Hazırlayanlar: Caner BEYKONT, Çağatay ÇAKIR , İlker ALTAY – Analog servo motor devresi, tasarımı servo motorlar, ve matlab simulasyonu hakkında detaylı bilgiler bulunuyor. Emeği geçen hazırlayan kişilere teşekkürler.
Bu çalışma, ülkemizdeki kontrol ihtiyaçlarını gözönüne alarak pratik bir uygulamayla dc motorların tasarlanan bir elektronik kartla kontrollü hale getirilmesi için yapılmıştır. Birçok otomasyon sisteminde kullanılan servomotorların en büyük dezavantajı hem kendilerinin hem de kontrol kartlarının pahalı oluşudur. Analog servo devre tasarımı ile pratik ve ucuz bir çalışma söz konusu olabilir.
Temel hedefimiz birçok otomasyon sistemi bünyesinde kullanabilecek bir servomotor tasarımı için hem ekonomik hem de pratik bir yöntem geliştirmek ve bu tasarımı daha başka otomasyon sistemlerinde test etmektir.
Bu çalışmada öncelikle motorun mekanik modellemesi ADAMS programı ile gerçekleştirilmiştir. Daha sonra MATLAB/SIMULINK ortamında motorun elektriksel bileşenlerinin eklenmesi ve ADAMS programı ile eş zamanlı çalıştırılması sayesinde gerçeğe yakın bir benzetim modeli elde edilmiştir. Hazırlanan bu model üzerine uygulanması düşünülen servo-kontrol algoritmasının elektronik devre elemanları ile tasarımı ELECTRONIC WORKBENCH programında yapılmıştır.
Motor kontrolündeki hassaslığın sayısal değerleri grafikler halinde verilmiştir. Yapılan bu çalışmalar neticesinde gerçek bir fiziksel sistemde kullanılacak bileşenler seçilmiş ve servomotor tasarımı gerçekleştirilmiştir.
Otomasyon; istenen işlerin otomatik olarak seri, hızlı ve düzgün bir şekilde tekrarlanarak yapılmasıdır. Bu amaçla çok çeşitli yöntemler teknikler ve prosesler geliştirilmiştir. Otomasyon denince akla motorlar, robotik sistemler, mekatronik devre ve elemanlar gelmektedir. Bu elemanlar kullanılan parçalar servo motorlardır.
Bir sistemi veya prosesi otomatik hale getirmek için başlıca yapılması gereken sistemin içinde kumanda edilecek parçaları gözlemlemektir. Kontol çevrimi, bir sistemin çıkışını, belirli bir değişim aralığı içinde çeşitli değerler alabilen bir referans değeri etrafında tutmak için tasarlanmş ise bu kontrol çevrimine servomekanizma çevrimi denir . Eğer söz konusu olan bir DC motor ise bunu servo kontrollü hale getirdiğimizde ortaya servo motor denen kumanda edilebilir sistem çıkmaktadır.
Bu çalışmada temel hedefimiz birçok otomasyon ve kontrol sisteminde kullanılabilecek, pratik ve ekonomik bir servo motor üretimi gerçekleştirmek ve bunu daha sonradan tasarlanacak otonom bir sistemde kullanmaktır.
SERVO MOTORLAR
Servo motorlar belirli bir kumanda sinyali ile istenilen referans konuma gelen motorlardır. Bunların kontrol uygulamalarında sıkça kullanılan step motorlardan farkı, devamlı olarak kapalı çevrim kontrollerinin olmasıdır. Step motorlarda kapalı çevrim kullanılmayabilir çünkü bu motorlarda atılan adıma karşılık gelen dönme açısı bellidir fakat bu motorların dezavantajı adım atlama olayının olabilmesidir.
Bu olursa pozisyon bilgisi kaybolur. Oysa kontrol algoritması ve çevre birimleri iyi dizayn edilmiş bir servokontrol sisteminde böyle bir sorunla karşılaşılmaz
Yukarı da özetler verildi;
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2009/12/07 Etiketler: adams matlab, adams modeli, Matlab, motor sürücü, servo motorlar
Servo motorun nasıl üretildiği ve havacılıkta kullanılan servo motorlar hakkında bilgiye ihiyacım var. Yardımcı olursanız sevinirim..
merhaba,benim bu simülasyonu yapmak için kullandığınız koda ihtiyacım var. paylaşmanız mümkün müdür? ya da yol gösterebilir misiniz?