Bu yazımızda ultrasonik sensör kullanarak havalı bir Arduino Radar yapmayı öğreneceğiz. Arduino radarı, kısa menzil içindeki nesneleri tespit etmenizi sağlar. Bu projenin yapılması kolay ve eğlenceli. Bu projeyi okul bilim fuarında sergilemek veya Arduino Uno bitirme tezi için de kullanabilirsiniz. Bu radarı kolayca yapmanıza yardımcı olmak için video, görsel ve gerekli bütün açıklamaları yazının sonundaki zip arşivinden indirebilirsiniz.
Genel Bakış: Arduino radar devresini yapmak için üç temel bileşene ihtiyacımız var. Birincisi, sonar sensörü (ultrasonik sensör) tarafından gönderilen verileri işleyen Arduino Uno’dur. Sonar sensörü, daha sonra herhangi bir nesneden yansıtıldıktan sonra alıcı tarafından alınan ultrasonik ses dalgası üreten ve ileten bir vericiye sahiptir. Bununla birlikte, servo motor, belirli bir derecede dönen ve radarın nesneleri algılamasına yardımcı olan üçüncü bileşendir.
Bileşenler:
1.Arduino Uno Modülü
2.Servo motor (MG996)
3.HC-SR04 Ultrasonik sensör
4.Bredboard ya da plaket basabilirsiniz.
5.Atlama telleri
Önce, devrelerimizi sabitlemek için bir kart tahtasını kesmeliyiz yazar burada karton kullanmış daha sağlam kontrplak, sunta, ahşap, MDF lem gibi sabitleyicilerden de faydalanılabilir. (15cm x 8cm). Ardından, Arduino Uno ve servo motoru yapıştırıyoruz.
İkinci adımda, ultrasonik sensör (HC-SR04) için onu servo motora yapıştırmak için bir “L” şeklinde stand yapıyoruz. Ahşap çıtalardan faydalanabiliriz. Biraz süper yapıştırıcı (japon) kullanılabilir.
Şimdi, HC-SR04 sonar sensörünü Arduino Uno’ya bağlıyoruz. Sensörün VCC ve GND’sini Arduino’nun sırasıyla 5v ve GND’sine dikkat ederek bağlıyoruz. Daha sonra trig pinini 8’e ve echo pinini arduino’nun 9’una bağlayın.
Sensörü arduino’ya bağladıktan sonra MG996 servo motoru da bağlayacağız. Bu defa, servo motorun VCC ve GND’sini dikkatli bir şekilde bağlıyoruz. Servo sinyalini Arduino’nun pin 10’una bağlayın.
Arduino Radar Projesi için Gerekli Yazılımlar
Bu radar projesini çalıştırmak için arduino IDE ve Processing IDE’ye ihtiyacınız olacak. IDE’nin işlenmesi, arduino’dan gönderilen değerleri alacak ve nesne alanını (kırmızı işaretli) gösterecektir.
Gerekli tüm yazılım ve diğerleri yazımızın en altındaki ziptedir.
IDE işlemeyi kullanarak aralıktaki (40 cm) herhangi bir nesneyi kolayca tesbit edebiliriz. PC’nizde IDE yoksa indirin. Bu IDE’yi kullanmadan önce yazı tipini yapılandırmamız gerekecek. Bunun için Radar.zip dosyasında bulunan “OCRAEXT.TTF” dosyasını kurmamız gerekiyor.
Ardından, “araçlar”a gidin / Yazı Tipi oluşturun. Listeden “OCRAExtended” i seçin, yazı tipi boyutu 25’i seçin ve Tamam’ı tıklayın.
Şimdi, COM Port numarasını bulmalıyız. Arduino IDE’ye gidin ve Com portunu bulun (fotoğrafta COM3). COM bağlantı noktası numarasını işlem kodunun 13. satırına (fotoğraftaki COM3) koyun. Son olarak, Çalıştır düğmesine basıldığında bir işlem penceresi gösterilir. Hem radarın servo açısını hem de nesne mesafesini gösterecektir.
Kaynak: instructables.com
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2020/06/03 Etiketler: arduino projeleri, arduino uno projeleri, ultrasonik radar
Hocam merhaba zip dosyasının parolasını bulamadım
Merhaba,
Şifre?
320volt.com