Detaylı bir asansör kontrol projesi çok değerli bilgiler bulunuyor sistemin oluşturluması aşama, aşama anlatılmış kullanılan devreler yazılım (asm) hepsi hakkında (kontrol, izolatör kartı pic17f877 Türkçe bilgiler) bilgiler, şemalar, kodlar verilmiş.
Hazırlayan: Ali BOZAY – Şükrü KİTİŞ Emeği geçen hazırlayan kişilere teşekkürler.
Bu bitirme ödevi çalışmasında dört katlı bir asansör modelinin kumandası bir mikrodenetleyici ile gerçekleştirilmiştir. Asansör kontrolü yolcu toplamalı ve toplamasız olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleştirilmiştir.
Çalışmada bir PIC mikrodenetleyicisi için program yazmak üzere “PIC ASSEMBLY” dili kullanılmıştır.
Yazılan program, ICPROG yazılımı ile çalışan programlama devresi kullanılarak PIC16F877 mikrodenetleyicisine yüklenmiştir. Programlanan PIC16F877 mikrodenetleyicisi kumanda kartı sayesinde asansörün kontrolünü sağlamaktadır.
4 Katlı asansör modeli ve çalışma prensibi
Günümüzde çok katlı apartmanların yapılması ile birlikte dairelere iniş çıkışlar çok yorucu olmaya başlamıştır. Bu nedenle apartmanlarda asansör kullanımı yaygınlaşmıştır. İlk çıkan asansörlerde sadece iniş çıkışlar önemli iken günümüzde güvenli bir şekilde iniş çıkışlar önem kazanmaya başlamıştır. Bu bitirme ödevi yapılırken her türlü güvenlik önlemi alınarak işlem yapılmıştır.
Eski sistem asansörler kontaktörlerle kontrol edilirken günümüzde artık mikrodenetleyicilerle kontrol edilmeye başlanmıştır. Bu bölümde dört katlı asansör modelinin çalışması kısaca incelenecektir.
Ara Bağlantı Kartı ( İzolatör Kartı )
Asansör modeli farklı DC gerilim seviyelerinde çalışacak şekilde gerçekleştirilmiştir. Kullanılan izole devresi sayesinde girişten 2,5V, 5V veya 24V DC gerilimlerinden herhangi birisi verildiğinde kumanda edilecek elemanın çalışması sağlanmıştır.
Böylece 24V DC gerilim çıkışı üreten bir PLC, 5V DC gerilim çıkışı üreten bir mikrodenetleyici ya da 2,5V DC gerilim çıkışı üreten bir FPGA (Field Programmable Gate Array) ile bu asansör modelinin kumanda edilmesi mümkün olabilmektedir.
PIC16F877 mikrodenetleyicisi 5V DC gerilim çıkışı üretmektedir. Giriş olarak da aynı şekilde 5V DC gerilim seviyesi kullanılmaktadır. Optik izolatör devresi yardımıyla 12V DC ile çalışan motorun çalıştırılması işlemi gerçekleştirilmektedir. Ek-A da asansör modelinin fotoğrafları verilmiştir. Bu asansör modeli hakkında detaylı bilgi için Şükrü KİTİŞ bitirme ödevi referansına müracaat edilmelidir.
Asansör Modeli
Bu bitirme ödevi çalışmasında kumandası gerçekleştirilen asansör modeli Şekil 2.1.de görülmektedir. Asansör modelinin boyu 145 cm, eni ise 25 cm‘dir. Maketin içinde bir kabin ve bu kabine karşı yönde dengeyi sağlamak için bir ağırlık bulunmaktadır. Kabinin hareketi üst katta bulunan motor sayesinde yapılmakta, her katta kapıların kapalı tutulmasını sağlayan birer selenoid valf, display, kat sınır anahtarı, kapı kontağı ve 2. ve 3. katta iki adet, 1. ve 4. katta ise bir adet kat butonu bulunmaktadır.
Asansör modelinin dış cephesinde bulunan butonlarla beraber kabin içinde de kat butonları, display ve asansörün toplamalı veya toplamasız çalışması için kullanılan anahtar bulunmaktadır. Kabinin kaçıncı katta olduğu kat sınır anahtarı sayesinde anlaşılır. Kabin kata geldiğinde kat sınır anahtarından +5V DC katta değilken 0V alınmaktadır. Kapılarda bulunan kapı kontakları sayesinde kapının açık mı kapalı mı olduğu anlaşılır.
Kapı açık iken 0V kapalı iken +5V DC alınmaktadır. Her katta bulunan çağrı butonlarından basılı iken +5V DC basılmadığı durumda ise 0V alınmaktadır. Katlarda bulunan selenoid 12V DC ile çalışmaktadır. Selenoidlere enerji verildiğinde çekmekte böylece kapının açılması sağlanmakta, enerji verilmediğinde bırakmakta böylece kapının açılması önlenmektedir.
Asansör Modeli
Ara Bağlantı Kartı (İzolatör Kartı)
Mikrodenetleyiciler
PIC16F877’nin Özellikleri
PIC16F877 Portlarının Fonksiyonları
Port A, Port B, Port C, Port D, Port E
Program ve Kullanıcı RAM Bellek Organizasyonu
Özel Fonksiyonlar, Paralel Slave Port
Usart, Master synchronous serial port (MSSP)
Analog sayısal çevirici modülü
Capture compare pwm modülü
PIC16F877’nin Besleme Uçları ve Beslenmesi
Ram Bellek, PIC16F877’nin Reset Uçları
PIC16F877’nin Clock Uçları ve Osilatör Tipleri
Kristal osilatör / seramik rezonatör
RC osilatör, Kesmeler (Interrupts)
INTCON register, Kesme kaynakları
TMRO sayıcsı zamanlayıcısı
OPTION register
Prescaler kullanımı
Text Editör, Derleyici
Programlayıcı Devre ve Yazılım
Simülatör Programları
Kontrol Kartı, Yazılım
EK-A (Program yazılımı)
EK-B (Model Resimleri)
PIC16FF877 ile PIC16FF84’ün karşılaştırılması
Status Registeri
Status Register Bank Seçme Bitleri
Osilatör Çeşitleri
Frekansa Göre Kondansatör Seçimi
Intcon Register
Option Register
Asansör modelinin uygulama devresi bağlanmasına ait blok diyagramı
Dört katlı asansör modeli ve ara bağlantı kartı
Mikrodenetleyicili bir sisteme ait blok diyagramı
PIC16F877’nin RAM Bellek Haritası
Kesme Olayı
MPLAB programının görünüşü
MPASM derleyicisinin görünüşü
MPASM’nin derleme işini yapması
MPLAB programında direkt derleme işlemi
PIC programlama kartı
ICPROG programının görünüşü
Asansör uygulama kartı
Üçüncü katın önden görünüşü
Asansör modelinin önden görünüşü
Asansör modelinin arkadan görünüşü
Asansör modelinin izolatör ve kontrol kartlarının üstten görünüşü
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2011/05/20 Etiketler: asansör kontrol kartı, asansör kontrolü, asansör projesi, izolatör kartı, microchip pic projeleri, PIC16F877 örnekleri
Gerçekten sade ve güzel bir anlatım olmuş
teşekürler
kardeş elıne sağlık gercekten güzel bir proje olmuş
bende asansör panosu üreten bir firmada teknik servisindeyim.
Saygılarımı belirterek başlıyayım ustalarım.
Benim acemiliğimden ve ingilazca bilmediğimden bu ares programıyla başım belada ustalarım. Bir proje açmayım yoksa hemen”version mismatch – cannot load file format ” yazı veriyor. Lütfen sizden rica ediyorum bana bir çözüm önerin.
şimdiden teşşekkür ediyorum
@Mehmet Şahin ne güzel yazmışsınız açık net olarak güzel bir dille derdinizi anlatmışsınız fakat bu yazı ile uzaktan yakından ilgisi olmayan bir yorum ama silmeye kıyamadım
bu tip farklı soru, sorunlar için forum kuruldu foruma üye olup ilgili kategoride konu açıp sorunu dile getirebilirsiniz
version mismatch – cannot load file format hatası proteus sürümünün eski olmasında kaynaklanıyor açmaya çalıştığınız dosya daha yeni versiyon proteus ile hazırlanmış olmalı
örneğin sizde proteus 7.5 var dosya 7.5sp2 ya da 7.6 ile hazırlanmışsa açılmaz
iyi çalışmalar
Teşşekkür ederim Gevv ustam.ve özür dierim düzeni bozduğumdan dolayı.Gerekeni yapmaya çalışacağım.Üye oldum zaten uzun zamanadırda açılış sayfamda bu site var. Eğer birgün gerçekten bu elektironiği sökersem bende faydalı bir üye olcam söz:)
güzel modelleme olmuş sevdim. çıraklara kurdurayım bundan