Bu yazımda bir öğrenci arkadaşımızın geliştirip yaptığı bir şişe dolum makinesininden bahsedeceğim Blok şemaya bakıldığında çalışma sistemi daha kolay anlaşılıyor.
Şişe doldurma makinesi blok şeması;
1: Bant motoru dönmeye başlar. Ekranda “YENİ ŞİŞE ALINIYOR” yazar
2: Sensör şişeyi algılar motor durur. Ekranda DOLUMA HAZIRLANIYOR” yazar. Yarım saniye bekler.
3: Motor suyu şişeye basar. Ekranda “DOLOYOR” yazar. Diğer sensör yeterli su seviyesini algılar. Motor durur ekranda “DOLUM BAŞARILI” yazar. Dolum sayıcı 1 sayı artar.
4: Dolan şişe 2 saniye bekler sonra baştan başlar. Ekranda “YENİ ŞİŞE ALINIYOR” yazar motor çalışmalaya başlar
Mekanikte gördüğünüz silindirin biri sabit biri dönebiliyor. Dönebilen kısma redüktörlü yavaş ve güçlü dönen bir motoru ister kayış ister dişli ile tutturabilirsiniz.
Mekanik bantı herhangi bir uygun kutu ya da ahşap kendi yaptığınız bir sisteme oturtabilir, hatta motoru da bu kutu üzerine monte edebilirsiniz.
Bu silindirler üzerine plastik kaplamalı gibi bezler var, branda bezi yahut afiş bezi gibi bir madde ile çevreleyip miller döndükçe bu bantın ilerlemesini sağlayın.
Bu bantın tam orta yerine bir yükselti yapın, şişe boyuna yakın bir yükselti olsun. kutu içine koyacağınız su deposundaki otomobil silecek pompasının hortumunu da getirip buraya koyun ki şişe algılanıp motor çalışınca şişeye su pompalanabilsin.
Daha ileride bu düzeneğin de resimlerini ve ayrıntılarını paylaşacağım, şu an bulamadım arşivimde.
Şişe Doldurma Makinesinin Çalışma mantığı:
Cihazda bir mekanik bant bulunmaktadır. Bu bant iki silindir arasına gerilen bir şeritten oluşuyor. Motor silindiri çevirdiği zaman bant hareket ederek üzerine konulan şişeleri taşımaktadır. Bant motorunu 16F877 kontrol etmektedir.
Bant dönerken sensör önüne gelince sensörün kızıl ötesi ışığını engeller. tam karşı pozisyona yerleştirilen alıcı sinyalin kesilmesi ile beraber bant motorunu durdurarak şişeyi sabitler. ardından pompa motorunu çalıştırarak şişeyi doldurmaya başlar. Şişe sıvı seviyesi belli bir seviyeye geldiği zaman ikinci sensörün karşı alıcıya yolladığı kızıl ötesi ışığı keser. ve pompa motoru durur. bant tekrar çalışmaya ve ikinci şişeyi doluma almaya başlar.
Devre PIC16F877A Mikrodenetleyici üzerine kurulu gösterge için 2X16 LCD ekran kullanılmış yazılım Picbasic ile hazırlanmış kaynak kodları proteus isis simülasyon PCB çizimleri var.
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2014/02/21 Etiketler: bottle filling machine, microchip pic projeleri, PIC16F877 örnekleri, şişe doldurma makinesi
motorlar çabuk durmuyor bu yüzden su israfı (yere dökülme ve benzeri şeyler) olabilir bu konuda geliştirilmesi lazım bence yanlış mıyım ?
motoru redüktörlü motor kullan rpm düşük olsun işler yavaş gider ama sağlam olur.
Merhaba ben bu proje üzerinde çalışıyorum da. Buna ek olarak 3. bir aktüatör eklersek ne ekleyebiliriz. Yardımcı olabilir misiniz ?
yusuf ustam sizinle acil bu devre hakkında konuşabilirmiyiz. cok acil lütfen. elektronik müh. 1.sınıf öğrencisiyim.devrede bazı elemanların isimini yazmamışsınız. anakarttaki rölelerin altındaki diyotların ismini ve devre kaç voltla calıştıgı ve giristeki regüle entegresi 7805 mi öğrenebilirmiyim. devre bitirme ödevim. devre suan calışmıyor LCD ekran hiç yanmadı.
Bana sor Erol
bu proje çalışıyor mu yapan var mı? sensörler ne sönsörü açıklar mısınız sırayla?
Projeyi yaptık fakat lcd ye yazı gelmiyor ayrıca su pompası için yükselteç lazım pic ten çıkan gerilim su pompasını çalıştırmıyor
yazı yazmıyorsa lcd ayarını ve bağlantıları kontrol et hocam. su pompasını röle ile kontrol et. Transistör ile röle sür aç kapat yap….
Plz plz give me the code for this project. It’s very urgent. I am not able to view the code anywhere in the attached files. Plz help
download links in the zip file at the end of the post;
Yusuf usta merhaba bu proje devresini kurduk ama lcd ye yazı gelmiyor. Ve su motorunu çalıştıramadık acil yardım eder misin??
ben bu ödevi yapacağım mikroişlemciler dersi için ama kodların işinde $F£ ifadeler var onlar nedir ayrıca verici ve alıcı devresi ayrı ayrı mı kurulacak tek bir boarda mı kurulacak
ben bu projeyi yapmak istiyorum ama malzemeler net değil acaba elinde olan bana yazabilir mi ? yardımcı olursanız çok sevinirim