Hazırlayan: İhsan Cihan DAİ Otomasyon, hayatımızın birçok alanında önemli bir yer edinmiştir. Özellikle günümüzde teknolojinin hayatımıza hızla girmesiyle birlikte, otomatik kontrollü sistemlerin kullanımı hızla yaygınlaşmıştır. Bu projede bir sıcaklık kontrol devresinin tasarımı ve imalatı gerçekleştirilmiştir. Projedeki temel amaç, ortam sıcaklığının belli bir sıcaklığa ulaşmasını takiben, sistemde bulunan soğutma fanının otomatik olarak devreye girmesidir.
Bu kontrol sistemindeki temel nokta, devredeki sıcaklık algılayıcısının (termistör) direncinin sıcaklığa bağlı olarak değişmesidir. Kurulan devrede, algılayıcı direncinin değişimi ile elde edilen gerilim çıktısına bağlı olarak, sıcaklığın belirli bir seviyeye yükselmesi ile birlikte fan otomatik olarak çalışmaktadır. Bu işlemin gerçekleşmesi için bir PIC kullanılmıştır. Oluşturulan sistem endüstriyel kontrol uygulamalarının basit bir modelini temsil etmektedir.
Termistör Termistör Yapısı
Termistör, ısı ile iç direncini değiştiren bir direnç tipidir. Aynen foto dirençlerde olduğu gibi termistör de bünyesine uygulanan ısıya göre direncini değiştirir. Termistörler ucuz ve de kolayca uyum sağlayabilen algılayıcılardır. Termisörler genelde çok karmaşık olmayan, daha basit devrelerde kullanılmaktadır. Çok yüksek sıcaklıklarda kullanılamazlar. Termistörler hassas dirençlerdir. Termistörler iki çeşittir
Termistör Çeşitleri
NTC (Negative Temperature Coefficient): Negatif ısı katsayılı termistördür. Isındıkça direnci azalır, soğudukça direnci artar.
PTC (Positive Temperature Coefficient): Pozitif ısı katsayılı termistördür. Isındıkça direnci artar, soğudukca direnci azalır. Termistörler foto dirençlerin kullanıldığı tüm devrelerde kullanılabilir. Bu durumda devre yaptığı işi ışık şiddetinin değişmesi ile değil de, ısının değişmesi ile gerçekleştirir.
SİSTEM ELEMANLARININ TANITIMI
Termistör
Termistör Yapısı
Termistör Çeşitleri
NTC, PTC
Termistörün Özellikleri
Termistör Sıcaklığının Hesaplanması
PIC16F877 Micro Denetleyicisi
16 F 877’ nin bacak bağlantısı
Pic16F877 Portları ve Fonksiyonları
Pic16F877 Port A, Pic16F877 Port B
Pic16F877 Port C, Pic16F877 Port D
Pic16F877 Port E
PIC 16 F877 Özel Fonksiyonları
PIC 16 F 877’nin özellikleri
Osilatör Çeşitleri
Osilatör Tip ve Frekansına Göre Kondansatör Seçimi
Analog / Sayısal Çevirici Modülü
Capture / Compare ve PMW Modülü, LCD Ekran
SICAKLIK KONTROL SİSTEMİ
Termistörün Sıcaklık Direnç Değişimi
Termistör
Op-amp (LM 741)
Op-amp Bağlantıları
Osilatör Bağlantı Şeması
Sıcaklık Kontrol Sistemi Devre Şeması
Sıcaklık Kontrol Devresinin Görünüşü1
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2008/07/14 Etiketler: lcd devreleri, lm741, microchip pic projeleri, ntc nedir, PIC16F877 örnekleri, ptc nedir, pwm devreleri, sıcaklık kontrol, Termistör, termistör nedir
Sözde tez diğil mi şimdi bu? Ne doğru dürüst devre şeması, ne kodlar, ne de uygulamanın gerçek çalışma prensibi, bir umutla atladım hemen tam benim aradığım devre diyerek ama fos çıktı.
Eses
Bu işinize yararmı http://www.hobby-elec1.org/e_pic6_g.htm
Bu projenin dosyasını şimdi bende indirdim şemasıda, pic kodlarıda var
Teşekkürler Flatron
arkdaşlar ben pic kodunu bulamadım nerede acaba, pdf dosyasını içindeki bilgye gore ekte demiş ama :S
Teşekkürler
Teşekkürler
o dirençlerin bağlatısı nereye gidecek. devre bu şekilde bişeye yaramıyor ki
bayağı eski bi baglantıymıs ama acaba bunun pic kodiarına ulasmak mumkun mu