Atmega8515 attiny12 ile TV osiloskop devresi

| Mayıs 28, 2023 Tarihinde güncellendi
Atmega8515 attiny12 ile TV osiloskop devresi

Çok ilginç bir proje dijital katı At-mega8515 at-tiny12 üzerine kurulu kaynak yazılım dosyaları ve şema, pcb çizimleri bulunuyor atmel serisi mikrodenetleyiciler ile çalışan kişiler için değişik fikirler verebilir analog katı farklı projelerde işinize yarayabilir

PCBway Türkiye PCB Manufacturer PCB Assembly

atmel tv osiloskop

Sinyal oluşturma yöntemi

Cihazın temeli olarak ATmega 8515 mikrodenetleyici kullanılmaktadır.Mikrodenetleyici programı iki bölüme ayrılabilir. Birincisi, gelen karakterleri işleyen ve biçimlerini harici bellekte saklayan ana döngü, ikinci bölüm ise video sinyalini üreten kesme işleyicisidir.

Görüntünün yırtılmaması için tam olarak her 64 ms’de (bir satırın süresi) bir kesinti olması gerekir. Başlangıçta, her zaman bir hat senkron darbesi üretilir (bir çerçeve senkron darbesine sahip hat yoksa). Yaklaşık 8 ms (karartma darbesi) bekleyin ve verileri iletmeye başlayın. Veri iletildikten sonra kesme sonlandırılır.
Sorun, ana programdaki talimatların farklı zamanlamasıyla ortaya çıktı. Talimatlar 1 ila 4 talimat döngüsü alabilir2. Kesinti, yalnızca verilen talimatın bitiminden sonra gerçekleşir ve bu nedenle, işlemcide 12 MHz’lik bir kristal kullanıldığında kesintinin başlangıcı, zaten gözle görülebilen 333 ns’ye kadar farklılık gösterebilir.

Bu nedenle, program iki kesme kullanır. İlk kesinti her 64 ms’de bir gelir (bir satırın süresi). Bu “hazırlık” kesintisinde, alınan karakterleri sıraya koymak için kullanılan 1 ila 2 döngü süren hızlı talimatlar vardır.

Bu kesinti sırasında, veri ve senkronizasyon darbeleri gönderen bir “ana” kesinti gelir. Ekran çözünürlüğü 256 x 256 pikseldir. Cihaz, verileri ekranda dört renkte görüntülemenizi sağlar. Bu nedenle, ekrandaki her piksel bellekte iki bit ile temsil edilir. Böylece ekranda görüntülenen bir Bayt, bellekten seçilen iki Bayttan oluşur.

Ekrandaki bir satır, bellekte 64 Bayt olan 32 Bayt ile temsil edilir. Tüm ekranı işlemek için veri daha sonra 16.384 Byte3 kaplar. Bu tür bir veri miktarı Atmega 8515 mikrodenetleyicisine sığmaz, bu nedenle ona, görüntülenen verileri depolamak için kullanılan harici bir bellek bağlanır.

Ekonomik nedenlerle 32 KB bellek seçildi. Bu bellek, bellek alanını adreslemek için 15 pime ve veri aktarımı için başka bir 8 pine ihtiyaç duyar.Böyle bir çözüm, mikrodenetleyicinin birçok pimini orantısız bir şekilde işgal edecektir, bu nedenle, adresin alt 8 bitine izin veren bir D-tipi yakalama bellek kaydı kullanılır. Bu kayıtta saklanır ve daha sonra bu pinler mikrodenetleyici tarafından verilerle çalışmak için kullanılabilir.

PA bağlantı noktasında adresin alt kısmı önce görünür. Bunu, adresin alt bitlerini D kaydına (IO 74HC573) yazan bir ALE darbesi takip eder. Adresin üst kısmı PC portunda ayarlanır. Artık veriler WD darbesiyle yazma ve yazma veya RD darbesiyle okuma olarak ayarlanabilir. Verilen bağlantı [4.] ‘den alınmıştır.

44 ms’de bir satırda 256 piksel görüntülenir. Bu, her 170 ns’de bir başka pikselin gönderilmesi gerektiği anlamına gelir. Bu da kabaca iki talimat döngüsüne karşılık gelir. Mikrodenetleyici o kadar hızlı veri gönderemez, bu nedenle veriler iki adet 74HC166 kaydırma yazmacından gönderilir.
Pinlerden ve zamandan tasarruf etmek için, bu kayıtlar harici bellek ile aynı veri yoluna bağlanır. Avantajı, mikrodenetleyicinin kendisinin WD sinyali ile kaydırma yazmaçlarına yazmak için bir dürtü oluşturmasıdır. Veri depolama sırasında, görüntülenmediğinde, kayıtlar kalıcı olarak sıfırlanır ve ekrana herhangi bir veri göndermez.

Kaydırma yazmacı saat girişi için sinyal doğrudan mikrodenetleyicide oluşturulur. Bu, PB.0 pininde 6MHz’lik bir kare dalga üretecek şekilde ayarlanmış bir T0 zamanlayıcıdır.

Ortaya çıkan video sinyali, senkronizasyon darbeleri ve verilerinden oluşmalıdır, böylece çıkış voltajı senkronizasyon darbeleri sırasında 0 V, siyah nokta oluşturulurken 0,33 V ve beyaz nokta çizildiğinde 1 V olur. Ortaya çıkan sinyal, dirençler ve diyotlar kullanılarak oluşturulur.

tv osiloskop blok diagram_

Kaynak: radim.xf.cz/main.html (kapalı)

atmega8515-attiny12-ile-tv-osiloskop-devresi-dw-link

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2009/09/19 Etiketler: , , ,



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir