ETE Projeleri (havya kontrol matrix saat Nokia 3310)

| Mayıs 28, 2023 Tarihinde güncellendi
ETE Projeleri (havya kontrol matrix saat Nokia 3310)

Bu başlık altında bir iki yeni proje yayınlamak istiyorum. Bunlardan ilki bir Havya kontrol projesidir. Projeyi normal piyasa havyalarını daha randımanlı kullanmak için yaptım ve halen de kullanıyorum. Sistem şöyle çalışmaktadır. Havyanızı alete bağlıyorsunuz ve pot’u belirli bir noktaya ayarlıyorsunuz. Genelde orta noktanın biraz düşüğü 30 watt lık havyaları ısıtmak için yeterli olmaktadır.

pic12f675-picbasic-havya

Bu durumda aleti açtığınız zaman pic pot değerini okumakta ve ona uygun bir zaman hesap ederek bu zaman zarfında havyayı tam güçle ıstmaktadır. Pot daha düşük bir seviyeye ayarlanır ise tam ısıtma süresi azalmakta daha yüksek noktalarda ise bu süre uzamaktadır. Sonuçta havyanızı kullandığınız pot ayarına uygun bir sürede havyanız tam güçle ısıtılarak kullanıma hazır hale getirilmektedir.

Bu aşamadan sonra ayarlanan pot seviyesine uygun bir seviyede havya ya puls uygulanarak havyanın belirli bir sıcaklıkta tutulması sağlanmaktadır. Pot düşük ayarlanırsa havya daha soğuk, pot yüksek ayarlanır ise havya daha sıcak çalışmaktadır. Pot bir yerde havyanın çalışma sıcaklığını ayarlamaktadır.

Sistem bu şekilde 30 dak çalışmakta ve sonra havya otomatik kapatılmakta ve kapanış buzzerden gelen bir sinyal sesi ile ikaz edilmekte ve bu ses her dakika değişiminde tekrarlanmaktadır.

Şayet ilk ses ikazından sonra 1 dakika içinde reset butonuna basarsanız sistem kaldığı yerden işine devam etmektedir. 1 dakikayı geçirirseniz havya yeniden tam güç ısıtmaya tabi tutularak çalıştırılmaktadır.

Bu sistemin amacı hem havya sıcaklığını ayarlamak böylece uç yanması derdine son vermek, hem açık unutulan havyanın 30 dk. sonra otomatik kapatılmasını sağlamak hemde ilk açılışta havyanın mümkün olan en kısa sürede çalışmaya hazır hale getirilmesini sağlamaktır.

Aşağıdaki linkte he devre şeması hem isis simulasyon dosyası hem açık kodlar ile hex kodu hemde PCB dosyaları verilmiştir.

pic12f675-picbasic-havya-pcb

Not: Havya_675.LAY pcb dosyasını ücretsiz olan “Sprint-Layout-Viewer” programı ile açabilir yazıcı çıktısı alabilirsiniz program: viewlayout50.exe

Son olarak şunu ekleyeyim. Ben siyah plastik bir adaptör kutusu aldım. Piyasada satılan havya sehpalarından birini alıp bu kutunun üzerine monte ettim. Kutuya devreyi monte ettim ve ön panele bir açma kapama düğmesi, bir pot ve birde buton koydum. Ayrıca çalışmayı izlemek üzere birde neon lamba monte ettim.

Kutunun arkasına bir şase tipi priz taktım ve bu şekilde bir havya istasyonu yapmış oldum. Devre mükemmel çalışmakta olup tek kusuru havya sıcaklığının digital olarak izlenememesidir. Bunun sebebi tabiiki kullanılan hayyanın sensörü olmamasıdır. AMa bu hali ilede ucuz havyalarınızı mükemmel şekilde kullanabilirsiniz.

İkinci proje bir matrix saat projesidir. Fazla söze gerek yok. Devre matrix led gösterge üzerinde hem zaman hemde sıcaklık göstermektedir. Daha önce yayınlanmış olan Ete saat projelerine ilave bir projedir.

Link aşağıda olup deneyecek olanlar başarılar diliyorum. Bu arada devre yalnızca simulsayon ortamında çalıştırılmıştır.

pic16f876-matrix-saat

Eski Nokia 3310 LCD ni ekran olarak kullanan bir proje yaptım. Şimdi diyeceksiniz bir sürü örnek proje var zaten. Var ama böyle büyük displayli göremedim. Ekran zaten küçük birde yazılar küçük olursa mercekle bakmak gerekiyor. O nedenle büyük fontlu olarak bu programı yaptım.

pic16f88-nokia-lcd-picbasic

Grafik LCD nin kullanım şekli ve büyük fontun ekranda nasıl oluştuğunu görmek açısından enteresan olabilir.

Güncelleme 27Ekim 2009

3310 LCD ile yapılan projeyi deneme fırsatım oldu ve LCD nin kötü yanlarınıda böylece öğrenmiş oldum. Tecrübeyi sizinle paylaşayım istedim.

Birincisi bu LCD nin koıntrast ayarı programdan yapılıyor ve ben kafadan bir değer vermiştim. Daha doğrusu benzer uygulamalarda verilen değerleri dikkate alarak bir değer vermiş idim. Önce LCD yi nasıl hazırladım onu belirteyim.

LCD yi yerinden söktüm. 8 adet kontak pini mevcut bu pinlerin her birine direnç bacağı tipinde çıplak tel lehimledim. Yaptığım kart üzerinede bunları lehimledim. Pek sorun olmadan çalıştı. Ancak kapkara bir ekranla karşılaştım.

Hemen anladımki kontrast değeri çok fazla geldi. Programda verdiğim değer ile bir iki oynayarak uygun değeri $B0 olarak buldum ve tatmin edici bir görüntü yakalamış oldum.

Lehim yaptığım pinleri sağlamlaştırmak için tam üzerine sıcak plastik sürdüm. Soğumasını bekleyip devreye voltaj verdim. AMa ne yazıkkı LCD bir daha çalışmadı. Tabiiki sorunun sıcak plastik değilde temassızlık yada kısadevre gibi bir sorun olduğunu düşünerek plastiği geri çıkarmaya ve ne olup bittiğini görmeye çalışayım derken pinleriden biri yerinden çıktı ve LCD bir daha kullanılamaz hale geldi.

Hemen ikinci LCD yide söküp aynı işlemleri yaptım. İkincide direk camın üzerinde lehim padlari var idi. Lehim yapmaya daha müsait bir LCD idi. Demekki LCD lerde farklı yapılarda imiş. Her neyse lehimleme işinden sonra bağladım oda çalıştı. KOntrast falan gayet güzel. Ancak lehim noktaları bana çok sağlam gelmedi ve onuda sağlamlaştırmak için sıcak plastiğe müracaat ettim. Hemen anlayacağınız üzere LCD bir daha çalışmadı.

Anladımki sıcak plastikLCD yi bozuyor. Nasıl bozar diye araştırınca lehim padlarinin dibinde bayağı küçük bir malzeme olduğunu fark ettimki bu kontrol entegresinden başka bir şey değildi. Aslında entegreye benzer bir halide yok ama başkada bir şey olamaz çünki Philips in bir entegresi olması gerekiyor. LCD nin başkada bir yerinde entegre falanda yok.

Bu arada hemen belirteyim. Bu devrede Pic 16F88 kullanmış idim. Bu entegre harika bir şekilde 2,5V ile bile çalışabilmekte. Devreyi 2 adet AA pil ile 3 V vererek çalıştrırdım. Sonuç olarak pil ömrünün bayağı uzun olacağını düşünüyorum.

Tabiiki elimde başka LCD kalmadı bulursam pil ömürünüde deneyeceğim. Unutmayın kontrast değeri bende her iki LCD de de $B0 olarak gayet güzel tutmuş idi. Deneyeceklere hatırlatırım. Bu değişikliği yapmak için programın sonlarına doğru ;

LCD_AC: şeklinde başlayan bir satır var onun iki altında Lcd_Data=$C8 gibi bir satır ve yanında Vop(Contrast) gibi bir açıklama olması gerekiyor. İşte burada yer alan C8 (veya bşkada olabilir) değerini $B0 olarak değiştirin.

Yine programda MCLR bacağını kullanımını sigortalardan off yapın yada devrede MCLR bacağına 4K7 lik bir direnç ile pullup yapın. Yeniden derleyip Pice hex dosyasını yazın. Hepsi bu kadar.

Kolay Gelsin

Ete

PIC16F876 İle Led Show

16F876 LED SHOW

Basit Saat Devresi

Epey bir zamandır benden sürekli basit saat devresi ve programı isteniyordu. Bende forumlarda bir sürü var diye pek ilgilenmiyordum ama son gelen bir kaç mesaj üzerine bu konuda program yazmaya karar verdim.

Pic ile yapılabilecek en basit saati yaptım . Tabiiki 7 segment display ve taramalı çalışan sistemle. Benim saat projelerinin geleneksel bir özelliği vardır. Ayar menüsü hemen hepsinde aynıdır ve ayar menüsüne girildiğinde ayar yapılan hane flash yapar. Bu projede de gelenek bozulmadı.

Bu projenin bir diğer özelliğide displayi süren pinlerin aynı zamanda buton girişlerinde de kullanılıyor olması. Tabiiki zaman paylaşımlı bir sistemle ilgili pinler giriş haline getirilip butona basılmışmı kontrol edilmekte ve iş bitince ilgili pin çıkış olarak ayarlanmaktadır.

Her zaman olduğu gibi Programın açık kodları pek çok kişinin işine yarıyacaktr.

Saat-1 isis devre şeması

saat_01

Saat-2 isis devre şeması

saat_02

RS485 Uzaktan Kontrol Sistemi

Proje konusu; aralarında 100-1000 m kadar mesafe olan 2 ayrı sistemin bir biri ile RS485 kullanılarak haberleştirilmesidir. Bu sistemde bir tarafta 24 adet buton 24 adet Led sürme sistemi, diğer tarafta ise 24 adet röle bulunmaktadır.

Buton tarafından hangi butona basılır ise ona ait led hemen yanacak siz elinizi butondan çekseniz bile led yanmaya devam edecektir. Aynı şekilde butona karşılık gelen röle de diğer tarafta çekili hale gelecektir.

Aynı butona tekrar basılır ise hem led sönecek hemde röle bırakacaktır. Bir nevi kablolu uzaktan kontrol sistemi dir bu.

Devre şeması:

BUTON-ROLE

ete-projeleri-havya-kontrol-matrix-saat-nokia-3310

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2009/10/14 Etiketler: , , , , , , , , ,



11 Yorum “ETE Projeleri (havya kontrol matrix saat Nokia 3310)

  1. selim a.selim a.

    Ete abi picbisc derslerin paylaştığın projelerin hepsi harika çok teşekkürler Allah razı olsun

    Saygılarımlar

    Adana

    CEVAPLA
  2. seabirdseabird

    Ete hocam çalışmaların çok faydalı devamını görmek isteriz. Acaba kablosuz uzaktan kontrol sistemleri ile ilgili bir çalışma yapacak mısınız yaparsanız çok seviniriz çalışmalarınızı paylaştığınız için çok teşekkürler

    CEVAPLA
  3. eteete

    Kablosuz uzaktan kumanda konusunda çalışmalarım oldu. Bunların örneklerini derslere koyduğumu sanıyordum yokmudur.

    Yoksa başka bir şey mi bekliyordunuz. Konuyu biraz açarsanız belki daha uygun bir yanıt verebilirim.

    Kablosuz uzaktan kontrol dan neyi kast ediyorsunuz. Bir örnekle açıklarsanız sevinirim.

    Ete

    CEVAPLA
  4. seabirdseabird

    öncelikle derslerinize incelemediğimi itiraf edeyim.
    hocam uzaktan kumanda derken aslında uzun mesafelerde (0-300m) güvenilir bir haberleşme yöntemi arıyorum. kısa mesafeler için haberleşme yolları var ama uzun mesafelerde verimli olmuyor. Uzun mesafeler için yaptığınız bir çalışma, önerebileceğiniz bir yol var mıdır ?
    ilgilendiğiniz için çok teşekkürler

    CEVAPLA
  5. eteete

    seabird,
    Derslerimi incelememiş olaman beni etkilemez ama programlama konusunda bilgin az ise seni etkiler.

    Örneğin sorduğun soru ile ilgili olarak cevap vereceğim yada tarif yapacağım ve umarım sen bu tarife göre bir şeyler yapabilirsin.

    0-300 m. mesafe açık alanda normal RF modüllerin kontrol edebileceği bir mesafedir. Kapalı alanda ise daha güçlü RF modüller kullanman gerekir. Hatta UDEA nın transreceiver’leri bu iş için ideal.

    4,5 km (4500 m) de pompa kontrolü yapmış idim. Mesafe 10 Km ye kadar çıkabilir.

    Bunun için UDEA nın UFM_A12 modülünü kullandım. Bu modül hem alıcı hem verici olarak çalışır.

    Kendi işlemcisi içinde vardır ve kolaylıkla harici işlemci ile kontrol edilebilmektedir. Detayları kendi data sheetinde mevcut.

    Udea nın sitesinde RF Modül seçim tablosu var. BU tabloda iletişim mesafesi 500-1km olanlardan birisini seçebilirsin. Tablo aşağıdaki linkte dir.

    http://www.udea.com.tr/modules.aspx

    Ete

    CEVAPLA
  6. seabirdseabird

    sayın ete
    ben her ne kadar anlatamasamda güzel açıklayıcı bir cevap vermişiniz. son bir sorum olsun. rf modullerinde alıcı ile verici birbirini görmek zorunda diye biliyorum doğru mu acaba
    çok teşekkür ederim

    CEVAPLA
  7. eteete

    Buna mantık cevabı verebilirsin. RF lerde bir kapalı alan birde açık alan diye terimler geçiyor.

    Açık alanda RF ler bir birini görür. Görürden kasıt aralarında sinyal engelleyici bir cisim olmaz. AMa kapalı alanlarda örneğin büyükçe bir ofis yada ev içinde odalardan birinde yaptığın yayın diğer odalardan birinde alınır. Bu durumda bir birlerini görmeyeceklerdir. Buradan şu sonuç çıkar. İllaki bir birlerini görme gereksinimleri yok. Ancak gördükleri oranda iletişim mesafesi artar. O yüzden açık alanda 100-300 m olan iletişim mesafesi aynı modüller için kapalı alanda 30 m ye düşüyor.

    RF lerde önemli olan hususlar şunlar;

    1. Antenler tasarıma uygun olmalı. 433mhz için 17,3 cm. boyunda bir tel kablo

    2. antenler her iki modülde aynı yöne bakmalıdır. İkiside yatay ikiside dikey gibi.

    3. Anten empedansı uygun olmalı. Bunun için PCB de anten pad’i ile bağlantı yolu çevresi yeterince GND (Ground Panel) ile çevrelenmelidir. Bu konuda yine UDEA nın sitesinde Anten ile ilgili bir pdf dosya var. Orada antenlerin nasıl olması gerektiği açıklanmıştır.

    4. Aynı anda iki verici aynı ortamda çalıştırılmamalıdır. Zorunluluk var ise mutlaka paylaşımlı bir çalıştırma düzeni sağlanmalı. Bunu sağlayacak sistemi mikro işlemci sağlar. Bir yönetici olmalı yönetici kimin çalışacağına karar vermeldir. Örnek vermek gerekirse yönetici işlemci ünite olursa karşı ünite dinlemede olmalı ve yönetici ona bir sinyal göndererek dinlemeye geçeceğini ve bilgi beklediğini belirtecek ve vericisini kapatacak alıcısını aktif hale getirecektir. Karşı ünite bu sirada vericisini kapatacak ve ikazı aldıktan sonra vericisini açarak yöneticiye göndereceği bilgiyi yollayacaktır.

    Benim diyeceklerim bu kadar.

    Ete

    CEVAPLA
  8. günaygünay

    şimdi arkadaşlar elimde 2200w ısıtıcı rezistans var ben bunu devredeki triacı değiştirip(bta41)sağlıklı olarak kullanmak istiyorum,sizce uygun olurmu başka ne önerebilirsiniz?

    CEVAPLA
  9. tuncaytuncay

    devreyi yaptım. tristör yerine triyak (bt137) taktım. gayet güzel çalışıyor. ete üstad ellerine sağlık. yalnız ilginç bir şey oldu. havyayı çıkıştaki prize bir yönde takınca ısınıyor. diğer türlü takınca ısınmıyor. emin olmak için çıkıştaki prize gece lambası takarak da denedim. aynı olay oldu. kendimce bir açıklama bulamadım.

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir