PIC18F4580 4 kanal lojik analizör devresi glcd assembly

| Mayıs 31, 2023 Tarihinde güncellendi
PIC18F4580 4 kanal lojik analizör devresi glcd assembly

Genellikle dijital sinyalleri kontrol ederken veya cihazlarında hata ayıklama yaparken, özellikle mikrodenetleyicilerde gittikçe daha fazla cihaz geliştirildiği için bir mantık analizörü gerekir. Çoğu dijital sinyal için kullanılabilen ve aynı zamanda bir hafıza fonksiyonuna sahip basit bir mantık analizörü devresi..

Lojik analizör devresi pic18f4580 mikrodenetleyici üzerine kurulu gösterge için 128×64 grafik lcd (glcd DEM128064A-FGH-PW) kullanılmış. Yazılım assembly ile hazırlanmış kaynak .asm, .hex ve pcb dosyası bulunuyor.

Lojik analizör devresinin özellikleri;

Örnekleme Frekans: 200Hz, 2Mhz
Kanal sayısı: 4 Adet
Bellek: Kanal başına 1024
Tetikleme seviyeleri (Trigger-Level): +Ve ve –Ve
Besleme: 12volt + 9V pil

Analizör devresi 4 kanala sahip, kompakt ve pillidir. Maksimum örnekleme hızı 2 MHz’dir ve cihaz 1024 sinyal örneğini depolamak için yeterli belleğe sahiptir. 64×128 piksel çözünürlüğe sahip matris LCD ekran, yeterince hassas bir şekilde görüntülenir ve dijital sinyallerin net bir görüntüsünü verir. Devrede kullanılan 9 volt pil şarjlı olacak otomatik şarj bölümü devre üzerinde bulunuyor

Lojik analizör devre şeması

lojik-analizor-devre-semasi-pic18f4580

Devrenin temeli, LCD ekranı örnekleyen ve kontrol eden PIC18F4580 mikrodenetleyicisidir 5 tuşlu bir klavye (S1-S5) kullanılarak kontrol edilir. Kuvars rezonatörü (X1, 10 MHz), maksimum örnekleme oranını belirler. Mikrodenetleyiciye entegre PLL modülü, üretici Microchip’e göre maksimum olan 40 MHz’lik iç frekansı elde etmek için kullanılır.

Diyotlar D1 – D8, mikrodenetleyicinin girişlerini çok yüksek veya negatif voltajdan korur. Giriş sinyalleri, tampon olarak görev yapan IC1 74HC04N entegresinin girişlerine gider. Tampon çipinden sonraki sinyaller doğrudan önceden programlanmış oldukları RA1 – RA4 mikrodenetleyicisinin girişlerine gider

Ekran kontrastını ayarlamak için potansiyometre P1 kullanılır, transistör T1 arka aydınlatmayı kontrol eder. Ses yayıcı BZ1, bir sonraki veri kayıt döngüsünün başlangıcını (örneklemenin başlangıcı) ve çalışma modları arasında geçiş yaparken sinyal verir. Kontrol tuşları (S1 – S5) kontakların geri dönmesini gerektirmez; Bu işlem yazılımda uygulanmaktadır.

Cihazın güç kaynağı, cihaza stabilize bir 5 V (mikrodenetleyicinin ve 74HC04N çipinin güç beslemesi) ve ekranı aydınlatmak için kullanılan 9 V’luk bir voltaj sağlamak içindir. Devre T2, R1, R17, D12, 9 – 12 V’lık bir harici güç kaynağı bağlarken 9 V pilin şarj olmasını sağlar. Standart bir LED kullanırken, 1.5 V’luk bir voltaj düşümü ile, pil şarj akımı aşağıdakilere eşit olacaktır:

(1.5 – 0.6) / 56 = 16 mA,

Bu, 160 mAh kapasiteli bir NiMH batarya kullanırken yeterlidir. Bu durumda pil yaklaşık 10 saat içinde tamamen şarj olur. Şarj sırasında, D12 LED’i yanacaktır.

pic18f4580-4-channel-logic-analyzer-circuit-glcd-assembly

S1 tuşu örnekleme hızını seçmek için kullanılır (tarama) ve değerleri alabilir: 5/10/20/50/100/200/500 μs / division ve 1/2/5 ms / division. S2 tuşu tetikleyici senkronizasyonu / başlatması için kanalı seçmek için kullanılır ve S3 tuşu tetikleyici tetikleyici durumunu seçmek için kullanılır: yükselen veya düşen bir kenar.

S4 tuşunun çeşitli işlevleri vardır: cihazları başlat / durdur, ekranı temizle. Kısa basıldığında, cihaz başlar (veri kaydının başlama koşulunu bekler), senkronizasyon koşulu gerçekleştirildikten sonra, mikrodenetleyici her kanalın 1024 örneğini alır ve bunları kaydeder. S4 düğmesine tekrar basarsanız, mikrokontrolör senkronizasyon koşulu yerine getirildikten sonra tekrar 1024 örnek yapacak. S4 tuşunu uzun süre basılı tutarsanız, ekran silinir.

S5 tuşu ekran arka ışığını açar / kapatır, ancak 1 dakika sonra veya boşalmış bir pil tespit edildiğinde, otomatik olarak kapanır.

En son tarama, koşul ve senkronizasyon kaynağı ayarları mikrodenetleyicinin EEPROM’unda saklanır ve bir sonraki açılışta kullanılır.

Mümkün olan maksimum sinyal örnekleme frekansını elde etmek için, başlangıçta senkronizasyon koşulu çakışırsa mikrodenetleyicinin alınan verileri RAM’e yazmasına izin verir. Bunu yapmak için aşağıdaki talimatları izleyin:

movff port a, postinc0

Bu kod portun içeriğini RAM’e kopyalar ve RAM adresini birer birer arttırır. Bu döngü 1024 kez tekrarlanır. Bu döngünün sonunda, 128 örnek RAM’den okunur ve ekranda görüntülenir.

S4 tuşuna kısaca basılarak – mikrodenetleyici hafıza moduna girer ve başlatma / senkronizasyon koşulunu bekler, ekranda sağ köşede “R” sembolü belirir. Senkronizasyondan sonra, okunan 1024 RAM’e kaydedilir, “R” simgesi “S” olarak değişir ve ekranda her kanalın ilk 128 örneği gösterilir. Kullanıcı S1 ve S2 tuşlarını kullanarak, hafıza içindeki veriler arasında gezinebilir, ekranın altındaki imleç o andaki hafıza alanının görüntülendiği verileri gösterir.

S4 tuşuna bir sonraki kısa basış, cihazın tekrar numune alması ve onları belleğe kaydetmesidir, ancak ekran, kullanıcının bazı durumlarda yararlı bir işlev olan S4 düğmesine basmadan önce görüntülediği bellek alanından verileri gösterecektir.

S4 tuşunu uzun süre basılı tutarsanız (bir bip sesi duyacaksınız), numuneler alınacak, ancak ekran ilk (ilk 128 numune) hafıza alanından verileri gösterecektir.

S4 tuşunu daha uzun süre basılı tutarsanız (iki bip sesi), cihaz ekrandaki ilk 128 örneğin gerçek zamanlı gösterim moduna geçer.

Kaynak: rlocman.ru/shem/schematics.html?di=64291

pic18f4580-4-kanal-lojik-analizor-devresi-glcd-assembly

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2010/05/16 Etiketler: , , , ,



1 Yorum “PIC18F4580 4 kanal lojik analizör devresi glcd assembly

  1. ekremekrem

    emeğinize saglik,fakat yeni paylaşimlar pek yok,muhtemelen guncel projelerle ugrasacak viktiniz yok,arduino ile ilgili klise projelerin disinda farkli seyler yapabilirmisiniz??tesekkurler

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir