume.
Let me ask my above circuit has went wrong in the timbre. I have tried to study but did not find the problem.
hozam teşekkür ederim güzel anlatmışsınız… bir sorum olacaktı: subwoofer yapmayı düşünüyorum bunun yanına . subwoofer ile bunun bağlantısını nasıl yapabilirim?
Rica ederim, devredeki jack girişinden paralel bir şekilde subwoofer amfisine giriş sinyali çekebilirsiniz.Tabiki subwoofer amfisinin kendi ses ayarını kullanırsınız.
Nasıl yani. Abi @ahmet yerli
Abi iki çıkışı tek çıkışta birleştirsek ne olur yani. Tek hoporler j
Stereo amp. çıkışları birleştirilip tek çıkış alınmaz. Zarar verirsiniz.
İki amplifikatör eğer uygun ise paralel çalıştırılabilir. Bu devre ile olmaz.
Stereo amp. girişine müdahale edilerek köprülenebilir , iki çıkış arasına tek hoparlör takılabilir. (müdahale ile bu devre olur)
Bu iki uygulama bridge ve paralel ayrıca kendi aralarında da karma kullanılabilir. Faydaları farklıdır.
Anfi devresi maksimum kaç watt cıkıs veriyor ona göre hapörlor alcagım da ben biraz inceledim ama 20 watt buldum bu devre için en fazla kaç watt çaliltirabilir
Merhaba, herşeyden önce datasheeti okumalısınız. Orada sorunuzun cevabı bulunmakta.
20w güç iyi bir çift hoparlör ve bunu tam anlamıyla besleyebilecek yaklaşık 120va gücündeki trafo ile oldukça tatmin edecektir.
Burada hoparlör en önemli faktördür, ne kadar kaliteli ve hassasiyeti yüksekse, o kadar verimli bir ses duyarsınız.
Devreyi yaptım sıkıntı yok on numara çalışıyor TDA nın gövdesi ile 7812 nin gövdesi birbiribe değdi ve devredeki kırmızı led sürekli yaniyor yeşilde kısık yanıyor transistörleri yeniledim değişen hiç birşey yok TDA nın gövdesi -vcc 7812 ninki gnd demişsiniz önceki yorumlarda acaba neresi arızalanmıştır? teşşekür.
Merhaba, Öncelikle 7812’nin 3. yani çıkış bacağında kaç vdc okuyorsunuz? transistörleri değiştim yazmışsınız, bu regülatör de dahil mi?
7812 yi çıkartım ölçtüm sağlam. Geri yerine taktığımda kendi gövdesi ile ölçtüğümde giriş 2.3 volt , çıkış 1.9 volt gibi bir değer var. GND ile 7812 nin girişini ölçtüğümde 12 volt , çıkış 12 volt a yakın değer veriyor.
7812’nin kendi gövdesi gnd yani orta bacağına bağlıdır, farklı ölçüm çıkması garip. Bu arada trafonuz kaç v, res direncini kullandınız mı ve ne değerde. Hoparlör hatlarında dc voltaj okuyor musunuz.
Arızanın nedenini buldum. 1 ohm luk dirençti onu yeniledikten sonra çalıştı. Siz yinede çok sağolun teşekkür ederim.
Rica ederim, hayırlı olsun.
Sağol abi varol
Aslında devrenin videosunu paylaşsanız güzel olurdu. Zamanında videosunu çekmeye fırsat olmamıştı.
ikinci devreye başladık biz şimdi bütün bağlantıları yaptıktan sonra hoparlör çıkışının birini bağladığımız zaman devre roleyi devre dışı bırakıp tekrar açıyo bu sürekli devam ediyo o çıkıştaki hoparlörü söktüğümüz zaman devre çalışıyor arızası nedir..
İyi çözünürlüklü fotoğrafını ekleyebilir misiniz amfinin, bakırlı kısım da olursa daha yardımcı olabilir. Aynı zamanda beslemeyi nasıl ve kaç volt ve akımda, hoparlörünüzüz empedansı, ses kaynağınız gibi bilgileri de yazarsanız adımları doğru atabiliriz sorunu ararken. Zira birkaç sebebi olabilir.
Merhabalar Ahmet Bey. Bu devreyi yapmayı düşünüyorum fakat genel olarak sormak istediğim bir şey var. Kutuyu yaparken trafoyu yerleştirmesem, adaptör tipi ek bir kutu yapıp prize yakın bir yere konumlayıp (masa üstünde çok yer kaplamasını istemiyorum) +-18V amfi katına uzatsam cızırtı ya da loop tarzı şeylerle karşılaşır mıyım?
Merhaba, kullanacağınız kablo kaliteli olduktan sonra sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum. Yeter ki açıkta durmasın yani 3x1mm2 hazır kablo veya da tek tek ise örmenizi tavsiye ederim, bu hoparlör hattı için de geçerlidir.
Bu arada +- yani dc voltaj yerine trafo çıkışı olan acıyı kullanmak daha pratik olacaktır.
rin ve rt+ rt- olayları nedir değer yok belirli :/
“rin ve rt+ rt- olayları nedir değer yok belirli :/”
RT+ ve RT- için açıklama ve örnek hesaplama verilmiş. (Aynı durum RES için de geçerli)
Siz hangi gerilim değeriyle besleyecekseniz ona göre kullanacaksınız.
Rin için şemada 22K default olarak belirtilmiş. (ilk denemeyi 22K ile yapmanızda fayda var)
Sizin kullanacağınız ses kaynağı düşük genlikli ise 10k değerine kadar düşürebilirsiniz.
Böylece ton kontrol girişinde de ses yükseltme yapmış olursunuz.
Herhangi bir cihazın kulaklık çıkışını kullanacaksanız sesi yükseltme yarardan çok zarar getirir.
Uygulamasını yapacağınız devrenin şemasını mutlaka incelemelisiniz.
Kolay gelsin.
lm1875 için tüm değerleri 22k mı kullanmalıyım yani ? ve lm1875 için besleme voltajım maksimum kaç olmalı ? elimde 49.5 volta kadar simetrik trafolar mevcut
lm1875 için tüm değerleri 22k mı kullanmalıyım yani ? ve lm1875 için besleme voltajım maksimum kaç olmalı ? elimde 49.5 volta kadar simetrik trafolar mevcut
Varsa devrenin ISIS şemasın ıda ekler misiniz
Trafo’yu AC.degilde DC olarak kukkansam sıkıntı çıkarır mi
Merhaba, okul projesi için anfi devresi yapacağım.Elektronik malzemeleri pek bilmyorum.Üstünü çizdiğim yerleri adlarını söylermisiz? https://i.hizliresim.com/JZjRdn.jpg
Merhaba, linkteki paylaşımları kullanarak bulabilirsiniz değerlerini. Kolay gelsin.
https://320volt.com/kondansator-cevirim-tablosu-kondansator-hesabi/
https://320volt.com/en-basitinden-temel-elektronik-baslangic-bolum-2/
https://320volt.com/kondansator-tipleri-dc-program/
Merhaba
Sol alt köşeden başlayalım.
GND AC AC yazan pcb tipi klemens. Boy veya ölçüsü pin arası mesafeye göre adlandırılır.
Hemen üstünde bridge yazıyor. Köprü diyot (tarak tipi) KBL410 gibi.
225 : 2200000 : 2.2uF kutupsuz kondansatör.
Polyester olur , multi layer olur , vs.
En zoru. Ses girişi , in put
İki veya daha fazla bağlantı imkanı ile ses giriş noktaları. Resimdekilerden biri RCA konnektörü için. Tabi ikili üst üste olanı arayıp bulmak gerekiyor.
Diğeri soket için (girişi taşımak için) düşünülmüş. Uygun ölçüde bir çift soket kullanılabilir. 3 pin soket.
Kolay gelsin.
Ahmet bey iyi günler devreyi yaptım ilk başta yanlış voltaj beslemesi sonucu voltaj regülatörü yandı arızalı parçalar değiştirildikten sonra devreden cok az bir ses geliyordu op ampları çıkartınca biraz daha cok ses geliyor fakat filtre katı çalışmıyor aşırı derecede bir parazit sesi var yardımlarınız için teşekkürler.
Merhaba, size de iyi günler.
Yanlış voltaj derken nasıl ve kaç v bir besleme yaptınız acaba?
Devrenizin detaylı fotoğraflarını paylaşırsanız daha detaylı bakabiliriz.
Simetrik yerine tek kanaldan 25v verildi abi.Fotoğrafi nereden paylaşabilirim? Teşekkürler.
O durumda yalnızca regülatör değil, amfi entegreleri ve opamplar da bozulmuş olabilir.
Google’a fotoğraf yükle yazarak istediğiniz siteye yükledikten sonra linkini burada paylaşabilirsiniz.
Birde op amplara 24 volt dc besleme geliyor normal mi?
Opampı nasıl ölçtüğünüze bağlı bu. Eğer 8-4 bacaklar arasında 24vdc çıkarsa normaldir zira simetrik besleniyor.
Eğer 8-gnd veya 4-gnd arasında 24vdc çıkıyorsa anormaldir, ana beslemeniz yüksek demektir.
Ahmet bazı direnclerin değeri yok r+ falan yazıyor oralara ne koyucaz
Örnek hesaplamada belirtildiği gibi hesaplamanız gerekiyor.
Merhaba! Amplifikatörünüz için çok teşekkür ederim, onu yapmak çok ilginçti. Ve özellikle deneyimlemek için. Küçük bir arka plan var. Ama genel olarak harika çalışıyor. Ses zengindir.
Merhaba, rica ederim. Arka plan sesi kullanılan elektronik malzeme kalitesi, ses kabloları kalitesi, besleme voltajı, hoparlör empedansına göre değişebilir. Entegreler ile soğutucu kısa devre olmamak şartıyla, soğutucudan kablo ile chassis yazan yere bağlantı yapılmalıdr.
Teşekkürler ! Kablolarla başlayacağım. Korumalı olanları deneyeceğim. Ve daha güçlü bir transformatör bulmam gerekiyor, 2X7.9V’imin gücü. amplifikatörler için yeterlidir, ancak 7812’ye güç sağlamak için yalnızca 10 V elde edilir
Jurij, güç transformatörü en az 2x12vac olmalıdır.
Hala test için geçici bir trafo. Uygun bulacağım. Projeniz için teşekkürler!
Merhaba devreyi yaptım ama enerji verdiğimde hem yeşil hemde kırmızı led yanıyor ve çıkışlardan ses alamıyorum devreyi 2 tane 11.5v 4 amperlik trafo ile besliyorum ,stereo potansiyometrem olmadığı için mono bağladım ve devrede ısınan bir parça olmadı hoparlörleri her çıkışta test ettim ama ses alamadım neden olabileceği hakkında fikriniz varmıdır
Merhaba
1) Kırmızı led yanarken röle çekmez , çıkışta ses olmaz. Kırmızı led niye yanar? Entegre çıkışında DC voltaj var mı kontrol edin.
2) İki adet 11,5Vac trafoyu doğru bağladınız mı? GND ye göre köprü diyotun + ve – ya da iki büyük kondansatörün uçlarında ölçüm yatınız mı? +/- Vcc ve +/- Vcc opamp değerleri nedir.
3) Stereo pot yerine mono yu nasıl bağladınız? Kaç potansiyometre kullandınız.
Lm serisi mi Tda serisi mi kullandınız, paylaşımdaki pcb ile mi yaptınız , hoparlör olarak ne kullandınız , …
Bu şekilde uzar gider. Daha az problem için daha ayrıntılı yazmalısınız.
Kırmızı led neden sönmüyor, çıkışta DC var mı, besleme simetrik mi? Şeklinde başlarsanız devamı gelir.
Entegre olarak lm 1875 kullandım besleme uçlarında -16.4v ve +16.4 v ölçtüm ama giriş ve çıkış uçlarından herhangi bir değer alamadım köprü diyotun + sından +17v -sinden -17 volt ölçtüm 7812 nin girişinde 9v çıkışında 7.4v ölçtüm devrede 4558 opamp kullandım vcc bacağından 6.1v ölçtüm mono pot derken sadece öndeki girişlere 50k pot taktım tek çıkıştan ses almak yeterliydi benim için . Evet paylaşımdaki pcb ile yaptım ölçüm yaparken entegreyi kısa devre yaptığım için yandı o yüzden bukadar ölçüm yapabildim entegreyi değiştirince ölçümlere devam edicem
https://ibb.co/LrLJJB6
https://ibb.co/sbknhb1
https://ibb.co/3vvwrqG
Floresan balastla amfi çalışırmı ? 7812 girişnde 12vdan fazla olmalı ki 12v çıkış versin
Pardon Okuldan dolayı hemen dönemedim balasta benziyor ama balast değil trafo besleme konusunda doğru bışekilde besleme yapıyorum 7812 de res direncinin değerini düşürdüm ve girişten 15v çıkıştan 12v gördüm ama devrede hala enerjilendiğinde röle çekmiyor ve kırmızıyla yeşil ışık yanıyor opampların beslemesinde sıkıntım var besleme bacaklarından sadece +-6v ölçe biliyorum neyi düzeltmem gerektiğini daha çözemedim
Op-amp beslemesi için Rt dirençleri 330 ohm civarında olması iyi olur. Resimden seçemedim siz 2 adet 1K paralel mi (500 ohm) kullandınız. (enerji yokken) opamp ı söküp beslemesini ölçün, 12V görürseniz zenerler doğrudur. Yoksa , başta zener sonra çevre elemanları kontrol edin. Sökerek ölçmenizi tavsiye ederim.
7812 için kullanılan Res ise 82 ohm veya daha düşük olabilir.
Trafo kullanım şeklinizi beğenmedim ama simetrik 17V olması doğruluğu için yeterli.
Önerim tek trafo kullanmanız şeklinde olacaktır. Trafo çıkışlarından biri GND diğerini AC lerden birine bağlarsanız (yine simetrik 17V olur) daha sade ve güvenilir bağlantı olur.
Devrenin eksikleri tamamlanıp , testleri tamamlandığında yeni bir trafo alırsınız.
Kolay gelsin.
Selamünaleyküm Ahmet hocam yüklediğiniz dosyada malzeme listesi açılmıyor gönderme şansiniz varmıdır.