Plc programları plc devreleri örnekler bilgiler

| Mayıs 28, 2023 Tarihinde güncellendi
Plc programları plc devreleri örnekler bilgiler

Çözümleri ve devreleri ile bir çok PLC programı ve PLC devresi var soruçevap şeklinde örneklerin yanı sıra PLC programlama teknikleri komutlar ve faydalı bir çok bilgi bulunuyor. Emeği geçen hazırlayan kişilereteşekkürler.

Örnek : Aşağıdaki devreyi PLC için programlayınız.

ornek plc devresi

Çözüm : Bağlantı planlarında verilen sembolik ifadelerle PLC mutlak adresleri sembol tablolarında ilişkilendirilmelidir. Bu nedenle aşağıdaki sembol tablosu oluşturulmalıdır.

plc devre cozumu

Ladder & STL

plc ladder stl

“ALD “ Komutu LD ile başlayan iki program parçasını birbirine seri olarak bağlar.
PARALEL BLOK BİRLEŞTİRME İŞLEMİ ( OLD ) :
İki bloğun birbirine paralel bağlanmasında ‘OLD’ ( Or Load ) komutu kullanılır. Başka bir ifadeyle OLD komutu, LD veya LDN ile başlayan program bloklarını birbirine paralel bağlar.

plc paralel blok birlestirme

Örnek 1 : Aşağıdaki devreyi PLC için programlayınız.

plc devresi 2

Birden fazla kontağın seri veya paralel bağlanması sonucunda blok meydana gelir. Meydana gelen bloklar da kendi aralarında seri veya paralel bağlı olabilirler. Birbirine seri bağlı iki blok ALD komutu ile birbirine bağlanır. Bunun gibi birbirine paralel bağlı iki blok için ise OLD komutu kullanılır. Bu şekilde blokları birbirine bağlayan özel komutlar her PLC bünyesinde bulunmayabilir.

K1 çıkışının aktif olabilmesi için değişik ihtimaller mevcuttur. Bu ihtimalleri şu şekilde sıralayabiliriz :

• K1 çıkışı S2 ve S4 giriş elemanlarının her ikisinin de birlikte uyarılması durumunda aktif olur. Yani K1 = S2 x S4

• K1 çıkışı S1 ve S3 giriş elemanlarının her ikisinin de birlikte uyarılması durumunda aktif olur. Yani Q1 = S1 x S3

• K1 çıkışı S1 ve S5 ve S4 giriş elemanlarının birlikte uyarılması durumunda aktif olur. Yani Q1 = S1 x S5 x S4

• K1 çıkışı S2 ve S5 ve S3 giriş elemanlarının birlikte uyarılması durumunda aktif olur. Yani K1 = S2 x S5 x S3

Tüm ihtimalleri bir arada yazdığımızda aşağıdaki gibi bir sonuç oluşur : K1 = S2 x S4 + S1 x S3 + S1 x S5 x S4 + S2 x S5 x S3

Ladder & STL

ladder stl

SEMBOLİK ADRESLEME : Sembolik adresleme CPU’daki adrese daha anlaşılır ve açıklayıcı bir metin (sembol) tanımlama işlemidir. Böylece pratik olarak takibi zor olan mutlak adreslemenin yerine( I0.1, Q0.3, T38, v.b. ) programın izlenmesini kolaylaştıran gerçek isimler yerleştirilmiş olur ( start, pompa motoru, zamanlayıcı v.b. ).

KLÂSİK KUMANDA DEVRELERİNİ PROGRAMLAMA

Kumanda : Geri beslemesiz sistemlerin tümü kumanda yapısındadır. Örneğin bir anahtar elemanı ile bir motorun çalıştırılması bir kumandadır.

KOMBİNASYONEL LOJİK KUMANDALAR

Kombinasyonel kumandalar, giriş değişkenlerinin durumuna göre çıkışın sahip olabileceği durumları inceler. Bu kumanda sistemlerinin çözümünde doğruluk tablolarının çıkarılması büyük yarar sağlar.

Kombinasyonel çözümlerde giriş ve çıkış değişkenleri belirlenerek doğruluk tablosunda ilgili haneye yazılır.
Her bir giriş değişkeninin sahip olabileceği durumlar, doğruluk tablosunun ilgili hanesine kaydedilir. Bundan sonra girişlerin durumuna göre hangi çıkış ya da çıkışlar aktif (1) ise çıkış hanesinde bu durum ‘1’ olarak işaretlenir. Bundan sonra çıkış hanesinde ‘1’ bulunan satırlara ait lojik ifadeler çarpımların toplamı şeklinde yazılır. Yani ‘0’ bulunan satırlar normalde kapalı kontak biçiminde ‘1’ bulunan satırlar ise normalde açık kontak biçiminde ele alınarak çizilir.

HAFIZA İŞLEMİNİN (TUTMA KONTROLÜ) GENEL FONKSİYONLARLA GERÇEKLEŞTİRİLMESİ

1- Reset ağırlıklı ( durdurma ağırlıklı ) hafıza tekniği.

2- Set ağırlıklı ( çalıştırma ağırlıklı ) hafıza tekniği.

Reset ağırlıklı hafıza tekniği : Bu teknikte, set ve reset butonları aynı anda uyarıldığında reset işlemi baskın olduğundan sistem kumanda almaz ( reset baskın ).

Set ağırlıklı hafıza tekniği : Bu teknikte, set ve reset butonları aynı anda uyarıldığında set elemanı baskın olduğundan sistem kumanda alarak çalışır ( set baskın ).

BELLEK ELEMANI ( RS ) İLE TUTMA KONTROLÜ

RS hafıza elemanları kumanda problemlerinde çok sık olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle bütün PLC üreten firmalar, belli sayıda bir RS elemanını intern olarak hazırlamışlardır. RS hafıza elemanı, geçici durum sinyallerinin hafızaya alınarak sürekli hale getirilmesini sağlar. Elektrik kumanda tekniğinde mühürlemeli devre bağlantılarına eşdeğerdir.

PLC programlamada durdurma işlemleri, röle tekniğinde olduğu gibi normalde kapalı kontak formunda gerçekleştirilmelidir. Kumanda programında herhangi bir arızadan dolayı sistemi durduramama gibi bir ihtimal bulunmamalıdır. Örneğin, herhangi bir şekilde durdurma ( stop ) elemanını kablosunun kopması durumunda sistem kendini otomatik olarak durdurabilmelidir.

DONANIM KİLİTLEMESİ ( HARDWARE KİLİTLEME )

Bu kilitleme yönteminde istenmeyen sinyaller, PLC dışında yapılacak olan bağlantılarla giderilir. Elektrik kumanda devresinde meydana gelen kısa devreler sonucunda oluşan kontak yapışmalarında, yazılım kilitlemeleri yetersiz kalır. Bu yetersizliği ortadan kaldırmak amacıyla PLC dışında, kumanda elemanlarının ( röle, kontaktör vb. ) kontakları üzerinden de kilitlemeler gerçekleştirilmelidir.

UYGULAMA-1: PV=CV ise durdur.

Daha önce başlatılmış bulunan bir süreç, sayıcının istenilen değere ulaşmasıyla sona erdirilebilir. Start butonu ile band motoru çalıştırılıyor. Sayıcı sayma değeri ayar değerine eşit olduğunda (CV=PV) band motoru durduruluyor

yukarıda özetler verildi;

plc-programlari-plc-devreleri-ornekler-bilgiler

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2009/11/05 Etiketler: , , , , , ,



3 Yorum “Plc programları plc devreleri örnekler bilgiler

  1. Sefa AksuSefa Aksu

    merhaba bu sorular hakkında bana yardımcı olabilir misiniz?

    CEVAPLA
  2. FurkanFurkan

    Merhaba sayfanızı yeni buldum içindekiler ilgimi çekti severek okumaya başladım.
    Bende Elektrik Elektronik mühendisliği öğrencisiyim merakım da var, sizin gibi devreler yapmak istiyorum nereden başlayabilirim ne önerirsiniz bana yardımcı olursanız sevinirim

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir