AT ve P3 ATX zamanlarında az sayıda standart konnektörler vardı donanımların hızı, gücü arttıkca bilgisayar güç kaynaklarına yeni konnektörler eklenmeye başladı neyseki renk standartları değişmedi (çok özel cihazlar dışında) zaten yeni eklenen konnektörlerin çoğu yüksek performanslı bilgisayar (oyun, grafik vb.) donanımları için gerekiyor.
PC Güç kaynağı kablo renk bilgileri;
Kırmızı renk kablo: +5V DC (Yüksek güç)
Sarı renk kablo: +12V DC (Yüksek güç)
Turuncu renk kablo: +3.3V DC (Yüksek güç)
Mor renk kablo (standby)*: +5V DC (2…3 amper)
Mavi renk kablo: -12V DC (300….500ma)
Beyaz* renk kablo: -5V DC (300….500ma)
Gri* renk kablo: P.G. (power good)
Yeşil* renk kablo: PWR-ON
Siyah renk kablo: GND (şase, eksi)
Kırmızı, Sarı, Turuncu ve siyah kablolar neredeyse tüm soketlerde vardır gücü en yüksek voltajlardır ve renklerine göre tek bölgeden soketlere dağılır yani tüm kırmızılar +5V tüm sarılar +12V tüm siyahlar GND, eksidir.
Mor kablo standby +5V DC: bilgisayar kapatıldığında sistemin beklemede kalması için kullanılıyor gücü 2….3 amper civarındadır. PC güç kaynağına 220v bağlandığı anda bu kısım çalışır ana kart tarafından tetiklenmesine gerek yoktur
Mavi kablo -12V DC: negatif besleme voltajıdır gücü çok düşüktür 300….500ma civarı
Beyaz kablo -5V DC: negatif besleme voltajıdır gücü çok düşüktür 300….500ma civarı 20 pin eski ATX güç kaynaklarında vardı 24 pinlerde yok sokette yeri boş.
Gri kablo P.G.: Power-OK veya Power-Good olarak belirtilen, güç kaynağının çıkış voltajları uygun değerlerde değilse bilgisayar ana kartına sistemin çalışmamasını bildiren bölümdür. Gelen bilgiye göre ana kart güç kaynağını kapatır veya reset atar gri kabloda +5v civarı bir voltaj vardır güç kaynağında ki ölçüm sistemi tüm çıkışları ölçerek bu voltajı bir sorun olduğunda değiştirerek ana karta sistemi kapatmasını söylüyor bir çeşit gerilim izleyici..
Yeşil kablo PWR-ON: Güç kaynağını açmak için kullanılır bu kabloyu siyah kablo ile birleştirdiğinizde güç kaynağı çalışır bazı güç kaynaklarında yeşil kabloyu şaseye bağlamak yeterli gelmez ek olarak yüksek güçlü çıkışlardan birine yük bağlamak gerekebilir genelde kırmızı kablo +5V hattına 10…15-ohm 5W taş direnç veya lamba bağlanır.
PC Güç kaynağı konnektör kablo açılımları;
İlgili yazılar: Bilgisayar donanım tablosu,
Konnektör Soket Jak Bağlantı Açılımları
Yayım tarihi: 2018/10/24 Etiketler: atx kablo renk, pc güç kaynağı
Teşekkürler
teşekkürler
Pcıe de 4-5 siyah olur yanlıs yapmışlar çok önemli bir konu çünkü yeni nesil ekran kartı takanlar elinde soket bulunmadıklarında araştırıp soket uydurmaya kalksa sizden görüp ekran kartını yakar artı eksi diye giden soket son 2 lide eksi olucak
görsel olarak örnek verebilirseniz daha iyi olur ilk görselde ki 8 pin olandan mı bahsediyorsunuzgörsel düzenlendi
hala hatalı son görsel 8 pin pcie soket 4 gnd doğru 5 de gnd toprak olacak totalde 3 sarı 5 siyah kablo. ilk görsel doğru 2.görsel hatalı
yani sıralı 4 sarı 4 siyah kablo olan eps sokettir.
pcie soket ise 5 siyah 3 sarı kablo olması gerekir.
eps kablolar yeni nesil ana kartlara takılır.
pcie soketler de yeni nesil ekran kartlarına takılır.
Bildirim için teşekkürler resim düzenlendi EPS bilgisi eklendi
Yüksek güç yazılı olan uçlarda mesela 12 voltluk kırmızı uçtan kaç amper güç çekilir? Bir akü ile orta seviyede bir masaüstü bilgisayarı çalıştırmak için kaç amper/watt lık bir akü kullanmam gerekir? Bu konuda bilgi verebilirseniz sevinirim.
kaç amper vereceği güç kaynağına göre değişir genelde abartı değerler yazılır 12v 13 amper gibi 5…6 amper anca verirler ayrıca 5v hattına yük bağlamanız gerekli.
aküyü ups için soruyorsunuz sanırım ?
ekran 17inc lcd ise 12v 5ah akü yaklaşık 10dk gidebilir ama bilgisayarda yapılan işlemlere göre süre değişebilir
Cevabınız için teşekkür ederim.
Amacım şebekeye bağlanmaksızın bir masaüstü bilgisayarı aküler vasıtasıyla çalıştırmak. Bunun için PSU da tadilat yapmayı düşünüyorum ancak hesaplamalarda tıkandım. Ya karadüzen deneme yanılma yapıcam yada bilgisi olan arkadaşlardan profesyonel yardım alacağım. Deneme yanılma yaparak sonuca ulaşmak biraz riskli olacak. Sistemdeki parçalara zarar verirsem pahalıya gelecek benim için.
Asıl amacım kendi tasarladığım bir free enerji kaynağı ile bir masaüstünü çalıştırmak. Rüzgar gülü yada güneş enerjisi ile çalıştırmak gibi düşünülebilir ancak benim tasarladığım sistemde enerji üretimi sürekli olacak. Güneş panellerindeki gibi güneşe yada rüzgar güllerindeki gibi rüzgara ihtiyacım olmayacak.
Özellikle 12 Volt uçlardan çekilecek akımı tam olarak bilirsem enerji üretimi için tasarladığım sistemimde de buna uygun değişiklikler yapabileceğim. Bu sebeple bu bilgilere ihtiyacım var. PSU konusunda uzman arkadaşların bu konuda yardımı olabileceğini düşünüyorum.
Kabaca düşünecek olursak günlük kullanımdaki bir masaüstü ortalama 500 Watt (220 Volt şebekede bağlıyken) çekerse ortalama 2.3A akım çeker. Bunu 12 Volta uyarlarsak 42A civarı akım çekmesi gerekli ancak bu akımın yük dağılımı hangi kabloda kaç Amper olacaktır bilemediğim için tıkandım. Belkide enerji üretimimi daha yüksek miktarda yapmam daha doğru olacaktır ama bu seferde üreteceğim enerjide olası dalgalanmalar için kullanacağım invertörü büyütmem gerekecek v.s. Dolayısıyla başlangıç maliyetim aşırı yükselmiş olacak. Bu konulardaki düşünce ve bilgileriniz paylaşırsanız belki farklı çözümlere gidebilirim. Şimdiden teşekkür ederim.
Öncelikle 12 volt ile PC Çalıştırmak yazısına bakmanızı öneririm
kablolar zaten hazır kullanılacak ? hurda pc güç kaynağından sökeceksiniz veya sıfır alacaksınız sadece kullanacağınız DC DC çevirici modülün giriş kablolarını kalın tutmanız gerekli oda 3..4mm yeterli google üzerinde “12v car pc power module board” ve “400W çıkış anahtarı güç kaynağı modülü” diye arama yapın hazır modüller var.
işe koyulmadan önce fikir danışayım atx güç kaynağımdan 12v katından 10v çıkış veriyor en kısa yoldan ne hangi kısımları kurcalamam gerekiyor.
yük üzerinde kaç volt oluyor ?
yüklü denemedim üzerinde yük yokken ölçtüm 12v çıkması gereken yerde 10v veriyor.
12v ve 5v hattına yük bağlayıp deneyin büyük ihtimal voltaj normale dönecek gerçi 12v hattının yüksüz 10v olduğunu görmedim ama denemek lazım sonuca göre ilerleriz birde kontrol entegresi nedir tl494?
bir trafo güç kaynağı ile bu çıkışlar verilse yeşil ve gri kablo için küçük elektronik devreler eklense, pc çalışır mı
yeterli güç ve voltaj sağlanırsa olur
12v akü ile bilgisayar çalıştırmak için devreler var https://320volt.com/12-volt-ile-pc-calistirmak/
Ben osman, çok bilgilendim, epey birşeyler öğrendim sayenizde. Teşekkürler
Selamun Aleyküm
powersupply’in gerilim değerleri farklı farklı değiştirilebilir mi ? Birbirinden farklı oranda? Mesela birçoğu sabit kalırken bir tanesinin artması sağlanabilir mi ?