Hepimiz yıllarca Rot ve Balans kelimelerini çoklukla duymuşuzdur. Kimilerimiz bu olayın ne olduğunu merak etmiştir. Kimileri ise bunun tek anlam ifade ettiğini sanmışızdır. Bu iki kelime birbirlerine yakın olmakla beraber çok farklı işleri ifade eder. Rot ayarı otobomobilin yoldaki seyrinde düzgün hareket etmesini sağlama işlemidir. Balans ise otomobilin titreşimsiz seyretmesini sağlamak için işlemdir.
Balans bozukluğu yalnız vasıtalarla sınırlı değildir. Dönen her parçanın mutlaka balans yapılması gerekir. Örneğin dönen bir fanın balansı bozuksa titreyecek ve çalışma ömrü kısalacaktır. Bu olayların giderilmesine balanslama bu işlemi yapan makinalarada balans makinaları denir. Yaptıkları işlere ve çalışma şekillerine uygun olarak Sabit, Seyar, Yatay, Dikey, gibi isimlendirilirler
Bizim Elektronik ünitesini anlatacağımız makina Seyyar Tekerlek Balans Makinasıdır. Çoğumuzun belki yakından tanıdığı bu makinanın elektronik ünitesini tanımak için önce şemasına bakmak gerekir. Konunun iyi anlaşılması için Ünitte üç bölümde anlatılacaktır.
- 1.Besleme ünitesi
- 2.Analog ünite
- 3.Panelmetre – Gram göstergesi
Prensip Şeması
1. Besleme ve Stroboskop Ünitesi.
Şema incelenirse görülecektir ki ünite besleme gereksinimi olan + 12 V – 12 V + 5 V , – 5 V ve + 600 V gerilimlere ihtiyaç duyulmaktadır. Makinalar trifaze elektrikle çalıştıklarından genelde 0-220 ve 380 v primer sargısına sahiptirler. Yaklaşık 60 VA bir trafo ile beslenir. Primer sargısı ile sekonder sargısı arasına bir toprak şilt sargısı sarılması yararlıdır.
Sekonder sargısı iki tip sarılabilir. En çok kullnılan ikinci tip olanıdır. Şunu belirtmekte yarar var stroboskop lambanın tipine uygun besleme voltajı 550 ile 650 volt arasıdır. Bazen daha küçük tip lambalarda kullanılmaktadır. Lambaya uygun olan voltaj seçilmelidir. Voltaj küçük olursa lamba yanmaz. Büyük olursa lambaçalışma süresi azalır ve kısa sürede bozulur. Yine şebeke girişinin 220 volt ve 380 volt olarak sarılmasının nedeni ise kullanılan şebekeye uygun olan seçim yapılması amaçlıdır.
Besleme Devresi 1
Besleme Devresi 2
Analog Ünite
Ünite bir piezo seramik sensörden aldığı titrşim sinyallerini işleyerek gram bilgisi olarak DC 0…2V arası bir gerilim ve yerbilgisi olarakta triger olarak andığımız bir iğne impulsu üretmekte ve bir stroboskop lambayı çalıştırmaktadır.
Analog ünite devre şeması
Panel Gram metre
Girişinden giren 0 ile 2 volt arasını 5 ile 199 arası gösteren bir paneldir. Ünite beşin altındaki değerleri yazmaz. Gösterilen sayı beşin altına düştüğünde -00- yazar ve yaklaşık 1Hz.’de yanıp sönerek işlemin bittiğini bildirir. Ağır vasıta -büyük- sehpada çalışmada ise sondaki displey -0- olarak yanmaktadır.
Panel gram metre devre şeması
Merak edenler için son bir not yazmakta yarar var. Yer gösterme amaçlı stroboskop lamba tekerleğin bir turunun yaklaşık 1/20 ‘si süresince yanmakta bu da bize bir göz yanılgısı olarak tekerleği adeta duruyormuş gibi göstererek yer tesbiti sağlamaktadır. Çeşitli markalarla yaklaşık beşbin adedin üzerinde bu tip makinalar piyasada çalışmaktadır. Bu makinalar yine çeşitli markalarla yurtdışı satışı gerçekleştirmektedir.
Mearedilen konular sorulursa yardımcı olmağa çalışırım. Yaralı olması dileği ile…
Mustafa Sayan
Yayım tarihi: 2009/08/21 Etiketler: Analog Ünite, Balans, Panel Gram metre, Seyyar Balans Makinası, stroboskop
Teşekkürler zamanında aramıştım doğru düzgün bilgi yoktu iş işten geçti şans eseri siteyi gördüm:)
Umarım ileride yararı olur.
Paylaşım için teşekkürler. Başka yerde bulamıyacağımız bilgiler.
Benimde eklemek istediklerim var. Piezo seramik işin en püf noktası. O olmadan devreler ölçüm yapmayacaktır. Yapsada hassas olmayacaktır ve en sonunda kalibrasyon yapılması gerekecek.
Yinede fikir sahibi olmak açısından. Açıklayıcı ve güzel bilgi..
Mustafa bey seyyar balans makınası üzerine hazırlamış olduğunuz makaleyi inceledim. Balans makinaları hakkındaki bilginizi merak etmekteyim. Sizinle tanışıp bilgi paylaşımında bulunmak isterim. Uzun yıllardır balans makinası imlalatı yapmaktayım. İlginize şimdiden teşekkür ederim.
Ernam PEHLİVAN [email protected]
Piezo mutlaka önemli ancak değişik sensörlerde kullanılabilir. Bu tür makinalar – Seyyar olan tipler ve oynar yataklı makinalarda çalışırken kalibrasyon gereği yoktur. Her balans işlemi ayrı bir kalibrasyon gerektirir. Birkaç firma kalibrasyon yapılabilir makinalar imal etmişlerdir ancak kalıcı bir kalibrasyonu başaran olmamıştır. Sabit tekerlek Balans makinalar ve Sert yataklı Endüsriyel Balans makinaları için tesbitiniz doğrudur. İyi çalışmalar. Bana; [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz
tebrikler..
ama devre rpm yani tekerleğin dönü bilgisini nereden alıyor?neticede eğer tekerlerden dönü bilgisi almazsa ,balans noktasını bulamayacaktır..
yanılıgı yada eksikliğim varsa düzeltiniz..
saygılar..
Yer bulma stroboskobik olunca öyle bir gereksinim yok. İyi calışmalar.
1n4007 elektronikde kullanılan diyot çeşitli amaçlarda kullanılır ac. dc dönüştürücü vs kullanılır.