Normalde sacede hex kodu olan kaynak kodları olmayan projeleri paylaşmıyorum ama bu bir istisna değişik bir proje Ses sistemi Surround,kumandalı,2×16 lcd göstergeli (ton,sıcaklık vb.) benim için dikkat çekici olan beslemesi smps hemde tanıdık bir devre IR2151 ve ATX Powersupply trafosu ile yapılmış daha önce benzer bir devre paylaşmıştım gerçi ben IR2153 ile simetrik smps devresi yaptım bu devre tek kaynak 12..14v volt arası
Dediğim gibi asm yada hangi dil ile yazılmışsa kaynak kod yok hex kodu ile kullanabilirsiniz ses sistemlerine Mikroişlemcileri katmak isteyen kişilere feyz verebilir.
IR2151 ile yapılan Besleme devresi
Modern bir amplifikatör, kural olarak, çeşitli birimlerin bir kombinasyonudur: anahtarlama ve gösterge birimleri, ses, ton ve denge kontrolleri (eşitleyiciler), güç amplifikatörü. Bunun nedeni, modern ekipmanın işlevsel doygunluğunun sürekli artması ve her birimi ayrı ayrı tasarlamanın ve üretmenin çok daha kolay olmasıdır. Bu, tek tek birimleri birleştirmeyi ve değiştirmeyi kolaylaştırır. Kurulum büyük ölçüde basitleştirilmiştir. Ek olarak, amplifikatörü yükseltme sorunu kolayca çözülür.
Amplifikatörümüzün kalbi PIC16F628A mikro denetleyicisidir. Mikrodenetleyici ise TDA7318 ses işlemcisini kontrol eder. Bu harika mikro devre, ses işleme için yukarıdaki tüm işlevleri yerine getirir, yeteneklerini biraz sonra ele alacağız. Güç amplifikatörü olarak TDA8568q seçildi. Bu, kanal başına 25W ile dört kanallı bir araba güç amplifikatörüdür. Ardından, çıkış gücünün nasıl artırılacağını göstereceğiz. Elbette yukarıdakilerin hepsine ek olarak amplifikatörümüz kontrol, gösterge, sıcaklık izleme, soğutma kontrolü, bekleme modu işlevlerinden mahrum değildir, ayrıca saat ve takvim işlevi de vardır.
Amplifikatör, düğmeler veya kodlayıcı ile manuel olarak ve aynı zamanda uzaktan kumanda kullanılarak uzaktan kontrol edilebilir. Aralarından seçim yapabileceğiniz iki aygıt yazılımı seçeneği vardır: düğmelerin kullanımına uyarlanmış aygıt yazılımını kullanabilirsiniz (kodlayıcı olmadığında) ve kodlayıcının kullanımına uyarlanmış aygıt yazılımını da kullanabilirsiniz. Aksi takdirde, bellenimin işlevselliği birbirinden farklı değildir. Amplifikatör, RC-5 standardında çalışması gereken bir IR uzaktan kumanda kullanılarak da kontrol edilebilir; ev aletlerinden birçok uzaktan kumanda bu standartta çalışır (örneğin, LG, Philips, vb.).
Üretici yazılımının, ters çevrilmiş RC-5 standardında çalışan uzaktan kumandaları da desteklediğine dikkat edilmelidir.
Çalışma modunda ekran koruyucu – kullanıcı 10 saniyedir açıksa açılır. herhangi bir ayar yapmaz. Bu ekran koruyucuda o anki zamanı ve o anki sıcaklığı görüyoruz.
Bekleme modunda ekran koruyucu ( Bekleme ) – moda hem uzaktan kumandadan hem de kodlayıcıdan/düğmelerden girilir. Bu, uzaktan kumandadaki güç düğmesidir. Kodlayıcı / düğmelerinden bu moda girmek istiyorsanız 4-5 saniye basılı tutmalısınız. enkoder düğmesine veya “OK” düğmesine basıldı. Aynısı bu moddan çıkmak için yapılır.
Şemada gösterilen Bekleme hattının çalışmasının doğrudan bekleme modu ile ilgili olduğuna dikkat edilmelidir.”Bekliyor” ekran koruyucusunu görürsek, hattın sinyal seviyesi düşüktür, diğer tüm durumlarda hattın sinyal seviyesi yüksektir.
SESSİZ modu sadece uzaktan kumanda ile seçilebilir. Manuel kontrol ile sesi kısmanın, özel bir moda girip sesi aniden kapatmaktan çok daha kolay olduğuna inanıyoruz.
Saati ve tarihi ayarlama. Bu moda girdiğinizde, saat ve tarih değerlerini ayarlamak için kabul etmeniz veya reddetmeniz (evet / hayır) istenir. Kabul ederseniz, tarih ve saatin rakamları ve daha fazla / daha az düğmeleri yinelenerek gerekli değerler ayarlanır.
Bir RTC modülünün yokluğunda, karta SDA ve + 5V hatları arasında 5,6 kΩ’luk bir pull-up direnci lehimlenmelidir. Kurulum kolaylığı için, RTC modülünün kurulum yerinde ana kartta ek bir delik sağlanmıştır (aşağıdaki şekle bakın).Bu direnç ayarlanmazsa saat doğru zamanı göstermeyecektir. Bir çekme direnci varsa ancak RTC modülü (veya modülde DS1307 yongası) yoksa, mikrodenetleyici saat fonksiyonunun çıkışını bloke eder.
sıcaklık ayarı. Yukarıdaki fotoğrafta, üst satırda mevcut sıcaklığı (38.9) görüyoruz. Dinamik olarak değişir, yani değişimi görmek için bir insan nefesi yeterlidir. Alt satırda, fanın 0 ila 99 derece arasındaki pozitif sıcaklık aralığında çalışacağı eşiği (uzaktan kumandadan veya kodlayıcıdan / düğmelerden) ayarladık. Örneğimizde mevcut sıcaklık 40.0 derecenin üzerine çıkarsa fan çalışacaktır. Fan çalıştırma algoritması “çocuklardan koruma” içerir, yanisıcaklık eşiği 75 dereceyi geçerse fan her durumda çalışacaktır.
DS18B20 sensörünün yokluğunda, sıcaklık göstergesi 00.0 değerini gösterecektir. Buna göre, fan her zaman kapalı olacaktır.
Donanım yazılımı sürümü – uzaktan kumandadan “1978” sayı dizisi girildikten sonra ekranda görüntülenir.
SMPS DEVRESİ
Girişte bir PTC termistörü (Pozitif Sıcaklık Katsayısı) bulunur – belirli bir karakteristik sıcaklık TRef aşıldığında direncini keskin bir şekilde artıran, pozitif sıcaklık katsayısına sahip bir yarı iletken direnç. Kondansatörleri şarj ederken açma anında güç anahtarlarını korur. Şebeke gerilimini 10A’lik bir akıma doğrultmak için girişte diyot köprüsü. Diyot düzeneği tipi “dikey” kullanılır, ancak diyot düzeneği tipi “tabure” kullanabilirsiniz.
Girişteki bir çift kapasitör, 1 watt başına 1 mikrofarad hızında alınır. Bizim durumumuzda, kapasitörler 220W’lık yükü “çekecektir”. 2 W gücünde sürücünün güç kaynağı devresindeki söndürme direnci. MLT-2 tipi yerli dirençler tercih edilir.
Sürücü IR2151 – 600V’a kadar voltaj altında çalışan alan etkili transistörlerin kapılarını kontrol etmek için. IR2152, IR2153 için olası değiştirme. Ad “D” indeksini içeriyorsa, örneğin IR2153D, sürücü kablo demetindeki FR107 diyotuna gerek yoktur. Sürücü, Rt ve Ct ayaklarındaki elemanlar tarafından ayarlanan bir frekansla alan etkili transistör kusurlarının kapılarını dönüşümlü olarak açar.
Alan etkili transistörler tercihen IR (Uluslararası Doğrultucu) tarafından kullanılır. En az 400 V’luk bir voltaj ve açık durumda minimum dirençle seçin. Direnç ne kadar düşük olursa, ısı o kadar düşük ve verim o kadar yüksek olur. IRF740, IRF840 vb. tavsiye edebilirsiniz. IR FET El Kitabı buradanindirilebilir. Dikkat! Alan etkili transistörlerin flanşlarına kısa devre yaptırmayın; Bir radyatöre monte ederken, yalıtım contaları ve burç rondelaları kullanın .
Bir bilgisayar güç kaynağından gelen tipik bir düşürücü transformatör. Kural olarak, bağlantı şeması şemada gösterilene karşılık gelir. Ferrit tori üzerine sarılmış ev yapımı transformatörler de bu devrede çalışır. Ev yapımı transformatörlerin hesaplanması, 100 kHz’lik bir dönüşüm frekansında ve düzeltilmiş voltajın yarısında (310/2 = 155V) gerçekleştirilir.
Çıkışta 100 ns’den fazla olmayan bir kurtarma süresine sahip diyotlar. HER (Yüksek Verimli Doğrultucu) ailesinden diyotlar bu gereksinimleri karşılar. Schottky diyotları ile karıştırılmamalıdır.
Kaynak: qrz.ru/schemes/contribute/audio/tda8568/
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2008/08/22 Etiketler: IR2151, IR2153, microchip pic projeleri, mikrodenetleyici, PIC16F628 örnekleri, PIC16F628A, Ses Sistemi, smps devreleri, Surround, TDA7318, TDA8567Q
Eline koluna sağlık çok başarılı devre paylaşmısın …paylaşım için teşekkürler
Diyecek söz yok süper. Çok sağolun sizin gibiler bu ülkeye lağzım 🙂 🙂
yalnız ındırmek ıcın lınk ben goremedım. yardımcı olursanız bızde yararlanalım devreden:D
IR2151 ile yapılan Besleme devresi resiminin altındaki “Amplifier Weekend” yazısına tıkladığınızda devre dosyalarının bulunduğu kaynak siteye ulaşabilirsiniz ayrıca alternatif link eklenmiştir
gerçekten başarılı tebrikler 😀
Ellerinize sağlık beyler.
selam arkadaşlar bu devrenin bana smps lazım nasıl buluruz