ADC ve ADC Uygulamaları

| Haziran 23, 2013 Tarihinde güncellendi
ADC ve ADC Uygulamaları

Elektronik devrelerimizi analog ve digital olarak iki bölümle adlandırırız. Bazı uygulamalarda heri kisinide beraber kullanırız. Bu iki elektronik dünyanın birbirlerine dönüşmesi gerekir ki amaca uygun uygulamalar yapabilelim. Dönüşüm anologdan digitale ise ADC, digitalden analoga ise DAC diye isimlendirilir. Biz bu yazı dizisinde ADC’yi inceleyeceğiz ve bazı uygulamalardan bahsedeceğiz.

ADC açılımı analog digital converter‘dir. Yani anolog değeri sayısal değere çeviren elemanlara ADC demekteyiz. Günümüzde sekiz ( 0..255), on (0…1023), on iki (0…4096), iki buçuk digit(0…199), üç buçuk digit (0…- 1999), dört buçuk digit (0…4000) olarak kullanılmaktadırlar. Burada şunu belirtmekte yarar var. İki buçuk, üç buçuk, dört buçuk digit olarak belirttiğimiz ADC’ ler displeyde gösterildiği için bu isimlele tanınırlar ve genelde hem artı hemde eksi yönde ölçüm yaparlar.

Bu konu ilerleyen bölümlerede açıklanacaktır. Gösterimi bar led ya da led dizisi olan ADC uygulamalarına da rastlamaktayız. Başka bir deyimle Vumetre de ADC uygulamasıdır. Yazı dizisinin son bölümlerinde vumetre uygulamalarıda yer alacaktır. Sizi daha çok sıkmadan yapacağımız uygulamaların dizinini sunalım ve her hafta bir başka uygulama ve açıklamaları ile beraber olacagız.

ADC Uygulama dizini

1- ADC 0804 uygulamaları.
2-ICL 7107 , ICL7137 ve ICL7117 uygulamaları.
3.ICL7106 ve ICL7117 ugulamaları.
4.MC14433 uygulamaları.
5.ICL7135 uygulamaları.
6.16F877 uygulamaları.
7.Ayrık elemanlarla ADC uygulamaları.
8.Pic ile dış ADC uygulamaları.
9.Bar led gösterimli ADC uygulamaları.

Her hafta bir uygulamayı sizlerede ulaştıracağımızı düşünürsek üç dört ay haftada bir bölümü inceleyeceğiz. Konularla ilgili sorularınızı cevaplamaya çalışacağım bilgim yettiğince. Uygulamarın tamamına yakını denenmiş ve kullanılmaktadır.

Baz uygulamalara görüntü eklenecektir. Mutlaka yaptığımız çalışmalar en ideali değildir. Noksan yönleri olacaktır. Bu konuda açıklayıcı ve tamamlayıcı bilgi ve uygulamalar sunacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. Mantıklı eleştirileri saygıyla karşılarım. Ayrık elemanlarla ADC uygulaması Seksenli yıllarda piyasada ADC çok fazla bulunamıyor ve bulunan ADC’ler ise çok yüksek fiatla satılırdı.

O yıllarda Elektor dergisinden alarak kullandığım bir ADC devresini paylaşmak istedim. Devre daha önceleri sitede paylaştığım Basit Frekans Metre 10kHZ devresi ile kullanılmalıdır. Clock çıkışı – NE 555 entegresinin 3 nolu çıkışı- 74C928 entegresinin 12 no’lu bacağı, na bağlanmalıdır. Devre aşagıdadır.

adc-ca3140-adc-ne555

Kısaca çalışmasını anlatmak gerekir. DC girişleri (+) giriş ve (-) giriş olarak belirtilmiştir. Mutlaka doğru bağlanmalıdır. Bölücü dirençlerinde bölünen DC voltaj OP1 ile yükseltilerek T1 transistörüne uygulanır. Transistörün beslediği NE 555 ise voltaj ile değişen bir kare dalga oluşturur. Ölçülecek voltaj bağlanmadan önce (+) ve (-) girişler kısa devre edilerek P2 trimpotu ile clock (0) olacak şekide ayarlanır. Doğru gösterim için ise devre girişine (1 V) DC bağlanır.

S1 anahtarı kapatılır ve çıkışta (1kHz) görülecek şekilde ayarlanır. Devre yapılımış ise frekansmetre olmadan displeylerde (1000) görülecek şekilde ayarlanabilir. 74C928 bulamaz iseniz haftaya hazırlayacağım devre ilede yapabilirsiniz.

Yapacaklara başarılar. iyi çalışmalar. Haftaya görüşmek dileklerimle..

Yayım tarihi: 2013/04/28 Etiketler: ,



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir