PicProje E-Dergi Sayı 1 Uygulamalar Bilgiler Kılavuzlar

| Mayıs 12, 2023 Tarihinde güncellendi
PicProje E-Dergi Sayı 1 Uygulamalar Bilgiler Kılavuzlar

Aşağıda dergi içeriğinden kısa örnekler verilmiştir indirdiğiniz dosya içinde tüm yazıların tamamına ulaşabilirsiniz

İçindekiler

Pads2007 Tanımı
Usb Programmer İncelemesi
Crocodilla Tanımı
Kayan Yazı Uygulaması
İnkjet Yazıcı ile PCB Yapımı
FPGA`lere Geçiş
FPGA ile parçalı Gösterge uygulaması
Pic`te işletim Sistemi Kullanmak
CPLD Programmer
Temel Ev Otomasyon Projesi
Seri iletişimin Derinliklerine Doğru
Güç Çevrim Teknikleri
Pic18 Serisi İşlemcilere Giriş
Lineer Sistemlerde Isınma
Opamplar 1
CaFFeiNe`in CCS C Yolculuğu
Max7219 ile 7 Segment Uygulaması
Adım Adım PROTEUS-ISIS
C Anlatımı Bölüm 1
Bir Eleman Tanıyalım 1
Eagle`in Uygulamalı Anlatımı

elektronik-dergisi

PADS2007

Merhaba arkadaşlar dergimizin bu ilk sayısında size Mentor Graphics firmasının ürünü olan ve 19 Şubat 2007 tarih itibariyle piyasaya yeni çıkan versiyonu olan PADS 2007 ürününden bazı bilgiler vermeye çalışacağım.

Mentor Graphics firması bilgisayar destekli PCB tasarım programlarında Dünyaca kalitesi kabullenmiş ve birçok alanda müşterilerine hizmet vermektedir. Mentor Graphics ürünü olan PADS programın geçmişi Power Pcb adı altında piyasaya çıkmıştır ve bu sürümleri Power Pcb 3.5 olarak en son piyasa sunulan versiyonudur.

Mentor Graphics 2003 yılları başında Power Pcb temeli üzerine PADS 2003 ürününü piyasaya sunmuştur. Bunun üzerine müşterilerinden gelen istek ve fikirleri değerlendirerek her yıl yeni bir sürüm ve eskisinden daha güçlü bir mimariye sahip ürünler piyasa çıkarmıştır. Mentor Graphics en son 2005 yılları başında piyasa sürmüş olduğu PADS 2005 paket programında sonra bir yıl gibi bir süre sonra yeni sürüm piyasaya çıkarmamış olup bu ürünlerine ilave Servis Paketleri upragede etmişlerdir. Şubat 2007 tarih itibariyle PADS 2007 ürününü piyasaya sunmuştur.

USB PICMicro™ Programlayıcılar

Merhaba sizlerle beraber olduğumuz bu ilkyazımızda elektronikçiler arasında popüler olan bir konudan bahsedeceğiz: Ancak öncelikle bunu sağlayan teknolojiden yani USB teknolojisinden biraz bahsetmek istiyorum.

USB NEDİR ?

USB standardını başlangıçta, Compaq, Digital Equipment, IBM, Intel, Microsoft, NEC ve Northern Telecom geliştirmiştir. Başlangıçtaki yedi şirketin 1995 yılında oluşturduğu USB Uygulayıcıları Forumu’nun (USBIF; www.usb.org) artık, ortak görevi USB çevre birimlerinin gelişimini sağlamak ve tüketici tarafından benimsenmesini artırmak olan 500’den fazla üyesi bulunuyor. USB’nin temel amacı, standart bağlayıcıları kullanarak ve eklenti kartlarından kurtularak, geliştiriciler ve tüketiciler için maliyetleri düşürmek.

Bunun nedeni, veriler gibi gücün de USB kabloları aracılığıyla dağıtılmasının yanı sıra, bazı düşük güçlü aygıtların ayrıca kullanılan adaptörlerden kurtulması. Şu anda 2.0 revizyonu bulunan USB özelikleri, saniyede maksimum 480 mega bitlik bir toplam veri hızına sahip. İki yönlü bir veri kanalı
gerektiren USB, uyumlu Hub’ları kullanarak da, bir PC’ye 127 aygıtın takılmasını sağlıyor. USB, masaüstünde,

Bu yazıda CROCODİLE CLİPS firmasının üç mükemmel yazılımını tanıyacağız.

1-CROCODİLE PHYSİCS
2-CROCODİLE CHEMİSTRY
3-CROCODİLE TECHNOLOGY

Bu yazılımlarla yapabilecekleriniz sizi şaşırtacak. Özellikle orta dereceli okullarda, anlatılan fizik ve kimya konuları öğrencilerin hayalinde zor canlanır. Çoğu zaman da yanlış canlanır ve bu ömür boyu sürebilir. Deney ortamlarının sınırlı oluşu işi daha da zorlaştırır. İşte bu programlar gençlerimize çok yardımcı olacak. Sadece gençlere mi, hayırrr unutan ya da öğrenmemiş olanlarda deneylere katılabilir. Şimdi bu programlardan bazı sayfalar ile neler yapabileceğimize bakalım.

PIC – LCD – 74HC595 üçlüsü ile basit bir saat ve kayan yazı uygulaması
Bu devre olabildiğince basit olarak tasarlandı. Amacımız buradaki malzemeleri kullanmayı başaramayan arkadaşlarımıza basit bir uygulama ile tanıtmaya çalışmak. Devremizde çeşitli amaçlar için sürekli olarak kullanabileceğimiz 3 temel eleman var PIC16F84A, 2×16 Karakter LCD ve 74HC595 Shift Register, bunlardan ayrı olarak DS1307 Real Time Clock Entegreside devremize estetik katması açısından saat darbesi üretmek için kullanıldı. Öncelikle bu 3 elemanın çalışması hakkında kısaca bilgi verelim;

INKJET yazıcı ile pcb yapımı

Burada anlatılacak olan metot Volkan Şahin tarafından geliştirilmiştir. Orijinal metinler:
http://techref.massmind.org/techref/pcb/etch/cx4200-vs.htm
http://techref.massmind.org/techref/pcb/etch/directinkjetresist.htm

Elektronik ile amatör veya profesyonel olarak uğraşanlar tasarladıkları devreleri aynı zamanda güzel bir baskılı devrede monte edilmiş halini görmekten büyük keyif alırlar. Üstelik baskılı devreleri kendileri çıkartmış ise… Genelde basit olan elektronik devrelerimizi ya tahta (breadboard) üzerinde ya da delikli pertinaks üzerine çabucak kurar ve çalıştırırız. Bu prototip geliştirmede kullanılan en pratik çözümlerden bir tanesidir. Bu şekilde devre üzerinde de gerekli değişiklikler yapılabilir.

Devremiz tamamlandığında ve istediğimiz gibi çalıştığında artık bunun bir baskılı devre hazırlama zamanı gelmiş demektir.Bu sayımızda PCB üretim tekniklerinden bir tanesi olan doğrudan inkjet yazıcı ile PCB’ye baskı yapma tekniğini bu tekniği geliştiren Volkan Şahin’in orijinali İngilizce olan anlatımından aktaracağız. Bu vesile ile anlatımını çevirip yayınlamamıza müsaade ettiği için de kendisine teşekkür ederiz.

Nereden çıktı bu FPGA ?

“Bir kodda ‘main’ yoksa o işte ben yokum” diyenlerdenseniz işiniz biraz zor olabilir… Eğer; siz de, “Bu FPGA da nereden çıktı! Zaten PIC’e yeni alıştık. Aman, biz yolumuza devam edelim, bildiğimizden şaşmayalım…” gibi cümleler kullanıyor-sanız, bu yazının devamını, hatta belki sonraki sayılarda yine
benzer başlıklardaki yazıları okumak için hiç zahmet etmeyin. Çünkü, böyle düşünüyorsanız bu yazı sizin canınızı sıkabilir.

Aslında, lojik konusu ile arası iyi olan ya da “ben anlamam kodlamadan, durum diyagramını çiz de çiziyim” diyen ya da assembly dilinde olduğu gibi aygıta kodlamayla bütünüyle hakim olmaktan hoşlanan, “Ah, bir de bu işlemler paralel yapılabilseydi, bırak nöral ağı, insan beyninin bile kopyasını yapardım…” diye düşünen yada PCB tasarımında “Yahu, bu pin de şuradan çıksaydı ne kolay bir tasarım olurdu…” diye düşünen, 20 MHz gibi hızlar yetmeyip 200–250 hatta 300MHz hızlarında işlem yapmak isteyen, gömülü sistemlerde esneklik konusunda takıntısı olan ve daha aklıma gelmeyen bir çok konuda daha fazlasını isteyenler bu aygıttan çok büyük keyifle yararlanabilirler.

FPGA ile parçalı gösterge uygulaması

Bu çalışmada amaçlanan, FPGA ile 7 parçalı bir göstergenin sürülmesi ve bu sayede girilen bir sayının değerinin göstergelerden birinde gösterilmesidir. Bu uygulama için Xilinx firmasının ürünlerinden Spartan3’ün geliştirme kartını kullanacağız. Bu kartın üzerinde bu uygulama için kullanacağımız elemanlar ise Spartan3 FPGA’sı, 4 adet 7 parçalı gösterge, 4 adet anahtar ve 50MHz lik osilatördür.

PIC’te İşletim sistemi kullanmak

Merhaba, bu sayıdaki konumuz gömülü gerçek zaman işletim sistemleri. Bunlar o kadar küçük ki en sevdiğimiz mikro işlemci olan PIC’e bile uyarlanabiliyor. Bu işletim sistemlerini kullanarak PIC’te nasıl
uygulama yapıldığını bu makalede göreceğiz.

Xilinx CPLD Programlama Arayüzü

1. ISE Web 8.2 kurunuz (www.xilinx.com , program ücretsizdir)
2. Start – Programs – Xilinx ISE8.2 – Accessories – IMPACT komutları ile programlayıcı arayüzüne geçtiğinizde aşağıdaki gibi bir görüntü ile karşılaşacaksınız.

Temel ev otomasyon sistemi bilgisayardan kontrol

Hazırlanan bu projede bilgisayardan (RS232) ve devre üzerinden kontrol edilebilen bir ev otomasyonu projesinin ana kontrol bölümü gerçekleştirilmiştir. Projenin amacı bilgisayar bağlantısı gerçekleştiği zaman arayüz vasıtasıyla kullanıcının sisteme bağlanması ve sistemi kontrol edebilmesidir. Ayrıca bilgisayar bağlantısı olmadan da LCD’de hazırlanan menü üzerinden sistemi kontrol edebilmesini sağlamaktır. Proje kapsamında tasarlanan elektronik donanım, RS–232 seri haberleşme protokolünü kullanarak yazılmış grafik kullanıcı ara yüzünün kurulu olduğu kişisel bilgisayar ile haberleşmekte ve hazırlanan devrede ilgili çıkışları aktif veya deaktif edebilmektedir. Projenin gerçekleştirilmesinde öncelikle ev otomasyonu ve akıllı evler baz alınmış.

Seri iletişimin derinliklerine doğru

Merhabalar bu sayımızdan itibaren sizleri hem seri iletişimin konusunda derinlemesine bilgilendirmek hem de pratikte kullanabileceğiniz bazı püf noktalarını fazla teori ile boğmadan vermeye çalışacağız. Seri iletişim Türkçeye elektronik terminoloji içerisine “serial comminication” kelimesinin karşılığı olarak yerleşmiş bir terimdir. Genel olarak seri iletişim iki veya daha fazla cihaz arasındaki veri gönderimi zaman paylaşım mantığı ile mümkün olan en az uç ile göndermeyi amaçlayan bir iletişim standardı olarak tanımlayabiliriz.

Paralel iletişimdeki uç sayısındaki fazlalık ve mesafe problemi seri iletişim ile çözülmüş gibi görülmekte fakat hız konusundaki ciddi kayıplar ve senkronizasyon problemi seri iletişimde dezavantaj olarak karşımıza çıkmaktadır. Ama bu dezavantajlara rağmen seri iletişim hala iki veya daha fazla cihazın haberleşmesinde en çok ve artarak kullanılan yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle son yıllarda seri iletişimdeki en büyük dezavantaj olan hız konusunda yapılan düzeltmeler ve daha hızlı çalışan yongalar bu artışa en büyük katkıyı yapmışlardır. Bu konudaki örnekler arasında SATA ve USB vardır.

Güç Çevrim Teknikleri

Günümüzde tüm elektronik sistemler mV lar seviyesinden 100V lar seviyesine kadar değişebilen çok geniş bir aralıkta gerilim ihtiyacı bulunmaktadır. Bu, çok fazla güç çözümleri üretilmesi ihtiyacı oluşturmaktadır.

Burada önemli olan, uygulamanın özel ihtiyaçlarını karşılayan için doğru çözümün hazırlanmasıdır. Bu ihtiyaçlar; yüksek verim, mümkün olduğunca küçük alan kaplaması, iyi bir regülasyon, hızlı cevap verme ve mümkün olduğunca düşük maliyetli olması gibi maddelerle sıralanabilir.

Bir güç kaynağı; girişindeki elektriksel gücü, çıkışında istenilen gerilim ve akım değerlerine ÇEVİREN elektronik devre olarak tanımlanabilir. Bu makalede güç kaynaklarını 4 maddeden oluşan bir sırada açıklayacağım.
1) Transformatörler
2) Regülesiz Güç Kaynağı
3) Lineer mod güç kaynağı
4) Anahtarlamalı güç kaynağı

PIC18 Serisi işlemcilere giriş

Bu yazı dizisi Pic16 serisi hakkında bilgisi olan ve Pic18 serisine geçmek isteyen arkadaşlar içindir. Onun için bazı başlangıç konularının bilindiği kabul edilecektir. İlk sayıda 18 serisi işlemcilerin genel yapıları, 16 serisi ile olan genel farkları işlenecek, ikinci sayıda PIC18 için geliştirilmiş komut yapıları açıklamalı bir şekilde anlatılacak, küçük uygulama örnekleri verilecek, 3 ve 4. sayılarda da yazılımda sıkça kullanılan bazı işlemci modülleri (ADC, PWM, USART vb..) anlatılacaktır.

LINEER Sistemlerde ısınma

Lineer Elektronik sistemlerin uzun süreli çalışmasını sağlayacak en önemli parametrelerden birisi de, uygun şekilde tasarlanmış ISI dağılımıdır. Elektrik akımının geçtiği her yer bir miktar ısınır. Harcanan Isı Enerjisi, kendisini o bölgede, Sıcaklık artışı olarak gösterecektir. Şu anda üzerinde durduğumuz konu özellikle sistemin çalışmasına engel olacak derecede çok sıcaklık artışlarıdır. Bu sıcaklık artışları devre tasarımı sırasında hesaplanabilir ve gerekli önlemlerin alınması mümkün olur. Şimdi sıcaklık artışını belirgin şekilde hissettiğimiz yerleri bir düşünelim.

— Lineer Gerilim Regülatörleri ( 7805, 7812 vs )
— Anahtar olarak kullanılan elemanlar ( Role, Mosfet )
— Dirençler, Diyotlar, Zener Diyotlar, Transistorlar
— İletkenler ve özellikle ek yerleri

Opamlar-1

“Analog dünyanın vazgeçilmez elamanı opampları mercek altına alalım.” Analog devreler, hala Digital Dünyanın karşısında dimdik ayakta kalabiliyorsa, bunu Opamp’ lara borçludur… Analog dünyanın vazgeçilmez elemanı işlemsel yükselteçler, kısaca OPAMP (Operational Amplifier) olarak bilinir. Eski yıllarda transistörlerin kullanıldığı analog devreler artık günümüzde opamplarla yapılmakta, en başta ısıl kararlılık olmak üzere, birçok önemli avantajlar elde edilmektedir. Yeri geldikçe bu avantajlara değineceğiz.

CaFFeiNe ‘in CCS C Yolculuğu

1. Bölüm
Basit bir proje ile CCS C programlamaya adım atıyoruz hadi hayırlısı. Evet, projemiz basit fakat CCS C’ ye başlamak isteyen arkadaşlar için faydalı olacağını düşünüyorum zira bende onlardan biriyim.

MAX7219 7 Segment display tarayıcı entegresi ile 7 segment uygulaması
Max7219 entegresi displaylerde tarama modu ile değer gösterme işlemini kendi bünyesinde yapan bir entegredir. Sağladığı en büyük avantaj PIC in 3 ucunu kullanarak 8 adet 7 segment display sürülebilmesidir. 8 Adet 7 segment displaylerde bilgi gösterebilmek için 7×8=56 adet (noktalar kullanılmazsa) uç gerekmektedir. Biraz program yazıp tarama modunu kullanarak yani segmentleri paralel bağlayıp katodları sırasıyla tarama işlemine tabi tutarsak bu durumda da 7+7=14 uç gerekmektedir.

Adım adım proteus isis PIC ile LCD uygulaması

Bu projemizde amaç kısaca ISIS programını tanıtmaktır. Bunu bir uygulama ile gerçekleştireceğiz. Uygulamada PIC mikro denetleyicisini kullanarak 2 satırlı LCDde arzu ettiğimiz herhangi bir yazıyı yazdıracağız. Ve bilgisayar ortamında bu uygulamaya ait devre şeması çizilerek simülasyonunu gerçekleştireceğiz. Labcenter Electronic firmasının bir ürünü olan Proteus,

C Nasıl bir programlama dilidir ?

C orta seviyeli bir programlama dilidir. Yapısal diğer programlama dillerine göre C dilinin seviyesi daha düşüktür. C dili hem yüksek seviyeli dillerin, kontrol deyimleri, veri yapıları gibi avantajlarını bünyesinde barındırıyor, aynı zamanda bitsel operatörler gibi makine kodu deyimlerini yansıtan operatörlere sahip. Yani hem makineye yakın hem de insan algılamasına. Zaten çok tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden biri de bu.

C bir sistem programlama dilidir. Sistem Programlama ne anlama geliyor? Donanımın yönetilmesi, kontrolü ve denetimi için yazılan, doğrudan donanımla ilişkiye giren programlara sistem programı diyoruz. Örneğin, işletim sistemleri, derleyiciler, yorumlayıcılar, aygıt sürücüleri (device drivers), bilgisayarların iletişimine ilişkin programlar, otomasyon programları, sistem programlarıdır. Diğer uygulama programlarına destek veren yazılımlar da çoğunlukla sistem programları olarak ele alınırlar.

Bir eleman tanıyalım -1

74LS164 Kaymalı Kaydediciler Kaydediciler (registers), dijital elektroniğin çok önemli elemanlarından biridir. Kaydediciler, binary sayıları (0,1) kaydetme özelliğine sahiptir ve basit bir flip-flop grubundan oluşur. Mesela 8 bitlik bir veriyi kaydetmek için 8 adet flip-flop kullanılır. Kaymalı kaydedicileri RS-JK ve D tipi flipfloplar kullanarak elde etmek mümkündür.

Flip-floplar birbirlerine öyle bağlanmışlardır ki, binary sayıların kaydediciye girişi ve çıkışı, kaymalı olarak gerçekleşir. Flip-floplarla elde edilen bu tip kaydedicilere kaymalı kaydedici ( shift register ) adı verilir. Kaymalı kaydedicilerle bilgiler geçici bir süre saklanabilir ve sağa sola kaydırma işlemleri yapılabilir. Hatta kaymalı kaydediciler seriden paralele veya paralelden seriye bilgi göndermede de kullanılmaktadır.

EAGLE’in uygulamalı anlatımı

Açıklama: “PICDEM 2 Plus Demonstration Board” Şemasının çizimi. EAGLE Easily Applicable Graphical Layout Editor ( Kolay uygulanabilir baskı devre çizim programı) Adında da anlaşılacağı gibi Eagle öğrenmesi kolay ve bir o kadar kullanışlı bir baskı devre çizim programı. Eagle programı 3 tane faklı programdan oluşuyor. Şema ve pcb çizme ile autoroute programından oluşuyor. Her bütçeye göre satış paket fiyatları var, basit amatör çizimler için ücretsiz bir kısıtlı paket sürümü de var. Ancak “Light” sürümünün bazı kısıtlamaları var. Şema çizmeyi sadece tek sayfada yaptırıyor ve en fazla 100 x 80 mm PCB çizebiliyorsunuz. Onun için önce light sürümde çizmeye başlayacağım light sürümün yetersiz kaldığı yerde diğer üst versiyonunu kullanacağım.

Dergi için yazı hazırlayarak değerli zamanlarını harcayan yazar Abilerimize Arkadaşlarımıza; Mesmert, Yasin(protection) , Kazım Ugur, EagleTim, Ziya, Kadir, Picusta, Ersin(swordman) , Infnity ve climax, Argeci, Eses, Erol, Bunalmıs, Caffeine, Respected, XNCHX, SpeedyX, Arslan74 e Teşekkürü bir borç bilirim

picproje-e-dergi-sayi-1

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2008/01/11 Etiketler: , , , , , , , , , ,



3 Yorum “PicProje E-Dergi Sayı 1 Uygulamalar Bilgiler Kılavuzlar

  1. abdullahpoyrazabdullahpoyraz

    bu derginin diğer sayılarını nereden indirebiliriz dergi içinde bir kaç adres var fakat linkler çalışmıyor

    CEVAPLA
  2. adminadmin Yazar

    şuan yeni sayı yok linklerden sadece bir tanesi sorunlu idi diğer iki link sağlam

    CEVAPLA
  3. aygünaygün

    Ellerinize sağlık mükemmel bir dergi çok fayadalı olacak çalışmalarınızda başarılar .şayet bir katkım olabilirse sevinirim.başarılarınızın devamı dileği ile…sevgiler…..

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir