Isıya göre fan hızını ayarlayan bir devre PCB tasarımı olabildiğince küçük yapıldı komponentlerin çoğu SMD ek olarak fan kontrol devresinin DIP komponentler için hazırladığım PCB çizimide paylaşıyorum.
Fan kontrol devresi Amfi, güç kaynağı devreleri vb. soğutma gerektiren bir çok güç uygulamasında kullanılabilir fan kontrol devresi soğutucu sıcaklığına göre fan hızını otomatik olarak yükseltirnbu sayede fan uzun ömürlü olur gereksiz yere tam devir çalışmaz fazla ses çıkartmaz.
Aslında çok daha basit devreler vardı ama bu devre hazırda olduğu ve denemelerimizde sorun yaşamadığımız için kullandık. Devreyi kaliteli bir ATX güç kaynağından kopyalamıştım bir kaç cihazda kullanılıyor aslında komple SMD tasarım yapılacaktı ama bu hali fazlasıyla yeterli oldu..
SMD dirençlerin hepsi 805 kılıf güç transistörü BCP53 SMD ısı algılama için kullanılan NTC değeri 10K orjinal devrede bazı direnç değerlerini bulamadığım için farklı değerler kullandım mümkünse aynı değerleri kullanın
300-OHM yerine 330-OHM
3K yerine 3.3K
2K yerine 2.2K
560-OHM %1 toleranslı direnç yerine 560-OHM %5 kullandım
SMD tasarım PCB boyutu 14.4X17.5mm resimlerde gördüğünüz PCB çiziminde yerleşim hataları vardı bunları düzenledim. DIP versiyon PCB boyutu ise 23.3X23.5mm DIP versiyonu yazıya özel hazırlandı 🙂 kontrol ettim sorun göremedim ama denemedim. Orjinal devrede güç transistörünün kollektör ve emiteri arasına bağlı 6.8V 1W zeneri kullanmadım yanlış hatırlamıyorsam düşük ısıda deviri yüksek tutuyordu tam hatırlamıyorum.
PCB çizimleri Sprint layout 6 ile hazırlandı kaynak çizim dosyaları var.
Fan Kontrol Devresinin Şeması
Fank Hız Kontrol Test Videosu
Sprint layout PCB dosyaları:
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2020/12/11 Etiketler: fan kontrol devresi
Alternatif bir yöntem (güç kaynağı devrelerinin soğutulması için uygun olabilir), devrenin çıkışına düşük değerli seri direnç bağlanır. Çekilen akıma bağlı olarak direncin üzerindeki voltaj düşümü artıp azalacaktır. Bu voltaj OPAMP ile yükseltilerek fan kontrolü için gerekli sinyal elde edilebilir. Bu şekilde devreden çekilen güce bağlı olarak fan devri değişecektir.
Orijinal devredeki zener, tahminimce fanın işe yarar bir devirin altında çalışmasını engellemek için kullanılmıştır. 12v fanlar genelde 4.5v civarında dönmeye başlıyor ama bu çok düşük devir neredeyse hiç hava üflemiyor. Ayrıca 3v civarındayken fandan ince zırıltılar ve titreşimler geliyor. 7v civarı fanın dönmeye başlaması için mantıklı bir değer..
HEY!
This is a great idea, but I have a question.
My idea is that when the NTC reaches a certain limit temperature, the fan is activated, according to the connection, this happens by changing the resistance value. But when the device is connected to voltage, it immediately charges the fan’s start pulse and spins a few times and returns to standby mode.
Question: How did you get this charging pulse off/turned off right after the device was turned on???
HEY!
Bu harika bir fikir ama bir sorum var.
Benim fikrim şu ki, NTC belli bir limit sıcaklığa ulaştığında fan devreye giriyor, bağlantıya göre bu direnç değeri değiştirilerek oluyor. Ancak cihaz voltaja bağlandığında hemen fanın başlatma darbesini şarj eder ve birkaç kez dönerek bekleme moduna geri döner.
Soru: Cihaz açıldıktan hemen sonra bu şarj darbesini nasıl kapattınız/kapattınız???
güc transistoru bosta dahi cok isiniyor sizde de sorun aynimidir?
Merhaba, boşta ısınıyorsa sorun vardır. Kartınızı kontrol edin. Alt üst resimlerini ekleyin kontrol edelim belki gözden kaçan bir hata vardır.
merhaba devrede ullanılan tansistörlerin yerine muadil ne kullanabiliri
birde bu devrede 5v fan kullanmak için hangi değişiklikleri yapmamız gerekir
NTC’yi 4k7 olarak değiştirebilirsin.
Merhaba,
Devreye hassasiyet ayarı eklemek istiyorum. Bunun için R5 yerine 2k gibi bir POT eklersek sizce iş görürmü ?
Teşekkürler
Saygılar
Merhaba, R4 veya R2 deneyin. İyi çalışmalar.
teşekkürler