pic24, 32, msp430 aldı başını gidiyor ama zamanında AT89S52, 8051 ile neler yapılmış eminim hala kullanılıyordur. Bu projede 8gb kingston flash bellek içindeki wav dosyaları okunuyor (wav player) AT89S52 çıkışında TBA820 amplifikatör entegresi ile ses sinyali kuvvetlendirilip hoparlöre veriliyor..
Çok sayıda farklı ses üreten cihaza rağmen, piyasada şu varsayımları aynı anda karşılayan bir modül bulunmamaktadır: hızlı ve bakım gerektirmeyen başlatma, güç kaynağına bakım yapmaya gerek olmaması, isteğe bağlı başlatmadan sonra rasgele atlama, düşük fiyat ve yüksek güvenilirlik . CFplayer bu boşluğu doldurmak için yaratılmıştır ve uygulamaları, geçici ikamet yerlerinde müzikle zamanı daha keyifli hale getiren her türlü cihaz, çalar saatler, zamanlayıcılar, anons cihazları vb.
CFplayer, CompactFlash bellek kartlarıyla oldukça sıra dışı bir işlevsellikle çalışan bir müzik çalar modülüdür. Çalışması, bir kaset çaların çalışmasına benzer, çünkü modern oyuncular için tipik bir menü içermez ve gezinmenin tek yolu, sekmenin tamamı içinde ileri, geri, duraklatma ve rastgele zıplamayı taklit etmektir. Cihaz, en az 25 saat müzik çalma yeteneği sağlayan 8 GB’lık bir kartla çalışarak 44.1 kHz’e kadar frekansta 16 bit mono sıkıştırılmamış dosyaları (wav) oynatır. Modül, düşük güçlü bir ses yükseltici, LED çalışma göstergeleri ve güç kaynağı elemanları içerir ve buna dayalı cihazların yapımını basitleştirir. Sistem oldukça basittir ve onu oluşturmak için gereken parçaların fiyatı düşüktür, bu sayede kontrolörün acemi elektronik mühendisleri tarafından da yapılması mümkündür.
Sistemin kalbi, popüler 51 ailesinden Atmel 89S8253, 89S51 veya 89S52 mikrodenetleyicidir.TDA1311A analogdan dijitale dönüştürücü, ses üretiminden sorumludur (TDA1543A, TDA1543 ve diğerleri, dikkate alınarak kullanılabilir).
Sistemin çalışması için gri öğeler gerekli değildir. Doğrudan hoparlör bağlantısı için yarım vatlık amplifikatör düzeneği (TBA820) açık gri renkle vurgulanmıştır. Birbirinden bağımsız iki gruptaki gösterge elemanları koyu renkle çizilmiştir (çalışmanın açıklaması aşağıdadır). Koyu gri kapasitör, yalnızca açılışta rasgele atlama işlevi kullanılırken gereklidir.
Sistem 4.5-5.5V aralığında bir voltajla çalıştırılmalıdır, akım tüketimi yaklaşık 100mA’dır. → Burada mikroişlemci güç kaynağı hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Devre, evrensel bir kart kullanılarak oluşturulabilir, ancak hazır bir proje → kullanmak çok daha kolay olacaktır. Orada şu formatlarda veriler bulacağız: Baskı devre kartları üreten şirketler tarafından kabul edilen Gerber, Autotrax ve PDF. Güvenilmez olmaları ve bu projede kullanmanın pek mantıklı olmaması nedeniyle entegre devreler için soket kullanılmasını önermiyorum.
Kart üzerinde, şemada yer almayan, akım kaynağına göre yerleştirilmesi gereken güç kaynağı elemanları da vardır. 89S51 veya 89S52 mikroişlemcinin kullanılması işi iki kez yavaşlatacak, bu da örnekleme hızını 22.05kHz ile sınırlandıracak ve oynatma süresini 50 saate çıkaracaktır. Hedef konstrüksiyonlarda çalışan küçük hoparlörlerin tipik kalitesi göz önüne alındığında, pratikte böyle bir sınırlama duyulmayacaktır.
89S51 ve 89S52, standart olmayan ses örnekleme hızlarının seçilmesine izin veren 33 MHz’e kadar kristal ile çalışabilir. 32kHz’lik standart değer, zaten katalog değerinin üzerinde olan 36Mhz kristal kullanılarak elde edilebilir, ancak sorunsuz bir şekilde elde edilebilir.
TDA1543 serisinin analogdan dijitale dönüştürücüler, basitleştirilmiş bir uygulamada çalışırlar, bu da katalog dinamiklerine ulaşamadıkları anlamına gelir. Çip, yüksek kaliteli bir ses sistemini kontrol edecekse, uygulamayı üreticinin tavsiyelerine göre halletmelisiniz veya TDA1311A çipini seçmelisiniz.
TBA820, 15V’tan yüksek olmayan bir voltajla çalıştırılabilir. Biraz daha fazla güce ihtiyacımız varsa (maksimum 2W), sistemin güç yolunu 5V gerilimden izole edip daha yüksek bir gerilime, örneğin stabilizatörün önüne bağlamamız yeterlidir.
CompactFlash soketinin pimleri çok dar bir aralığa sahip olduğundan, kartın tasarımı acemi elektronikçiler için biraz daha kolay kurulum sağlar. Soketi ince pense ile lehimlemeden önce, sol taraftaki kılavuzun sağ taraftaki kılavuzdan daha geniş olduğundan emin olarak kullanılmayan kontak pimlerini çıkarın (çekin).
Daha sonra konektör, M2.5 vidalarla karta dikkatlice vidalanmalı ve her bir uç, temas pedlerine mümkün olduğu kadar yakından yapışacak şekilde lehimlemeden önce bükülmelidir.
14-17 girişlerine bağlı düğmeler sırasıyla aşağıdaki işlevleri etkinleştirir:
KPLAY – duraklat,
KRAND – rastgele atlama,
KAN – geri sarma,
KFF – kaydırma
e ileri.
Oynatma sırasında PLAY LED’i yanar ve 10-13 çıkışlarına bağlı LED’ler sırayla yanıp söner. Oynatma durdurulduğunda, STOP LED’i yanar. Kaydırırken, PLAY LED’i yanıp söner ve 10-13 çıkışlarına bağlı LED’ler hızlı bir şekilde yanıp söner.
24 ve 25 girişlerine bağlı anahtarlar aşağıdaki işlevleri etkinleştirir:
SNRAND – kompakt: duraklamadan sonra rastgele atlama olmayacak, ancak son konumdan oynatmaya devam edilecek,
SSTOP – kapalı: güç kaynağını açtıktan sonra sistem oynatılmayacak, KPLAY’e basılmasını bekleyecektir.
Özellikle, açıldıktan sonra sabit bir diziyi yeniden üreten bir sistem oluşturmak istiyorsak, SNRAND anahtarını kısa devre yapmalı ve verileri doğrudan düzenlemek için bir araç kullanarak tam olarak 33 554 432 (sektör 65 536) adresindeki karta yüklemeliyiz. sürücüler, örneğin DMDE. Bu durumda, kartın kapasitesinin sekiz gigabayta eşit olması gerekmez, ancak 32MB artırılan veri miktarının belirlediği boyut yeterlidir.
Basitlik adına, aygıt dosya sistemini yok sayar. Bu nedenle, veri hazırlama aşağıdaki gibidir:
– ses materyalini aşağıdaki parametrelerle hazırlıyoruz: 44.1kHz (89S8253 çip) veya 22.05kHz (89S51 ve 89S52 çipler), mono, 16 bit, WAV formatı,
– kartın tam formatını yapıyoruz,
– tüm dosyaları kopyalayın; kapasitenin tamamını doldurmamışlarsa, kart tamamen dolana kadar değiştirilen adla yeniden kopyalayın. Bu, sessizliğin (kaydedilmemiş yerler) rastgele atlamalarla (kasete benzer) oynatılmasını önleyecektir.
Verilerin en azından bir kısmının her değişimi, son iki noktanın tekrarlanmasını gerektirir.
Her parçanın başındaki kısa çıtırtıları ortadan kaldırmak için dosyaları ham biçime (başlıksız) dönüştürmeniz yeterlidir.
Kapasitesi 8 GB’tan az olan bir kartın kullanılması ancak yukarıda açıklanan durumda mümkündür. Daha büyük kartların kullanımı mümkündür, ancak programın 7.952.400.384’ten daha yüksek adreslere erişimi yoktur.İlgilenenler için, yazılım kaynaklarında kartın beyan edilen kapasitesinin değiştirilmesiyle ilgili notlar bulunmaktadır.
Kaynak: as.elte-s.com/zrob/cfplayer.htm
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2012/05/22 Etiketler: AT89S52, atmel avr projeleri, TDA1543, wav player