ATmega88 mikrodenetleyicili Led Kalp devresini yıllar önce paylaşmıştım. Uyguladığım Ledli Kalp devresi ATmega8 mikrodenetleyici ile kontrol ediliyor. PCB üst katında baya bir süsleme yaptım ayrıca ek devreler için PCB daha kullanışlı hale getirildi Ledli kalp devresinde ATmega8`in (ATmega8A-AU SMD TQFP-32) 22 portu ledler için kullanılmış çeşitli efektler ve PWM modunda ledler yanıp sönüyor. Güzel bir Müzikli Yüzük Kutusu oldu.. Projenin kaynak Avr Gcc C ve HEX kodları var. Led dirençleri dışında fazla eleman yok ATmega8 içindeki dahili osilatör kullanılıyor. Kontrol etmedim ama büyük ihtimal ATmega88`li devre ile uyumlu
Led kalp devresin de 805, 1206 SMD Led, 3mm, 5mm DIP led kullanılabilir. Parlak Ledlerin şeffaf olmayan beyaz difüze tipini kullanırsanız çok daha güzel bir görüntü oluyor şeffaf parlak Ledler ışığı direkt tepeden verince göz alıyor ama difüze olanlar ışığı tüm alana dağıtıyor ATmega8 çıkışlarındaki dirençler SMD 1206 Led türüne göre 390…..620-OHM arası kullanılabilir.
Ledli Kalp Projesi Test Videosu
ATmega8 Led Kalp Devre Şeması PCB
ATmega8 mikrodenetleyici üzerine kurulu Led Kalp devresinden bağımsız olarak “RGB LED mood light” olarak bilinen RGB Led efekt devreside var. Bu devre PIC12F629 mikrodenetletici (PIC12F629I/SN SMD SOIC-8) üzerine kurulu farklı çalışma modları var ve modları eeprom hafızasında tutabiliyor. Yüksek güçlü ledleri sürmek için PIC mikrodenetleyici çıkışları NPN transistörler (BC848B-HT Sot-23 kullandım ) ile güçlendirilmiş ben 5MM ortak anot RGB led kullandım bu led için transistör gerekli değil ama daha güçlü led için seçenek olsun. RGB Led efekt devresini kutunun alt bölümü için ekledim detayları devre kutulama bölümde göreceksiniz..
RGB LED mood light efektlerin listesi
1. Tam renk spektrumunda kaybolma
2. Tam renk spektrumunda % 75 yoğunluk, yavaş sönümleme
3. Pastel renkler hızı sönümleme
4. Pastel renk yavaş sönümleme
5. Yavaş yavaş kırmızı + Yeşil,% 50 -% 100
6. Yavaş yavaş kırmızı + Mavi,% 50 -% 100
7. Yavaş yavaş Yeşil + Mavi,% 50 -% 100
8. Kırmızı tam yoğunluk, yavaş yavaş söner; Yeşil tam yoğunluk, yavaş yavaş söner; Mavi tam yoğunluk, yavaş yavaş söner.
9. Kırmızının tam yoğunluğa yavaşça söner; Yeşilin tam yoğunluğa yavaşça sönmesi, Mavinin tam yoğunluğa yavaşça sönmesi
10. Yavaş Yeşil
11. Gökkuşağı rengi, çeşitli Kırmızı, Yeşil ve Mavi kombinasyonları arasında çeşitli yoğunluklarda açma / kapama arasındaki yavaş döngü.
12. Parlak Beyaz: Kırmızı, Yeşil ve Mavi kombinasyonu.
13. Yarı Beyaz: Kırmızı, Yeşil ve Mavi kombinasyonu.
14. Düşük Beyaz: Kırmızı, Yeşil ve Mavi kombinasyonu.
15. Tam renk spektrum sönümleme.
16. Daha yavaş tam renk spektrum sönümleme.
17. Yavaş sıcak renk spektrum snimleme.
18. Soğuk renk spektrumu azalır.
19. Mor renk sönimleme.
20. 50 mS oranında Kırmızı, Yeşil, Mavi döngü.
21. 100 mS oranında Kırmızı, Yeşil, Mavi döngü.
22. 200 mS oranında Kırmızı, Yeşil, Mavi döngü.
23. Kırmızı, Yeşil, Mavi 300 mS hızında döngü.
24. 400 mS oranında Kırmızı, Yeşil, Mavi döngü.
25. 0.5 S oranında Kırmızı, Yeşil, Mavi döngü.
26. 1 S hızında Kırmızı, Yeşil, Mavi döngü.
27. Yanıp sönmeler arasında gecikmeyle birlikte Yeşil ve Mavi üçlü flaş.
RGB LED mood light Devre Şeması
RGB LED mood light Ayarları: RGB Sürücüsünün kullanıcı kontrolü, aşağıdaki bölümde anlatıldığı gibi birden çok işlevi gerçekleştiren S1 butonu kullanılarak yapılır .Mevcut efekti Tutmak / Çalıştırmak için bir kez basın
Devam eden diziyi durdurmak ve o anda görüntülenen rengi tutmak için istediğiniz zaman S1’e basabilirsiniz. S1’e tekrar basmak, devam eden diziyi başlatır.
PIC12F629 Mikro denetleyici bekletme durumundayken kapatılırsa, bir sonraki açıldığında bekletme durumunda kalacaktır ve aynı rengi görüntüleyecektir.
Sonraki Sırayı Seçmek için butona iki kez basın (0,5 saniyeden daha kısa bir süre.. bilgisayarın fare düğmesini çift tıklama gibi..)
Mevcut tüm efektlerde ilerleyip son elefkte ulaşıldığında, mevcut ilk sıraya geri dönecektir. S1 butonuna her “çift tıklandığında”, RGB LED PWM değerleri tekrar 0’a ayarlanır (LED’ler kapalı) ve yeni sıra çalışmaya başlar.
Diziler arasında ilerlerken, daha önce bir Bekletme durumunda olsa bile, her yeni diziyi her zaman Çalıştırma durumunda başlatır. (son sekanslar, tekrarlayan mavi ve yeşil LED’lerin 3 kısa yanıp sönmesiyle belirtilir)
Uyku durumuna girmek / çıkmak için butona basılı tutun PIC’i uyku moduna geçirmek için S1 anahtarını yaklaşık 1,2 saniye basılı tutun. Uyku moduna girdikten sonra, S1 anahtarına yaklaşık 2 saniye basın, ardından PIC’i uykudan uyandırmak için bırakın. S1 düğmesi iki saniye basılı tutulmazsa, PIC uyku moduna döner S1 anahtarına en son basıldıktan yaklaşık 10 saniye sonra, o anda seçili olan sıra numarası, RGB renk değerleri ve Bekletme durumu EEPROM belleğine kaydedilir. RGB LED sürücüsü tekrar açıldığında, kaydedilen sıra numarası geri okunur ve otomatik olarak sıralamayı çalıştırmaya başlar. Güç kapalıyken Bekletme durumundaysa, açılacak ve S1’e tekrar basılıncaya kadar Bekletme durumunda kalacaktır. PIC, S1 düğmesini basılı tutarak uyku moduna geçirildiğinde, o anda seçili olan sıra, görüntülenen renk ve efekt durumu EEPROM’a kaydedilecektir.
Led Kalp ve RGB efekt devresinin çalışması için gerekli olan 5 volt 7805 regülatör entegresi üzerinden alınıyor girişde DC 9V..12V kullanılabilir Lion pil ile çalıştırmak isterseniz 7805 entegresini kullanmaya gerek yok 7805 çıkışına pilin artısını bağlayabilirsiniz.
DF Player Devresiz Direkt Kullanımı
DF player modülü ile kutu açıldığı zaman müzik çalması için eklendi uygulaması en kolay ve ucuzu.. DF Player modül sisteme enerji geldiği zaman sd kart içindeki parçayı direkt çalacak şekilde yapılandırıldı ek bir kontrol devresi yok direkt çalıyor. Bunun için DF Player adkey_1 pini direkt şaseye bağlanıyor bu şekilde sadece tek bir mp3 dosyasını oynatır bittiği zaman başa döner. DF Player modülde kullanılacak mikro SD kartFAT32 formatında olmalı
Led Kalp Devresinin Kutulaması
PCB üzerindeki boş padlere şarj, farklı regüle modülleri veya ek devreler kurabilirsiniz. Bu devre için fikir vermesi açısından bir kutu hazırlamak gerekliydi en basitinden karton kutu hazırladım parçaları kesip sıcak silikon ile birleştirdim 3D yazıcı ile veya ahşap ile çok daha güzel kutu yapılabilir. Kutunun kapağı açıldığı zaman devrelere enerji gelmesi için basılıyken kapalı tip anahtar kullandım elimde bir tane çıkma vardı bulamassanız minik 5v röle kullanabilirsiniz. Rölenin besleme ucuna buton bağlayıp butona basılıyken yani kutu kapalıylaen enerjiyi kesen kutu açıldığı zaman enerji veren sistem yapılabilir…
Ben Pil, hoparlör ve DF Player modülünü kutunun altına yerleştirdim üzerine ise kalp simgesi olan mat pleksi (siyah folya baskı daha iyi olur ben sprey ile boyadım) yerleştirip kalbin alt kısmına köşeden RGB ledi monte ettim çalışma sırasın da çok hoş bir görüntü oldu yüzükde fena değil 🙂 imkan var ise ince Lipo pil kullanıp tüm devreleri kutunun üst kapağına yerleştirirseniz alt kısıma kablo taşımak ve kabloları gizlemek zorunda kalmazsınız. Bu arada alt kısmada ağırlık yerleştirmek gerekli..
Ledleri dizmeden önce Şeffaf vernik ile PCByi boyamak daha güzel bir görünüm sağlayabilir aklımdaydı ama uygulamadım çiçek ve şekillerin bazıları kalar kaplı lehim dolgusu yapılarak daha güzel bir görünüm elde edilebilir..
PCB Baskı devre boyutları 80X85mm çift katlı Sprint Layout 6 PCB programı ile tasarlandı. PCB rengi için en uygun renk kırmızı ama siyahda güzel görünebilir (belki daha iyi…)
ATmega8 sigorta ayarlarını değiştirmeden direkt hex dosyasını yükledim sorun çıkmadı ama yazar hfuse:0xFF, lfuse:0xE1 diye belirtmiş Sevgililer günü 2021 hediyeniz için şık bir kutu olabilir… 🙂
Yeni Müzikli Yüzük Kutusu
Bir arkadaşım sayesinde güzel bir kutu hazırladık ust kısmına lazer CNC ile kazıma yapınca baya güzel oldu şeffaf vernik pek iyi olmadı keşke pürmüz ile eksitme yaptıktan sonra vernikleseydim veya açık meşe vernik daha iyi olurdu ama bu halide yeterli.
Alt kısımda 2 adet RGB led kullandım ama led şeffaf ve folyo kalın olmayınca ışığı çok verdi pek hoşuma gitmedi fakat difüze RGB led piyasada yok bir önceki prototipde alt kısmın pleksisini siyoh sprey ile boyamıştım ışığı geçirmemişti..
Kaynaklar: hxelfaer.ru/?p=606 – picprojects.org.uk/projects/bigmosfetrgb/index.htm
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2020/12/20 Etiketler: ATmega8 devreleri, atmel avr projeleri, led kalp, PIC12F629 Örnekleri