Aliminyum Tepkimesi Hidrojen Yakıt Hücresi

| Kasım 7, 2012 Tarihinde güncellendi
Aliminyum Tepkimesi Hidrojen Yakıt Hücresi

Petrol alternatifi ekonomik yakıt arayışı bir çok araştırma var Aleix Llovet ve Xavier Salueñ bu konu hakkında ilginç bir çalışma yapmış adı dAlH2Orean bir kaç parça alüminyum sodyum hidroksit maddesi ile karıştırılıp kimyasal reaksiyon sonucu olarak hidrojen elde ediliyor bu iş için harladıkları maket araba 40dk. saatte 30km hızla gidiyor ..

dalh2orean-eats-aluminum-rc-fuel-cell

aliminyum tepkimesi, hidrojen yakıt, yakıt hücresi, dAlH2Orean

Yayım tarihi: 2012/11/07 Etiketler: , , ,



9 Yorum “Aliminyum Tepkimesi Hidrojen Yakıt Hücresi

  1. İbrahim Özdemirİbrahim Özdemir

    Çok başarılı. Bu aracın tam olarak nasıl yapıldığını anlatan bir yazı-video-pdf varmı acaba?

    Bu arada İstanbul/Anadolu’da oyuncak araba için ucuza servo motor ve teker gibi parçaları bulabileceğim biryer varmı bildiğiniz?

    CEVAPLA
  2. Enes ASYAEnes ASYA

    detayları nereden öğrenebiliriz?

    paylaşımın için teşekkrüler…

    CEVAPLA
  3. ozanozan

    pdf yok, satıldığınıda zannetmiyorum çünkü üniversite öğrencileri sanırım araştırma olarak yapmış ancak kısaca bilgi vermek gerekirse. Al+NaOH tepkimesi ile H2 üretiyorlar.Bu H2 yi PEM(Proton exchange membrane) sistemi ile enerjiye çeviriyorlar.Bildiğimiz su hidrolizinin ters halidir.H2 ve O2 birleşerek elektron akışı sağlanır.Aracın geriside normalde bildiğimiz rc ve elektronik aksamlardan oluşmakta. Yalnız şöyle bir şey var eğer hidrojen motorunu kendileri üretmedilerse pek bir bilimsel değeri yok çünkü parçaları birleştirmiş gibi oluyorlar sadece. Ancak sonuç olarak yararlı ve bilgi verici bir çalşıma…

    CEVAPLA
  4. OzanOzan

    Biraz araştırma yaptım ve dediğim gibi hidrojen motoru kendilerinin değil hazır malesef. Ve fiyatıda 250 pound civarı.O aracı okul desteği olmadan yapmak zor 😀 motoruydu,şasiydi,tepkime tankıydı derken 900-1000tl ye yakın bir meblaya ulaşır.Merak edene üreticinin sitesi http://www.horizonfuelcell.com . Motorun genel özellikleri : 12W , 7.8V da 1.6A gibi bir değer veriyor. Tam kapasitede 55 C gibi bir sıcaklığa ulaşıyor ve fan kullanımı zorunlu hale geliyor.Son olarak sistemin verimi %40 🙁 . İşin ilginç tarafı öğrenciler bu araç için web sitesi kurmuş ve basında bu olayla yakından ilgilenmiş 🙂 sanki yeni motor üretmişler 🙂 .

    CEVAPLA
  5. EjderEjder

    sadece alüminyum değil bakırda olur. Gazın bubler gibi bişiden filtre edilmesi gerekli. Sodyum hidroksit dedikleri madde evlerde kullandığımız LAVABO AÇICI içine bakır alüminyum gibi metaller atarsanız reaksiyonda hidrojen çıkar hatta pet şişe içinde yapılırsa piknikte vs. küçük demlik çay demleyecek ısıyı bulabilirsiniz tek sorun reaksiyonun kontrol edilemeyişi alüminyum bitene kadar hidrojen çıkmaya devam eder.

    CEVAPLA
  6. ErtanErtan

    merhaba, alüminyum, sodyumhidroksit ve türevi kimyasallar ile reaksiyona girdiğinde hidrojen gazı açığa çıkarır. burada üretilen hidrojen iki yöntemle mekanik enerjiye dönüşür. birincisi bildiğiniz tüm benzinli motorlarda, doğru oksijen karışımı ile yakılabilir ve motor çalıştırabilir. yani benzin yerine hidrojen yakarak motoru çalıştırmış oluyoruz. ikincisi hidrojen hücresi kullanarak, hidrojenin hava ile teması sağlanıp, elektrik enerjisi üretmek ve bunu elektrikli motorda kullanmak. bu yöntemde hidrojenin sıvı olarak kullanması gerekiyor. hidrojeni sıvılaştırmak maliyetli bir işlemdir. günümüzde duyduğumuz hidrojenle çalışan arabalar bu şekildedir. fakat her şey bu kadar basit değil. birincisi bu alüminyum bildiğimiz alüminyumdan biraz farklı. açık havada direk oksitlendiğinden saklanması zor. ikincisi aslında kullanılan antiperoksit dir. üçüncüsü alüminyumun bu tür reaksiyona girmesi kontrol edilemez. reaksiyon başlar ve alüminyum tamamen çözülene kadar devam eder. her ne tür yöntemle olursa olsun üretilen hidrojenin depolanması da ayrıca ciddi bir sorundur. çünkü hidrojen son derece patlamaya-ani yanmaya müsaittir. bu yüzden hidrojen ilave bir maliyetle sıvılaştırılarak depolanmak zorunda. günümüz hidrojen otomobillerinde bu yöntem kullanılır. yani deposuna sıvılaştırılmış hidrojen konur, hidrojen hücresinde hidrojenin suyla reaksiyonundan elektrik üretilir ve aracın hareketi elektrik motorundan sağlanır. diğer yandan günümüzde bir çok girişimci hidrojeni, suyu elektroliz ederek üretip, üretilen hidrojeni anında arabasındaki motorda yakarak arabasını benzin yerine çalıştırması yönünde uygulamalar var. netde küçük bir araştırma ile bir çok uygulama bulabilirsiniz.
    saygılar

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir