PICkit Modifiye Yazılım

| Aralık 7, 2023 Tarihinde güncellendi
PICkit Modifiye Yazılım

Modifiye PICkit programı ile yeni Microchip PIC mikrodenetleyicileri ve SPI Flash entegreler programlayabilir. Eski PICkit2 ve PICkit3’ünüzü kullanabilirsiniz. PIC16F153xx veya 18F K83 aileleri gibi SPI tabanlı programlama yöntemini kullanan tüm yeni 16F ve 18F ailelerini destekler. Bunlar MSB1st aileleri olarak da bilinir. GUI ve komut satırı sürümleri mevcuttur. PICkit2 ve PICkit3 Her ikisinide otomatik olarak algılayacaktır. Modifiye edilmiş ve geliştirilmiş PICkit2 eksi yazılımı, yeni SPI tipi PIC’leri destekler. Şuan 1262 adet entegre destekliyor.

PCBway Türkiye PCB Manufacturer PCB Assembly

Özellikleri;

Hepsi olmasa da neredeyse tüm 8-bit PIC mikrodenetleyicilerini destekler

PICkit2 ve PICkit3 programcılarını destekler

Otomatik tespit

PICkit2, en yeni MSB1st aileleriyle de programcıdan yola çıkmayı destekler

Yazma ve doğrulama sürelerini azaltmak için MSB1st aileleri için optimize edilmiş programlama betikleri

Programlama sürelerini daha da azaltmak için yazma ve doğrulama için iyileştirilmiş boş bölüm atlama

GUI yazılımı Windows 2000, XP, 7, 10’da çalışır

Komut satırı yazılımı Windows XP, 7, 10, Linux ve MacOS’ta çalışır

Orijinal Microchip PICkit2 ve PICkit3 bağımsız yazılımındaki tüm iyi özellikleri korur

PICkit3 klonları ile çalışır

pickit-new-chips-msb1-pic16f153xx-or-18f-k83

En son eklenen komut satırı aracı PK2CMDminus’tur. MichaelS / Microchip’in son resmi olmayan sürümüne ve PICkit3 desteği eklemek için @Miklós Márton tarafından yapılan güncellemelere dayanmaktadır. SPI tipi MSB1st -family PIC’ler için destek, @bequest333 tarafından yapılan çalışmaya dayanmaktadır. PK2CMD Windows sürümü, XP için hedeflenen 32-bit statik olarak bağlantılı bir uygulamadır, bu nedenle XP’den 10’a kadar olan Windows sürümlerinde çalışmalıdır. Derler ve Linux ve macOS’ta da sorunsuz çalışır. Ubuntu 16.04 ve OSX 10.13 High Sierra’da test edilmiştir.

Linux’ta libusb-dev’i apt-get ile kurmanız veya alternatif olarak libusb-0.1.12’yi sourceforge’dan indirmeniz gerekir . AppImage’da önceden oluşturulmuş Linux ikili dosyaları da vardır.birçok dağıtımda çalışması gereken format. Mac için, aşağıdan indirilebilecek derlenmiş bir yürütülebilir dosya da vardır. OSX 10.13’te derlenmiştir, diğer sürümlerle test edilmemiş.

Linux’ta pk2cmd’yi çalıştırırsanız ve ‘PICkit2 bulunamadı’ mesajı alırsanız, bunun nedeni normal kullanıcının USB aygıtı üzerinde uygun haklara sahip olmamasıdır. Basit bir çözüm, pk2cmd’yi kök olarak çalıştırmaktır, ancak Udev’li sistemlerde PICkit2 ve PICkit3 için uygun hakları veren bu udev kural dosyasını kullanabilirsiniz . Bu dosyayı /etc/udev/rules.d/ konumuna kopyalayın ve udev’i yeniden başlatın (veya PC’yi yeniden başlatın). Ayrıca PICkit’i yeniden fişe takmanız gerekecektir.

PICkit2 veya PICkit3 ile SPI FLASH Programlama

Farklı EEPROM’ların yanı sıra artık PICkit2 ve PICkit3 ile SPI FLASH cihazlarını okuyabilir ve yazabilirsiniz. 3.21.00 GUI yazılımı ve 1.24.00 komut satırı yazılımından (pk2cmd) başlayarak PICkitminus’a destek eklenmiştir .

Bağlantı, SPI EEPROM benzeridir. Tipik çipler için bağlantı önerileri için aşağıdaki şemaya bakın. Şema @Adem Gdk tarafından yapılan hazırlanmıştır

SPI FLASH’dan PICkit’e bağlantı şeması

Schematic Microchip Pickit Spi Flash Pickit2 Icsp Connection Pickit2 Diagram

Halihazırda SPIFLASH ailesine eklenen bazı çip türleri bulunmaktadır. @Dougy83 tarafından dosya düzenleyicisi ile daha fazlası eklenebilir Cihaz eklerken şu parametrelere dikkat edin:

  • Bölüm adı
  • Cihaz Kimliği (3 bayt, önce üretici kimliği, ardından JEDEC 9Fh’ye göre cihaz kimliğidir).
  • Program belleği (bayt cinsinden, aşağıdaki örnek 64 Mb’lik bir çiptir).
  • ConfigMasks[0], EEPROM protokolü. SPI FLASH cihazları için 5 olmalıdır.
  • ConfigMasks[4], saniye cinsinden tipik çip silme süresi. İlerleme çubuğu ekranı için kullanılır.
  • ConfigMasks[5], saniye cinsinden maksimum çip silme süresi. Silme tamamlanmazsa zaman aşımına uğramak için kullanılır.

Ayrıca ConfigRdScript’in SPI FLASH yongaları için özel bir amacı vardır. STATUS kaydını okumak için kullanılır. Bu, çipin bir silme gerçekleştirmekle meşgul olup olmadığını kontrol etmek için kullanılır. Yazmanın bitip bitmediğini kontrol etmek için de kullanılabilir.

Ancak şu anda yazma işlemleri, yazma komut dosyası içinde statik olarak zamanlanmıştır. Bu betiğe dokunmanıza gerek olmadığını unutmayın, bu sadece bilgilendirme amaçlıdır. Genellikle mevcut bir SPI FLASH cihazını kopyalamak ve yukarıda sayılan parametreleri değiştirmek yeterlidir.

SPI FLASH çip türleri eklemek için PICkit2 cihaz dosyası düzenleyicisini kullanımı

Schematic Microchip Pickit Spi Flash Pickit2 Icsp Connection Pickit2 Diagram

Çipiniz desteklenmiyorsa ve aygıt dosya düzenleyicisiyle uğraşmak istemiyorsanız. EEPROMS/25LC ailesini seçebilirsiniz. MP25Pxx flaş entegreleri vardır, sadece bellek boyutu uygun olanı seçin. Aradaki fark, 25LC ailesinin ReadDevIDScript içermemesidir, dolayısıyla JEDEC Kimliği kontrol edilmez. EEPROMS/SPIFLASH ailesinde JEDEC ID kontrol edilir.

PICkit2 ile büyük FLASH çipleri yazmak YAVAŞTIR. Üretim amaçları için pratik değildir.

Cihaz dosyasına flaş çipleri ekleyen ve PICkitminus ve pk2cmd ile birçok test gerçekleştiren @Adem Gdk‘e teşekkürler.

PICkit2, PICkit3 ile SPI FLASH Programlama yeni eklendi yukarıda ki açıklamalar kaynak siteden çevirilmiştir. Sayfada yazarın geliştirme aşaması için notu var;

Dikkat: Bazı modern FLASH yongalarının, PICkit2’deki basit voltaj kelepçe devresi nedeniyle PICkit2 tarafından desteklenmeyen 1,8 V voltaj kullandığını lütfen unutmayın. 1,8 V çiplerle çalışmak için harici voltaj seviye dönüştürücüsüne ihtiyacınız olacaktır. Dikkatli olun ve FLASH’ınızı yakmayın! PICkit ile FLASH çip arasındaki kabloları kısa tutmak iyidir. DO/SO pini bazı FLASH cihazlarda oldukça düşük sürüş gücüne sahiptir. Saat, karışmalara neden olarak okuma ve doğrulama hataları verebilir.

Ayrıca bana e-posta gönderebilir ve çipinizi eklememi isteyebilirsiniz. Çalışıp çalışmadığını test sonucu verirseniz ekleyeceğim. Kendiniz bir cihaz eklediyseniz ve çalışıyorsa, cihaz dosyasını bana gönderin, ben de PICkitminus ile dağıtılan cihaz dosyasına ekleyeyim.

Kaynak: kair.us/projects/pickitminus/index.html

PICkit modifiye yazılıma ait tüm dosyalar için alternatif

pickit-modifiye-yazilim-dw-link

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2023/01/27 Etiketler: , ,



10 Yorum “PICkit Modifiye Yazılım

  1. ipli jetonipli jeton

    Uzunca bir süredir pickit2 ile yüksek kapasiteli SPI flash çiplerini okuyup yazma ile ilgili çalışma yapıyordum. Bu konu ile ilgili olarak bir süredir Jarrus Kairus ile yazışıyoruz.

    Gelinen son aşamada pickitminus pk2cmd yazılımı 128Mbit’e kadar SPI flash çiplerini artık destekliyor. “.bin” uzantılı dosyaların hex dosyası olarak algılanması sorunu pk2cmd’de çözüldü.
    Gui versiyon için de çalışmalar devam ediyor.
    Yeni versiyonu içeriğe ekleyebilirsiniz.
    Saygılarımla…

    CEVAPLA
    1. ipli jetonipli jeton

      Yanlış alarm
      Henüz siteye koymamış. Sadece test için bana göndermiş. Birkaç içinde siteye de koyarç 🙁

      CEVAPLA
  2. gevvgevv Yazar

    Merhaba, geri bildirim için teşekkürler @ipli jeton çıkınca yazıya eklerim uzun zaman geçerde eklemezsem hatırlatırsanız sevinirim. İyi çalışmalar.

    ekleme: sayfasında last “updated 13.3.2023” yazıyor kontrol edeyim sanırım eklemiş.

    ekleme: kontrol ettim yeni özelliklerden bahsetmemiş sanırım söylediğiniz gibi daha sonra ekleyecek

    CEVAPLA
  3. ipli jetonipli jeton

    Merhaba. Jaarrus Kairus bir tane de klon pickit2 yapmış. Orjinal PICKit2’de bulunan PIC18F2550’yi atmış ondan çok daha ucuza temin edilebilen ve daha yeni nesil olan PIC18F25K50 kullanmış. PIC18F25K50 USB üzerinden saat senkronizasyonu yapabildiğinden kristal olmadan da kullanılabilmekte. Bu sayede kristal ve onun kapasitörlerini atmış yerden hayli tasarruf sağlamış. Üzerinde sadece 20 farklı parça var. Tüm işlevleri çalışan (herhangi bir işlevi kırpılmış falan değil) bir klon PK2 ortaya çıkarmış. Çok küçük şirin bir şey. Orjinal PK2’nin aksine UART işlevini emülasyon yerine hardware seviyesinde yaptığından 115200 Baud’a kadar çıkabilmekte.
    Siteye eklenmesi çok iyi olur.
    http://kair.us/projects/pk2m_programmer/index.html

    CEVAPLA
    1. gevvgevv Yazar

      Merhaba, o paylaşımı görmüştüm ama klasik pickit sandım PIC18F25K50 detayını fark etmedim. Teşekkürler sıraya aldım. İyi çalışmalar.

      CEVAPLA
      1. ipli jetonipli jeton

        PickitMinus yazılımının yeni sürümü çıktı. Yeni sürüm ile birlikte yüksek kapasiteli SPI flash hafızalar destekleniyor.

        CEVAPLA
        1. gevvgevv Yazar

          Merhaba,

          güncelleme yapıldı bildirim için teşekkürler @ipli jeton

          size karşı mahcubun flash resimlerini gönderemedim yoğunluk vb. olmadı kusura bakmayın

          iyi çalışmalar.

        2. gevvgevv Yazar

          Merhaba, Güzel gelişme sizinde emeğiniz büyük teşekkürler. Ne yazık ki benim katkım olamadı 🙁 flashların resimlerini gönderemedim yoğunluk vb. derken kaldı kusuruma bakmayın.

      2. ipli jetonipli jeton

        PIC18F2550 ile PIC18F25K50 pin uyumlu görünüyor. Datasheetten karşılaştırma yaptım. Normal Pickit 2 devresine Jaarrus’un firmware’i atılmış PIC18F25K50 taksak çalışır gibi. Bir tek UART tool çalışmaz gibi. (O da çok önemli değil.) Tek sorun 25K50 TR’de bulunmuyor. 25K50 2550’den yarı yarıya daha ucuz. Hem de kristalsiz çalışabiliyor. Bir tane dip kılıf 25K50 temin edip, eldeki klon PICKit 2 lere takıp bir deneyebilir misiniz?

        CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir