LTspice Programı

| Haziran 25, 2023 Tarihinde güncellendi
LTspice Programı

LTspice XVII, şematik, devre simülasyon programıdır. LTspice simülatörün performansını artırmak, hataları düzeltmek ve simülatörü genişleterek endüstri standardı yarı iletken ve davranış modellerini çalıştırabilmek için tam bir yeniden yazma sürecinden geçti. Eş-simülasyon da dahil olmak üzere bir dijital simülasyon özelliği eklendi. LTspice XVII’yi endüstrinin en üstün analog simülatörü yapmak için SPARSE matris çözücüsünde paralel işleme ve dinamik montaj ve nesne kodu oluşturma gibi analog SPICE simülatöründe kapsamlı geliştirmeler yapıldı.

Birçok Linear Technology ürünü, gerçekçi davranışı özel makromodellerle doğru bir şekilde içine alan tescilli yapı taşları ve/veya tescilli donanım tanımlama dilleriyle modellenmiştir. Bu, bir SMPS’nin simülasyon yoluyla hızla prototiplenmesini sağlar.

LTspice, genel amaçlı SPICE simülatörünüz olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Yerleşik şematik yakalama ile yeni devreler hazırlanabilir. Simülasyon komutları ve parametreleri, oluşturulan SPICE sözdizimi kullanılarak şemaya metin olarak yerleştirilir. Devre düğümlerinin dalga biçimleri ve cihaz akımları, simülasyon sırasında veya sonrasında şematikte düğümler üzerinde fare tıklatılarak çizilebilir.

LTspice, yüksek performanslı bir SPICE simülasyon yazılımı, şematik yakalama ve analog devrelerin simülasyonunu kolaylaştırmak için model ve geliştirmelere sahip dalga formu görüntüleyicisidir. LTspice’in anahtarlama regülatörleri, amplifikatörler ve genel devre simülasyonu için bir cihaz kütüphanesi için makromodeller dahildir. Ltspice kullanımı hakkında detaylı yardım dökümanı var.

LTspice XVII genel amaçlı bir şematik yakalama programı içerir. Şemalar çizmenize, semboller oluşturmanıza, ağ listeleri oluşturmanıza ve prob simülasyon verilerini çaprazlamanıza olanak tanır. Sınırsız şematik boyut ve hiyerarşi desteklenir.

LTspice XVII, simülasyon verilerinin çizilme şekli üzerinde tam kontrol sağlayan entegre bir dalga formu görüntüleyici içerir.

Temel Şematik Düzenleme Şematik yakalama programı, yeni şemalar oluşturmak veya sağlanan örnek devreleri değiştirmek için kullanılır. Devre boyutu ve hiyerarşinin derinliği sadece bilgisayar kaynakları ile sınırlıdır.

elektronik-devre-sematik-duzenleme-sematik-yakalama-programi

Program 2.000’den fazla kütüphane ile kuruluyor. Bu semboller LTC’nin güç IC’lerini, opamp’larını, karşılaştırıcılarını ve devre tasarımı için birçok genel amaçlı cihazı kapsar. Ayrıca programa aktarmak istediğiniz aygıtlar için kendi sembollerinizi de çizebilirsiniz. Çeşitli malzemeler Entegre, Mosfet ekleyebilirsiniz

PCB Netlist Çıkarma

Şema menü komutu Tools => Netlist’i Dışa Aktar PCB düzeni için ASCII netlisti oluşturmanızı sağlar. LTspice sembolü ile aynı pin sırasına sahip bir dizi sembol yapmanız gerektiğini unutmayın. Bazı PCB araçları diyotlarını standart SPICE pin sırasına göre netlist’e bile tanımlamaz. Ayrıca, LTspice sembol pin numaraları, özellikle bir ürün birden fazla pakette mevcut olduğunda, genellikle Linear Technology ürün pin numaralarından farklıdır.

Bileşenleri Düzenleme

Bileşenleri düzenlemenin üç yolu vardır:

Uzman Modu: Bu çoğu zaman kullandığınız moddur. Bileşen değeri gibi düzenlemek istediğiniz metni işaretleyin, sağ tıklayın ve istediğiniz metni yazın. Metni işaret ettiğinizde, fare imleci düzenleyebiliyorsanız metin işaretine dönüşür.

Destekli Mod: Destekli Mod’a girmek için bileşenin gövdesine sağ tıklayın. Bu, bu tür bileşenleri düzenlemenize yardımcı olacak bir GUI’yi başlatır. Geçerli bir kaynak için parçalı doğrusal verileri girmek gibi, yapmaya çalıştığınız şey için SPICE sözdiziminden emin değilseniz veya modellenen cihazlar listesinden bir yarı iletken seçmek istediğinizde yararlıdır.

Süper Uzman Modu: Süper Uzman Moduna girmek için bir sembolün gövdesini gösterin, kontrol tuşunu basılı tutun ve sağ tıklayın. Daha sonra her özellik üzerinde tam kontrole sahip olabilirsiniz. İstediğiniz herhangi bir niteliği ve dizeyi oluşturabilir ve özelliğin şematikte görünüp görünmeyeceğini seçebilirsiniz.

LTspice direkt indirme sayfası: https://www.analog.com/en/design-center/design-tools-and-calculators/ltspice-simulator.html

Not: LTspiceXVII programının desteği sona ermiş artık güncellenmiyor. LTspice 64 olarak devam ediyor ikisinin de son sürümü dosyaya eklendi

Alternatif;

ltspice-programi-dw-link

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2020/01/10



4 Yorum “LTspice Programı

  1. KaanKaan

    Merhaba,

    İnternette araştırırken buldum sayfanızı ve LTspice ile alakalı konular da gördüm. Benim sormam gereken bir sorum var. Son sınıf üniversite öğrencisiyim ve bitirme projem için LTspice üzerinden devre kurup simüle etmem gerekiyor. Devre şemasının çizimi elimde var ancak kullanmam gereken devre elemanlarından biri ”ADCMP356” ve bu devre elemanını LTspice’ta bulamadım, bunun yerine kullanabileceğim bununla aynı işlevi gören başka bir devre elemanı var mı acaba? Aynı zamanda bu devrenin PCB basımı için circuitmaker programından devreyi çizdim, onu da sizinle ekte paylaşacağım simüle etmeye çalıştığım devreyi görebilmeniz adına. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    Teşekkür ederim.

    https://ibb.co/rt5vNmh

    CEVAPLA
  2. gevvgevv Yazar

    Merhaba ADCMP356 datasheet dosyasında “Hi Speed Comparators” olduğu belirtilmiş google üzerinde arama yapınca lm360, lm361, lm311 gibi bir çok entegre çıkıyor bunlardan birini deneyebilirsiniz.

    ek olarak diğer simülasyon programlarını deneyebilirsiniz

    https://320volt.com/mplab-mindi/
    https://320volt.com/micro-cap-devre-simulasyon-programi-bedava/
    https://320volt.com/ucretsiz-spice-tabanli-elektronik-devre-simulatoru-tina-ti/

    Devreniz basit görünüyor simülasyon şart mı yani bredboard üzerinde kurup test etme imkanı yok mu?

    CEVAPLA
  3. KaanKaan

    Çok teşekkür ederim ilginize. Evet devrem esasında basit ancak malum salgın süreci nedeniyle okula gidilemediği için devre ekipmanları kullanamıyoruz. Elimde su an bredboard var ancak devrenin tamamını kurabilmek için yeterli devre elemanım yok. Buna ek olarak ADCMP356 da henüz elimde yok. Bu süreç için bitirme projesi hocamla görüstüm o da devrenin çalışıp çalışmadıgını simülasyon üzerinde kurup, çalıştığını gösterip böylelikle sadece hayata geçirme aşamasının kaldığını gösteriebilirsin demişti. Cevabınız için çok teşekkür ederim.

    CEVAPLA
  4. CulhacikCulhacik

    LT6703-3 Deneyin. LT Spice ta simule edebilirsiniz. Fiyat olarak ADCMP356 nin 3 kati ama funktion olarak neredeyse ayni.

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir