Matematik de Sierpinski Üçgeni (Sierpinski Triangle) diye bir şey varmış.. yazar bu üçgeni pcb plaket üzerine çıkartıp fraktal wifi anten yapmış. Linksys WRT54GS modemin çekim gücünü 500 metre kadar arttırmış. Sierpinski üçgeni pcb baskısını iki tarafı da bakır kaplı plaketin bir yüzüne yapıyor plaketin bakırlı diğer yüzü ise komple şase olarak kullanıyor. RP TNC Jak Anten konnektörünü balendajlı kaplo ile sierpinski üçgeninin ucuna lehimliyor. Uygulamaya ait Sierpinski üçgeni pcb çizimi var. Yazar PCB baskısı için laminasyon makinesi kullanmış ( bakınız: Etiket kağıdı ve laminatör ile pcb basma )
Sierpinski Üçgeni Nedir
Maldelbrot Kümeleri Her adımda siyah renkli eşkenar üçgenlerden her biri dört eşkenar üçgene ayrılır ve her adımda ortadaki atılır. onsuz adım sonra oluşan şekle Sierpinski üçgeni denir. Polonyalı matematikçi Vaclav Sierpinski 1916 yılında, daha sonra kendi adıyla anılan ve Sierpinski Üçgeni (Sierpinski Şapkası, Kalburu da denen) bir fraktal tanıttı. Bu şeklin 12.yüzyılda bir kilisede süsleme olarak çizili olduğu da biliniyor.
Örneğin, üçgen gibi alışılmış bir geometrik şekil alalım ve üzerinde daha karışık bir yeni şekil elde edecek biçimde belirli bir işlem yapalım. Bu işlemi, aynen uygulamaya devam ettikçe daha karışık bir şekil elde ederiz. Bu işlemi tekrar tekrar uygulamaya devam edelim. O zaman, yukarıda şekli görünen ve Sierpinski Üçgeni denen meşhur fraktal elde edilir.
1: Kenar uzunluğu 2 birim olan bir eşkenar üçgen çizelim. Her kenarının orta noktalarını işaretleyelim ve bu orta noktaları birleştirelim. Böylece dört tane yeni eşkenar üçgen elde etmiş oluruz. Merkezde kalan üçgeni karalayalım ve sonra da merkezdekini kesip atalım.
2: Kenar uzunluğu 4 birim olan bir eşkenar üçgen çizelim. Kenarlarının orta noktalarını birleştirelim. Elde edilen dört yeni eşkenar üçgenden merkezdekini birinci adımda olduğu gibi karalayalım. Sonra da köşelerde yer alan ve karalanmamış olan üç adet üçgenin her birini aynı işleme tabi tutalım.
3: Kenar uzunluğu 8 birim olan bir eşkenar üçgen çizelim. Yukarıdaki işlemleri aynen tekrar ederek Sierpinski Üçgenini tamamlayalım. Benzer şekilde boyama işini de yapalım. Boyanmış olanları kesip çıkaralım. Böylece 1 adet büyük, 3 adet ortanca ve 9 adet küçük ve boyanmış eşkenar Üçgene sahip olacağız.
4: Bir duvar kağıdından bu işi yapalım. Yukarıdaki adımları sırasıyla takip ederek Sierpinski Üçgenini tamamlayalım.
Sierpinski Üçgeni pür matematik alanında bir zihinsel üründür. Benzer şekilleri deniz kabuğunda ve hücre çoğalmalarında da görebiliriz. Bu fraktalın Boyutu: ve olduğundan boyut formülüne göre dır.
Homemade Sierpinski Gasket Fractal Wifi Antenna
I have been hearing about fractal antennas for a little while and wanted to try making my own fractal antenna to try out the concept. Some of the benefits promoted in research papers are the ability of fractal antennas to receive multiband rf signals, and the ability to shrink the size of the antenna while maintaining signal strength. I decided to create a prototype fractal antenna based upon the Sierpinski Gasket fractal pattern.
This antenna is a prototype antenna. I am posting this article on my blog for the benefit of other antenna building enthusiasts. There is still a lot of work required to finish tuning and improving the design. If you are looking for a general purpose WiFi antenna, either a 2.4 GHz patch or grid antenna are simple and effective solutions for most wireless links. I can recommend L-com as a quality supplier of traditional wireless antennas.
I designed my fractal antenna to be compatible with my Linksys WRT54GS 802.11g router. This was my first test of the fractal antenna concept and I learned a lot. The antenna has a low gain design and through preliminary testing on a 1/2 km WiFi link with a few trees in the path I achieved a reliable link. There is certainly lots of room for improvement through more testing, computer simulation, and better design but fractal antennas do work.
The project undertaken was to construct antennas using fractal patterns in order to obtain desired performance properties such as compact size and multi-band behaviour. One of the prevailing trends in modern wireless mobile devices is a continuing decrease in physical size. In addition, as integration of multiple wireless technologies becomes possible, the wireless device will operate at multiple frequency bands.
A reduction in physical size and multi-band capability are thus important design requirements for antennas in future wireless devices. The use of fractal patterns in antenna design provides a simple and ecient method for obtaining the desired compactness and multi-band properties. Two proof-of-concept fractal antennas were designed and built.
A compact, multi-band antenna based on the Sierpinski gasket fractal was designed to operate at 2:4 and 5:0 GHz and a compact antenna based on the Koch fractal was designed to operate at 900 MHz. The design process consisted of initial theoretical calculations follwed by extensive numerical simulations, the results of which were used as guidelines for the physical antenna implementation. Numerical electromagnetics simulations were performed using the software packages Sonnet and NEC2, based on the Method-of-Moments (MoM) simulation technique. The two antennas were implemented as microstrip patches on printed circuit boards (PCB) and were found to perform in agreement with design expectations. The design methodology used, simulation and test results, as well as design recommendations are presented.
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2012/09/16 Etiketler: el yapımı wifi anten, fraktal wifi anten, sierpinski üçgeni, sierpinski üçgeni nedir, wifi anten yapımı, wifi pcb antenna
illüminati işi….:D
aklımada geldi 😀 ama neyse dedim 🙂
Bu fraktal anteni normal tv anteni olarakta kullanabilir miyiz?
Linkteki sitede buna benzer bişiler okudum ama anlamadım tam olarak ( Google amcanın çevirisi yüzünden ).
Hocam. Ben pcb yi bastıgı printer a benzeyen şeye takıldım. Onun hakkında bilgi varmı?
Laminasyon makinesi o
@Ahmet ve @ DemirKarahan gerekli bilgiyi vermiş ek olarak yazıyı düzenledim gerekli bilgi eklendi
@Şahin bey;
hocam o aletin adı laminatör kabaca kimlik kaplama makinası diyebiliriz. yapılan işlem ise normalde yaptığımız gibi lazer yazıcıdan kuşe kağıt veya etiket kağıt çıktısı alıyoruz ardından ütü yapmak yerine kağıdı plakete yerleştiriyoruz 3-4 kez laminatör’den geçiriyoruz ve toner dağılmadan ve yollar nizami bir şekilde çok net çıkıyor özellikle etiket kağıdı hoşuma gidiyor etiket söker gibi PCB üzerinden söküyoruz.
acaba deneyen varmı arkadaşlar ?
Arkadaşlar ben tv anteni olarak kullanmak için yaptım bunu. 8-10 kanalı gayet güzel çekiyor. Tek taraflı pcb ile yaptım. Arkaya şase için bir pcb daha koydum.
Yansıtıcıyı (gnd) nereye koymuş onu göstermiyor en önemlisi o .
üçgen şekline canlı ucu bağladı diğer plakaya da gnd yi bağladı ama
son hakinin resmi yok
saçma
kac db
2.1 GHz 3g sinyalini arttırmak için de kullanılabilir mi bu?
Usta dosya linki ölmüş. Yenileyebilir misiniz?
link yenilendi