Merhaba Arkadaşlar. Daha önce “Ayarlanabilir termometre devresi (16f628 ds18b20 picbasic pro)” yazısında Paylaşıma sunmuş olduğum Devremi Yeniden ele alarak biraz daha geliştirip yeni özellikler ekledim.
Bir önceki versiyonda sadece pozitif sıcaklıklarda, Sıcaklık düşümlerini kontrol etmekte kullanılabiliyordu. Yeni yazılımım da ise hem pozitif sıcaklıklarda, hemde negatif sıcaklıklarda Isı düşüş kontrolü veya ısı yükseliş kontrolü yapılabiliyor. Yani yaptığım değişikliklerle kullanım alanları çok daha arttı. Böylelikle Elektrikli ısıtıcı, Kombi, Kuluçka makineleri, Buzdolabı, Derin dondurucu ve bunun gibi ısıtma ve soğutma kontrolü gereken cihazlarda kullanılabilir.
Cihaz genel olarak 0-100 derece arası 0.1 derece hassasiyetinde ve 0 ile (-50) arasında 1 derece çözünürlükte kontrol yapabiliyor.Negatif Sıcaklıklarda 1 derece çözünürlükte kontrol yapmasının sebebi devrede sadece 3 dijit olmasından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden Negatif sıcaklıkların hem gösterilmesi hemde kontrolü 1 derece çözünürlükle yapılır. Pozitif sıcaklıklarda böyle bir durum söz konusu değildir. Sıcaklık kontrolü 0.1 derece çözünürlükte gösterilip kontrol edilir.
Cihaza Eklediğim yeni özelliklerden birisi ise iki adet çalışma modu bulunması. Isıtma modu (Poz) Ve soğutma modu(Neg) olmak üzere iki ayırabiliriz.
Bu çalışma modlarını dahada ayrıntılı olarak anlatayım.
Cihaz pozitif mod da çalışıyorken sıcaklık değeri Ayarladığımız Set değerinin altına inince röle devreye girer.
Örnek vermek gerekirse;
Devre pozitif modda çalışıyorken Diyelim ki Set değerini 27.4C olsun. Tolerans Değerimiz ise 2.3C olsun. O halde Rölenin devreye girme sıcaklığı 25.1C olacaktır. Sıcaklık 27.4 olunca röle devre dışı kalır.
Başka bir örnek vermek gerekirse Yine Devre pozitif modda çalışıyorken diyelimki Set değerimiz -36C olsun. Tolerans değerimiz ise 3 derece olsun. O halde Rölenin devreye girme sıcaklığı -39 derece olacaktır.
Sıcaklık -39 ise veya dahada düşük ise röle devreye girer. Sıcaklık değeri Set değerine ulaşır veya set değerinin üzerine çıkar ise Röle devre dışı kalır. Pozitif modda iken sistem bu şekilde çalışıyor. Yani ortam sıcaklığını arttırmak amaçlanıyor.
Diğer çalışma modu olan negatif modda ise hemem hemen buradaki işlemlerin tam tersi yapılır.
Anlaşılması açısından aynı değerlerle örnek vereyim.
Yine Set Değerimiz 27.4C olsun. Tolerans Değerimizde yine 2.3C olsun. Değerlerimiz bu şekilde olunca Rölenin devreye girme sıcaklığı 29.7C dir. Sıcaklık bu değere ulaşınca veya bu değerin dahada üzerine çıkarsa röle devreye girer. Sıcaklık değeri Set değerimize ulaşır veya Set değerimizin dahada altına inerse röle devre dışı kalır.
Başka bir örnekle Set değerimiz -36C olsun. Tolerans değerimiz de yine 3 derece olsun. Değerler böyle olunca Sıcaklık değeri -33C ye ulaşınca veya bu değerden daha yüksek olursa röle devreye girer. Sıcaklık değeri Set değerine ulaşınca veya daha düşük sıcaklıklara inerse röle devre dışı kalır.
Genel olarak Sistemin çalışması bu şekildedir.
Devrede dikkat edilmesi gereken iki nokta vardır. Normalde Pozitif değerlerde set değeri 0-99 derece arası 0.1 derece hassasiyetinde tolerans değeri ise 0 ile 5.0 derece arası ayarlanabiliyor. Negatif sıcaklıklarda Set değeri 0 ile (-50) arası 1 Derece hassasiyetinde tolerans değeri de 0 ile 5 derece arası ayarlanabiliyor. Burada dikkat edilmesi gerekenler Set değerinin tolerans değerinden küçük olmamasıdır. Küçük olmasının kontrol açısından bir sakıncası yoktur fakat negatif sıcaklıklarda 1 derece hassasiyetinde ekranda gösterim yapıldığı için Eğer Rölenin çalışması gereken değer tam sıcaklık değer değilse sıcaklık değeri set değerine eşitlenmesini anlık olarak göremezsiniz.
Bir örnekle açıklayayım. Diyelim ki Set değerimiz 3.5C olsun tolerans değerimiz ise 5C olsun. O halde Rölenin devreye girmesi gereken sıcaklık -1.5C olacaktır. Bu konuda bir problem yoktur. Sıcaklık -1.5 derece olunca röle devreye girer. Fakat sıcaklık negatif olunca ekranda sıcaklık 1 derece çözünürlükle gösterilir. Bu Yüzden eksi değerlerde virgülden sonraki hane görülmez. Bu işlemin aynısı Devre Negatif modda çalışıyorken de geçerlidir. Ben pek sorun olacağını düşünmedim açıkçası Sonuçta kontrol işlemi yine yerine getiriliyor.
Devreye set değeri girmek için SET tuşuna Ekranda Set yazısı görülünceye kadar basılır. Set yazısı görüldüğünde set tuşuna basmayı bırakırsanız set ayar menüsüne gider. Eğer Set yazısını görüpte basmaya devam ederseniz belirli bir süre sonra Çalışma modu menüsüne gidersiniz. O an Devre hangi Modda çalışıyorsa Poz veya Neg olmak üzere ikisinden biri ekranda görülür.
Menülere giriş bu şekilde Yapılıyor.
Set menüsünde Ayarlar eski devredeki gibidir. 0-99 arası 0.1 derece çözünürlükle ayarlanır. 0 ile -50 arası 1 derece çözünürlükle ayarlanır. Ayarlar yapıldıktan sonra tekrar set tuşunu basılarak hassasiyet menüsüne gidilir. Orada da ayarlar set menüsündeki gibidir. Ayarlar yapılıp set tuşuna basılarak ana çalışma moduna dönülür.
Çalışma modu menüsünde ise iki seçenek vardır. Poz ve Neg olarak ekranda görülür. Yukarı ve aşağı butonları ile ayarlar gerçekleştirilip Set tuşuyla menüden çıkılıp ana çalışma moduna dönülür. Tüm ayarlar bunlardan ibaret.
Yapılan değişiklikleri 16F628 in Hafızası kaldırmadığı için direk 16F88’e geçtim. Pin yapısı 16F628 ile tamamen aynıdır. 16F88, 16F628’e göre biraz daha g.elişmiştir. PCB de Hiçbir değişiklik yoktur. Hatta Daha önceki devreyi yapanlar olduysa, 16F88 alıp yeni yazılımı yükleyip 16F628 yerine takarak devreyi çalıştırabilirler.
Benim denemelerimde sıcaklığı 95 dereceye kadar sorunsuz ölçtüm. Negatif sıcaklıktada maximun -20 ye kadar inebildim. (Buzdolabı o kadar inebildi) 😀 Ama -50 ye kadar sorunsuz ölçeceğini düşünüyorum. ;D
Yeni Devreyle ilgili bazı resimler çektim. PCB eskisiyle aynıdır.
Sıcaklığın -10 gösterdiğine bakmayın. Devreyi buzlukta beklettikten sonra çıkartıp hemen fotoğrafını çekiyordum. Ortam sıcaklı -10 değil yani 😀
Birde iyi kötü video çekmeye çalıştım az çok fikir sahibi olabilirsiniz.
Umarım Beğenirsiniz.
Mucit23…
Projenin proteus ares pcb, simülasyon ve picbasic pro kod dosyaları;
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2011/11/11 Etiketler: DS18B20, microchip pic projeleri, multi termostat, PIC16F628 örnekleri, picbasic pro, termometre devresi, termostat devresi, thermometer circuit
Здравствуйте уважаемый Mucit23 ! Собрал данное устройство на pic16f628a ,очень прошу помочь с прошивкой для индикатора с ок .
Зарание большое спасибо !!! [email protected]
okuduğum yorumlarda bahsedilmeyen çok önemli bir problem var
Merhaba,
Projeye ait C kodlarını alabilirmiyiz?
Saygılar
Dikkat ederseniz yukarıda programı PicBasicPro ile yazdığımı belirtmiştim. Yani C kodları yok.
Hocam videoda bi noktaya takıldım. İlk denemede set değeri 27.0 ve toleransı 0.5 ayarlandığında, neden 26.5’te röle devreye girmiyorda 26.2 de giriyor? Aynı şekilde ardından toleransı 0.2’ye aldığınızda da 26.8’de girmesi gerekirken 26.6’da devreye giriyor? Neden öyle oldu onu anlayamadım?
Hayır röle normalde 26.5 te devreye girer. Fakat şöyle bir durum var. Öyle oluyorki Sıcaklık bazen hızlı bir şekilde 26.5 ile 26.6 arasında gidip geliyor. Bu tür dalgalanmalarda röle hemen devreye girmemesi için böyle bir sistem yaptım. Sıcaklık 26.5 ‘e düştükten yaklaşık 1-2 saniye sonra röle devreye girer. Bu 1-2 saniye içerisinde sıcaklık tekrar 26.6 olursa röle devreye girmez. Tabi orada sıcaklık 26.5’e düştükten sonra 1-2 saniye sistem sıcaklığa bakıyor. O sırada hala sıcaklık düştüğü için size 26.2 gibi görünmüş. Normalde sıcaklık 26.5 değerine ulaşıp o değerde 1-2 saniye sabit kalıp beklerse yine röle devreye girer.
Yukarıda verdiğim sayısal değerler sadece örnektir. Tüm sıcaklıklar için bu sistem geçerlidir.
Çok açıklayıcı oldu teşekkürler. Uzun zamandır böyle bir devre arıyordum, inanın çok ama çok işime yarayacak 🙂 tekrar teşekkürler.
Arkadaşlar Devreyi Ben sadece öğretim amaçlı olarak kaynak kodlarını vermiştim. Fakat Bazı sitelerde görüyorum ki insanlar bu devreyi seri üretimde yapıp stoklayıp satıyorlar. Bu işe kesinlikle razı değilim. Bunu yapanlara Hakkım Helal Değildir…
Son bir sorum daha olcak, kullanılan displayler ortak anodlu mu katodlu mu? Alırken özel olarak söylememiz gereken bişey varmı?
Bir şey soracağım displaylerin kodu ne? ve anot mu katat mu?
Anladığım kadarıyla ortak Anot’lu, baskı devre üzerinden takip ettiğim kadarıyla 7805 gerilim regülatöründen çıkan 5V’u yukarı taşımış ve 10K ile 3 display’e dağıtmış. Yani ortak Anotlu olması lazım.
Hayır Displayler tam aksine ortak katotludur. Yani Her seğmentin eksi(-) ucu ortak olan displaylerden satın alınacaktır. Lütfen yanlış bilgilendirme yapmayın
“Anladığım kadarıyla” dedim farkındaysanız bilgilendirme falan yaptığım yok. Bir önceki devrenizde (16f628 ile olan) verdiğiniz baskı devreyi Ares’te açıp incelerseniz 7805’in 3. bacağından aldığınız (+5V) çıkışı en yukarıya taşımışsınız, ordan da 3 adet 10K direnç ile 3 displaye de vermişsiniz. Yani Displaylere +5’v vermişsiniz. Zaten Pic’den Displaylere verdiğiniz bacaklarda da herhangi bir akım kazancı yapmadan vermişsiniz. Bu yüzden (-) verdiğinizi düşündüm, dolayısıyla displaylerin ortak Anod’lu olduğu fikrimi güçlendirdi. Yanlışım varsa düzeltin bende öğrenmiş olayım.
@Tayfun Murat İpek
sizin anladığınız şekilde değil Ferhat kardeşimin bu paylaşımının internet üzerinden izinsiz satılması normal olarak sinirleri biraz gerdi
Gevv in dediği gibi gergindim kusura bakmayın.
Diplayleri süren transistörler kesimde olduğunda displayerin katotlarını open collektör durumuna girer. Bunu önlemek için Ayrıca 10K lık dirençler ile Transistörlerin collektörleri pull-up yapılır. Önlem amaçlıdır.
sağolun display ler 14 mm ortak katotlu olacak şahsen ben öyle alacağım
merhabalar
Hocam ben soğutma teknikeriyim elektronik konularından çok anlamamakla birlikte öğrenmeye meraklıyım.Benim sorum şu:Bu yaptığınız sisteme dış ortam sensörü de ekleyerek dış ortam ve iç ortam sıcaklıklarını kontrol ederek Dc 24 volt veya 48 volt bir fan motorunu çalıştırabilirmiyiz.Bize maliyeti ne kadar olur.
Evet Kenan Hocam Bunu benzer örnekler nette bulmanızla birlikte yapılabilir.
ferhat bey merhaba devreniz güzel fakat biraz profosyenel konuda sizden yardım alabilirmiyim okuma hassasiyeti 0 ile 800°c arası 0,01 ve 0 ile -250°c arasıda0,01 hassasiyetli devre arıyorum birde bu devreyi pt100,k ve s tipi proplarla kullanabilir bir devre lazım yardımcı olursanız çok sevinirim.
Halil bey 0 le 800 Derece arası pt100 kullanılabilir ama benim tavsiyem termokopul kullanmanızdan yanadır. 0.01 derece hassasiyet ise biraz sınırları zorluyor açıkçası pt100 ile okadar hassas ölçüm alınırmı bilmiyorum açıkçası
-250 derecelerde ölçüm yapan sensör varmı bilmiyorum ama pt100 ile -200 dereceye kadar ölçülebiliyor. Yine 0.01 derece sınırları zorluyor.
Genelde bu tür uyguamalar ticari amaçla kullanıldığı için pek fazla yapılmış devre örneği internete verilmiyor.
bizim kullanma amacımcımızda ticari çeşitli devreler buldum fakat ölçüm hassasiyeti 0,1c biz 1/10 kadar daha hassas okutma arıyoruz kalibrasyon firmasıyız cihaz karşılaştırması için çok makbül olacak bir nevi referans cihazımız olacak yardımcı olursanız memnun olurum
bir PIC16F628 yerine pic16f88 kullanabilirsiniz?
teşekkür ederim
@shan kaç kere aynı yorumu yaptın sildim yine yorum yaptın yazıyı okumadan devreyi yapıyorsun zaten sorun çıkacağın belli
bak ne yazılmış;
Anlamadım. Zaten 16F88 kullanılıyor.
bro can we use this temprature controler with PID temprature control.i want to use this to control temprature with PID will u pl help in this regard .
bro i want to use sht11(humidity sensor)with same hardware to control humidity will u pl guide me where should i connect sht11 as sht11 is digital sensor if u help me in this regard i will be highly great full looking for possible help pl help me i am really in need of this project
Hocam merhabalar devreyi yaptım gayet iyi çalışıyor. Öncelikle çalışmanız için elinize sağlık yalnız ben elimde olan pic16f828 yani eski devrenin kodlarını yazıp denemek istedim. pic16f88’i denemedim henüz, hocam sorunum ise displaylerin üst tarafı daha koyu ve sürekli yanık kalıyor baskı devreyi çok güzel çıkartmıştım aslında kısa devre var mı diyede kontrol ettim bulamadım acaba nerede problem olabilir ?
Resim üzerinde nasıl olduğunu gösterdim.
is any body guide me to made a humidity control just like this?using sht11
Tek kelimeyle harika Tam aradığım devre elinize sağlık. Ben devreyi infrared ısıtıcı ampul ile anakart üzerinden çipset sökmede kullanmak istiyorum fakat ölçmem gereken sıcaklıklar 200-250 derece civarı. bunun için ne yapmam gerekir? termokupl ısı alıcısı kullansam olurmu? yardım ederseniz çok sevinirim.
Ellerinize sağlık bende bu devreyi yapmak istiyorum ama benimde ölçecegim ısı derecesi 200-250 civarinda bu devre maksimum 128 dereceyi ölçe biliyor. Bu devreyi bana uygun şekilde nasıl modifiye ede bilirim???? şimdiden teşekkürler
Bu devreyi modifiye edemezsin yeni devre tasarlamak daha uygun olur. Ben 999 dereceye kadar ölçüm yapabilecek devre üzerinde çalışıyorum bitirince ayrıntılı olarak forumda paylaşıcağım.
Hocam dönem ödevi konum ayarlı termostat devrenizden anladığım kadarıyla aynı anda sadece ıstıma veya soğutma yapabiliyor. İkisini de aynı anda yapabilecek bir devre yada bu devrenin üzerinde bir değişiklik yapabilirmiyiz?
Elinize sağlık abicim bu devreyi kuluçka makinesi için kurmayı düşünüyorum ancak elimde şuan bir devre var zaten Lm35 li ca3130 ile çalışıyor ama röle çok ses yapıyor bu devrede röle yerine triyak kullansak olmaz mı ?
Olabilir. Yanlız Triyak kullanabilmek için devrede Ve PCB de değişiklikler olması gerekir.
Merhaba, Devre çok güzel elinize sağlık.
Yalnız bu display ler kaç mm. 7 segment 14 mm olanlar baskı devrenin üzerine denk gelir mi?
Teşekkür ederim.
Merhaba, Devre çok güzel elinize sağlık.
Hocam ütüyü yaparken nelere dikkat etmeliyiz iki tane baskı devre yaptım ikisinde de birbirine yakın olan yollar kısa devre oldu yardım ederseniz sevinirim.
acaba bunun c source dili ile yazılmış olanı varmı yada assebbly dilini nasıl c diline çevire biliriz bu benim projem acil lazım
Merhaba arkadaşlar devreyi serigrafi ile bastırdım baskı devrede hata yok ama devre ilk açıldığında ekran 888 oluyor ve kapanıyor. Hiçbirşey gözükmüyor. Programın bas dosyasını yeniden derlediğimde de bir sürü hata veriyor hex e dönüşmüyor. Yardımcı olabilirmisiniz…
hocam bir önceki 16F628 ile şimdi ki 16F88 de ki devre birşey dikkatimi çekti.İlk devre 4 adet BC 547 var ken son devrede BC 337 olmuş bir tanesi.bu birşey değiştirir mi? bir de bu BC 337 ares block şekline göre kesik kısım ters mi monte edilmiş ben mi yanlış görüyorum.sanki tam tersine monte edilmiş gibi duruyor.Devreyi lehimlemeden sormak istedim.emeğinize sağlık,teşekürler.
Evet ilk başta Bc337 yerine 547 kullanmıştım. Bc547 sorun çıkartınca onu söküp Bc337 taktım. BC337 nin bacak sırasıdafarklı olduğu için Ters takmak zorunda kaldım. Tam hatırlamıyorum PCB de bu problemi düzeltmiştim ama buradaki PCB güncelmi bilmiyorum. Siz dikkat edin buna.
Hocam çok teşekkür ederim bunu bilmek iyi oldu.Hatlar çok ince olduğu için lehimlemek bayağa bir zor.Tekrar emeğinize sağlık,teşekkür ederim…
Ferhat bey rica etsem devrenin proteus pcp dosyasını 7.6 versiyon olarak verebilirmisiniz.
Ferhat bey merhabalar elinize sağlık güzel bir çalışma olmuş fakat ben bu sıcaklık entegresinin (ds18b20) çalışma mantığını tam anlayamadım birde çalışması için gereken, yani düzgün çalışma karakteristiğini göstermesi için gereken hazır kod blokları varmış eğer sizde varsa veya siz anlayarak geliştirdiyeniz size zahmet yollarsanız çok makbule geçer şimdiden teşekkürler
Programın Kaynak kodlarını vermişim. Kaynak kodları içerisinde Aradığınız bölüm var.
Hocam doğrudur da kodlar basic dilinde benim projemde bu sensör kısmı hariç yazılım assembly dili ile yapıldı ki ben basic dilinede pek vakıf değilim size zahmet eğer o kısımlra assembly dilinde varsa bana gönderebilirseniz çok yardımı olur ilginiz için teşekkürler
Öncelikle çok teşekkürler. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır ve değer kazanır. Bu bilinçte olan ve bilgiyi paylaşmaktan çekinmeyen arkadaşımı tebrik etmek istiyorum (anlayana). Devreyi yaptım ve çalıştırdım. O kadar stabil çalışıyor inanın. Piyasada muadil devreleri fahiş fiyatlarla alıyorsunuz. Tebrikler tebrikler tebrikler…
Hocam devreyi daha yeni bitirdim fakat çalışmadı. Yolları takip ettim kısadevre yok ve yollar doğru. Devreye voltajı verdiğimde ilk 2 displayin orta çizgileri yanıyor sadece birde sıcaklık artırma tuşuna bastığım zaman dipleylerin yanan kısımları sönüp yanıyor sadece öyle bekliyor. Yardım edermisiniz rica etsem
hocam dersten geçmem için lütfen yardım.
set butonum doğru çalışıyor. yukarı butonumda doğru çalışıyor ancak aşşağı butonuna basınca değerler aşşağı inmiyor. sanki kendini resetliyor gibi 3 tane eksi çıkıyor ekranda hiçbi değişiklk olmuyor tekrardan başa dönüyor devre. aşşağı butonuna ne zaman basarsam basayım devre kendini kapatıp açmış gibi oluyor ekranda – – – yazıyor sonra tekrar sıcaklık gösterge yerine geliyor. lütfen yardım edin sebebi ne olabilir.
Butonlara paralel bağlı kondansatörleri taktıysanız sökmeyi deneyin
İlyas kardeş bende de aynı sorun var ben önu devrede hiçbir değişiklik yapmadan şu şekilde çözüyorum. SET menüsüne geçtikten sonra artırma butonuna basılı tut elini sayılar artmaya başladığında elini artırma butonundan çekmeden eksiltme butonuna bas ve ve eksiltme butonunu bırakmadan istediğin sıcaklığın biraz altına gelmesini sağla daha sonra artırma buyonu ile devam et ve istediğin sıcaklıkta durdur. Bu arada devre iel gözlemleride birz paylaşmak istiyorum. Yeni başlayan arkadaşlar için tavsiyem baskı devreyi kendilerinin çizmesi olsun. Buradaki devrede ferhat beyinde belirtmiş olduğu gibi yollar çok ince ütüleme ile kısadevre oluyor o şekilde bir devreyi çöpe attım. Bir devremiz daha çöpe gitti oda şu şekilde oldu. Baktım ütü ile kalkamayacağız bu işin içinden doğru matbaacılar ve bi serigrafın yanına. Serigrafide bastırdım plaketi ama buseferde 0.9mm tığ ile delikleri açtım ve entegrenin pinleri F-16 ile seyahate çıktı. Yinede yollara birleştireyim bacakları diye yaptım ama bu seferde kılcal kopuklardan ve yolların inceliğinden dolayı devre ölçüm yapıyordu fakat displayler eksik gösteriyordu. En son yaptığımız devre çalıştı ve şu anda yanımda çalışıyor hatta 23.0 derece sıcaklık ölçüyor. Haa unutmadan entegre, direnç,100nf kond. buton ve transistör bacaklarını 0.7 mm tığ ile klemens,LM7805,rölenin bacaklarını ise 1mm tığ ile delik rölenin ortak bacağını da 2mm tığ ile deler ve düzgün bir lehimleme yaparsanız devre çalışıyor. Hayatım da yaptığım en uğraştırıcı devre idi ama olsun hep yeni bir tecrübe kazandırıyor. Yapacak arkadaşlara başarılar.
Mustafa Devrim bey sorunu halletim teşekkürler.
önce sizin dediğinizi yaptım oldu evet önce arttırıp sonra eksilmeye basınca sorun olmuyordu..
daha sonra Ferhat abimizin dediği gbi eksiltme butonuna bağlı kondansatörü söktüm sıkıntı ortadan kalktı yani senin dediğin şekilde yapmayada gerek kalmadı. normal seyrinde doğrundan çalışıyor devrem 🙂
Ferhat hocam bilginiz için çok teşekkür ederim.
Selam devrenin elektrik kesintisinden etkilenmemesi için ds1307 bağlantısını nasıl yaparız…
selaam devredeki dısplay ortak anotmu yoksa ortak katotmu öğrenebilirmiyim
hocam paylaşımımız için teşekkürler. benim bu projeyi 16f84a pic ile yapmam gerekiyor. kodları benim pic ime göre nasıl düzenleyebilirim?*
Elinize sağlık çok güzel olmuş ama ferhat bey enerji verdiğimde displayler çalişmıyr iki çizgi çıkıp kalıyor yolları kontrol ettim hepsi sağlam ama displayler çalışmıyor ortak katot kullandım acaba transistor bağlantılarından olabilir mi nasıl bağlanıyor transistorler acil yardımlarınızı bekliyorum
devre için çok teşekkürler çok kullanışlı ilk versiyonunu halen kullanmaktayım. sinden bir ricam olacaktı. bu 2X16 lcd için nasıl modifiye yapabiliriz ?
ferhat hocam pcb baski devresi ile isis devresi arasinda farklilik var pcb gerçek isis devresini paylaşabilir misiniz???
arkadaşlar merhaba, bir termostat devresine ihtiyacım var. anakartta 1 adet sıcaklık sensörü olacak, bu anakartta en az 8 adet röle çıkışı olacak. ben her bir çıkışı set edebilmeliyim yani örnek verecek olursam, birinci çıkış ortam sıcaklığı 23 dereceye set edildiğini kabul edelim. sıcaklık 23 dereceye geldiğinde röle aktif olacak ve + – 2 derece tolerans tanınsa 25 dereceye geldiğinde röle bırakacak ve 23 dereceye düştüğünde yeniden röle çekecek. diğer çıkışlarda aynı şekilde çalışacaklar. bu devreyi evde bulunan yerden ısıtma sisteminde odaların ventil kontrolünde kullanıcam. yardımcı olursanız sevinirim.
Hello
I have a little problem with this circuit.The pic16f628 version is ok,when i’m trying to programm the pic16f88 version( multi thermostat,neg temp ) the pickit programmer tells me when i import the hex file “Warning some configuration words not in hex file.Ensure default values above right acceptable.The pic is programmed with erors.This way the circuit is working correctly only in positive temperatures (altough i can set poz,neg,hysteresis etc).I have tried more different pic16f88 s,different links to download the thermoesksi.hex file ,the same problem.Can you hepl me in some way how to get working this circuit in the negative temperatures (i need it for a fridge,and i found only with lcd versions of thermostats)
Thank You
devreyi yaptım gayet güzel çalışıyor teşekkür ederim
arkadaşım hexi yükleyemiyorum ben. yukarda verdiğim hatayı veriyor. siz nasıl çözdünüz
ben pıckıt2 nin bir klonunu kullanarak hex i pıc e yükledim herhangi bir sıkıntı olmadı bir iki aydır da kendi kombimde kullanıyorum sizin sorununuza çözüm bulacak kadar bilgim yok hem devre tasarımda hem programlamada kendimi geliştirmeye çalışıyorum ama devreyi tasarlayan arkadaşın adresi herhalde bu : http://arectron.com/iletisim kolay gelsin
slmlar. arkadaşlar 16f88 e hex yüklerken Warning some configuration words not in hex file.Ensure default values above right acceptable …. böyle bir hata veriyor.
ayrıca bu devreye anahtarı yani normal onoffu nasıl bağlayacağız.
3lü ekran almışım yanlışlıkla bu olur mu sizce
Sayın Mucit23 devreyle ilgili merak ettiğim bir husus var; ısı ölçümü sürekli mi yapılıyor yoksa belli aralıklarla mı yapılıyor. ( Örneğin 30 saniyede bir vb.) Eğer anlık ölçüm yapıyorsa röle sıradışı ısı değişimlerinden (Kapı açılması, sensöre temas vb. gibi durumlar.) dolayı açılıp kapanabilir ve kombi, klima vs. istem dışı devreye girip çıkabilir. Eğer böyle bir zaman aralığı yoksa ve tabi sizce mantıklı ise programa böyle bir ekleme yapabilir misiniz? Saygılarımla…
Devrenin ölçüm sınırını 100 derecenin üzerine çıkarmak için ne yapılabilir. Yaklaşık 250 300 derece kadar sıcaklığı röle ile kontrol etmem gerekiyor.
devreyi çizen arkadaş acaba elinde bakır plaket mi yoktu da acaba bu kadar minicik bitişik yolları iç içe öizmiş merak ettim montaj yapana kadar göbeğim çatladı resmen inşallah çalışır devremiz…
devreyi bende yaptım ama röle tetkleme yapmıyor ayrıca hex doayasını atarken hata mesajı veriyor…
bu sorundan kimse bahsetmemiş nasl yapacaz ????
Devreyi bir araya getirin ve harika çalışıyor, ancak 5 derece yerine 10 derece tolerans olmasını istiyorum, bir araçta kullanıyorum. bana yardım edebilir misin
Selamlar. Menüden tolerans değeri değiştirilebiliyor olması lazım. Set değerini girdikten sonraki ikinci parametre tolerans değeridir.
Merhabalar öncelikle elinize sağlık ben devreyi sıkıntısız bir şekilde tamamladım. Ancak 4 rakamında g displayi 0 rakamında d displayleri çalışmıyor. Sıkıntı sizce nedir?
Tekrar merhaba displayle alakalı sorunu çözdüm fakat role tetiklenmiyor. Herşeyi tek tek kontrol etmeme rağmen genede çalışmıyor. Programı pickit 2 ile atarken sarı uyarı vermişti onunla alakalı olabilir. Çözümü bilen varsa yardımcı olursa sevinirim.
Merhaba,
sarı uyarı nedir ? program atmadan önce işlemciyi seçtinizmi