Birçok telefon bir DTMF alıcı entegresi kullanır. Bunlardan en çoğu ise Motorola firmasının üretmiş olduğu MT8870 entegresidir. Bu entegre üzerinde 18 adet pin bulunmaktadır. Ancak bu entegre yalnız telefonlar içinde değil, çeşitli uygulamalar içinde de kullanılabilir. Ancak ne kadar da çeşitli projelerde bu entegre kullanılsa da gerekli verim elde edilmez ve bunun için mühendisler ve teknikerler bu entegreyi ayrı ayrı test etme ihtiyacı hissederler.
Bu entegre laboratuar ve iletişimle ilgili çeşitli imalat sanayilerinde çok zaman kazandırır. Burada DTMF entegresi için basit bir şema verilmiştir. Bu entegre DIP-18 kılıf yapısına sahip olduğu için pcb üzerine kolayca takılabilir yada bir breadboard devresi üzerine kolayca kurulabilir.
Telefon ekipmanlarının optimum çalışması için, DTMF alıcı 40ms’den daha fazla süren ton sesleri ve çiftlerini tanıyacak şekilde tasarlanmış olmalıdır. Ancak uzaktan kumandalar, radyo frekans ile çalışan kablosuz iletişim sağlayan uygulamalar yada vb. uygulamalar ton sesleri üzerinde olumsuz etki yaratarak gürültüye sebep olurlar. Bu nedenle devreye, ekstra direnç ve bir diyod ekleyerek ton ses süreleri değiştirilebilir.
Devre dengelenmiş hat modu içerisinde tasarlanmıştır. Ortak mod, gürültü sinyallerini engellemek için dengeli bir difransiyel amplifikatör girişini kullanır. Devre ayrıca uygun bir biçimde yok edilmiş (sonlandırılmış) telefon hattı üzerinde mükemel bir arayüz kontrolünü sağlar. Geçiş koruması için gerilim bölücü direnç ve zener diyod (ZD1, ZD2) eklenerek yapılabilir. Bu direnç ve diyodlar, akımı sınırlayarak hat üzerinde oluşacak geçici bir enerjinin emilmesini sağlar.
Telefonun tuş takımından herhangi bir tuşa basıldığı zaman, Mt8870 entegresinin std çıkışına R15 üzerinden bağlı olan LED5 ışık verir. Bu, IC’nin 16 ve 17. pinlerine bağlı olan direnç ve kondansatörlerin değerlerine bağlı olarak bir süre yüksek seviyede kalacaktır.
Noktalı çizgiler içerisinde gösterilen kutucuk içerisinde ki malzemeler ise, devre koruması zaman ayarı için kullanılır. IC’nin 11 ile 14. pinlerine bağlı olan LED1…LED4 ledleri, R11…R14 dirençleri üzerinden sırası ile aktif olurlar. Yani telefon tuş takımı üzerinden basılan tuşların tonları ikilik sisteme çevrildikten sonra ledler üzerinde gösterilir. LED1 en düşük (LSB), LED4 en yüksek (MSB) biti temsil eder.
Mesela keypad üzerinden 5 tuşuna bastınız, o zaman LED1 ve LED3 ışık verecek (0101). Yani her basılan numara için ilgili ledler ışık verecektir. Böylece IC, telefon tuş takımı üzerinde ki tuşlara basıldığında ondalık değerler ikilik değer olarak okunacaktır.
DTMF Alıcı Entegresi olan MT8870 ya da KT3170 test etmek için yapılan devrede aşağıdaki yolları izleyin:
- 1) Hatta paralel olarak bir telefon ve devreyi bağlayın.
- 2) S1 anahtarını açın.
- 3) Şimdi ton oluşturmak için * anahtarına basın.
- 4) Ardından, ondalık bir tuşa basın.
- 5) Gördüklerinizi resimde ki tablo ile karşılaştırın.
- 6) Eğer ondalık rakamları LED1 ile LED4 arasında doğru görüyorsanız DTMF MT8870 doğrudur.
Tabloda A, B, C ve D harflerini görüyorsunuz. Bunlar özel bir senkranizasyon için kullanıldığı için normal bir telefon üzerinde bu tuşları göremezsiniz. IC’nin 5. pini S2 anahtarı için pull-down yapılmıştır. A, B, C ve D karakterlerine karşılık gelen tonlar S2 butonu kapatıldığı zaman oluşturulabilir.
Yayım tarihi: 2012/06/12 Etiketler: dtmf devresi, dtmf test, kt3170, mt8870