ATmega16 Matris Led Saat Termometre Devresi

| Haziran 20, 2023 Tarihinde güncellendi
ATmega16 Matris Led Saat Termometre Devresi

Bir önce ki “ATmega8 DS1307 DS18B20 Led Saat Termometre Devresi” yazısında paylaşılan projenin 1 üst versiyonu daha gelişmiş ve küçük.. gösterge olarak 8×24 led matris kullanılmış yine 2 knal ısı ölçümü (DS18B20) var Saat Termometre Devresi ATmega16 mikrodenetleyici üzerine kurulu proje baya ilerlemiş farklı pcb versiyonlarıda var tüm kaynak kodların yanı sıra proteus isis simülaston şeması ve sprint layout ile hazırlanmış kaynak pcb çizimleride bulunuyor

led-matris-saat-atmega16-ds18b20-termometre-devresi-saat-devresi

LED matrislerde basit saat.

Saatin işlevleri aşağıdaki gibidir:

Geri sayım, takvim, haftanın günü. (artık yıl dikkate alınır, yaz / kış saatine geçiş yapılmaz).

Harici güç kaynağının kesilmesi durumunda saatin korunması (tüketim 15mA’dır).

Seyir düzeltmesi + – 59,9 sn \ gün, 0,1 sn’lik artışlarla.

9 alarm. 3 tanesi “tek kullanımlık” ve 6 tanesi “kalıcı” olup, haftanın gününe göre ayrı ayrı ayarlanabilir.

Her alarm için ayrı ayrı ayarlanabilen ses sinyali süresi (1-15dk).

Düğmeye basıldığında sesli onay (devre dışı bırakmak mümkündür).

Saatlik bip sesi (kapatılabilir). 00-00’den 08-00’e sinyal verilmez.

1 veya 2 sıcaklık sensörü (Sokak ve ev).

Tüm bilgileri (zaman hariç) görüntüleyen özelleştirilebilir hisse senedi

Darbe düzeltmenin değeri ve “sürünen çizgi” ayarları, yedek güç kesilse bile kaydedilir.

AtMega16A, bulunabilirliği, ucuzluğu ve “bacakları” nedeniyle saatin “kalbi” olarak seçildi. Devreyi olabildiğince basitleştirmek istedim, böylece mümkün olan her şey kontrolöre verildi. Sonuç olarak, sadece iki mikro devre, bir kontrolör ve güçlü TPIC6B595 çıkışlarına sahip bir kayıt ile idare etmeyi başardık. TPIC6B595 birisi tarafından kullanılamıyorsa, 74HC595 + ULN2803 ile değiştirebilirsiniz. Her iki seçenek de test edilmiştir. TPIC6C595’i de kullanmayı deneyebilirsiniz, biraz zayıf ve biraz ısınmış, ancak genel olarak kararlı bir şekilde çalıştı. Zaman, eşzamansız bir zaman – T2 kullanılarak sayılır. Elektrik kesintisi olsa bile saat çalışmaya devam eder. Bu sırada, devrenin çoğunun enerjisi kesilir ve yalnızca denetleyici bir pilden, akümülatörden veya bir süper kapasitörden güç alır. İyonistörle “oynamak” benim için ilginçti, bu yüzden onu uyguladım. Saatin bekleme modundaki mevcut tüketimi 15mA’dır. 1F’de bir iyonistör tarafından çalıştırıldığında, saat dört gün “sürdü”. Bu, elektrik kesintileri sırasında rotayı korumak için oldukça yeterlidir. CR2032 pil kullanıyorsanız teorik olarak hesaplamalara göre şarjın 1,5 yıl yeterli olması gerekir. Kontrolör, PB.3 çıkışı aracılığıyla şebeke geriliminin varlığını “dinler”. Besleme voltajı, R2-R3 bölücü aracılığıyla PB.3 çıkışına verilir ve normal durumda yaklaşık 1,5V’dir. Harici voltaj 4,1 voltun altına düşerse, PB.3 pinindeki voltaj 1,23 voltun altına düşer ve karşılaştırıcıdan bir kesme üretilir ve kesme işleyicisinde tüm “gereksiz” denetleyici düğümleri kapatılır ve denetleyicinin kendisi uyku moduna alınır. Bu modda sadece T2 zamanlayıcısı çalışmaya devam eder. Harici bir güç kaynağı göründüğünde, PB.3’teki voltaj tekrar 1,23V’un üzerine çıkacak, bunu “gören” kontrolör tüm düğümleri çalışır duruma getirecektir. Bir iyonistör yerine bir CR2032 pil kullanılıyorsa, bu durumda bir diyot (tercihen bir Schottky diyot) üzerinden bağlanmalıdır. Diyotun anodu + pillere ve katot VD1 katoduna bağlanır.

Normal modda, ekran saati saat-dakika formatında gösterir. Bir dakikalık ara ile koşu hattı başlatılır. Devam eden çizgi haftanın gününü, tarihi, yılı, sıcaklığı gösterir. evde ve sıcaklık. sokakta. Çalışan çizgi özelleştirilebilir, yani Öğelerden herhangi birinin görüntüsünü açıp kapatabilirsiniz. (Örneğin, yılın ekranını her zaman kapatırım). Kayan yazının tüm öğelerinin görüntüsünü kapattığınızda, hiç başlamaz ve saat sürekli olarak yalnızca zamanı gösterir.

9 alarm, 3 tek kullanımlık ve 6 tekrar kullanılabilir olarak ayrılmıştır. 1-3 alarmlarını açtığınızda, yalnızca bir kez çalışırlar. Tekrar çalışabilmeleri için manuel olarak yeniden etkinleştirilmeleri gerekir. Ve 4-9 çalar saatler yeniden kullanılabilir, yani. her gün belirlenen saatte çalışacaklar.

Troit haftanın sadece belirli günlerinde çalışacak. Bu, örneğin çalar saatin sizi hafta sonu uyandırmasını istemiyorsanız kullanışlıdır. Veya örneğin, hafta içi 7-00’de ve Perşembe günü 8-00’de uyanmanız gerekir ve hafta sonları çalar saate ihtiyacınız yoktur. Sonra birini Pazartesi-Çarşamba ve Cuma günleri 7-00’e, ikincisini Perşembe günü 8-00’e tekrar kullanılabilir olarak ayarladık … .. Ayrıca tüm çalar saatlerin bir sinyal süresi ayarı vardır ve eğer yeterli yoksa Uyanmak için 1 dakika sinyal verin, ardından süreyi 1 ila 15 dakika arasında artırabilirsiniz.

Rota düzeltmesi günde bir kez 00-00’da yapılır. Saat, örneğin günde 5 saniye ileriyse, 00-00-00’da saat 23-59-55’e ayarlanacaktır, saat 5 saniye gerideyse, 00-00-00’da saat 23-59-55’e ayarlanacaktır. zaman 00-00-05 olarak ayarlanacaktır. Düzeltme adımı – 0,1 sn. Maksimum düzeltme 59,9 sn/gün’dür. Kullanışlı kuvars ile daha fazlasına ihtiyaç duyulması pek olası değildir. Düzeltme, pille çalıştırıldığında bekleme modunda da gerçekleştirilir.

LED dizileri herhangi bir 8*8 ortak katot LED’i kullanabilir. Daha önce belirtildiği gibi, GNM23881AD’yi kullandım. Prensip olarak, tek tek LED’lerden bir matrisi “çevirebilirsiniz”. AtMega16a mikrodenetleyici, L harfli “eski” AtMega16 ile değiştirilebilir. Bu durumda teorik olarak pilden akım tüketimi biraz artmalıdır. Muhtemelen sadece AtMega16’da çalışacaktır, ancak 3 voltluk bir pille çalışırken sorunlar ortaya çıkabilir. Diyot D1 – tercihen herhangi bir Schottky diyotu. Aynı zamanda geleneksel bir doğrultucu ile çalışır, ancak kendinizi devrenin bir kısmının “diyottan önce” voltajla beslenmesi ve “diyottan sonraki” kısmın Schottky’yi aramak daha iyi olduğu gerçeğiyle ilişkili çeşitli aksaklıklardan korumak için . Transistör VT1 – herhangi bir n-p-n.

Saat iki düğme ile kontrol edilir. Sayıları, düğmelerin kendileri dışında hiçbir bileşen eklenmeden 8 parçaya çıkarılabilir, ancak ben sadece iki ile “çıkmayı” denemek istedim. Düğmeler geleneksel olarak “OK” ve “STEP” olarak adlandırılır. “STEP” düğmesi genellikle bir sonraki menü öğesine geçer ve “OK” düğmesi mevcut menünün parametrelerini değiştirir. Tetiklenen alarmın sinyali de “OK” veya “STEP” butonları ile kapatılır. Alarm sırasında herhangi bir tuşa basmak alarmı kapatır.

atmega16-matris-led-saat-termometre-devresi

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2014/05/06 Etiketler: , , , , ,



1 Yorum “ATmega16 Matris Led Saat Termometre Devresi

  1. Coşkun MutiCoşkun Muti

    Sanırım rusça olan bu devrenin, ingilizce veya türkçe hex i varmı acaba?

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir