Akım Sınırlamalı 230v LED ampul (Flux Ledli)

| Haziran 19, 2023 Tarihinde güncellendi
Akım Sınırlamalı 230v LED ampul (Flux Ledli)

230v LED ampul devresinde 52 adet parlak flux led kullanılmış akım sınrı 30ma direkt şebeke voltajı ile çalışan bir çok led aydınlatma, led lamba devrelerine göre tasarımı daha stabil yaklaşık güç 5.6w verim 90% ışık akısı (tahmini) 230 lm. yazar bir elektronik dergisinde bulunan projeyi uygulamış. Enerji tasarruflu led ampul projesine ait malzeme listesi, baskı devre ve şema çizimleri var..

230v-led-ekonomik-aydinlatma-led-lamba-led-aydinlatma-led-lighting-circuits-lighting-with-led

DİKKAT LED Ampul devresi yüksek voltaj ile çalışmaktadır dikkatli olun kondansatör bağlantılarına dikkat edin + – kutupları ters bağlarsanız yüksek voltajda büyük patlamalar olabilir devreyi çalıştırmadan önce Sigortalı Elektrik Hattı,koruyucu gözlük kullanın

Devre açıklaması

Diyot akımı, kapasitör C1 ile yaklaşık 30 mA ile sınırlandırılmıştır. Doğrultulmuş akım, besleme voltajını filtrelemek için kullanılan bir kapasitör C2’yi şarj ediyor. Ancak filtreleme yapılmadan LED saniyede 100 kez yanar ve söner. Filtreleme, hızlı hareketlerde göze çarpan can sıkıcı titreme ve flaş etkisini ortadan kaldırır. LED parlaklık dalgalanması, kapasitör 100 uF’yi filtreledikten sonra yaklaşık %8’dir (100 W ampulün parlaklığı yaklaşık %15, 60 W yaklaşık %25’tir). Kapattıktan sonra LED akımı kademeli olarak azalır ve kapatıldıktan uzun süre sonra bir LED yetersiz yanar.

C2 üzerindeki voltaj yavaş yavaş düşüyor led yanmamasına rağmen 120 V üzerinde voltajda kalıyor. T1 ve T2 transistörlü diming led hızlandırma devresi. Yandığında, LED’den geçen akım D1’de (1N4007) yaklaşık 0,5 V’luk bir voltaj düşüşü oluşturur. Transistör T1 açık ve transistör T2 kapalı. LED kapatıldıktan sonra akım azalır ve D1’de voltaj düşer. T1 kapalı ve T2 açık. Kondansatör C2, R5 direnci üzerinden nispeten hızlı bir şekilde boşaltılır. Transistör T2, voltajı tam olarak besleyebilmelidir.

Enerji tasarruflu flüoresan lamba kırıldığında transistörleri söküp denedim ama hfeleri çok düşük ve bu amaç için uygun değiller. Direnç R6, yalnızca LED akımının basit ölçümü için kullanılır ve bir jumper ile değiştirilebilir. Herkes mA akımı 10 mV kayıp oluşturur. Dirençteki voltaj, devreyi ayırmaya gerek kalmadan multimetre ile kolayca ölçülür. Her bir LED’e paralel olarak Zener diyot 5,6 V bağlanır. Kullandığım düşük kaliteli LED’ler genellikle kullanımdan kaldırıldı. Zener diyotlarını bağladıktan sonra arızalı LED’deki voltaj sadece Zener voltajına yükselir ve diğer LED yanar. Voltaj 5.

İki PCB üzerine yerleştirilmiş LED ampul. Kartlardan birinde güç kaynağı, ikincisinde Zener diyotlu LED’ler. Arızalı bir enerji tasarruflu lambadan aldığım dişli manşon. Kapağın geri kalanına dairesel bir plastik levha yapıştırdım. Plakada bir delik açmadan önce mesafe direkleri için yerleri işaretlediniz. Kondansatör C1, 275 V AC gerilimde bastırma X2 tipidir.

Kondansatör C2, lehim tarafından uygundur ve bölme kapağına ve kovanına yerleştirilmiştir. Ben 250 V kondansatör kullandım. LED’e bağlı olmaları yeterlidir çünkü kondansatör voltajı 170 V civarındadır. LED’lerin dizisi kesikse birkaç saniye sonra C2 voltajını yükselterek 310 V yanar. LED yanmıyorsa , hemen lambayı kapatmalıdır.

İlk başta çok sevindim – LED ampul parlak bir şekilde parladı ve uzun süreceğini varsaydım. Ancak daha sonra bazı LED’ler hasar gördü. Bu nedenle devreye Zener diyotları ekledim. Onlardan sonra bir veya daha fazla LED arızalıysa lamba yanar. Ayrıca hasarlı LED’ler kolayca tespit edilebilir. Yedi ay sonra hasarlı LED’i tekrar değiştirdiğimde, yeni LED’lerin parlaklığının eskisinden önemli ölçüde daha yüksek olduğunu fark ettim. Daha önce olduğu gibi aynı LED’leri kullandım, yaklaşık 150 adet aldım. O zamandan beri başka bir 6 LED ışık durdu. Son olarak, LED ampulü kompakt bir enerji tasarruflu lambayla değiştirdim. LED aydınlatma teknolojisinin de yeterince güvenilir ve ucuz olması için biraz zaman geçmesi gerektiğini düşünüyorum. (Ucuz) LED’leri aydınlatmaya uygularsanız, işte size birkaç öneri:

İlk başta ucuz, markasız LED’ler kullanmayın – üretici tarafından belirtilen ömür çok abartılıyor. İkincisi – LED akımı, üreticinin belirttiği maksimum değerden daha az olacaktır. Daha az akımla kullanım ömrü önemli ölçüde uzar.

Kaynak: belza.cz/ledlight/ledbulb.htm

PCB, şema, malzeme listesi;

akim-sinirlamali-230v-led-ampul-flux-ledli

Şifre-Pass: 320volt.com

İlgili diğer yazılar;

Led Aydınlatma Enerji Tasarruflu Led Lamba Devreleri
19 Adet beyaz led ile 220volt enerji tasarruflu lamba
15 SMD Led ile Tavan Tip Aydınlatma Led Lamba
Işık kaynakları lambalar led ve aydınlatma hakkında
Trafosuz Led Aydınlatma Led Lamba
El yapımı enerji tasarruflu led lamba (220v 50 led)
Beyaz Led ile Gece Lambası

Yayım tarihi: 2013/08/06 Etiketler: , , , , , , ,



1 Yorum “Akım Sınırlamalı 230v LED ampul (Flux Ledli)

  1. DarlingtonDarlington

    Elektronik devresinden ziyade yerleştirilişi,konstüksiyonu çok düzgün,güzel ve şık görünüyor.

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir