Arduino Uno ve alev senserü ile gerçekleştirilen basit bir proje. Özellikle alevlenebilir ürünlerin yeraldığı depo gibi yerlerde yangın riski çok büyüktür. Yangının vaktinde haber alınması ve çeşitli alarm ve söndürme tertibatlarının devreye girmesi son derece önemli olduğundan çeşitli önlemler de mevcuttur. Bu yazıda Arduino Uno ile belli bir mesafeden alevi tesbit edip alarm ile tepki veren bir devre paylaşacağız.
Görünür ışık yayabilen, şiddetli oksidasyonun kimyasal reaksiyonunun bir ürünü olan yanıcı maddenin parçacıklar veya akkor moleküller grubuna ateş denir. Alevler yangının görünür ışık yayan kısımlarıdır.
Alev dedektör devresine ait kaynak Arduino kodu var.
İnternetten “ky-26 flame dedector” diye aratarak kolaylıkla bulabileceğiniz modül, arduino kartına monte ediliyor. Ky-26’nın ucundaki algılayıcı, alevin yaydığı ışığın renk sıcaklığından yangına neden olacak alevlenmeyi tesbit ediyor.
Arduino Alev Dedektörü Özellikleri
Alev Sensörü Modülü LM393 Karşılaştırıcı entegresi üzerine kurulu, bir aleve veya radyasyonuna karşı hassas olup, 760 nm ila 1100 nm dalga boyu aralığında sıradan ışık kaynağını da tespit edebiliyor. Alev sensörü dijital veya analog sinyal verebilir. Bir yangın alarmı olarak veya yangın söndürme robotlarında kullanılabilir.
Alev spektrumuna karşı özellikle hassas olan yaklaşık 60 derecelik bir açıyla algılama yapabilir. Hassasiyeti potansiyometre yardımıyla ayarlayabiliyorsunuz. Alev Sensörü Modülü 3,3V ila 5V ile çalışıyor, çıkıştan dijital ya da analog sinyal alabiliyorsunuz. Devrede daha yüksek doğruluk için analog çıkış kartları ve AD dönüşüm işlemcisi kullanılabilir.
Alev Dedektörü Modül Devre Şeması
Modülün arayüz çıkışını doğrudan Arduino Uno modüle bağlıyorsunuz. Alev Sensörü test etmek için belli bir mesafeyi korumak zorundasınız. Resimde gördüğünüz çakmak ile yapılan test.
Alev Sensörü Modülü ve Arduino Uno Bağlantı Şeması
Işık Spektrumu
Bir alevin ışık spektrumu yanan şeyin cinsine bağlı olduğu için karbonlu ürünlerin oksijen varlığında yanması durumunda, 185nm-260nm dalga boylarında ultraviyole ve 4400-4600nm dalga boylarında kızıl ötesi iki karakteristik değerler ortaya çıkabilir. Bu nedenle de bu cihazlar alevin görünümünün karakteristik dalga boylarına ayarlanır ve genellikle ultraviyole ve kızılötesi sinyalleri birleştirirler.
Arduino Uno Kaynak kodu;
int buzzer = 11; // sesli uyarı seviyesini seçin int valorSensor = 0; // sensördeki değeri saklamak için değişken void setup() { // Seri port hız ayarı Serial.begin(9600); // sesli uyarı ÇIKIŞ olarak ayarlandı: pinMode(buzzer, OUTPUT); } void loop() { // valorSensor = analogRead(A0); Serial.println(valorSensor); // sesli uyarıyı etkinleştir if (valorSensor < 500){ digitalWrite(buzzer, HIGH); delay(100); // Sesli uyarıyı devre dışı bırak digitalWrite(buzzer, LOW); delay(50); } }
Kaynak: rogerbit.com
Yayım tarihi: 2020/05/30 Etiketler: arduino projeleri, arduino uno projeleri