LM338K ile 5 Amper Ayarlı Güç Kaynağı Devresi

| Temmuz 24, 2020 Tarihinde güncellendi
LM338K ile 5 Amper Ayarlı Güç Kaynağı Devresi

National Semiconductor LM3XX Serisi regulatör entegrelerini sık sık kullanıyorum ve bir çok cihazda kullanıldığını gördüm. Ses sistemleri, güç kaynakları şarj devreleri çeşitli sistemlerin güç kaynağı katında kullanılıyor. 5 Amper güç veren LM338K ile çok az pasif devre elemanı bağlantısıyla 1.2V..32 volt arası 5 amper güç kaynağı yapılabilir.

PCB olmadan direkt LM338K üzerine kurulum yapılabilir ama düzenli bir PCB çizimide arşivde bulunsun. LM338K Entegresinin verebileceği maks. ğücü 5 amper ama belli şartlar altında yüksek güçlerde kullanacaksanız öncelikle bu entegrenin “K” serisi Metal TO3 kılıf olanını kullanmanızı ve iyi soğutma yapmanızı öneririm.

LM338K Dvere Şeması Soğutucu Montajı

lm338k-circuit-schematic

lm338k-aluminum-heatsink-assembly-bridge-diode

lm338k_5_amper_32volt power supply güç kaynağı lm338k_pcb_top power supply güç kaynağı lm338k_pcb power supply güç kaynağı

LM138/LM338 5-Amp Adjustable Regulators

LM338 Regülatör Özellikleri

Guaranteed 7A peak output current
Guaranteed 5A output current
Adjustable output dowto 1.2V
Guaranteed thermal regulation
Current limit constant with temperature
P+ Product Enhancement tested
Output is short-circuit protected

Uygulama Alanları

Adjustable power supplies
Constant current regulators
Battery chargers

http://www.reber.si Reber Electronic tarafından gerçekleştirilen uygulamada 1.2..25 volt arası ayarlama yapılabiliyor 32 volt için R2 Direncini iptal edin R3 2.5k potans değerini 5k kullanın.

Ek olarak farklı projelerinizde işinizi kolaytıracak regülatör hesaplama araçları; LM3XX Serisi regülatörler için hesaplamaLM317-LM338-LM350 Akım Regülatörü HesaplamasıAyarlanabilir pozitif regülatör hesap programıRegülatör hesaplama lm317 l200 tl431 m5237 78xx

Yayım tarihi: 2008/02/25 Etiketler: , , ,



54 Yorum “LM338K ile 5 Amper Ayarlı Güç Kaynağı Devresi

  1. ugurbarutugurbarut

    selam arkadasım ya yuksek okul okuyorum guc kaynakları dersınden ups projesı aldım ama elımde yetrlı kaynak yok.ıcınde ayrıca pwm ve elektrık kesıldıgınde otomatık olarak akuyu devreye sokmaya yarayan bı devre yapmayıda dusunuyorum…yardımlarınız ıcın sımdıden saolun….

    CEVAPLA
  2. cahitcahit

    LM338k ile yapılan 5A ayarlı güç kaynağı devresinin,paralel bağlı 10A’lik şeması elinizde var mı?yayınlarsanız memnun olurum.saygılarımla…

    CEVAPLA
  3. cahitcahit

    önerdiğiniz yer benim için mi?eğer benim içinse,aradığım şey bu değildi.o resimdeki 1 adet lm338k ile yapılan 5Amperlik güç kaynağı devresi.ben 2 adet paralel bağlı lm338k ile yapılan, 10amperlik güç kaynağı devresi istiyorum.yinede ilgilendiğiniz için teşekkür ederim,yayımlarsanız memnun olurum.saygılarımla…

    CEVAPLA
  4. adminadmin Yazar

    verdiğim linkteki datasheet dosyasında tüm bağlantı türleri var

    CEVAPLA
  5. ugurbarutugurbarut

    Selam arkadaslar burda aradım fakat bulamadım bana dc motor kontrol devresı lazım bu fanda olabılır aynı sey nasılsa elınde kaynak olan varmı varsa benımle paylasabılırmı yardımcı olurmusunuz lutden yarına hocaya gostermem gereken bı proje oolması lazım elımde….

    CEVAPLA
  6. adminadmin Yazar

    lm serisi regulator entegrelerinde koruma devresi var (içinde) ama uzun süreli kısa devrelerde sorun çıkartabilir anlık kısa devrelerde sorun olduğunu görmedim

    CEVAPLA
  7. m.y.om.y.o

    projeyi yapıcam ama dikkat etmem gereken ince aytıntıalr varmı uyarırsanız sevinirm ve uzun süreli kullanılabilick bi devremi ?!! tşşkrler

    CEVAPLA
  8. adminadmin Yazar

    basit temiz bir devre soğutucuyu imkan var ise büyük kullanın birde isteğe bağlı olarak 🙂 buradaki yazımda bahsettiğim röleli kısa devre koruma devresini ekleyebilirsiniz

    CEVAPLA
  9. m.y.om.y.o

    r2 direncinin değerini göremedim bide kondansatörlerin voltajını yazarsan sevinirim teşkkrler..

    CEVAPLA
  10. şenelşenel

    devre cok güzel süper çalışıo ama voltaıjı 0 volta indiremezmiyiz..

    CEVAPLA
  11. M.y.oM.y.o

    ŞEMADA 5 TANE KOND. VAR MALZEME ÜSTTEN GÖRÜNÜMDE 6 TANE VAR VE DEĞERLERİ YANLIŞ YAZILMIŞ.
    DEĞERLERİNİ BURAYA YAZABİLİRMİSİNİZZ

    CEVAPLA
  12. adminadmin Yazar

    M.y.o devreyi inceledim çalışmasını engelleyecek kritik hata yok durum şu pcb üst görünüme göre söylüyorum c1 c2 2 adet 2200uf kullanın yada tek 4700uf kullanın c2 boş kalabilir bu durumda yada 2 adet 4700uf kullanırsınız 🙂 fazla kapasite sorun çıkartmaz c3 100nf c4 10uf c5 10uf (tantal olmasada olur ) c6 100uf bu değerler pcb üst görünüme göredir iyi çalışmalar

    CEVAPLA
  13. ankaraankara

    verdiğiniz devreyi kurdum çalışıyor ancak pot ile ayar yapamıyorum 5k pot u yakıyor acaba ne yapmamı önerirsiniz? hbr bekliyrm teşekkrler iyi çalışmalar..

    CEVAPLA
  14. adminadmin Yazar

    ankara tahminimce ADJ VIN uçlarını ters bağladınız

    CEVAPLA
  15. cemimcemim

    admin bizle bu devreyi paylaştığın için saol da abi sen ne güzel c lerin değerini vermişsin şu r2 nin de değerini sölesende tam olsa valla hayatımı kurtardın genede saol i.ç.

    CEVAPLA
  16. cemimcemim

    admin bu devrenin ares baskı devresi yok mu yaa acelem varda biras hemen çıkarim lütfen bu na bari cevap yaz pls i.ç :(:cry:

    CEVAPLA
  17. FlatronFlatron

    O devrede R2 nin değerini admin yukarıda izah etmiş zaten “1.2..25 volt arası ayarlama yapılabiliyor 32 volt için R2 Direncini iptal edin R3 2.5k potans değerini 5k kullanın”

    Ayrıca elinizde National in Data sheeti var ingilizce bilmesenizde orada R2 nin değerleri uygulamalara göre yazıyor .(Şemalarda bir R yada C nin yanında * işareti varsa ,uygulamaya göre bu değerin değiştiğini gösterir). LM338 içinde zaten 25 yada daha fazla transistör var. Size de 7-8 tane companent takmak kalıyor.
    Şenel
    Bu gerilim entegre nin minumum voltajını 1,2 voltun altına indiremezsiniz .Çünkü o referans voltajıdır.

    CEVAPLA
  18. evrenevren

    devreyi yaptım yanlız yüke gelince gerilim sıfır oluyor bunun sebebi nedir

    CEVAPLA
  19. ahmet yalçınahmet yalçın

    yukarıdaki iki elemanında aynı soğutucuya bağlanması devre için sorun oluşturur mu? yani bi kısadevre durumunda ters bir olay olur mu ya da iki elemanında aynı soğutucuya bağlı olması durumunda yukarıdaki gibi boyutlarda bir soğutucunu yetersiz kalabilir mi?

    CEVAPLA
  20. eraeerae

    arkadaşlar lm338k bulamadım lm338t var onu kullansam olurmu birde 24 volt çıkışlı trafo bulamadım 15 volt çıkış veriyor olurmu kullansam.

    CEVAPLA
  21. ibrahim23ibrahim23

    Arkadaşlar adminin verdiği bu devreden iki adet yapıp aynı trafo çıkışına bağlayıp sadece R3 5k ortak olarak kulansam değerinide 10k’ya çıkarsam 10 ampere cevrilmiş olurmu. İlgilenen arkadaşlara teşekkürler

    CEVAPLA
  22. asmaasma

    ibrahim23 bu devreden 2 yada 3 tane yapıp aynı trafo çıkışına bağlamanda sorun yok. İster bu devreyi ister 78XX entegrelerini (aynı voltaj olan) birbirine paralel bağlayıp yüksek çıkış akımı alamıyacağın gibi devrelere zarar verebilirsin. İster smps ister lineer güç kaynağı olsun geribeslemeleri birbirini etkileyeceği için sağlıklı çalışamazlar.Yazıda şekillerin hemen altında entegre için gerekli bilgilerin olduğu link var. Burada 3 adet lm338 nasıl paralel bağlanarak 15A değerine ulaşılacağı gösterilmiştir. (sayfa 10 da 1+2 şeklindedir, 1+1 de yapılabilir.) Sayfa 12 de ise farklı kartlardaki lm338leri tek potla (aynı çıkış voltajı için) kontrolü gösterilmiş. Fakat çıkışlar faklı yüklere bağlı olacak.

    *daha önce sorulmuş ve cevabı verilmiş 😉

    erae Elbette K yerine T olur, iki noktaya dikkat etmelisin; ayak bağlantılarını doğru bağlamalısın, termal direnci yüksek olan plastik kılıf entegreyi uzun süre 5A de kullanamazsın. (büyük soğutucuyla bile)Voltaja gelince tam yükte köprü diyotun çıkışındaki kondansatör uçlarında kaç volt ölçülüyorsa max. voltajın onun 3V eksiği olmalı. Bahsettiğin trafo ile 1,25V ile 18V arası ayarlı güç kaynağı yapabilirsin. (trafo 100VA den büyük olmalı 😉 )

    ahmet yalçın Soğutucuya regülatör entegresinden başka plastik (izoleli) kılıfı olan köprü diyot bağlanmış. Bunun zararı olmaz, diyot soğutucuya bağlanmadan da kullanılabilir. Isınan eleman LM338 dir ve resimdeki alüminyum parçası büyük soğutucuya bağlamak için montaj parçasıdır. (montaj ve tamirde bu yöntem işe yaradığı için pek çok To-03 gibi kılıfı olan uygulamada rastlanır) Tek başına asla yeterli olmaz. Lm338 için de izolatör kullamak tedbir almak için kullanılabilir.
    Kolay gelsin.

    CEVAPLA
  23. mertmert

    Arkadaşlar lütfen bu LM 338 K ile çalışan ayarlı güç kaynağının çalışma prensibini bana detaylı bi şekilde yazarmısınız teşekkür ederim

    CEVAPLA
  24. selahattin sözenselahattin sözen

    kardeş bu güç kaynağını yapıyorum ama yapmadan genede bir sorayım dedim çizimde c1 kondasatörü ile c2 kondansatörü aynı değerde değil ama bitmiş halde olandaki değerleri aynı gibi birde kondasatörlerin voltajı öenmlimi söylerseniz sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim.

    CEVAPLA
  25. asmaasma

    Merhaba
    C1=C2, C3=100nF, C4=10uF, C5=10uF (tercihen tantal), C6= 100uF olacak.
    C1 ve C2 yerine tek 4700uF ve en az 40voltluk kondansatör kullanabilirsiniz. Yada 2200+2200 , 2200+3300 , 3300+3300 , 4700+4700 olarak iki kodansatörü paralel bağlı olacak şekilde plaketteki yerlerine takabilirsiniz. Daha önce gevv cevap vermiş benzer soruya 😉 Fazla kondansatörün zararı olmaz.

    burak Diyor ki:
    dirençleri watt lı dirençmi kullanacağız..

    Hayır buna gerek yok.

    Kolay gelsin.

    CEVAPLA
  26. SemihSemih

    Selam.Ben elektronik teknisyeni ve Mekatronik teknikeriyim. Uygulamalarınızı çok beğeniyorum belirttiğim linkteki devreyi yapacağım. Acaba trafo olarak 24V-0V-24 Şeklinde olan bir trafomu kullanacağım. Çünkü devre şemasında köprü KBU ya iki girişede 24 Volt girmiş. Trafonun çıkışındaki 0 voltu kullanmayacakmıyız? En kısa sürede yanıt bekliyorum. İyi çalışmalar.

    CEVAPLA
  27. gevvgevv Yazar

    2×24 volt trafo için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz 2 adet 6 amper tombul diyot doğrultma için yeterli olur

    CEVAPLA
  28. SemihSemih

    Ama devrenin şemasında ve baskı devresinde trafonun orta ucunu bağlamamış bir yere sanırım.Acaba ben sizin bu çizdiğiniz resimdeki trafonun çıkışı olan 24AC iki tane ucunumu direk olarak köpri diyotlu doğrultucu kısmınamı girmeliyim?Yani orta uç boş kalacak mı?

    CEVAPLA
    1. gevvgevv Yazar

      @Semih uygulamada orta ucu olmayan 2 uclu trfo kullanılmış bir önceki yorumumuda verdiğim devre siniz elinizdeki trafoyu kullanmanız, değerlendirmeniz için

      köprü diyot kullanmayacaksınız köprü yerine şemadaki gibi 2 diyot kullanacaksınız bu bağlantı ile yine tam dalga doğrultma olur

      CEVAPLA
  29. AhmeTAhmeT

    Kardeş biz bu devreye 48 volt versek aşırı bir sorun olurmu acaba ?

    CEVAPLA
  30. mwert999mwert999

    arkadaşlar lm338k nın datasında <50w yazıyor yani sanırım yüksek voltajlarda 5a alamazsınız yinede konu ile ilgili arkadaşların bizi aydınlatmasında yarar görüyorum

    CEVAPLA
  31. fuatfuat

    iyi günler yukardaki devreyi iki ayrı potla kontrol etme şansımız ola bilir mi? potlar çıkış voltajlarını ayrı ayrı kontrol edecek istediğimimde birinci pottan çıkış voltajını farklı bir değere ayarlanacak ikinci pottan ayrı bir voltaja ayaralayacağım yardımcı ola bilirseniz sevinirim teşekkürler.

    CEVAPLA
  32. asmaasma

    İki ayrı pot komidatör anahtarla seçilebilir veya daha fazla kademeyle sabit direnç ve potlar birlikte kullanılabilir. Bu yöntemde tek dezavantaj anahtar konum değiştirirken açık devre olur. Bu kısa zamanda entegre en yüksek voltaja ulaşmak için çıkışı yükseltir, sonra devreye bağlanan potun değerine uygun voltaja iner. Potların birer ucu şaseye diğer uçları SPDT anahtarın uçlarına, anahtarın ortak ucu (COM) entegreye bağlanıcak. Kolay gelsin.

    <50W ifadesinin çıkış gücüyle alakası yok.
    Regülatör entegresinin harcadığı enerji ısıya dönüşür, bu güç, giriş ile çıkış geriliminin farkı ile akım değerinin çarpımıyla hesaplanabilir. Yani aynı akımda 5volt çıkış gerilimiyle oluşan ısı 25voltta oluşandan fazladır. 😉
    Kolay gelsin.

    CEVAPLA
  33. yunusyunus

    devrenin orjinal pcb si yokmu yada pcb olan resmi kaça kaç oranlamalıyım ?? ve devreyi deneyenler varsa bilgi verebilir mi

    CEVAPLA
  34. altanaltan

    Merhaba, arkadaşlar bana 9-10 amper civarında akım gerekebiliyor. bu devreden iki tane yapıp paralellesem nasıl olur?

    CEVAPLA
  35. muratmurat

    eline sağlık . bende 10v 150 a ayarlanabilir güç kaynağı yapmak istiyorum yardımcı olabilirmisin?

    CEVAPLA
  36. AnılAnıl

    Dostlar devreyi 30volta göre yaptım r2yi iptal ettim 5klık pot kullandım ama çıkıştan max. 5v okuyorum nedeni ne olabilir. D1 üzerinde sürekli 30v-32v arası gerilim var.

    CEVAPLA
  37. AnılAnıl

    Bir led bağladım 5v 2.6ya düştü. Çıkamadım işin içinden.

    CEVAPLA
  38. fatihfatih

    öncelikle merhaba.şimdi benim trafom 2*20 ben bu trafodan sabit bir voltaj almak için sizin devrenizi yapmayı düşünüyorum.fakat şimdi benim trafonun +24 ile 0 noktasından uc alarak kopru diyota girsem çıkışda +24 ve – 24 voltaj alabılirmiyim .eğer alabilirsem bu devreden 2 tane yapıp.birinci devrenin +24 ile ikinci devrenin -24 birleştirip 0 noktası alıp.2*24 volt sabit bir voltaj elde etmiş olurumuyum..

    CEVAPLA
  39. AhmetAhmet

    1 tarafo üzerinden 2 tane aynı sizin bahsettğiniz devreden yapsak sonra birbirine + sı – olarak simetrik bağlasak.sonucunda 2*20 dc voltaj elde edebilirmiyiz acaba ?

    CEVAPLA
  40. CemCem

    Merhaba ben bu devreyi yaptım voltajı ayarlıyabiliyorum ancak potansiyometreyi çevirdiğimde voltoj yükseliyor aynı yönde çevirmeye devam ettiğmde de voltaj düşmeye başlıyor bunun nedeni ne olabilir bir fikriniz var mı acaba

    CEVAPLA
  41. CagdasCagdas

    Merhaba devre için bir sorum olacaktı devre 5A ayarlı olduğu için 2x12V 10W trafo 24V olarak bu devreye bağlanırsa çıkışta maksimum trafonun gücü kadar akım çekilebilir değil mi? Yani 5A ayarlı derken devre trafodan fazla akım çekerek yanmaya sebep olur mu olmaz mı? Teşekkürler iyi çalışmalar.

    CEVAPLA
  42. hurcanhurcan

    Merhaba bazı arkadaşlar devreyi yanlış anlamışlar, devrede kullanılan LM338K ile en çok 5 Amper e kadar akım çekebilirsiniz anlamındadır, 5A sınırlama olarak anlamayın, ve +40V kadar AC trofo kullanabilirsiniz, kullanacağız trafo 24v AC, 100W olmalıdır gibi,devreki pot ile çıkış voltajını ayarlayabilirsiniz, iyi bir soğutucu kullanmayı unutmayın.

    CEVAPLA
  43. aa

    Bu devrede kullanılan kondansatörlerin voltajları ne kadar olmalı?

    CEVAPLA
    1. asmaasma

      Merhaba
      Devrenin giriş voltajını trafo belirler. 24Vac önerilmiş. Bu değer C1 ve C2 üzerinde 24×1,41 Vdc olarak görülür. 35Voltluk kondansatör riskli olur , 40V ve üzeri uygun olur.
      Diğer kondansatörler ise çıkış voltajına göre seçilir. 25Voltu geçmeyecek çıkış voltajı için 35Voltluk kondansatör seçilebilir.
      Kolay gelsin.

      CEVAPLA
  44. Avutam Doğan MutluAvutam Doğan Mutlu

    farklı bir regülatör kullanarak 220 AC den 60V DC ayarlı stepdown nasıl yapabilirim. bilgisi olan var mı acaba? Mümkün se sabit akımlı yapmak istiyorum.

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir